logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Retrospectiva evenimentelor interne 2-6 decembrie 2024

Imagine din galeria Agerpres

Rezultatele renumărării parţiale a voturilor din primul tur al alegerilor prezidenţiale, validarea de către Curtea Constituţională a primului tur de scrutin, desecretizarea de către preşedintele Klaus Iohannis a informaţiilor prezentate de Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe şi Ministerul Afacerilor Interne în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din data de 28 noiembrie, discuţiile dintre liderii partidelor parlamentare în jurul formării unei viitoare formule de guvernare, sesizările depuse la Curtea Constituţională privind anularea primului tur, mitingul "pentru libertate şi democraţie" din Piaţa Universităţii, Târgul de Carte Gaudeamus etc reprezintă o parte din evenimentele interne din perioada 2-6 decembrie 2024.

POLITIC


*2 decembrie: Premierul Marcel Ciolacu a declarat că PSD nu va face alianţă cu AUR şi a precizat că în urma alegerilor parlamentare din 1 decembrie PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor au majoritate atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat.

*2 decembrie: Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că formaţiunea sa o va susţine în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale pe candidata USR, Elena Lasconi.

*2 decembrie: Preşedinta USR, Elena Lasconi, a propus un guvern de uniune naţională pro-europeană, din care să facă parte PSD, PNL, UDMR şi USR. "Pentru mine este importantă România şi sunt importanţi românii. În momentul acesta nu mai vorbim despre partide, nu mai vorbim despre politicieni şi nu mai vorbim despre candidaţi. În momentul acesta e vorba doar de România. Fără orgolii, respectăm partenerii noştri. Şi pentru că îi respect, voi vorbi cu fiecare dintre ei, pentru că ei reprezintă vocea românilor. (...) Cred că ar fi bine să avem un guvern de uniune naţională pro-europeană", a arătat Lasconi, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul USR. Lasconi a mai admis că este posibil ca liderul PNL, Ilie Bolojan, să nu fie premierul acestei coaliţii. În acest sens, a menţionat că viitorul prim-ministru ar putea fi un tehnocrat sau un social-democrat.

*3 decembrie: Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a anunţat, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, că liberalii susţin formarea unei coaliţii cu forţele democratice - PSD, UDMR, USR şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

*3 decembrie: Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că a avut o întâlnire cu preşedinta USR, Elena Lasconi, candidat în turul doi al alegerilor prezidenţiale, cu care a discutat despre o majoritate parlamentară pro-europeană şi despre soluţiile pentru a putea realiza o guvernare care să susţină aceleaşi valori.

*3 decembrie: Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat, că a cerut un vot de încredere în Biroul Politic Naţional, precizând că l-a primit cu o majoritate de 90%. De asemenea, Bolojan a anunţat că europarlamentarul Siegfried Mureşan va prelua funcţia de preşedinte interimar al PNL Diaspora.

*4 decembrie: Preşedinta USR şi candidata calificată în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, Elena Lasconi, a declarat, într-o conferinţă de presă, că Partidul Social Democrat ar putea fi îndreptăţit să solicite funcţia de prim-ministru. "Eu cred că nu se pune problema orgoliilor. E important criteriul, competenţa. Ar trebui să negociem în funcţie de competenţă. Şi în funcţie de procentele pe care le-am obţinut la alegeri, să vedem ce ministere doreşte fiecare. Asta înseamnă negociere. Dar competenţa ar trebui să fie prioritară. (...) Este îndreptăţit (PSD să dea prim-ministrul - n.r.)", a spus Lasconi, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Parlamentului.

*4 decembrie: Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a anunţat că Marian Rizea, candidat al Partidului Oamenilor Tineri (POT) la Camera Deputaţilor, a lucrat ca ofiţer pentru fosta Securitate. Conform documentelor de la CNSAS, în perioada 1985-1988, Marian Rizea a lucrat la Securitatea Municipiului Mediaş, iar între anii 1988-1989 a activat la Inspectoratul Judeţean Prahova - Serviciul 2A.

