REPORTAJ/Bihor: Profesorul Mihai Cărbunar, legumicultor pasionat, cultivă struguri de masă ecologici în solar
Un legumicultor pasionat, cu produse certificate ecologic, Mihai Cărbunar, profesor la Facultatea de Protecţia Mediului din Oradea, este singurul din judeţ care cultivă struguri de masă în solar, şi aceştia atestaţi din punct de vedere ecologic.
"Ideea de a cultiva strugurii în solar mi-a venit în Franţa, în stagiile de practică în timpul facultăţii. Împreună cu un fermier am plantat nişte butaşi de vie în solar, pentru că la ei, în zona Bretania, nu erau condiţii favorabile pentru viticultură. E un climat oceanic, deloc potrivit pentru vie. Aşa au obţinut primii struguri de masă în solar. Chiar i-am învăţat cum se taie via, pentru că nu erau obişnuiţi cu cultura viţei-de-vie", a povestit, pentru AGERPRES, Mihai Cărbunar, azi, la aproape 60 de ani.
Acolo, în Franţa, prin stagiile din anii 1991-1994, a descoperit agricultura ecologică în legumicultură, o pasiune pe care şi-a cultivat-o în întreaga sa carieră ulterioară. Ştia din copilărie care este vocaţia sa profesională. A învăţat la Liceul Agricol din Salonta, iar în 1989 a ajuns student la Facultatea de Horticultură a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj. Cu un doctorat în legumicultură, Mihai Cărbunar educă azi generaţii de tineri agronomi în spiritul grijii faţă de natură şi al respectului pentru consumatori. Ferma lui, adică trei sere pe circa 10 ari, este foarte des laborator pentru tinerii săi învăţăcei. Aici cultivă cu mare drag, în primul rând, 60 de soiuri de tomate - "toate culorile şi mărimile" -, ardei, vinete, castraveţi, castravete amar, dovlecei, iar pe timp de iarnă multe varietăţi de salată, rucola, spanac, varză kale, mizuna etc. Şi, desigur, struguri, de care se bucură din iulie până la Crăciun...
"Revenind în ţară, mi-am făcut, la Husasău de Tinca, ajutat de francezi şi părinţi, trei solarii pentru legume, unul mai mare şi două mici, dar mi-a venit ideea să plantez pe margine şi câţiva butaşi de vie. În primul rând pentru mine, dar şi cu gândul că astfel voi asigura un microclimat mai favorabil legumelor, să le protejez de căldura soarelui. Ceea ce s-a şi dovedit. Pentru că i-am plantat în sera mare, pe latura sudică, cea mai expusă la razele directe", îşi continuă povestea Mihai Cărbunar.
În primul an a plantat câte doi butaşi în capetele serei, a văzut că le merge, după care a extins şirul lor, plantând în continuare, aşa că în prezent are peste 30 de butuci de vie, cu nişte struguri de masă impresionanţi.
Ca să se bucure de struguri cât mai mult timp, a ales butaşi din diferite soiuri, cu coacere eşalonată, ceea ce înseamnă că la el strugurii încep să se coacă prin 15 iulie, soiul Palatina, care s-au copt chiar mai devreme anul acesta, pe la 1 iulie, datorită căldurii.
"Când se termină unul, începe altul să se coacă. Tot aşa, am un flux continuu de struguri copţi până la sfârşitul lunii octombrie. Ultimii chiar îi las pe butuci şi când lucrez în solar mă mai energizez cu câteva boabe. Anul trecut, am avut şi în ianuarie", îşi aminteşte cultivatorul.
Tot ce produce în serele lui este certificat ecologic. De la bun început, a ales să cultive curat, fiind de mai mulţi ani producător certificat de produse ecologice. A devenit el însuşi inspector certificator în agricultura ecologică pentru Ecocert, unde a lucrat câţiva ani.
Potrivit acestuia, cultivatorii care se îndreaptă spre agricultura ecologică au un nivel de conştiinţă mult peste media obişnuită, ştiind că oferă, pe încredere şi pe dovada certificării, alimente sănătoase, curate. Însă mai sunt şi alţii care aleg sistemul ecologic doar pentru profit şi reclamă.
Iar populaţia devine, spune dânsul, mai conştientă de substanţele chimice pe care le ingerează din alimente, multe persoane având probleme de sănătate din această cauză.
"Atunci li se trage semnalul de alarmă şi încep să se gândească la o hrană curată, îşi schimbă mentalitatea şi obiceiurile alimentare", afirmă agricultorul.
