logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

REPORTAJ/Vrancea: Numărul persoanelor care s-au vaccinat antigripal a scăzut la aproape jumătate faţă de anul trecut

Imagine din galeria Agerpres

Numărul persoanelor din Vrancea care s-au vaccinat antigripal în sezonul 2023 - 2024 a scăzut la aproape jumătate faţă de sezonul gripal anterior, printre motivele care au condus la acest lucru numărându-se atât numărul din ce în ce mai mare de persoane care refuză vaccinarea, dar şi schimbarea metodologiei de vaccinare începând din toamna anului trecut.

"În sezonul gripal 2023 - 2024, la data de 28 februarie 2024 avem 17.708 persoane vaccinate, în timp ce la 28 februarie 2023 erau vaccinate antigripal 32.084 de persoane. De remarcat faptul că la 31 decembrie 2023, în judeţul Vrancea se înregistrau 10.100 de persoane vaccinate, ceea ce înseamnă că de la începutul anului s-au vaccinat peste 7.500 de persoane. Anul acesta s-a schimbat metodologia de vaccinare. Dacă până acum DSP-urile trimiteau vaccinul primit de la Ministerul Sănătăţii către medicii de familie, începând din toamnă, medicul de familie prescrie reţeta cu care pacientul merge la farmacie, ridică vaccinul antigripal şi revine la medic pentru inocularea acestuia", a declarat, pentru AGERPRES, directorul executiv al DSP Vrancea, Cătălin Graur.

Printre motivele scăderii numărului persoanelor vaccinate se află schimbarea condiţiilor de vaccinare, dar şi refuzul vaccinării, susţin medici de familie.

"Noi, medicii de familie, am previzionat cumva acest rezultat. Principala cauză ar fi schimbarea modului de procurare a vaccinului antigripal. Înainte, vaccinul se găsea la medicul de familie, dar începând din toamnă, vaccinul a intrat în sistemul farmaceutic, eliberându-se pe bază de reţetă de la medicul de familie. Eu, fiind în oraş, mă consider privilegiat, mai ales că avem farmacia aproape de cabinetul medical. Probleme sunt mai ales în mediul rural, deoarece nu în toate localităţile sunt farmacii şi în unele nu există nici medic de familie. O altă cauză a scăderii procentajului de vaccinare o reprezintă reticenţa populaţiei, în special din cauza informaţiilor eronate din mediul online. Antivacciniştii câştigă teren, astfel că populaţia nu se mai vaccinează antigripal, dar nici cu alte vaccinuri din schema obligatorie. Ca de exemplu împotriva rujeolei. Şi acum vedem că ne confruntăm cu o epidemie de rujeolă. Noi, medicii de familie, avem datoria să ne informăm pacienţii privind schemele de vaccinare obligatorii şi o facem constant. Dar politicile sanitare nu le facem noi. Poate că şi DSP-ul ar putea să facă mai multe campanii de vaccinare, prin mass-media, prin şcoală, să ajungă mai mult în comunitate şi să folosească toate instrumentele pe care le are la îndemână pentru a putea reveni la obiceiuri mai sănătoase", a spus medicul de familie Alexandru Ghenadi.

În opinia sa, cel puţin pentru o perioadă de timp, ar fi fost util să se păstreze un sistem hibrid pentru vaccinarea antigripală, între ceea ce a fost în anii trecuţi şi sistemul implementat din toamnă.

"Modificarea este bună din punct de vedere financiar, pentru că se limitează pierderile. Poate este nevoie de ceva mai mult timp pentru ca populaţia să se obişnuiască cu acest sistem. Şi cred că nu ar fi fost rău să se meargă o perioadă cu un sistem hibrid, cu procurarea vaccinului atât pe bază de reţetă, din farmacie, dar, cel puţin pentru pacienţii din mediul rural, aceştia ar fi trebuit să aibă încă acces la vaccin prin cabinetele medicilor de familie din acele zone. Jumătate din populaţia României trăieşte la ţară şi la ei ne gândim, pentru că ei acces mai greu la o farmacie, de exemplu", a subliniat medicul de familie.

Dacă pentru unii vaccinarea antigripală a devenit o obişnuinţă şi noile schimbări nu influenţează alegerea acestora, pentru alţii, mai ales din mediul rural, acolo unde unele localităţi nu au medic de familie iar farmaciile sunt în continuare foarte rare, aceste schimbări pot avea ca rezultat renunţarea la imunizare.

