logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Consiliul Afaceri Externe al UE se reuneşte la 22 aprilie; pe agendă - războiul din Ucraina şi Orientul Mijlociu

Image

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) re reuneşte la 22 aprilie 2024, la Luxemburg, pe agenda discuţiilor figurând subiecte precum agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situaţia din Orientul Mijlociu sau cea din Sudan, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Reuniunea este prezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, participând atât miniştrii afacerilor externe, cât şi miniştrii apărării din UE, reuniţi în cadrul unei sesiuni comune.

Consiliul Afaceri Externe va aborda agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, în urma unui schimb informal de opinii, prin videoconferinţă, cu ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, şi cu ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov. Cele mai recente evoluţii în acest sens sunt date de confirmarea, de către Consiliu, la 5 aprilie 2024, a acordului provizoriu privind reînnoirea suspendării taxelor la import şi a contingentelor pentru exporturile ucrainene către UE până la 5 iunie 2025. Prin reînnoirea acestor măsuri, UE şi-a reafirmat sprijinul politic şi economic de neclintit pentru Ucraina, după doi ani de agresiune militară din Ucraina.

Miniştrii afacerilor externe din UE vor discuta, de asemenea, despre situaţia din Orientul Mijlociu, inclusiv despre evoluţiile de pe teren şi din întreaga regiune. La reuniunea Consiliului European din 21-22 martie 2024, liderii şi-au exprimat profunda îngrijorare în legătură cu situaţia umanitară catastrofală din Gaza şi efectul disproporţionat al acesteia asupra copiilor, precum şi cu riscul iminent de foamete cauzat de intrarea insuficientă a ajutoarelor. În acest context, liderii Uniunii au solicitat: o pauză umanitară imediată care să conducă la o încetare durabilă a focului; eliberarea necondiţionată a tuturor ostaticilor şi furnizarea de asistenţă umanitară; au salutat Iniţiativa Amalthea, care deschide o rută maritimă pentru asistenţă de urgenţă din Cipru către Gaza; au solicitat măsuri imediate pentru a preveni orice noi strămutări ale populaţiei şi pentru a oferi adăposturi sigure populaţiei; au îndemnat guvernul israelian să se abţină de la desfăşurarea unei operaţiuni la sol în Rafah, unde peste un milion de palestinieni încearcă să se adăpostească.

Consiliul va avea şi un schimb de opinii cu privire la cele mai recente evoluţii din Sudan în urma unui schimb informal de opinii cu trimisul personal al secretarului general al ONU pentru Sudan, Ramtane Lamamra, care va participa la reuniune. La 22 ianuarie 2024, Consiliul a adoptat măsuri restrictive împotriva a şase entităţi din Sudan, având în vedere gravitatea situaţiei din acest stat, unde au loc lupte între forţele armate sudaneze (FAS) şi forţele de sprijin rapid (FSR) şi miliţiile afiliate celor două tabere. Printre entităţile incluse pe listă se numără două societăţi implicate în fabricarea de arme şi vehicule pentru FAS (Defense Industries System şi SMT Engineering); Zadna International Company for Investment Limited, controlată de FAS, şi trei societăţi implicate în achiziţionarea de echipamente militare pentru FSR (Al Junaid Multi Activities Co Ltd, Tradive General Trading şi GSK Advance Company Ltd). Decizia privind sancţiunile la adresa Sudanului a fost luată la 9 octombrie 2023, prin Decizia Consiliului (PESC) 2023/2135 privind măsuri restrictive având în vedere activităţile care subminează stabilitatea şi tranziţia politică în Sudan, informează https://www.consilium.europa.eu/.

Nu în ultimul rând, Consiliul Afaceri Externe va desfăşura o discuţie privind afacerile curente, în cursul căreia miniştrii vor putea face schimb de opinii în legătură cu evenimentele recente şi evoluţiile rapide din domeniul relaţiilor externe.

***
Anterior, a avut loc o şedinţă informală a Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene, la 16 aprilie 2024, în sistem videoconferinţă. S-au discutat ultimele evoluţii din Orientul Mijlociu, având în vedere recentul atac cu drone şi rachete împotriva Israelului din Iran, conform https://www.consilium.europa.eu/.

După videoconferinţă, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a subliniat că discuţia ministerială informală a arătat unitatea UE în ceea ce priveşte condamnarea fermă a atacului iranian, angajamentul său faţă de securitatea Israelului, hotărârea sa de a evita noi escaladări şi în ceea ce priveşte apelul adresat tuturor părţilor de a da dovadă de reţinere.

Înaltul Reprezentant a mai spus că, în perioada următoare, atenţia se va axa pe sporirea acţiunilor de sensibilizare desfăşurate de UE cu toţi partenerii-cheie din regiune şi din afara acesteia, precum şi pe măsuri restrictive. Acest lucru poate implica extinderea domeniului de aplicare al regimului existent care vizează sprijinul militar al Iranului pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, furnizat sub formă de drone, astfel încât să includă posibilitatea de a sancţiona rachete iraniene, precum şi livrările de drone către interpuşii iranieni din Orientul Mijlociu.

***

Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) este alcătuit din miniştrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE. În funcţie de ordinea de zi, Consiliul îi reuneşte, de asemenea, pe: miniştrii apărării (politica de securitate şi apărare comună), miniştrii competenţi în materie de dezvoltare (cooperarea pentru dezvoltare), miniştrii comerţului (politica comercială comună).

Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, în prezent Josep Borrell Fontelles. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).

Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deţine preşedinţia Consiliului UE, asigurată prin rotaţie pentru perioade de şase luni.