Din relaţiile pe care le are cu alţi fermieri, unii şcoliţi, alţii, nu, Mihai Cărbunar atrage atenţia asupra fertilizării excesive cu chimicale. "Este înfiorător, vă spun sincer. În agricultura convenţională, mulţi nu respectă timpul de pauză şi alte măsuri necesare; important e pentru ei profitul. Nu-i interesează că otrăvesc oamenii, că-i îmbolnăvesc", a spus specialistul.
Paşii de urmat pentru a obţine certificare nu sunt greu de făcut, consideră acesta, dacă într-adevăr eşti pasionat.
Direcţia agricolă are lista cu organismele de certificare acreditate în România. După ce s-a luat legătura cu una dintre ele, urmează perioada de conversie ce durează cam trei ani, timp în care se produce în sistem ecologic, fiind verificate periodic solul, producţia, tehnologiile de cultură şi îngrijire.
"Sunt deja foarte multe modalităţi şi produse folosite pentru agricultura ecologică. Avem şi reglementări europene, ce se aplică, evident, şi în ţara noastră. Regulamentul îţi spune tot ce ai dreptul să faci şi ce nu ai voie în agricultura ecologică. După trei ani, dacă totul e în regulă, se primeşte certificarea, apoi aceste controale au loc, obligatoriu, în fiecare an, aleator şi inopinat", a precizat el.
În agricultura ecologică nu este permisă folosirea produselor chimice de sinteză, la fel este interzisă cultura hidroponică (pe apă, fără sol), se pot folosi maceratele din plante (preventiv şi curativ), microorganismele şi prădătorii naturali, dar şi unele produse speciale pentru agricultura eco.
Deşi, pe plan mondial, se vehiculează mai multe denumiri pentru asemenea produse curate, precum bio, organic sau ecologic, România a adoptat denumirea "produs ecologic". La francezi sunt "produse bio", dar folosesc acelaşi regulament european. Semnul distinctiv al certificării este eticheta cu frunză verde înconjurată de steluţe.
Ocupat cu predarea la facultate, fiind şef de lucrări la legumicultură, în devenire conferenţiar universitar, şi neavând o fermă foarte mare, Mihai Cărbunar nu are nevoie de un site sau popularizare pe social media, pentru că are clienţi abonaţi, din auzite, cărora le duce produsele acasă.
Deocamdată se dedică prioritar educării tinerei generaţii, care, speră el şi are toată încrederea, că va înţelege valoarea agriculturii ecologice şi o va aplica din ce în ce mai mult. AGERPRES/(A - autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)
Foto: (c) Mihai Cărbunar / Arhiva personala
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Hunedoara: Două persoane au fost rănite de un utilaj agricol în localitatea Răchitova; a fost chemat elicopterul SMURD
Două persoane au fost rănite, sâmbătă, în urma răsturnării unui utilaj agricol, în localitatea Răchitova, una dintre acestea fiind transportată la Timișoara cu elicopterul SMURD, iar cealaltă la spitalul din municipiul Hunedoara.
Teleorman: Șofer de 18 ani care nu a oprit la semnalele polițiștilor, prins după focuri de avertisment
Un șofer de 18 ani care nu a oprit la semnalele polițiștilor în comuna teleormăneană Nenciulești a fost prins abia după ce au fost trase focuri de avertisment, informează, sâmbătă, IPJ Teleorman. În fuga sa, șoferul a lovit și un cap de pod, dar și-a continuat drumul. 'În noaptea de 1 februarie a.c.,
Constanța: Anchetă a poliției după ce două fete s-au bătut într-un loc de joacă
Polițiștii au deschis un dosar penal după ce două minore s-au bătut într-un loc de joacă din municipiul Constanța, cercetările fiind derulate după ce imaginile cu agresiunea au apărut în mediul online. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța a informat, sâmbătă, că în urma imaginilor apărute în spațiul p
REPORTAJ/Satu Mare/Concurs de sacrificat porci; Președintele CJ: E o tradiție care a rezistat peste decenii, respectăm legislația UE
Aproape 40 de porci au fost sacrificați, sâmbătă, în comuna Halmeu, după metode tradiționale specifice comunităților maghiare și șvăbești din zonă, în cadrul celei de-a XII-a ediții a concursului de tăiat porci organizat de UDMR Satu Mare. În cadrul competiției un 'henteș', adică măcelar, a reușit să tranșeze un
Consiliul Fiscal: Construcția bugetară pentru 2025, compatibilă cu un deficit cash în jurul valorii de 7,7% din PIB