ALEGERI PREZIDENŢIALE - 24 noiembrie / 8 decembrie


*2 decembrie: Biroul Electoral Central (BEC) a transmis Curţii Constituţionale (CCR) procesul verbal centralizator privind consemnarea rezultatului renumărării parţiale a voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale. Potrivit procesului verbal, au fost renumărate voturile din 161 de secţii din străinătate din cele 950 organizate în diaspora, precum şi din toate secţiile de votare din ţară, cu excepţia a 4 secţii din Dolj. În procesul verbal se arată că au fost primite buletine de vot de la 161 secţii de votare din străinătate, iar pentru celelalte se prefigurează să sosească treptat până în data de 9 decembrie.
Situaţia după renumărarea parţială se prezintă astfel:
*Călin Georgescu (independent) - 1.804.607 voturi valabil exprimate;
*Marcel Ciolacu (PSD) - 1.750.031 voturi valabil exprimate;
* Elena Lasconi (USR) - 1.623.482 voturi valabil exprimate.
Tot la 2 decembrie, după ce a primit procesul verbal cu renumărarea voturilor de la BEC, Curtea Constituţională a respins solicitarea lui Cristian Terheş, candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur de scrutin, turul doi urmând să aibă loc pe 8 decembrie, conform calendarului stabilit iniţial. Astfel, la turul al doilea vor participa Călin Georgescu şi Elena Valerica Lasconi, potrivit rezultatelor iniţiale ale votului. "Curtea a observat că, din sesizarea contestatorului, voturile din Diaspora nu au fost contestate şi, ca atare, în condiţiile date, a apreciat că nu se mai impune renumărarea acestora. În evaluarea Curţii, chiar dacă au fost constatate unele diferenţe de voturi între candidaţi, dar în măsura în care aceste diferenţe nu rezultă ca fiind provenite din fraude de natură să modifice rezultatul alegerilor, ele sunt considerate doar posibile erori materiale în numărarea voturilor exprimate, fără relevanţă în stabilirea rezultatului de reconfigurare a clasamentului candidaţilor, potrivit rezultatului pe care l-am primit de la Biroul Electoral Central, şi care nu ne-a învederat faptul constatării unor fraude în exerciţiul votului pentru alegerile prezidenţiale", a explicat preşedintele CCR, Marian Enache. În 28 noiembrie, CCR a cerut Biroului Electoral Central renumărarea voturilor valabil exprimate şi a celor nule de la primul tur al prezidenţialelor.

*4 decembrie: Preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituţiilor emitente, a informaţiilor prezentate de Serviciul Român de Informaţii (SRI), Serviciul de Informaţii Externe (SIE) şi Ministerul Afacerilor Interne (MAI) în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din data de 28 noiembrie. Informaţiile prezentate de SRI, SIE şi MAI în cadrul CSAT din data de 28 noiembrie, care au fost declasificate de preşedintele Klaus Iohannis, indică faptul că finanţarea campaniei candidatului independent Călin Georgescu pe TikTok s-a ridicat la 1 milion de euro, că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse.
*În documentul declasificat, SRI arată că finanţarea campaniei lui Călin Georgescu pe TikTok a fost realizată de Bogdan Peşchir şi s-a ridicat la 1 milion de euro.
*Reprezentanţii TikTok au confirmat identitatea utilizatorului "bogpr" şi au menţionat că acesta a efectuat plăţi în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24 octombrie - 24 noiembrie 2024, către utilizatori ai unor conturi de TikTok implicaţi în promovarea candidatului Călin Georgescu, inclusiv după data încheierii campaniei electorale, conform SRI.
*SRI mai arată că finanţarea influencerilor TikTok a fost asigurată prin platforma FameUp (dedicată monetizării activităţilor de promovare în mediul online), la nivelul căreia a fost publicată oportunitatea de reclamă, alături de descrieri bine definite. "Una dintre metodele de atragere la colaborare a influencerilor români pentru promovarea candidaturii lui Călin Georgescu a fost contactarea pe e-mail a acestora de firma (...), de origine sud-africană, care oferea suma de 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip realizat de aceştia".

*5/6 decembrie: Curtea Constituţională a primit patru sesizări în care se solicită anularea rezultatelor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale. Potrivit unor oficiali ai CCR, au depus sesizări în acest sens Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, publicaţia Calea Europeană şi candidatul independent Cristian Terheş. Instanţa constituţională a anunţat că cererile privind anularea primului tur al prezidenţialelor urmează să fie examinate în cadrul procesului de validare a alegerilor, după turul al doilea de scrutin. Judecătorii Curţii Constituţionale a României s-au întrunit, la 6 decembrie, într-o întâlnire informală, pentru a analiza dacă vor dezbate într-o şedinţă oficială cererile privind anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale, depuse în 5 decembrie.

*5 decembrie: Parchetul General a anunţat că s-a sesizat din oficiu "în baza indiciilor care relevă posibile încălcări ale legislaţiei electorale şi săvârşirea altor infracţiuni conexe", după ce a analizat documentele care au fost prezentate în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării referitoare la campania candidatului Călin Georgescu. Sesizarea vizează, totodată, infracţiuni de spălare a banilor şi comiterea unor infracţiuni informatice. La rândul său, în aceeaşi zi, DIICOT a anunţat că analizează posibilitatea deschiderii unui dosar penal la solicitarea procurorului general, după ce vor fi analizate documentele desecretizate de CSAT referitoare la campania candidatului Călin Georgescu.

