logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Voluntari din ţară, în sprijinul sinistraţilor din satul gălăţean Pechea: E foarte mult de muncă

Imagine din galeria Agerpres

Voluntari din întreaga ţară sunt implicaţi în activităţile de sprijinire a persoanelor din judeţul Galaţi afectate de inundaţiile de la sfârşitul săptămânii trecute.

În satul Pechea, au ajuns voluntari din judeţul Cluj.

 


Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO


"Am văzut la televizor ce se întâmplă aici şi am zis să dăm o mână de ajutor. Facem toţi parte dintr-o asociaţie studenţească - Amicus - şi printre valorile pe care le avem este şi implicarea în societate. Suntem din Cluj, Bistriţa. Nişte colegi ne-au spus că la Pechea e nevoie mare de ajutor şi aici am venit", a declarat pentru AGERPRES coordonatorul voluntarilor, Adrian Dorgo.


Lângă grupul de studenţi, se află un tânăr plin de noroi.

 


Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO


"De trei zile lucrăm la scoaterea nămolului. Avem aici şi o autoutilitară. Am aruncat tot. Frigiderele am reuşit să le salvăm, dar în rest, apa a intrat peste tot", a afirmat Andrei Ionescu, în vârstă de 21 de ani.

Strada principală din satul Pechea este ''pavoazată'' cu bunuri scoase din gospodării, iar traficul se desfăşoară cu dificultate. Militarii sunt în curţi sau se pregătesc să intre în gospodăriile pline de nămol.

 


Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO


În Grădiniţa cu program normal "Violeta" mirosul este greu, iar trei angajate fac curăţenie.

"E posibil să reluăm cursurile peste trei luni, dar nu ştim exact, pentru că, cu cât scoatem apa, cu atât descoperim că lucrurile sunt mai grave. Au fost luni militari, pompieri care ne-au ajutat şi aşa am reuşit să eliberăm cât de cât. Oricum, grădiniţa este de nerecunoscut. Aveam mobilier nou adus acum la început de an şcolar. În săptămâna în care am început activitatea, am distribuit tuturor grupelor mese, scaune, rafturi, laptopuri, imprimante", spune educatoarea Vasilica Mihai.

 


Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO


Ea este una dintre persoanele afectate de inundaţiile din ultimii ani din zonă. De altfel, din anul 2013, aceasta locuieşte într-un modul alocat de Guvern persoanelor sinistrate.

"Într-unul dintre modulele în care locuiam picura şi am pus ligheane, castroane. Când m-am dus la uşă, am văzut că un fir de apă murdar pătrundea în modul, iar când am deschis uşa, apa m-a cuprins până aproape de genunchi. Le-am trezit pe mama şi pe mătuşa mea şi le-am convins să plecăm. Am ieşit prin apă", îşi aminteşte educatoarea.

 


Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO


Spune că din anul 2013 încearcă să-şi refacă locuinţa.

"În 2015, am făcut un împrumut de 55.000 de lei, am renovat casa, am pus piloni, pentru un perete care se dislocase, am cumpărat electrocasnice, materiale de construcţie. În 2016, totul s-a pierdut şi a rămas partea metalică. Totul a fost inundat. Acum, modulele au fost inundate", ne povesteşte Vasilica Mihai.

 


Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO


În drum spre centrul satului Pechea, oamenii se arată îngrijoraţi din cauza rigolelor pline de nămol.

"Eu vin de la Galaţi şi nicăieri nu am văzut un şanţ aşa. Nu este ok. O să se blocheze apa aici. După aceea o să ne întrebăm de ce ne inundăm? Că nu are unde să se ducă apa. Tot la noi va ajunge. La noi şi la voi", vorbeşte o tânără cu vecinii ei care trag nămolul în rigola de pe stradă care este plină deja.

 


Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO


Un bărbat îşi strigă furios durerea.

"Nu vine nimeni să ne ajute. Au venit copii de la Suceava voluntari şi ne-au dat o mână de ajutor şi le mulţumim. Veniţi să vedeţi unde dorm. N-am haine, n-am un prosop, o saltea. Am adus bani în ţară şi uite unde suntem", ne spune bărbatul.

 


Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO


Şi profesorii de la Şcoala gimnazială nr. 2 din sat curăţă nămolul din unitatea modernizată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, iar un cadru didactic spune că începând de miercuri elevii se vor putea întoarce la cursuri, în incinta Şcolii generale nr. 1.