"Stau la câţiva kilometri de Focşani şi nu mi-a fost dificil să mă vaccinez. Am făcut mereu vaccinul antigripal în ultimii ani, m-am vaccinat şi anti-COVID, pentru că eu cred că vaccinurile sunt bune. Nu am avut mai mult de o simplă răceală anul acesta, pe care am reuşit să o duc pe picioare. Avem o activitate de familie în solarii, unde este mult de muncă. Şi de aceea nu îmi permit să mă îmbolnăvesc, nici măcar iarna, pentru că asta ar însemna să nu pot lucra cel puţin o săptămână, în cel mai bun caz. Iar la problemele pe care le avem cu forţa de muncă, pentru că nu găsim persoane care să ne ajute, ar fi foarte greu. Aşa că alegerea să mă vaccinez cred că a fost una foarte bună", a fost de părere Nina din Mândreşti.

"Eu sunt din Andreiaşu şi nu am medicul de familie în localitate şi nici farmacie foarte aproape. Trebuie să merg 20 de kilometri până la medicul de familie, apoi la farmacie, din nou la medicul de familie. Şi nu pot să fac totul în aceeaşi zi. Asta înseamnă că trebuie să găsesc o maşină care să stea după mine cel puţin două zile, pentru că e mai greu cu autobuzul. Aşa că anul acesta nu am mai făcut vaccinul, dar am avut noroc şi nu m-am îmbolnăvit. O să vedem cum o să fie anul viitor", a spus Mariana din Andreiaşu de Jos.

În Vrancea, nouă localităţi nu au medic de familie. Printre acestea, Andreiaşu de Jos, care nu are medic de familie din 2014, Răcoasa şi Obrejiţa, fără medic de familie din 2018, Jitia, Poiana Cristei şi Câmpuri, care au rămas fără medici de familie în timpul pandemiei COVID-19. De asemenea, localităţile Bogheşti, Păuleşti şi Spulber sunt în această situaţie de mai mult timp. AGERPRES / (A - autor: Dana Lepădatu, editor: Antonia Niţă, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 45

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Sanatate 06-05-2025 17:23

Iași: Un nou Centru de Îngrijiri Paliative va fi construit la Spitalul pentru Copii 'Sf. Maria'

Conducerea Spitalului pentru Copii 'Sfânta Maria'' Iași intenționează să înființeze un Centru de Îngrijiri Paliative, cu fonduri obținute prin Programul de Sănătate. Managerul Spitalului pentru Copii, Alina Belu, a declarat, pentru AGERPRES, că viitorul Centru de Îngrijiri Paliative va răspunde ultimelor standarde eu

Sanatate 06-05-2025 15:43

Iași: Aproape 3.000 de pacienți așteaptă să fie operați de ortopezii de la Spitalul de Recuperare

Peste 2.700 de pacienți figurează pe lista de așteptare pentru a fi operați la Clinica de Ortopedie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași. Șeful Clinicii de Ortopedie - Traumatologie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași, Paul Sârbu, a precizat că pacienții sunt din toată zona Moldovei, dar și din alte județe, precum Brașov și Cluj.

Sanatate 06-05-2025 13:32

INSP: 48 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 32%

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 28 aprilie - 4 mai, au fost înregistrate 48 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 32% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 19 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o peri

Sanatate 06-05-2025 13:03

Specialiști: Tratamentele inhalatorii pot face pentru pacienții cu astm diferența dintre viață și moarte

Tratamentele inhalatorii pot face pentru pacienții cu astm diferența dintre viață și moarte, medicamentele inhalatorii cu corticosteroizi fiind esențiale pentru controlul bolii și pentru prevenirea crizelor de astm, susțin specialiștii cu prilejul Zilei Mondiale a Astmului. Anul acesta, de Ziua Mondială a Astmului, specialiștii atrag atenția asupra acestei cri

Sanatate 06-05-2025 11:45

Galați: Spitalul Județean, dotat cu un RMN în valoare de peste 1,2 milioane de euro

Spitalul Clinic Județean de Urgență ''Sf. Apostol Andrei'' din Galați a fost dotat cu un nou echipament medical de ultimă generație, un RMN 3 Tesla, în valoare de peste 1,2 milioane de euro, achiziționat de Consiliul Județean în cadrul unui proiect cu fonduri europene, prin Programul Sănătate. Noul aparat medical RM

Sanatate 06-05-2025 11:29

Satu Mare: Organe prelevate de medici din Germania de la o pacientă aflată în moarte cerebrală

