logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Bihor: Profesorul Mihai Cărbunar, legumicultor pasionat, cultivă struguri de masă ecologici în solar

Image

Un legumicultor pasionat, cu produse certificate ecologic, Mihai Cărbunar, profesor la Facultatea de Protecţia Mediului din Oradea, este singurul din judeţ care cultivă struguri de masă în solar, şi aceştia atestaţi din punct de vedere ecologic.

 



"Ideea de a cultiva strugurii în solar mi-a venit în Franţa, în stagiile de practică în timpul facultăţii. Împreună cu un fermier am plantat nişte butaşi de vie în solar, pentru că la ei, în zona Bretania, nu erau condiţii favorabile pentru viticultură. E un climat oceanic, deloc potrivit pentru vie. Aşa au obţinut primii struguri de masă în solar. Chiar i-am învăţat cum se taie via, pentru că nu erau obişnuiţi cu cultura viţei-de-vie", a povestit, pentru AGERPRES, Mihai Cărbunar, azi, la aproape 60 de ani.

 



Acolo, în Franţa, prin stagiile din anii 1991-1994, a descoperit agricultura ecologică în legumicultură, o pasiune pe care şi-a cultivat-o în întreaga sa carieră ulterioară. Ştia din copilărie care este vocaţia sa profesională. A învăţat la Liceul Agricol din Salonta, iar în 1989 a ajuns student la Facultatea de Horticultură a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj. Cu un doctorat în legumicultură, Mihai Cărbunar educă azi generaţii de tineri agronomi în spiritul grijii faţă de natură şi al respectului pentru consumatori. Ferma lui, adică trei sere pe circa 10 ari, este foarte des laborator pentru tinerii săi învăţăcei. Aici cultivă cu mare drag, în primul rând, 60 de soiuri de tomate - "toate culorile şi mărimile" -, ardei, vinete, castraveţi, castravete amar, dovlecei, iar pe timp de iarnă multe varietăţi de salată, rucola, spanac, varză kale, mizuna etc. Şi, desigur, struguri, de care se bucură din iulie până la Crăciun...

"Revenind în ţară, mi-am făcut, la Husasău de Tinca, ajutat de francezi şi părinţi, trei solarii pentru legume, unul mai mare şi două mici, dar mi-a venit ideea să plantez pe margine şi câţiva butaşi de vie. În primul rând pentru mine, dar şi cu gândul că astfel voi asigura un microclimat mai favorabil legumelor, să le protejez de căldura soarelui. Ceea ce s-a şi dovedit. Pentru că i-am plantat în sera mare, pe latura sudică, cea mai expusă la razele directe", îşi continuă povestea Mihai Cărbunar.

În primul an a plantat câte doi butaşi în capetele serei, a văzut că le merge, după care a extins şirul lor, plantând în continuare, aşa că în prezent are peste 30 de butuci de vie, cu nişte struguri de masă impresionanţi.

Ca să se bucure de struguri cât mai mult timp, a ales butaşi din diferite soiuri, cu coacere eşalonată, ceea ce înseamnă că la el strugurii încep să se coacă prin 15 iulie, soiul Palatina, care s-au copt chiar mai devreme anul acesta, pe la 1 iulie, datorită căldurii.

 



"Când se termină unul, începe altul să se coacă. Tot aşa, am un flux continuu de struguri copţi până la sfârşitul lunii octombrie. Ultimii chiar îi las pe butuci şi când lucrez în solar mă mai energizez cu câteva boabe. Anul trecut, am avut şi în ianuarie", îşi aminteşte cultivatorul.

Tot ce produce în serele lui este certificat ecologic. De la bun început, a ales să cultive curat, fiind de mai mulţi ani producător certificat de produse ecologice. A devenit el însuşi inspector certificator în agricultura ecologică pentru Ecocert, unde a lucrat câţiva ani.

Potrivit acestuia, cultivatorii care se îndreaptă spre agricultura ecologică au un nivel de conştiinţă mult peste media obişnuită, ştiind că oferă, pe încredere şi pe dovada certificării, alimente sănătoase, curate. Însă mai sunt şi alţii care aleg sistemul ecologic doar pentru profit şi reclamă.

Iar populaţia devine, spune dânsul, mai conştientă de substanţele chimice pe care le ingerează din alimente, multe persoane având probleme de sănătate din această cauză.

"Atunci li se trage semnalul de alarmă şi încep să se gândească la o hrană curată, îşi schimbă mentalitatea şi obiceiurile alimentare", afirmă agricultorul.

Din relaţiile pe care le are cu alţi fermieri, unii şcoliţi, alţii, nu, Mihai Cărbunar atrage atenţia asupra fertilizării excesive cu chimicale. "Este înfiorător, vă spun sincer. În agricultura convenţională, mulţi nu respectă timpul de pauză şi alte măsuri necesare; important e pentru ei profitul. Nu-i interesează că otrăvesc oamenii, că-i îmbolnăvesc", a spus specialistul.