*5 decembrie: Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat, într-un discurs susţinut la o reuniune ministerială a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), organizată în Malta, că "autorităţile române devoalează un efort al Rusiei, de amploare şi bine finanţat, de a influenţa alegerile prezidenţiale recente".

*6 decembrie: A început votarea în străinătate la ora 01.00 (ora României) şi până la ora 9.00 s-au prezentat la urne 324 de cetăţeni români, iar 3.028 de alegători au votat prin corespondenţă, totalul voturilor exprimate în străinătate fiind în prezent de 3.352, conform AEP. Alegerile în străinătate au loc pe parcursul a trei zile: 6,7 şi 8 decembrie. În ţară, cetăţenii români votează la 8 decembrie.

ALEGERI PARLAMENTARE - 1 decembrie 2024


Rezultatele parlamentare finale la Camera Deputaţilor, conform site-ului AEP:
- Partidul Social Democrat (PSD) - 21,96%
- Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) - 18,01%
- Partidul Naţional Liberal (PNL) - 13,20%
- Uniunea Salvaţi România (USR)- 12,40%
- Partidul SOS România - 7,36%
- Partidul Oamenilor Tineri (POT) - 6,46%
- Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) - 6,33%
- Sănătate Educaţie Natură Sustenabilitate SENS - 2,99%
- Forţa Dreptei - 2,05%.

Rezultatele parlamentare finale la Senat, conform site-ului AEP:
- PSD - 22,30%
- AUR - 18,30%
- PNL - 14,28%
- USR - 12,26%
- SOS România - 7,76%
- POT -  6,39%
- UDMR -  6,38%
- SENS - 2,84%
- Forţa Dreptei - 1,88%.

JUSTIŢIE


*5 decembrie: Judecătoarea Elena-Raluca Costache a fost votată în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, procurorul Claudiu-Constantin Sandu a fost ales vicepreşedinte al CSM.

SOCIAL


*2 decembrie: Biletele de tren se vor scumpi cu 4,6% începând din data de 15 decembrie, odată cu intrarea în vigoare a noului Mers al Trenurilor 2024-2025, ele fiind actualizate cu inflaţia.

*5 decembrie: Mii de oameni au participat, în Piaţa Universităţii, la un miting "pentru libertate şi democraţie", organizat de Geeks for Democracy. Scriitorul Radu Paraschivescu le-a transmis celor prezenţi că România riscă să fie izolată, în contextul turului doi al alegerilor prezidenţiale.

*6 decembrie: Mai multe organizaţii neguvernamentale au solicitat demisia preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, considerându-l incompatibil cu poziţia de preşedinte al Autorităţii. Solicitarea vine după ce publicaţia "Adevărul" a prezentat imagini de la o petrecere privată, din decembrie 2022, la care Toni Greblă a participat alături de persoane apropiate AUR, "suspectate de simpatii legionare, incompatibile cu democraţia şi statul de drept", care "se regăsesc în anturajul candidatului Călin Georgescu, ajuns în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, candidat acuzat chiar de instituţiile statului că este susţinut de un actor statal ostil, propagă idei fasciste şi neagă prevederi ale Constituţiei", după cum menţionează semnatarii scrisorii.

ECONOMIC


*4 decembrie: Bursa de la Bucureşti continuă să fie afectată de situaţia politică din ţară, deşi la 2 decembrie a evoluat pozitiv, iar brokerii care au comentat pentru AGERPRES se aşteaptă ca volatilitatea să continue până la finalul turului doi al alegerilor prezidenţiale.

CULTURĂ


*4 decembrie: Cea de-a XXXI-a ediţie a Târgului de Carte Gaudeamus, la care sunt prezenţi 200 de expozanţi, fiind programate peste 600 de lansări de carte, are loc între 4-8 decembrie, în organizarea Radio România. Preşedintele de onoare al ediţiei este scriitorul Mircea Cărtărescu. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu, editor online: Adrian Dãdârlat)

*** Sinteza este realizată în baza ştirilor AGERPRES

Afisari: 135

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 24-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 mai

Este a 144-a zi a anului 2025. Au mai rămas 221 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 46 m. Luna răsare la 03 h 39 m și apune la 17 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 23-05-2025 13:49