În faţa gospodăriei aflate vizavi de unitatea de învăţământ, o bătrână le mulţumeşte voluntarilor din Suceava.

 


Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO


"Noroc că au venit nişte băieţi din Suceava. Au strigat la poartă, iar acum băieţii muncesc. Au scos toată mobila, că nu mai avem nimic. Hainele de pe noi, atât am salvat noi. Practic, am rămas la mila lui Dumnezeu. În ultimele nopţi, am dormit pe la o rudă, pe la un prieten, dar nu ştim unde o să stăm de acum încolo. Aici nu mai are niciun rost să mai stăm", a afirmat Parascheva Necula.

Ea îşi aduce aminte de inundaţiile din 2013 şi 2016.

 


Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO


"În 2013, am avut asigurare la casă, dar nu era pentru apă, ci pentru foc şi de atunci nu am mai făcut nicio asigurare. Acum, am apucat să salvăm actele. Când am văzut că trec prin ogradă televizoare, frigidere, căzi cu mustuială din vin, am zis că până aici ne-a fost. Nu cred că mai avem putere să o luăm de la capăt. La prima apă, nu ni s-a dat niciun leu, dar am zis că nici nu avem nevoie. A trecut prin grădină, a stricat grădina şi i-am mulţumit lui Dumnezeu că apa nu ne-a intrat în casă. În 2016, ne-a umflat podeaua şi am spus: 'Doamne, bine că am scăpat'. Am zis că nu avem nevoie de nimic, că noi muncim şi facem din nou. Dar acum, cum să o iau de la capăt? Să n-ai tu nici măcar o masă pe care să mănânci? Dar ce să mănânci, că din beci, am făcut sucuri, bulion, acum totul s-a stricat", se destăinuie bătrâna şi se îndreaptă plângând spre casă.

Şi Centrul de consiliere şi sprijin pentru copiii şi familiile aflate în dificultate ''Inimă de copil'' este afectat de inundaţii, iar tot mobilierul a fost scos în stradă.

 


Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO


Lângă sediul aflat în reabilitare al Primăriei comunei Pechea, o casă situată pe un dâmb pare să nu fi fost atinsă de ape.

"Am recondiţionat casa acum doi ani, acum nu mai e nimic. Mama nu ştie ce e aici la ea. Are 88 de ani şi am dus-o la Galaţi. Ea zice că o să o repare, dar ce să repari aici? A vrut să vină cu noi azi, îşi făcuse chiar şi o sacoşică, dar dacă o aducem aici moare. Avem asigurări, dar nu mai avem încredere. Am avut şi în 2013 şi în 2016 şi ne-au dat ca să ne luăm un frigider. Nici de la Guvern nu am primit nimic", arată Camelia Cazacu.

 


Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO


La dispensarul din localitate, asistenta medicală şi familia ei fac curat, după ce luni jandarmii şi pompierii au scos nămolul din clădire.

"De luni, cu sora mea, fac curat întruna. Eu stau la bloc, iar din maşina parcată pe alee nu se mai poate salva nimic, pentru că apa a fost peste ea. S-au deschis geamurile automat şi a intrat mâlul în ea. Am garajul în spatele blocului, iar patru tone de lemne sunt în mâl. Dar acolo, nu se poate intra. Deocamdată, salvează lumea", a precizat asistenta medicală Dana Toma.

 


Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO


Pe strada care duce spre satul Măstăcani, voluntari din Bucureşti şi Galaţi dau o mână de ajutor.

"Munca fizică e foarte grea, dar pe mine m-a rupt emoţional când am început să văd prin noroi obiecte personale, o sticluţă de ojă, o perie de păr, un glob de Crăciun. Când vezi toate lucrurile astea în noroi, îţi dai seama că toată viaţa omului s-a dus. Am fost într-o casă cu cinci copii, iar locuinţa arăta foarte nasol. A venit apa şi le-a blocat casa cu mormane de paie, aveau animale moarte în grajd. Ne-a luat o oră şi jumătate numai să facem un culoar prin care să scoatem apa din casă, după care am luat-o înapoi pe uliţă şi am intrat unde era nevoie de noi. Pompierii fac o treabă extraordinară, dar e foarte mult de muncă", este de părere reprezentanta grupului de voluntari din partea BCR, Nicoleta Deliu Paşol.