Consiliul Afaceri Externe se reuneşte, de obicei, cel puţin o dată pe lună, notează site-ul https://www.consilium.europa.eu/. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 25

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 03-05-2025 12:00

FRAGMENT DE ISTORIE: S-a deschis Muzeul 'Casa Anne Frank' din Amsterdam (3 mai 1960)

Muzeul 'Casa Anne Frank' este situat în centrul orașului Amsterdam, pe Prinsengracht 263-267, la mică distanță de Dam Square. Casa Anne Frank este un muzeu cu o poveste, vizitatorii devenind parte a acesteia prin intermediul citatelor, fotografiilor, videoclipurilor și obiectelor originale. Atmosfera din muzeu este autentică și discretă, potrivit site-ului ofic

Documentare 03-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Actrița Andreea Bibiri împlinește 50 de ani (3 mai)

Actrița de teatru și film Andreea Bibiri s-a născut la 3 mai 1975. A absolvit Academia de Teatru și Film 'Ion Luca Caragiale' din București în 1996, la clasa profesorului Alexandru Repan. A mai participat la Școala de vară a Uniunii Teatrelor din Europa (1999, Bochum, Germania) sau la Întâlnirea Școlilor și Academiilor de Teatru (1993, Caracas, Vene

Documentare 03-05-2025 10:00

3 mai - Ziua mondială a libertății presei (ONU)

''Relatarea într-o lume curajoasă: Impactul Inteligenței Artificiale asupra libertății presei și a mass-media'' ('Reporting in the Brave New World: The Impact of Artificial Intelligence on Press Freedom and the Media'') este tema enunțată de UNESCO cu ocazia Zilei mondiale a libertății presei în 2025. Libertatea de expri

Documentare 03-05-2025 09:00

CITATUL ZILEI

''Nu trebuie să te aperi numai de actele dușmanului, ci și de intențiile sale'' - Tucidide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)

Documentare 03-05-2025 08:52

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 mai

Ortodoxe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici; Sf. Mc. Timotei și soția sa, Mavra Greco-catolice Sf. m. Timotei și Maura Romano-catolice SS. Filip și Iacob, ap. Sfântul Cuviosul Irodion s-a născut în București, în anul 1821. A intrat

Documentare 03-05-2025 08:44

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 mai

Este a 123-a zi a anului 2025. Au mai rămas 242 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 03 m și apune la 20 h 22 m. Luna răsare la 10 h 46 m și apune la 02 h 08 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 02-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Fostul internațional de fotbal David Beckham

Fostul internațional de fotbal David Beckham s-a născut la 2 mai 1975, în zona Leytonstone din Londra, conform https://www.footballhistory.org/. Beckham a fost primul jucător de fotbal englez care a câștigat titlul de campion în campionate din patru țări diferite: Anglia, Spania,

Documentare 02-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Designerul Donatella Versace împlinește 70 de ani (2 mai)

Designerul Donatella Versace s-a născut la 2 mai 1955, la Reggio di Calabria. A absolvit cursurile Universității din Florența, specializarea limbi străine, potrivit www.biography.com. În anii '70, l-a urmat pe fratele ei, Gianni Versace, care își deschisese o afacere în domeniul des

Documentare 02-05-2025 09:00

2 mai - Ziua națională a tineretului

La 2 mai 2025 este marcată Ziua națională a tineretului. Aniversarea acestei zile se realizează prin textul Legii nr. 425/2004. Proiectul legislativ privind decretarea marcării acestei zile a fost inițiat în 2004, de 15 deputați din formațiunile politice parlamentare. Respinsă de Senat, la 1 aprilie 2004, propunerea legislativă a fost adoptată de plenul

Documentare 02-05-2025 08:00

2 mai - Ziua mondială a tonului (ONU)

Ziua mondială a tonului este marcată anual la data de 2 mai și a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin Rezoluția 71/124 din 7 decembrie 2016. Rezoluția 71/124 din 7 decembrie 2016 invită toate statele membre ONU, organizațiile internaționale și regionale dar și societatea civilă să acționeze pentru creșterea gradului de conștientizare a

Documentare 02-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Pe dușmanul puternic nu-l respingi numai când te atacă, ci îți iei și măsuri de prevedere'' - Tucidide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) 

Documentare 02-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Atanasie al III-lea (Patelarie), patriarhul Constantinopolului; Aducerea moaștelor Sf. Ier. Atanasie cel Mare; Sf. Matrona de la Moscova Greco-catolice Aducerea moaștelor Sf. Atanasie cel Mare al Alexandriei Romano-catolice Ss. Atanasiu, ep. înv.; Antonin din Florența, ep.

Documentare 02-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 mai

Este a 122-a zi a anului 2025. Au mai rămas 243 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 05 m și apune la 20 h 21 m. Luna răsare la 09 h 33 m și apune la 01 h 21 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 01-05-2025 09:30

Barometrul statistic al lunii aprilie 2025

Banca Mondială estimează o încetinire a creșterii economice în economiile în curs de dezvoltare din regiunea Europa și Asia Centrală, pentru România previzionând o creștere economică de 1,2% în 2025 și de 1,9% în 2026. Totodată, instituția financiară estimează că reducerea creșterii economiei mondiale va duce la scăderea prețurilor m

Documentare 01-05-2025 09:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*Peste 400 de piese arheologice, incluzând un tezaur monetar medieval, vor putea fi văzute la expoziția expoziția itinerantă 'De la Potaissa la Turda. Abordări contemporane în arheologia urbană', la Muzeul de Istorie Turda, deschisă în perioada 30 aprilie-14 iunie 2025. Pe lângă artefactele reprezentative, expoz