logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Timiş: Satul şvăbesc Altringen, depopulat după emigrarea localnicilor, readus la viaţă de Asociaţia Acasă în Banat

Image

Altringen, satul timişean şvăbesc cu 50 de locuitori, depopulat în anii de după Revoluţie odată cu plecarea din ţară a etnicilor germani, este readus la viaţă de Asociaţia Acasă în Banat, care a demarat, joi, în localitate, cea de-a VI-a ediţie a evenimentului intitulat "Color the Village"/ "Colorează satul", prin care 16 case îşi vor recăpăta frumuseţea şi prospeţimea.

Alte 14 case vor fi "colorate" în aceste zile şi în satele vecine Bogda, Sintar şi Comeat.

Frumoasele case şvăbeşti, multe dintre ele în ruină, dar păstrând pe alocuri farmecul de odinioară, vor fi reparate de meşteri zidari şi constructori, zugravii le vor colora, iar artişti plastici le vor picta ornamentele identitare, în timp ce localnicii vor pregăti prânzul şi cina pentru cei aproape 500 de voluntari.

 



În perioada 6 - 8 iunie, voluntarii Asociaţiei Acasă în Banat şi partenerii lor implicaţi în proiectul "Colorează satul" vor să creeze un viitor pentru sat, fără a eluda tradiţiile.

Ştefan Lazăr, preşedintele Asociaţiei "Johann Scharnel" din Altringen, parteneră în voluntariatul acestui proiect, a declarat pentru AGERPRES că în urmă cu câţiva ani s-a mutat în acest sat şi acum, alături de Asociaţia Acasă în Banat, face toate eforturile pentru a crea un viitor acestui loc.

"Cu decenii în urmă, satele au fost depopulate, tinerii au plecat, dar nici nu aveau motive să rămână. Vrem să creăm motive pentru ca ei să rămână, să păstrăm şcolile pline şi să dăm un viitor acestei comunităţi. Orice sat românesc ar trebui păstrat pentru identitatea noastră, pentru tradiţiile noastre, pentru a ne păstra mai puri. Altringen a fost populat în totalitate de etnici germani/şvabi, după anii '90 au plecat, iar aici au venit oameni din alte zone, şi-au cumpărat case de vacanţă. Şansa acestui sat a fost că nu s-a dezvoltat, astfel că au rămas casele autentice pe care acum trebuie doar să le păstrăm, fără a le modifica, fără a dărâma. Nouă, românilor, ne place să mergem în concedii în străinătate şi să admirăm satele de acolo. Ne-ar plăcea să convingem români din toată ţara să vină să vadă un sat frumos", spune Ştefan Lazăr.

Tradiţiile locului s-au pierdut, principalul eveniment al satului fiind, în alte vremuri, kirchweih-ul (hramul bisericii romano-catolice), ca în tot Banatul.

"Încă nu am reînviat kirchweih-ul, dar avem păduri pline de leurdă din care facem produse gastronomice şi am creat un festival al leurdei, la sfârşit de martie, în fiecare an. De anul trecut mai avem o sărbătoare în satul vecin Charlottenburg (unicul oraş rotund din România - n.r.) pe care vrem să-l menţinem. Prin aceste sărbători ne dorim ca oamenii din zonă să aibă prilejul de a-şi comercializa produsele de casă sau de artizanat. De asemenea, vrem să avem o generaţie de copii care cresc cu tradiţii şi care, chiar dacă pleacă, să revină cu plăcere. Port popular nu mai avem, dar încurajăm portul popular din toate zonele. Acesta va fi noul port popular; suntem din multe zone şi aşa cum suntem coloraţi ca religie, credinţe, obiceiuri, apartenenţe la diverse feluri, aşa va fi şi noul port popular din Altringen care ne va reprezenta. Va fi ceva eclectic", detaliază Ştefan Lazăr.

 



Satul Altringen mai are 50 de locuitori, unii mutaţi de la oraş, iar cei cinci copii nu mai au şcoală, ci fac naveta în comuna alăturată, unde sunt comasate clasele I - IV în aceeaşi sală. Altringen avea la începutul secolului XX o şcoală cu sală de clasă, cancelarie şi casa învăţătorului, pentru că preotul şi dascălul satului primeau locuinţă de la primărie, potrivit preşedintelui Asociaţiei "Johann Scharnel".

Nicoleta Trifan, vicepreşedinta Asociaţiei Acasă în Banat, descrie atmosfera primei zile a evenimentului "Color the Village" ca fiind plină de o emoţie generalizată.