 


Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO


La Slobozia Conachi, în ciuda ploii, pompierii continuau marţi seara să scoată din locuinţe şi obiective sociale bunuri neutilizabile.

 


Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO


Potrivit autorităţilor judeţene, peste 1.500 de militari, pompieri, jandarmi şi poliţişti sunt implicaţi începând de sâmbăta trecută în acţiunile de înlăturare a efectelor inundaţiilor. În 27 de localităţi, au fost afectate 6.900 de gospodării, 300 de persoane au fost evacuate, iar şapte persoane au murit. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)

 

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Afisari: 68

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 19-04-2025 12:40

UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - peste 150 de pompieri acționează la fața locului

Peste 150 de pompieri, reprezentanți ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, ai Direcției Silvice, dar și cetățeni acționează sâmbătă pentru stingerea incendiului de vegetație din localitatea Cetățeni, județul Argeș. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, elicopterul Black Hawk al IGAv a efectuat, până în ace

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr

Social 18-04-2025 21:33

UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu

Social 18-04-2025 16:44

Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon

Social 18-04-2025 13:51

Timiș: Mieii sunt căutați mai ales la export, pentru carnea lor fragedă și gustul natural

În satele Banatului, odată cu venirea primăverii, începe sezonul pastoral, bogat în activități zilnice susținute, care înseamnă scosul mioarelor la pășunat, mulsul lor la stâne, pregătirea cașului dulce și al savuroaselor brânzeturi de oaie, numai bune pentru masa de Paști. Transhumanța i-a adus în ultimii ani

Social 18-04-2025 12:59

Hunedoara: Un cetățean italian a murit într-un accident rutier pe DN7, la Șoimuș

Un cetățean italian, în vârstă de 74 de ani, cu reședința în județul Hunedoara, a murit vineri într-un accident rutier care a avut loc pe DN76, în comuna Șoimuș, după ce dubița pe care o conducea a intrat pe contrasens și s-a lovit de un autotren, a informat Inspectoratul de Poliție Județean. 'Un bărbat în vârstă d

Social 18-04-2025 11:29

Prognoză meteo București: Maxime de 20 de grade, înnorări și vânt moderat până sâmbătă dimineața

Meteorologii prognozează că valorile termice vor scădea ușor pe parcursul zilei de vineri în zona Capitalei, astfel că maxima va fi în jurul a 20 de grade, iar minima de 6-8 grade. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 18 aprilie, ora 10:00 - 19 aprilie, ora 9:00, în zona Municipiului București, cerul va

Social 18-04-2025 11:07

Caraș-Severin: Accident pe DN6, la Topleț; o persoană a murit carbonizată, două au suferit răni grave

O persoană a murit carbonizată, iar alte două au suferit răni grave, în urma unui accident de circulație care a avut loc, în cursul nopții de joi spre vineri, pe DN6, în afara localității Topleț din județul Caraș-Severin, autoturismul în care se aflau victimele luând foc în urma impactului cu un ansamblu de vehicule condus de un șofer turc

Social 18-04-2025 11:03

Atenționare de călătorie MAE - Bulgaria: Timp de așteptare crescut la trecerea prin punctele de trecere a frontierei

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia asupra faptului că, în perioada minivacanței de Paște, a celei de 1 Mai, dar și în perioada sezonului turistic estival, timpul de așteptare va fi crescut la trecerea prin punctele de

Administratie 18-04-2025 10:30

REPORTAJ/Șimleu Silvaniei, orașul în care bugetul de dezvoltare a crescut de patru ori în ultimii patru ani

Șimleu Silvaniei, al doilea oraș ca mărime al Sălajului, a înregistrat, în ultimii patru ani, o creștere a bugetului de dezvoltare de aproape patru ori, evoluție reflectată în numeroase proiecte prin care administrația locală și-a dorit să schimbe fața orașului, majoritate dintre ele fiind finanțare din fonduri europene. Primarul orașului Șim

Social 18-04-2025 10:26

Cod galben de vânt cea mai mare parte a Moldovei, vineri; informare de vreme instabilă, în rest

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă în cea mai mare parte a Moldovei, precum și o informare de instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, vestul Munteniei, precum ș

Administratie 17-04-2025 22:14

VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4

Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a