 



Paşii de urmat pentru a obţine certificare nu sunt greu de făcut, consideră acesta, dacă într-adevăr eşti pasionat.

Direcţia agricolă are lista cu organismele de certificare acreditate în România. După ce s-a luat legătura cu una dintre ele, urmează perioada de conversie ce durează cam trei ani, timp în care se produce în sistem ecologic, fiind verificate periodic solul, producţia, tehnologiile de cultură şi îngrijire.

"Sunt deja foarte multe modalităţi şi produse folosite pentru agricultura ecologică. Avem şi reglementări europene, ce se aplică, evident, şi în ţara noastră. Regulamentul îţi spune tot ce ai dreptul să faci şi ce nu ai voie în agricultura ecologică. După trei ani, dacă totul e în regulă, se primeşte certificarea, apoi aceste controale au loc, obligatoriu, în fiecare an, aleator şi inopinat", a precizat el.

 



În agricultura ecologică nu este permisă folosirea produselor chimice de sinteză, la fel este interzisă cultura hidroponică (pe apă, fără sol), se pot folosi maceratele din plante (preventiv şi curativ), microorganismele şi prădătorii naturali, dar şi unele produse speciale pentru agricultura eco.

Deşi, pe plan mondial, se vehiculează mai multe denumiri pentru asemenea produse curate, precum bio, organic sau ecologic, România a adoptat denumirea "produs ecologic". La francezi sunt "produse bio", dar folosesc acelaşi regulament european. Semnul distinctiv al certificării este eticheta cu frunză verde înconjurată de steluţe.

Ocupat cu predarea la facultate, fiind şef de lucrări la legumicultură, în devenire conferenţiar universitar, şi neavând o fermă foarte mare, Mihai Cărbunar nu are nevoie de un site sau popularizare pe social media, pentru că are clienţi abonaţi, din auzite, cărora le duce produsele acasă.

Deocamdată se dedică prioritar educării tinerei generaţii, care, speră el şi are toată încrederea, că va înţelege valoarea agriculturii ecologice şi o va aplica din ce în ce mai mult. AGERPRES/(A - autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) Mihai Cărbunar / Arhiva personala

Afisari: 95

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 21-05-2025 20:26

Boloș: În cinci luni, am redus la zero riscul de decomitere pe anul acesta în ceea ce privește Politica de Coeziune

Riscul de a pierde bani, în acest an, pe Politica de Coeziune a fost redus la zero și suntem într-o fază foarte avansată cu renegocierea PNRR, pentru a putea transmite și cererea de plată 4, a anunțat miercuri seara, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Pe PNRR știți situația, este un mecanism prin care Ministerul Inv

Social 21-05-2025 16:48

Harghita: Peste 100 de persoane au participat la un exercițiu al ISU, la Miercurea-Ciuc; s-a simulat intervenția la un accident chimic

Peste 100 de persoane, angajați ai mai multor instituții, dar și voluntari, au participat, miercuri, la un amplu exercițiu desfășurat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita, în cadrul căruia s-a simulat intervenția la un accident chimic produs la o firmă din zona industrială a municipiului Miercurea-Ciuc. Într-un comunicat trans

Administratie 21-05-2025 16:34

Vaslui: Ministrul Cseke Attila a inaugurat la Huși o creșă construită prin programul 'Sfânta Ana'

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a inaugurat, miercuri, la Huși, o creșă cu program prelungit, construită în cadrul programului guvernamental 'Sfânta Ana'. Obiectivul a fost finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), are o valoare de peste 21 de milioane de lei, cu o capacitate

Administratie 21-05-2025 16:23

Iași: Președintele CJ, Costel Alexe, reales la conducerea Euroregiunii Siret-Prut-Nistru

Președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, Costel Alexe, a fost reconfirmat în funcția de președinte al Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru (AESPN), în cadrul Adunării Generale a Asociației și al Forumului Președinților Euroregiunii, organizate la Chișinău. Alexe a fost reales pentru al doilea an consecutiv, cu votul unanim al celor 22 de m

Administratie 21-05-2025 15:03

Iași: Primarul Mihai Chirica dă asigurări că Teatrul Cub va fi mutat într-o zonă agreată de mediul cultural

Primarul Mihai Chirica a anunțat, miercuri, că Teatrul Cub va fi mutat într-o zonă agreată de mediul cultural, după ce consilierii locali au aprobat reabilitarea și modernizarea spațiului verde din zona Teatrului Național, ca parte a unui amplu proiect derulat în zona axei culturale a Iașiului. Decizia va fi luată ca urmare a unei hotărâri a

Social 21-05-2025 15:03

FOTO/VIDEO Buzău: Izvoare de suprafață cu petrol la Beciu-Scorțoasa transformate în atracție turistică; inițial a fost sesizat un accident de mediu

  Izvoare de petrol care țâșnesc din straturi de roci având peste 10 milioane de ani vechime, în localitatea Beciu, au fost transformate recent într-o atracție turistică a Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului, după ce anterior fenomenul natural fusese sesizat autorităților ca un accident de mediu.