Două echipe de medici din Germania au prelevat, în premieră, organe de la o pacientă aflată în moarte cerebrală la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Satu Mare, care a suferit un accident vascular, informează, marți, unitatea medicală. 'Donatoarea de 47 de ani a suferit un accident vascular cerebral cu inundare tetraventricular

Sanatate 06-05-2025 10:15

Gala Stomatologiei Românești - pe 30 mai; vor fi premiați profesioniștii și inițiativele ce au contribuit semnificativ la îmbunătățirea sănătății orale

Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) va organiza pe 30 mai Gala Stomatologiei Românești, eveniment la care vor fi premiați profesioniștii și inițiativele ce au contribuit semnificativ la îmbunătățirea sănătății orale în țara noastră. Potrivit unui comunicat remis marți AGERPRES, se vor decerna premii la cin

Sanatate 06-05-2025 09:44

INSP și DSP desfășoară în perioada mai - iunie campania ''Fii tu însuți! Nu ai nevoie de alcool!''

Institutul Național de Sănătate Publică desfășoară, în perioada mai - iunie, în parteneriat cu Direcțiile de sănătate publică, o campanie națională de prevenție a consumului de alcool, care are ca scop creșterea nivelului de informare și conștientizare a adolescenților, părinților și populației generale privind impactul negativ pe care consumul de alcool

Sanatate 06-05-2025 08:52

Buzău: Personalul SJU va beneficia de cursuri de comunicare pentru gestionarea relațiilor cu pacienții și aparținătorii

Conducerea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău a luat decizia de a introduce cursuri de comunicare pentru angajații unității, inclusiv pentru medici, pentru a gestiona relația cu pacienții și aparținătorii acestora. La nivelul celei mai mari unități medicale din județ a fost introdus un chestionar de evaluare a satisfacției pacienților

Sanatate 04-05-2025 16:13

Constanța: Șapte din 28 de persoane evaluate medical la fața locului, transportate la spital în urma accidentului feroviar

Un număr de 28 de persoane au fost evaluate medical până în prezent, dintre care șapte au fost transportate la spital, în urma accidentului feroviar produs duminică în gara Cons

Sanatate 04-05-2025 15:37

O nouă ediție a campaniei de prevenție și de combatere a cancerului de piele se va desfășura în perioada 10 - 16 august

Societatea Română de Dermatologie a anunțat derularea și în acest an a unei noi campanii de prevenție și de combatere a cancerului de piele - 'Euromelanoma'. 'Într-un context în care specialiștii din dermatologia europeană avertizează că până în anul 2050 numărul cazurilor de cancer de piele ar p

Sanatate 04-05-2025 14:30

Prezidențiale2025/ Gorj: Peste 150 de pacienți internați în Spitalul Județean Târgu Jiu au votat

Peste 150 de pacienți internați în Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu au votat, duminică, la alegerile prezidențiale, a precizat purtătorul de cuvânt al unității medicale, Mihaela Țicleanu. Procesul electoral cu urna mobilă s-a desfășurat fără incidente în toate cele trei locații ale SJU Târgu Jiu. 'Pr

Sanatate 01-05-2025 14:42

Copii cu arsuri, transferați cu avionul SMURD de la Satu Mare la Iași

Un bebeluș de 10 luni a fost transferat, cu avionul SMURD, de la Spitalul Județean Satu Mare la Spitalul pentru Copii 'Sf. Maria' din Iași, în cursul zilei de joi urmând să fie făcut un nou transfer al unul copil de 9 ani. Purtătorul de cuvânt al Spitalului 'Sf. Maria', dr. Cătălina Ionescu, a declarat, joi, c

Sanatate 01-05-2025 12:06

FABC: Este în interesul României să aibă mai multe paturi pentru pacienții oncologici

Federația Asociației Bolnavilor de Cancer deplânge întârzierea gravă a emiterii autorizației de construire pentru un nou corp de clădire în București, destinat pacienților oncologici. 'E regretabil că astfel de proiecte în folosul bolnavilor de cancer ajung să fie aprobate de autorități doar sub presiunea inte

Sanatate 30-04-2025 16:23

Sibiu: Operație în premieră la Spitalul Județean, pentru o afecțiune biliară severă

Echipele din secțiile de Gastroenterologie, Radiologie Intervențională și Anestezie și Terapie Intensivă ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu au realizat pentru prima oară o intervenție complexă, de 'drenaj biliar percutan transhepatic și protezare endoscopică a căilor biliare extrahepatice', informează un comunicat de presă.