 



"Ne vin sute de voluntari şi ne apucăm de treabă, pentru că avem de reparat şi de zugrăvit 30 de case în trei zile. Este o ediţie mai deosebită pentru că vrem să facem şi picturi murale la câteva case, artiştii plastici prezenţi urmând să facă decoraţiuni specifice zonei. Ne propunem ca, după aceste trei zile, Altringen să devină un sat de poveste. Am adus un întreg arsenal de materiale, peste două tone fiind doar vopseluri. Anul acesta avem un număr record de voluntari, peste 500 de persoane, cu toţii lucrând pe şantiere. Fiecare casă are un şef de şantier şi ne adaptăm din mers. Mulţi au spus că nu se poate ca în trei zile să repari şi să vopseşti 30 de case, dar am dovedit că se poate. Când mergem într-un sat, primul impact al localnicilor este şocul că se poate întâmpla aşa ceva, apoi ni se alătură şi ajută cu ce pot. Ne sprijină mult cei de la Asociaţia 'Johann Scharnel' cu voluntarii care, la rândul lor, câştigă experienţe noi", explică Nicoleta Trifan.

Radu Trifan, preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat, subliniază că sunt multe case care au tencuiala neîngrijită, care cade, iar acolo trebuie făcute prima dată reparaţiile de zidărie.

 



"Fiecare echipă are un coordonator care se pricepe, este de meserie sau este meşter. Alţii au învăţat împreună cu noi sau învaţă la locul faptei. Pe lângă casele de locuit mai reparăm şi clădiri cu utilităţi publice. În Altringen, de exemplu, reparăm şi fosta primărie, fosta şcoală transformată în centru cultural. La finalul celor trei zile, fiecare simte ce înseamnă satul românesc, problemele lui, oamenii satului, care merită o altă şansă", punctează Radu Trifan.

 



Şi pentru că în Altringen se munceşte fără întrerupere, este nevoie şi de un prânz consistent, pregătit de gospodinele locului pentru sutele de voluntari.

Pentru prânzul din această zi se pregăteşte mâncare şvăbească la ceaun: supă de roşii cu găluşte şi miel cu varză. La cină va fi mâncare de cartofi cu găluşte. Vineri se va servi pilaf, iar sâmbătă, festinul cu sarmale.

În timp ce gospodinele şi bucătarul-şef întorc ceapa în ceaun, un sat frumos, Altringen, se pregăteşte să redevină 'cuceritorul' de la poalele Munţilor Timişului. AGERPRES/(A - autor: Otilia Halunga, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

Foto: (c) Otilia Halunga/AGERPRES

Afisari: 66

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 12-05-2025 08:22

Sălaj: Eveniment dedicat marcării a 80 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare naziste la Muzeul Holocaustului

'Glasul Libertății' s-a făcut auzit, duminică seara, la Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, fosta sinagogă din Șimleu Silvaniei, prin vocea actriței Maia Morgenstern, ce a susținut, alături de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga, un spectacol dedicat aniversării a 80 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare naziste

Social 12-05-2025 07:56

Brașov: Incendiu cu degajări mari de fum pe un șantier din municipiu

Un incendiu, care se manifestă cu degajări mari de fum, a izbucnit, luni dimineața, pe un șantier din municipiul Brașov, a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Brașov, recomandând locuitorilor din zonă să își țină închise ferestrele pentru a evita pătrunderea fumului în interior. Conform pompierilor, f

Social 11-05-2025 22:13

IGSU: Cutremur mediu cu magnitudinea de 4,6 grade în Vrancea; nu au fost semnalate pagube sau victime

Un cutremur mediu cu magnitudinea de 4,6 grade s-a produs, duminică seara, în zona seismică Vrancea, nefiind semnalate pagube materiale sau victime, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 140 de kilometri. 'Până la acest moment, nu au fost primi

Social 11-05-2025 22:07

Prahova: Urși ajunși pe străzi din Sinaia și Cornu; au fost emise alerte

Doi urși au apărut, duminică seară, pe străzi din stațiunea Sinaia, respectiv comuna Cornu, sat Cornu de Jos, populația din aceste localități fiind avertizată prin mesaje RO-ALERT. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, la Sinaia, animalul a fost văzut pe strada Horia Cloșca și Crișan. Cetățenii din cele do

Social 11-05-2025 22:05

Harghita: Misiune de căutare-salvare a unui bărbat care ar fi căzut în râul Mureș