Social 21-05-2025 14:23

Actorul Kevin Costner vine în septembrie în România, la Impact Bucharest

Actorul Kevin Costner va participa, pe 17 și 18 septembrie, la cea de-a doua ediție a Impact Bucharest, eveniment care reunește lideri din business, politică, tehnologie și cultură din toată Europa, informează un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES. Agenda evenimentului include teme de actualitate precum securitatea cibernetică, tranziția verde, digitalizar

Social 21-05-2025 13:43

Sibiu: 72 de porci, neutralizați în satul Chesler, unde a fost depistat un caz de pestă porcină africană

Autoritățile au decis să neutralizeze 72 de porci dintr-o gospodărie din satul Chesler, comuna Micăsasa, unde a fost depistat un porc mort din cauza pestei porcine africane, a anunțat miercuri, într-un comunicat de presă, Prefectura Sibiu. 'În dimineața zilei de 20 mai, medicul veterinar de liberă practică împuternicit de

Social 21-05-2025 13:31

West Side Kids Race - pe 31 mai, pe bulevardul Drumul Taberei

Cea de-a X-a ediție a Paradei Micilor Bicicliști - West Side Kids Race va avea loc pe 31 mai, pe bulevardul Drumul Taberei, de la strada Valea Ialomiței până la strada Valea Argeșului, între orele 9:00 - 17:00, informează un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES. 'Sărbătorim într-o zi cât alții în trei: Ziua

Social 21-05-2025 13:28

Sector 6: Concerte, ateliere și spectacole de teatru la festivalul 'West Side Flower Fest', în perioada 30 mai - 1 iunie

Concerte, ateliere și spectacole de teatru se regăsesc în programul festivalului 'West Side Flower Fest', care va avea loc, în perioada 30 mai - 1 iunie, în Parcul Drumul Taberei. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 6 transmis miercuri, pe lângă decorațiuni, grădinile tematice și bunătățile celor 123

Social 21-05-2025 12:48

Mihai Barbu (Autoritatea pentru Reformă Feroviară): Cred foarte mult în viitorul transportului feroviar în România

Președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), Mihai Barbu a declarat miercuri la Oradea, cu ocazia Conferinței de Operatorie Feroviară & Material Rulant, că este optimist în ce privește viitorul transportului feroviar în România, că există fonduri europene pentru acest sector, dar și că trebuie corelate proiectele de dezvoltare ale in

Administratie 21-05-2025 12:25

Primăria Voluntari recomandă evitarea cultivării plantelor care atrag păsări în apropierea aeroportului

Primăria orașului Voluntari le recomandă proprietarilor de terenuri să evite cultivarea plantelor care atrag păsări în apropierea aeroportului. Măsurile vizează prevenirea riscului de impact cu fauna sălbatică în proximitatea Aeroportului Internațional București Băneasa - Aurel Vlaicu, informează primăria, miercuri, pe Facebook.

Social 21-05-2025 12:12

Vrancea: Șapte persoane rănite într-un accident rutier produs pe DN11A, în comuna Corbița

Șapte persoane au fost rănite, miercuri, în urma unui accident rutier produs pe DN11A, în afara localității Rădăcinești, comuna Corbița, mai multe echipate de pompieri și ambulanță fiind mobilizate la fața locului pentru a acorda îngrijiri medicale victimelor, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea.

Social 21-05-2025 12:02

SOS Satele Copiilor organizează, pe 14 iunie, festivalul caritabil 'FestiSAT', în sprijinul a 200 de tineri vulnerabili

SOS Satele Copiilor organizează pe 14 iunie, în Satul SOS din București, cea de-a treia ediție a festivalului caritabil 'FestiSAT', în sprijinul a 200 de tineri vulnerabili din programele asociației. 'Participanții vor sta la masa binelui, unde nu există distanță între artiști, influenceri, oameni de business, sus

Social 21-05-2025 10:40

Maramureș: Accident rutier cu cinci persoane spitalizate, în municipiul Sighetu Marmației

Cinci persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier produs în municipiul Sighetu Marmației, a informat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Maramureș, Florina Meteș. 'Din primele cercetări efectuate la fața locului s-a stabilit că un tânăr de 25 de ani a condus un a