logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

BNR lansează în circuitul numismatic o bancnotă aniversară cu tema 185 de ani de la naşterea regelui Carol I

Imagine din galeria Agerpres

Banca Naţională a României lansează în circuitul numismatic, începând de duminică, 1 decembrie, o bancnotă aniversară pentru colecţionare, cu valoare nominală de 100 lei, imprimată pe suport de polimer, cu tema 185 de ani de la naşterea regelui Carol I.

Conform unui comunicat al BNR, bancnota are dimensiuni de 147 x 82 mm, culoare predominantă albastru, este imprimată în tehnică mixtă, plană şi relief, pe suport de polimer şi are o fereastră transparentă complexă.

Pe aversul bancnotei se regăsesc, în partea dreaptă, în prim-plan, portretul şi semnătura regelui Carol I, dedesubt, numele acestuia şi anii de viaţă, respectiv "REGELE CAROL I 1839-1914".

În zona centrală, se află o reprezentare a reversului însemnului Ordinul "Steaua României" şi o scenă de luptă din timpul Războiului de Independenţă.

Tot pe avers mai sunt imprimate stema României, denumirea băncii centrale "BANCA NAŢIONALA A ROMANIEI" şi medalionul cu sigla BNR. Valoarea nominală este înscrisă de patru ori, după cum urmează: în stânga jos pe orizontală, în cifre "100"; în partea centrală, jos, pe orizontală, în litere, "LEI UNA SUTÄ"; în dreapta jos pe verticală, în litere "UNA SUTÄ LEI" şi în dreapta sus pe verticală, în cifre "100".

Semnăturile guvernatorului şi casierului central sunt imprimate în partea centrală, deasupra valorii nominale în litere. Data punerii în circulaţie, respectiv "1 decembrie 2024", este imprimată pe verticală, în dreapta bancnotei. Pe fondul bancnotei sunt imprimate, în culori atenuate, motive geometrice stilizate.

Pe reversul bancnotei compoziţia grafică include o reprezentare a statuii de la Peleş a regelui Carol I şi, în centru, o imagine a Castelului Peleş. Dedesubt este imprimat pe orizontală, pe două rânduri, textul "FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILOR". În plan secund, în zona centrală, este reprezentat podul Carol I, de la Cernavodă.

Sus, pe orizontală, se află denumirea băncii centrale "BANCA NAŢIONALÄ A ROMANIEI" şi sigla BNR, care este poziţionată în dreapta sus şi stânga jos. Valoarea nominală este imprimată astfel: în cifre, "100" pe verticală în stânga sus, pe orizontală deasupra Castelului Peleş şi în dreapta jos şi în litere "UNA SUTÄ LEI" pe orizontală în stânga jos. Pe fondul bancnotei sunt imprimate, în culori atenuate, motive geometrice stilizate.

Seria şi numărul bancnotei tipărite cu litere şi cifre în două culori, negru şi roşu, sunt imprimate astfel: în centru sus, pe orizontală cu cerneală roşie, cu caractere de înălţime crescătoare şi în stânga pe verticală, cu cerneală neagră şi caractere de aceeaşi înălţime.

În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include elemente de siguranţă în substratul de polimer, respectiv: fereastra transparentă complexă, pe verticală (care conţine în zona centrală, portretul regelui Carol I, reprezentat în tehnică multiton şi textul "ROMANIA", încadrate într-o reprezentare stilizată a însemnului Ordinul "Coroana României"), în partea superioară, coroana României reprezentată în tehnică multiton, care la examinarea în lumină ultravioletă prezintă fluorescenţă în două culori, argintiu şi roşu, în interiorul ferestrei transparente, în zona superioară şi în zona inferioară a acesteia; elemente grafice realizate cu cerneală optic variabilă (albastru-verde), care îşi schimbă culoarea în funcţie de unghiul sub care sunt privite, textul "ROMANIA" în negativ, care poate fi citit din patru direcţii diferite, încadrează fereastra transparentă atât în partea superioară a acesteia cât şi în cea inferioară, elemente realizate cu cerneală metalizată aurie, poziţionate în zona centrală a ferestrei transparente complexe şi în jurul acesteia, atât pe avers cât şi pe revers, făcând parte din reprezentarea stilizată a însemnului Ordinul "Coroana României"; două elemente tip filigran, respectiv însemnul Ordinul "Steaua României" şi sigla BNR, vizibile atunci când bancnota este luminată din partea opusă privitorului; fir de siguranţă magnetic, care include în negativ microtextul "CAROL I" ce poate fi citit din patru direcţii diferite; elemente grafice de dimensiuni diferite care conţin în negativ valoarea bancnotei, poziţionate pe reversul acesteia şi realizate cu cerneală iridiscentă verde.