Construcția bugetară pentru anul 2025 este compatibilă cu un deficit cash situat în jurul valorii de 7,7% din PIB, pe baza unei abordări prudente a veniturilor și cheltuielilor, apreciază Consiliul Fiscal (CF) în opinia preliminară privind Legea bugetului de stat pe anul 2025, transmisă sâmbătă AGERPRES. 'Pe baza unei abo
Hunedoara: Bărbat rănit după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări, în Lupeni
Un bărbat de 57 de ani a ajuns la spital cu multiple arsuri, în urma unui incendiu izbucnit sâmbătă la locuința sa din Lupeni, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara. Potrivit sursei citate, pompierii militari din Petroșani și Lupeni au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din Lu
Vrancea/Încasările de la lansarea unei cărți pentru copii, donate unei asociații care ajută copiii cu cancer
Încasările de la lansarea cărții pentru copii 'Fulg-de-Nea Povestea mea', scrisă de Maria Chiriac, o educatoare dintr-o comună de munte a județului, au fost donate în întregime către o asociație din Focșani care luptă pentru ajutorarea unor copii bolnavi de cancer sau leucemie. Zeci de persoane, părinți, copii și repr
Iași: Bilete și abonamente mai scumpe pentru autobuzele și tramvaiele CTP
Compania de Transport Public (CTP) Iași, a anunțat, sâmbătă, că au intrat în vigoare noile prețuri pentru călătoriile cu mijloacele de transport în comun. Conform sursei citate, prețul unei călătorii de 120 de minute a fost majorat de la 3,5 lei la 4 lei, iar biletul cu două călătorii va costa 8 lei. '&Icir
Hunedoara: Fetiță de 12 ani, la spital, după ce s-a aruncat de pe o clădire din Lupeni
O fată de 12 ani, din Lupeni, a suferit grave traumatisme după ce s-a aruncat de pe o clădire din oraș, de la circa 10 metri înălțime, tânăra fiind fiind internată, ulterior, la un spital din Timișoara pentru îngrijiri medicale, a informat sâmbătă Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara. Incidentul a avut loc
Cod galben de ceață densă în localități din șase județe, sâmbătă dimineața
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă dimineața atenționări nowcasting Cod galben de ceață densă în zone din șase județe, valabile în următoarele ore. Potrivit meteorologilor, până la ora 12:00, în zeci de localități din județele: Gorj, Olt, Vâlcea și Dolj se va semnala ceață, fenomen
UPDATE Alba: Incendiu lichidat la Aiud; nu au mai fost găsite alte victime
Pompierii militari nu au mai descoperit alte victime în incendiul produs, vineri seara, la o casă din municipiul Aiud, în care o persoană a fost găsită carbonizată. 'Incendiul este lichidat. În incendiu nu au fost identificate alte victime', a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de U
Vrancea: Parc voltaic de peste 27 de milioane de lei, pentru a asigura independența energetică a orașului Focșani
Primăria municipiului Focșani a semnat, vineri, la Ministerul Energiei, contractul de finanțare pentru construcția unui parc fotovoltaic care va asigura independența energetică pentru consumul public de energie electrică al orașului, proiect în valoare de peste 27 de milioane de lei, a informat administrația locală. 'Viceprimarul municipiului Focșani
Maramureș: Cinci tineri ucraineni, de negăsit în Munții Maramureșului; Salvamont a suspendat căutările
Salvatorii montani și polițiștii de frontieră au suspendat, vineri seara, căutările în Munții Maramureșului a cinci tineri ucraineni care potrivit apelului lansat de familii ar fi trecut granița în România, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Din păcate, aparținătorii nu au putut oferi absolu
Tulcea: Pelicanii creți s-au întors pe insula Ceaplace
Primele 160 de exemplare de pelicani creți, specie periclitată la nivel mondial, s-au întors zilele acestea pe insula Ceaplace din Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD), consolidată recent de inspectorii ecologi ai Administrației RBDD, a anunțat vineri instituția din subordinea Ministerului Mediului pe pagina sa de Facebook. Insula Ceaplace, strict p
Nicușor Dan spune că Termoenergetica datorează ELCEN aproximativ 500 de milioane de lei, nu 1,18 miliarde de lei
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat vineri că Termoenergetica datorează ELCEN 400 - 500 de milioane de lei, nu 1,18 miliarde, iar banii provin dintr-o o serie de regularizări care trebuie făcute între operatorii economici. 'Nu este de un miliard (datoria către Elcen, n.r.). De 15 ani, primarii Bucureștiului doresc să preia CET-urile în