Săptămâna eurpeană 19-23 mai 2025

Acordul asupra unui nou parteneriat strategic între Regatul Unit și UE, adoptarea de către Consiliu a celui de-al 17-lea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, adoptarea de către Parlamentul European a propunerii Comisiei de a majora cu 50% tarifele UE la produsele agricole din Rusia și Belarus, care nu erau încă supuse unor taxe vamale suplimentare, repre

Documentare 23-05-2025 10:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*Pe 23 mai, Societatea Ornitologică Română (SOR) deschide o nouă ediție a evenimentului Noaptea Privighetorilor. La aniversarea a 35 de ani de existență și activitate neîntreruptă în sprijinul păsărilor și al naturii, SOR își propune să aducă față în față publicul larg și specialiștii, membrii și voluntarii organizației. Astfel, p

Documentare 23-05-2025 09:30

Ediția din 2025 a evenimentului ''Noaptea Privighetorilor'' (23 mai)

La 23 mai 2025, se desfășoară programul 'Noaptea privighetorilor', organizat de Societatea Ornitologică Română (SOR) în Campusul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Evenimentul cuprinde tururi ghidate, o expoziție aniversară, precum și un recital susținut de prestigiosul violonist Alexandru Tomescu, potrivit

Documentare 23-05-2025 09:00

Cea de-a patra ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică 'Ion Dichiseanu' (23-25 mai)

În perioada 23-25 mai 2025, are loc cea de-a patra ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică 'Ion Dichiseanu', la Casa de Cultură 'Tudor Vornicu' din Adjud, potrivit icr.ro. Timp de trei zile, publicul este invitat să participe la o serie de evenimente diverse, dedicate memoriei și carierei marelui actor

Documentare 23-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Pentru a cunoaște cu adevărat lucrurile, trebuie să le cunoaștem detaliile; iar cum acestea sunt aproape infinite, cunoștințele noastre sunt întotdeauna superficiale și imperfecte''. - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019) 

Documentare 23-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 23 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei; Sf. Mironosiță Maria lui Cleopa Greco-catolice Sf. cuv. ep. m. Mihail al Sinadelor Romano-catolice Sf. Dezideriu, ep. m. Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, episcop al Sinadei, este po

Documentare 23-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 mai

Este a 143-a zi a anului 2025. Au mai rămas 222 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 41 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 03 h 17 m și apune la 16 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan)

Documentare 22-05-2025 11:05

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)

Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs la 22 mai 2025, în largul coastei insulei Creta, în Grecia, la o adâncime de 77 km (47,85 mile), a anunțat Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ). Anterior, GFZ informase că seismul a avut o magnitudine de 6,5. Serviciul Geologic al SUA (USGS) a raportat că

Documentare 22-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Poetul Dante Alighieri

Dante Alighieri, poet și filosof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor european din Evul Mediu, s-a născut între 21 mai și 20 iunie 1265, la Florența. (sursa: https://biblacad.ro) Autor al 'Divinei Comedii', capodoperă a literaturii universale, Dante este primul mare poet de limbă i

Documentare 22-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Manechinul, activista și omul de afaceri Naomi Campbell împlinește 55 de ani (22 mai)

Una dintre primele cinci supermodele ale industriei de fashion, activistă, actriță și om de afaceri, Naomi Elaine Campbell s-a născut la 22 mai 1970, în cartierul londonez Lambeth, potrivit naomicampbell.com. Este prima femeie de culoare care a pozat pentru coperțile revistelor 'Time' și 'Vogue France&#

Documentare 22-05-2025 09:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Muntele Huangshan din China

Muntele Huangshan, capodoperă a naturii și obiectiv turistic de faimă internațională, se află în sudul provinciei Anhui din estul Republicii Populare Chineze. Fascinantele peisaje oferite de piscurile de granit ale 'celui mai îndrăgit munte din China' au inspirat generații întregi de artiști și scriitori, au născut legende și mitologii, dând n

Documentare 22-05-2025 08:30

22 mai - Ziua internațională a diversității biologice (ONU)

Ziua internațională a diversității biologice este marcată, în fiecare an, la 22 mai, fiind stabilită prin Rezoluția 55/201 din 20 decembrie 2000 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Biodiversitatea este fundamentul întregii vieți de pe Pământ. Este fundamentală pentru bunăstarea umană, o planetă sănătoasă și prosperitatea economică a tutur

Documentare 22-05-2025 08:00

A patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook (22 mai)

În perioada 22-25 mai 2025, are loc cea de-a patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook, găzduită de Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe, potrivit sepsibook.ro. Festivalul debutează cu activități dedicate adolescenților și copiilor, iar ceremonia de desch

Documentare 22-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Este mai dificil să nu ne lăsăm conduși decât să îi conducem noi pe alții.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019)