O PERSONALITATE PE ZI: Aviatorul Charles Lindbergh

''Viaţa de aviator mi s-a părut ideală. A implicat pricepere. A adus aventură. Se folosea de cele mai recente evoluţii ale ştiinţei. Inginerii mecanici erau legaţi de fabrici şi de planşe de desen, în timp ce piloţii se bucură de libertatea vântului până în întinsul cerului. Au fost momente în avion când părea că am scăpat de mortalitate pentru a privi pământul ca un Dumnezeu.'', spunea Charles A. Lindbergh în 1927, conform biografiei publicate pe site-ul www.charleslindbergh.com.
Aviatorul american Charles Augustus Lindbergh a efectuat primul zbor solo fără escală peste Oceanul Atlantic în perioada 20-21 mai 1927. Şi alţi piloţi traversaseră Atlanticul, dar Lindbergh a fost primul care a realizat acest lucru singur şi fără oprire. Reuşita lui Lindbergh i-a adus imediat renumele internaţional. Presa l-a numit "Lucky Lindy" şi "Vulturul singuratic". Americanii şi europenii l-au idolatrizat pe tânărul timid şi zvelt şi l-au copleşit cu onoruri.
''Ca responsabil cu îngrijirea avionului lui Charles Lindbergh, 'Spirit of St. Louis', aflat la Smithsonian Institution's National Air and Space Museum, am crezut că lui Lindbergh i-a venit ideea să zboare peste Atlantic, fără oprire, de unul singur, după ce a citit în presă o ştire despre încercarea eşuată a faimosului pilot francez Rene Fonck, din septembrie 1926. Lindbergh, un pilot al poştei aeriene americane, care făcea curse regulate între St. Louis şi Chicago, visa la lucruri mai mari. El şi-a făcut, pe cont propriu, un plan de cucerire a Atlanticului, găsind sprijin financiar şi un constructor de avioane dispus să facă un aeroplan întocmai după indicaţiile lui. Un pilot necunoscut din Vestul Mijlociu concurând împotriva celor mai mari nume din aviaţie, Lindbergh a ieşit triumfător din încercările la care competitorii lui au eşuat, creând una dintre cele mai cunoscute şi de impact poveşti din istoria Americii...'', a explicat F. Robert van der Linden, preşedinte şi responsabil aeronave cu destinaţie specială la Aeronautics Division National Air and Space Museum Smithsonian Institution din Washington DC, citat în cartea ''Lindbergh. Povestea unui şoricel zburător'', de Torben Kuhlmann, Editura Corint, 2016.
Charles Augustus Lindbergh s-a născut la 4 februarie 1902, la Detroit. A crescut la o fermă de lângă Little Falls, Minnesota. Tatăl lui Lindbergh era avocat şi a fost membru al congresului american din Minnesota între 1907 şi 1917. În copilărie, Lindbergh a demonstrat că are abilităţi de mecanică. La vârsta de 18 ani, a intrat la Universitatea din Wisconsin pentru a studia ingineria. Cu toate acestea, Lindbergh era mai interesat de noul domeniu al aviaţiei decât de şcoală. După doi ani, a părăsit şcoala pentru a deveni actor ambulant - făcea cascadorii la târguri, potrivit www.charleslindbergh.com.
În 1924, Lindbergh s-a înrolat în armata Statelor Unite, astfel încât să poată fi antrenat ca pilot de rezervă în serviciul aerian al armatei. În 1925, a absolvit şcoala de pregătire de zbor din cadrul armatei, lângă San Antonio, fiind cel mai bun pilot din clasa sa. După ce Lindbergh şi-a încheiat antrenamentul în armată, Robertson Aircraft Corporation din St. Louis l-a angajat să efectueze zboruri pentru poştă între St. Louis şi Chicago. Şi-a câştigat reputaţia de pilot prudent şi capabil, notează biografia publicată pe site-ul amintit.
În 1919, un proprietar de hotel din New York, pe nume Raymond Orteig, a anunţat că oferă 25.000 de dolari primului aviator care urma să zboare fără escale de la New York la Paris. Mai mulţi piloţi şi-au pierdut viaţa sau au fost răniţi în timp ce concurau pentru premiul Orteig. Până în 1927, nimeni nu revendicase premiul. Lindbergh credea că ar putea câştiga dacă ar avea avionul potrivit. El a convins nouă oameni de afaceri din St. Louis să-l ajute să finanţeze costul unui avion. A ales compania Ryan Aeronautical din San Diego pentru a produce un avion special, iar el a participat la proiectare. Lindbergh a numit avionul "Spirit of St. Louis". Pe 10-11 mai 1927, Lindbergh a testat avionul, zburând de la San Diego la New York City, cu o escală peste noapte în St. Louis. Zborul a durat 20 de ore şi 21 de minute, un record transcontinental.
Pe 20 mai, Lindbergh a decolat cu Spirit of St. Louis de la Roosevelt Field, lângă New York City, la ora 7:52. A aterizat pe Le Bourget Field, lângă Paris, pe 21 mai la ora 22:21, ora Parisului (17:21, ora din New York). Mii de oameni s-au adunat să-l ovaţioneze. Charles Lindbergh zburase mai mult de 3.600 de mile (5.790 de kilometri) în 33 de ore şi 30 de minute.