Pompierii militari și civili desfășoară, duminică seara, o misiune de căutare-salvare a unui bărbat care ar fi căzut în râul Mureș, în municipiul Toplița, a informat Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'Misiune de căutare - salvare a unei persoane, în râul Mureș, munic

Social 11-05-2025 18:04

Alba: Turist accidentat la un picior, într-o drumeție pe Piatra Secuiului

Un turist de 31 de ani s-a accidentat, duminică, în timpul unei drumeții pe Piatra Secuiului, la Rimetea, suferind un traumatism la piciorul drept. Potrivit reprezentanților Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Alba, echipajul de serviciu a intervenit duminică pe un traseu de pe Piatra Secuiului în sprijinul unui turist

Social 11-05-2025 16:28

Alba: Proiect de valorificare turistică a traseului șurilor cu acoperiș de paie de pe Transapuseana

Șurile cu acoperiș de paie de pe Transapuseana, drum care străbate una dintre cele mai frumoase zone ale județului Alba, prin Munții Metaliferi, vor fi inventariate, cercetate și promovate prin proiectul 'Alba vernaculară', inițiat de Muzeul Național al Unirii (MNU) Alba Iulia și sprijinit financiar de Consiliul Județean (CJ) Alba. 

Social 11-05-2025 15:17

Giurgiu: Un motociclist de 42 de ani a murit în urma unui accident produs pe DN 61, la Dealu

Un motociclist în vârstă de 42 de ani a murit, duminică, în urma unui accident rutier produs pe DN 61, în localitatea Dealu din județul Giurgiu. 'ISU Giurgiu a fost solicitat în această după-amiază să intervină pe DN 61, în localitatea Dealu, în urma unui accident rutier în care a fost implic

Social 11-05-2025 13:39

Maramureș: Depozit de apartură casnică uzată, distrus de incendiu

Un depozit de aparatură casnică uzată din municipiul Baia Mare a fost distrus de un incendiu puternic, a informat, duminică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Maramureș, Adriana Șanta. Incendiul a izbucnit în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. 'Au ars o anexă &ici

Social 11-05-2025 13:24

UPDATE Maramureş: Ucrainenii blocaţi într-o ravenă, extraşi de salvatorii montani şi poliţiştii de frontieră

Cei trei cetățeni ucraineni blocați într-o ravenă din Munții Maramureșului, după ce au trecut granița în România, au fost extrași de salvamontiști și polițiștii de frontieră, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'După o operațiune de căutare - salvare car

Social 11-05-2025 12:47

MAE/Atenționare de călătorie: Regatul Suediei reintroduce controlului la frontierele interne de stat

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care tranzitează sau intenționează să se deplaseze în Regatul Suediei că autoritățile suedeze au luat decizia de a reintroduce controlul la frontierele interne de stat, în perioada 12 mai - 11 noiembrie 2025. 'Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor rom

Social 11-05-2025 12:36

Debitul Dunării la intrarea în țară ajunge la 5.200 mc/s, la finele săptămânii viitoare; media lunii mai-7.250 mc/s

Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creștere în primele patru zile ale intervalului până la valoarea de 5.400 mc/s, apoi în scădere până la sfârșitul intervalului la valoarea de 5.200 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii mai (7.250 mc/s), potrivit prognozei Institutului Național de Hidrolo

Social 11-05-2025 12:26

Prognoză ANM: Vreme deosebit de rece pentru această perioadă în următoarele zile, în aproape toată țara

Vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă în următoarele zile, în aproape toată țara, cu ploi și vânt, lapoviță și ninsoare în zona montană, în timp ce temperaturile minime vor coborî până la două grade Celsius, iar cele maxime vor urca până la 23 de grade, potrivit prognozei săptămânale emise de Admin

Social 11-05-2025 11:17

Sibiu: Urs accidentat mortal pe DN 1; circulația a fost afectată

Un urs a fost accidentat mortal de două autoturisme, duminică, pe DN 1, în zona localității sibiene Hula Bradului. 'Un urs a fost lovit de două autoturisme conduse din direcții opuse. Evenimentul s-a soldat cu decesul animalului și avarierea celor două autoturisme', au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean S

Social 11-05-2025 09:08

Sibiu: O femeie a decedat și alte două persoane au fost rănite în urma unui accident rutier produs pe A1

O femeie a decedat în urma unui accident rutier produs la kilometrul 259 al autostrăzii A1, în zona localității Cristian, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, Elena Welter. Alte două persoane, o femeie și un copil, au fost rănite în accident. 'În timp ce c