De asemenea, bancnota mai include elemente de siguranţă adăugate la imprimare pe avers, şi anume: imprimare în relief detectabilă prin palpare, respectiv portretul, semnătura, numele şi anii de viaţă ai regelui Carol I, însemnul Ordinul "Steaua României", stema României, denumirea băncii centrale "BANCA NAŢIONALÄ A ROMANIEI" şi medalionul cu sigla BNR, valoarea nominală în cifre şi litere, elementul embosat "100" şi textul "LEI UNA SUTÄ", tipărit cu cerneală optic variabilă, care îşi schimbă culoarea din auriu în verde când bancnota este privită sub diverse unghiuri de înclinare; elementul de suprapunere avers-revers: o stilizare a însemnului Ordinul "Coroana României"; suprapunerea se realizează când bancnota este luminată din partea opusă privitorului; microperforaţii laser cu valoarea nominală "100" amplasate în zona centrală, pe direcţie verticală, vizibile pe ambele feţe ale bancnotei; liniatură antiscaner şi anticopiere, pe zonele libere din stânga şi din dreapta; design securizat cu imprimare plană în iris, în zona centrală.

Elemente de siguranţă sunt adăugate şi la imprimare pe revers, respectiv: imprimare în relief detectabilă prin palpare - Castelul Peleş, statuia regelui Carol I, denumirea "BANCA NAŢIONALĂ A ROMANIEI" şi sigla băncii centrale BNR, valoarea nominală în cifre "100", în stânga sus pe orizontală, în dreapta jos şi în litere, pe orizontală, în stânga jos, şi textul "FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILOR"; elementul de suprapunere avers-revers: o stilizare a însemnului Ordinul "Coroana României"; suprapunerea se realizează când bancnota este luminată din partea opusă privitorului; imagine latentă cu inscripţia "BNR", aflată la baza imaginii Castelului Peleş; liniatură antiscaner şi anticopiere, pe zonele libere din stânga şi din dreapta; design securizat cu imprimare plană în iris, în zona centrală.

Potrivit BNR, pe lângă elementele de siguranţă destinate publicului, bancnota de 100 lei prezintă, suplimentar, elemente de siguranţă adăugate prin imprimare, atât pe aversul cât şi pe reversul bancnotei şi detectabile cu aparatură specială, respectiv microtext imprimat plan pe avers - inscripţia "100 LEI", în spatele portretului regelui, microtext în relief pe avers - inscripţia "BANCA NATIONALA A ROMANIEI", deasupra textului cu denumirea băncii centrale de emisiune, şi "BNR", în interiorul cifrelor reprezentând valoarea nominală, în stânga jos, microtext în relief pe revers - inscripţia "BNR", în dreptunghiul din partea stângă şi în cifrele reprezentând valoarea nominală, din partea dreaptă, imagine gen timbru cu valoarea nominală a bancnotei, pe revers, în cifre, în stânga, pe orizontală "100", cu luminiscenţă galben-verzuie în lumină ultravioletă, seria şi numărul orizontal, pe revers, în centru sus, în culoare roşie, cu luminiscenţă oranj în lumină ultravioletă, seria şi numărul vertical, pe revers, în stânga, de culoare neagră, care prezintă luminiscenţă galben-verzuie în lumină ultravioletă, precum şi proprietăţi magnetice.

Bancnota aniversară pentru colecţionare, cu valoare nominală de 100 lei, cu tema 185 de ani de la naşterea regelui Carol I, este inclusă într-un pliant de prezentare al cărui text este redactat în limbile română, engleză şi franceză.

Tiirajul maxim pentru această emisiune numismatică este de 30.000 de bancnote. Preţul de vânzare al bancnotei aniversare este de 150 lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare. Bancnotele au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a bancnotei aniversare pentru colecţionare se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României. AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 42

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

23-12-2024 11:13

Expoziţia interactivă de magie ''Abracadabra - Secretele Magiei'' - de vineri, la ARCUB

Expoziţia interactivă de magie "Abracadabra - Secretele Magiei" va fi deschisă, în premieră, la ARCUB - Hanul Gabroveni pe 27 decembrie, informează un comunicat al organizatorilor transmis, luni, AGERPRES. Vizitatorii vor avea posibilitatea ca până pe 4 mai să poată explora un adevărat labirint al magiei, unde peste 20 de atracţii interac

04-12-2024 17:09

Koyo Kouoh devine comisarul Bienalei de la Veneţia 2026, o premieră pentru o femeie africană

Elveţiano-cameruneza Koyo Kouoh, în prezent curatoare a Muzeului Zeitz-MOCAA din Cape Town, va fi comisarul Bienalei de Artă Contemporană de la Veneţia 2026, devenind prima femeie africană numită în acest post, au anunţat organizatorii evenimentului italian, citaţi de AFP. "Consiliul de administraţie al Bienalei de la Veneţia (...) a decis să

21-11-2024 16:41

Câciu: Proiectul Ro-HydroHub este povestea de succes a oricărei ţări şi un model care trebuie perpetuat

Proiectul Ro-HydroHub este povestea de succes a oricărei ţări şi o provocare pentru Ministerul Cercetării, Digitalizării şi Inovării, a declarat, joi, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, după ceremonia de semnare a contractului pentru realizarea hub-ului românesc de hidrogen şi noi tehnologii energetice, organizată la Palatul Victoria.