Zborul eroic al lui Lindbergh a încântat oamenii din întreaga lume. A fost onorat cu premii, festivităţi şi parade. Preşedintele Calvin Coolidge i-a oferit lui Lindbergh Medalia de Onoare a Congresului şi Crucea Distinguished Flying.
În 1927, Lindbergh a publicat ''We'' (Noi), o carte despre zborul său transatlantic. Titlul se referă la Lindbergh şi avionul său.
Lindbergh a plecat în zbor într-un turneu de trei luni la nivel naţional, care a cuprins 49 de state, 92 de oraşe, şi a presupus susţinerea a 147 de discursuri, pentru a încuraja iniţiativele aviatice în numele Fondului Daniel Guggenheim pentru Promovarea Aeronauticii. A convins familia Guggenheim să sprijine experimentele profesorului de fizică Robert H. Goddard, care au dus mai târziu la dezvoltarea rachetelor, a sateliţilor şi a călătoriilor în spaţiu. Lindbergh a lucrat şi pentru mai multe companii aeriene.
Înainte ca Japonia să atace Pearl Harbor, în 1941, Lindbergh s-a opus public implicării americane voluntare în Al Doilea Război Mondial, atrăgând numeroase critici pentru convingerile sale. După atacul de la Pearl Harbor, a încercat să se reînroleze, dar cererea i-a fost refuzată.
În aprilie 1944, Lindbergh a mers în zona de război din Pacific, îndeplinind funcţia de consilier în Armata şi Marina Statelor Unite. Deşi era civil, a zburat în aproximativ 50 de misiuni de luptă. Lindbergh a dezvoltat, de asemenea, tehnici de control pentru croazieră care au crescut capacităţile avioanelor de luptă americane.
A îndeplinit apoi funcţiile de consilier tehnic şi pilot de testare pentru Ford Motor Company şi United Aircraft Corporation.
După război, Lindbergh s-a retras din atenţia publicului. A fost consultant al şefului de stat major al Forţelor Aeriene ale SUA. Preşedintele Dwight D. Eisenhower a restabilit comisia lui Lindbergh şi l-a numit general de brigadă în Forţele Aeriene în 1954. A lucrat şi pentru Pan American World Airways, acordând consiliere aeriană cu privire la achiziţionarea de transporturi cu reacţie şi, în cele din urmă, a ajutat la proiectarea avionului Boeing 747.
În 1953, Lindbergh a publicat ''The Spirit of St. Louis'', o relatare extinsă a zborului său transatlantic din 1927. Cartea a câştigat un premiu Pulitzer în 1954, la categoria ''Biografie sau autobiografie americană care le prezintă oamenilor servicii patriotice şi altruiste, ilustrate printr-un exemplu eminent'', potrivit https://www.pulitzer.org/.
A murit la 26 august 1974, în locuinţa sa din insula Maui. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Ionela Gavril, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.imdb.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a
La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională
17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale
Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy
17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)
În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători
17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului
Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează
CITATUL ZILEI
'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai
Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai
Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
Săptămâna europeană 12-16 mai 2025
Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.
Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025
Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa
PERSONALITATEA ZILEI: Scriitorul Marin Preda
Prozator, eseist și traducător, Marin Preda s-a născut la 5 august 1922, în Siliștea-Gumești, din județul Teleorman, într-o familie de țărani. A fost fiul Joiței Preda și al lui Tudor Călărașu, din a doua căsătorie, nelegalizată pentru a-și păstra, fiecare, lotul de pământ primit la sfârșitul războiului (Joița Preda, ca văduvă de război
DOCUMENTAR: Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini împlinește 55 de ani (16 mai)
Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini a câștigat 27 de titluri la simplu și 14 la dublu. Deține un titlu de Mare Șlem, cucerit la US Open (1990), are o finală disputată la Wimbledon (1991), precum și o medalie olimpică de argint, obținută la Jocurile Olimpice de la Seul, în 1988. S-a retras din circuitul profesionist în 1996, la 26 de ani. Nă
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la asaltul și cucerirea clădirii Reichstag (30 aprilie - 1 mai 1945)
În cel de-Al Doilea Război Mondial, asediul trupelor sovietice asupra Berlinului a început la 20 aprilie 1945, data care a reprezentat începutul distrugerii fizice a capitalei germane, potrivit https://battleofberlin.com. Însă, Berlinul fusese atacat, anterior, încă din 1940
16 mai - Ziua internațională a conviețuirii pașnice (ONU)
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în rezoluția 72/130, a declarat ziua de 16 mai drept Ziua internațională a conviețuirii pașnice, ca mijloc de mobilizare periodică a eforturilor comunității internaționale de a promova pacea, toleranța, incluziunea, înțelegerea și solidaritatea. Marcarea acestei zile are ca obiectiv susținerea dorinței de a
Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene, la Tirana (16 mai)
Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene (CPE) va avea loc la Tirana, Albania, la 16 mai 2025, cu tema 'Noua Europă într-o lume nouă: unitate - cooperare - acțiune comună'. Uniunea Europeană va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Antonio Costa, care va coprezida reuniunea alături de prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, conform