17-11-2024 14:26

Fotbal: Andrei Raţiu - Cunoaştem situaţia meciului cu Kosovo, dar noi nu mai putem face nimic

Internaţionalul român Andrei Raţiu a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că "tricolorii" cunosc faptul că UEFA va decide soarta partidei cu Kosovo, abandonat la scorul de 0-0, după retragerea oaspeţilor de pe teren, şi că nu mai depinde de ei. "Cunoaştem situaţia de la meciul cu Kosovo, dar noi nu mai putem face nimic. No

17-11-2024 14:25

Fotbal: Mircea Lucescu - S-a creat un grup prea omogen la naţională, trebuie mai multă concurenţă

Selecţionerul Mircea Lucescu a afirmat, duminică, într-o conferinţă de presă, că va efectua unele schimbări în formula de start la meciul cu Cipru, din Liga Naţiunilor, forţat şi de absenţele lui Dennis Man şi Nicolae Stanciu, precizând că în următoarele partide va trebui să promoveze alţi 3-4 jucători la echipa naţională, pentru că acum există un gru

17-11-2024 14:00

Acţiune de plantare a 15.000 de puieţi de salcâm, derulată de Electrica Furnizare şi Act for Tomorrow

Angajaţii Electrica Furnizare, alături de Asociaţia Act for Tomorrow, au plantat sâmbătă, 16 noiembrie, mii de puieţi pe un teren degradat din localitatea Potlogi, în cadrul unei acţiuni ample de voluntariat, a anunţat duminică societatea. Pădurea Electrica Furnizare a cuprins, în total, 15.000 de puieţi de salcâm iar acţiunea de planta

16-11-2024 16:50

Memorandum româno-spaniol pentru intensificarea cooperării în domeniul economiei sociale

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale din România, Simona Bucura Oprescu, şi vicepreşedintele Guvernului Spaniei, Yolanda Diaz Perez, ministrul Muncii şi Economiei Sociale, au semnat, la Madrid, un Memorandum de Înţelegere pentru intensificarea cooperării în domeniul economiei sociale. Conform unui comunicat al MMSS, documentul reflectă a

16-11-2024 11:36

Cod galben de ceaţă în localităţi din judeţul Timiş, până la ora 13:00

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, sâmbătă, o atenţionare nowcasting Cod galben de ceaţă pentru localităţi din judeţul Timiş, valabilă până la ora 13:00. Potrivit meteorologilor, în judeţul Timiş, în Sânnicolau Mare, Jimbolia, Ciacova, Dudeştii Vechi, Lenauheim, Peciu Nou, Cărpiniş, Comloşu Mare, Cenad, Teremia Mare,

14-11-2024 10:59

Bursa de la Bucureşti a deschis cu creşteri pe majoritatea indicilor şedinţa de joi

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în creştere pe majoritatea indicilor, joi, iar valoarea schimburilor se cifra la 6,68 milioane de lei (1,34 milioane euro), după 30 de minute de la debutul şedinţei de tranzacţionare. Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 0,29%, iar indicele

14-11-2024 10:55

Transelectrica şi-a dublat profitul în primele nouă luni, la 410 milioane lei

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a înregistrat, în primele nouă luni din 2024, un profit net de 410 milioane lei, în creştere cu 99% faţă de cel obţinut în perioada similară a anului anterior, conform unui raport transmis, joi, Bursei de Valori Bucureşti. În primele nouă luni din 2023, Transelec

11-11-2024 13:47

Lorant Antal: Trebuie să fim în stare să consumăm gazul românesc în România şi să creăm valoarea adăugată

România se află pe o poziţie foarte bună în ceea ce priveşte producţia de gaze naturale, mai ales din 2027, odată cu exploatarea zăcămintelor din Neptun Deep, însă trebuie creată valoare adăugată în urma consumului de gaz românesc şi să nu fim forţaţi să exportăm, a declarat, luni, preşedintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică

08-11-2024 17:54

Fotbal: Marius Şumudică (Rapid) - UTA este o echipă imprevizibilă, dar noi ne dorim să câştigăm şi mâine

Antrenorul echipei de fotbal FC Rapid Bucureşti, Marius Şumudică, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că UTA, adversara din etapa a 16-a a Superligii, este o formaţie imprevizibilă, însă a subliniat că îşi doreşte să continue şi să continue parcursul bun din ultimele patru meciuri. "UTA are un antrenor cu experienţă. Mircea R

05-11-2024 21:32

Acord în Consiliul ECOFIN pe Pachetul TVA în era digitală

Miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană au ajuns la un acord politic asupra pachetului legislativ privind taxa pe valoarea adăugată (TVA) în era digitală (VIDA) în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN) care a avut loc marţi, la Bruxelles, a anunţat Ministerul Finanţelor. România a fost reprezentată în

05-11-2024 14:59

Hidroelectrica şi Universitatea Politehnica Timişoara au semnat un Memorandum de Colaborare

Hidroelectrica şi Universitatea Politehnica Timişoara (UPT) au semnat marţi un memorandum de colaborare, pentru susţinerea cercetării, inovării şi formării viitoarelor generaţii de specialişti în domeniul hidroenergiei şi ingineriei energetice, a anunţat compania, printr-un comunicat. "Acest Memorandum reprezintă o oportunitate importantă de a conso