logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/ Vrancea: Biografia lui Moş Ion Roată, care a votat Unirea, lansată la Casa Memorială Câmpuri

Image

Casa Memorială ''Moş Ion Roată'' din comuna Câmpuri s-a însufleţit, joi, prin prezenţa a zeci de copii şi profesori veniţi să asiste la lansarea biografiei celui mai cunoscut ţăran din istoria modernă a României.

"Ion Roată. Ţăranul care a votat Unirea în Divanul ad-hoc al Moldovei" prezintă povestea moşului din Câmpuri care a intrat în memoria colectivă datorită unei poveşti a lui Ion Creangă. Personajul a existat însă în realitate şi a jucat un rol important în geneza statului român modern, prin atitudinea sa pro-unionistă şi luările de cuvânt în Divanul Ad-hoc din 1857, al cărui membru a fost.

 

Foto: (c) Dana LEPĂDATU / AGERPRES


"Moş Ion Roată nu a fost o ficţiune literară. A existat cu adevărat, a fost un ţăran din Câmpuri care s-a remarcat încă din anii premergători Unirii Principatelor. Comunitatea în care a trăit l-a apreciat, l-a respectat şi l-a propulsat poate acolo unde îi era locul, în Divanul ad-hoc al Moldovei. Ajuns printre oamenii importanţi ai ţării, acesta s-a simţit dator faţă de putneni, faţă de clăcaşii din Câmpuri, să lupte pentru suferinţele lor şi pentru drepturile care considera că li se cuvin. Practic, Moş Ion Roată a fost vocea poporului, prin care un număr mare de ţărani îşi strigau suferinţele. Cele mai importante momente din Divanul ad-hoc au fost şedinţa din 7 octombrie 1857, când s-a votat Unirea, iar Moş Ion Roată a votat 'pentru', dar şi alte trei şedinţe, numărul 16 şi 28, în care s-a citit Jalba ţăranilor clăcaşi şi şedinţa numărul 29 în care această jalbă este supusă la vot şi respinsă, spre dezamăgirea lui Ion Roată, pentru că acesta susţinuse cu atâta tărie dorinţele ţăranilor vrânceni, încât s-a simţit trădat de un asemenea vot. Dorinţele ţăranilor au fost împlinite mai târziu, când este votată legea agrară", a spus muzeograful Laura Nicoleta Dinu, una dintre autoarele cărţii.

Sfârşitul şedinţelor din Divanul ad-hoc din decembrie 1857 nu a fost unul fericit pentru Ion Roată, care a fost arestat la Iaşi şi întemniţat mai bine de o lună la Focşani.

 

Foto: (c) Dana LEPĂDATU / AGERPRES


"La finalul Divanului ad-hoc, în decembrie 1857, caimacamul Moldovei, Nicolae Vogoride, a dispus o strictă supraveghere a ţăranilor din Divan, pentru că nu dorea ca aceştia să agite spiritele în ceea ce priveşte problema agrară. Numai că Ion Roată a făcut total invers a ceea ce îşi doreau autorităţile. A trimis o scrisoare prin care spunea unui prieten că 'într-o lună sau două o să cadă boierescul şi omul o să fie domnitor pi casa lui'. În urma acestei scrisori, mai multe persoane au fost arestate, inclusiv Ion Roată, care este deţinut la Iaşi şi trimis sub escortă la Focşani, unde stă timp de o lună de zile. Este eliberat sub garanţia locuitorilor comunei Câmpuri şi sub promisiunea că nu se va mai abate de la respectarea legilor în vigoare. Un alt moment care îl aduce în prim planul vieţii publice pe Ion Roată este aplicarea Legii agrare din 1864, atât de dorită de ţăranii români. El a fost ales în comisia Plasei Zăbrăuţi pentru împărţirea pământurilor, a realizat o împărţire corectă, dar şi-a atras adversitatea proprietarilor locali, care l-au prigonit până spre sfârşitul vieţii. Un moment de maximă apreciere pentru activitatea sa în Divanul ad-hoc al Moldovei l-a reprezentat decorarea sa cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler, cu brevet însoţitor semnat de Carol I, în 1878, de către ministrul de externe de atunci, Mihail Kogălniceanu, care îi fusese şi coleg în Divanul ad-hoc al Moldovei", povesteşte Mariana Corina Duca, co-autor al biografiei lui Moş Ion Roată.

Născut pe Valea Şuşiţei, Ion Roată s-a căsătorit cu Maria şi a avut doi fii, pe Năstase şi Constantin. Deşi viaţa lui s-a schimbat când a fost ales în Divanul ad-hoc, acest lucru nu i-a adus şi bunăstare, însă cu siguranţă i-a adus respectul şi preţuirea semenilor săi din Câmpuri. Posteritatea i-a păstrat un pios omagiu şi foarte multe instituţii de cultură şi nu numai i-au purtat numele: şcoala din localitate, căminul cultural, o brutărie, o bancă populară şi o stradă.

"Spre sfârşitul vieţii, Ion Roată se retrage pe valea pârâului Cremeneţ şi contribuie la întemeierea localităţii Gura Văii. În 1880, starea materială precară a ţăranului care fusese în Divanul ad-hoc al Moldovei devine vizibilă într-o scrisoare pe care prefectul judeţului Putna o trimitea lui Mihail Kogălniceanu, la vremea aceea ministru. Îi solicita, din Fondul Milei, 400 de franci pentru cumpărarea unei perechi de boi cu care Moş Ion Roată să-şi lucreze pământul. La doi ani de la acest moment, în noaptea de 19 spre 20 februarie 1882, Ion Roată îşi trăia ultimele clipe din viaţă. Este condus pe ultimul drum de întreaga comunitate din Câmpuri şi înmormântat în cimitirul bisericii din Gura Văii. În 1909, la semicentenarul Unirii Principatelor, la Câmpuri au avut loc manifestări fastuoase, în discursuri figura lui Moş Ion Roată fiind similară cu a multor politicieni ai vremii, precum Kogălniceanu sau Cuza. Tot atunci, s-a inaugurat un monument funerar la cimitirul din Gura Văii, dedicat memoriei lui ion Roată. La 100 de ani de la Unirea Principatelor, în 1959, casa în curtea căreia suntem astăzi a fost transferată din Gura Văii în satul reşedinţă şi transformată în Casă Memorială", arată muzeograful Mariana Corina Duca.

 

Foto: (c) Dana LEPĂDATU / AGERPRES


Nici cei de astăzi nu l-au uitat pe Moş Ion Roată şi în 2022, pe 18 februarie, i s-a acordat post-mortem titlul de cetăţean de onoare al comunei Câmpuri.

Memoria lui Moş Ion Roată a fost la loc de cinste şi în anii comunismului şi ar fi constituit chiar motiv de graţiere pentru unul dintre stră-strănepoţii acestuia, după cum îşi amintesc localnicii.

"În anii '50, în anii stalinismului, cu mari restrângeri de drepturi şi libertăţi şi numeroase persecuţii, un stră-strănepot al lui Moş Ion Roată a tăiat un viţel cu ocazia unei sărbători religioase, autorităţile au aflat şi a fost condamnat la închisoare. Bătrânul tată a mers în audienţă la Gheorghe Gheorghiu Dej, şeful statului la acea vreme, i-a spus că este stră-nepotul lui moş Ion Roată şi l-a rugat să îi graţieze fiul. Ceea ce Gheorghe Gheorghiu Dej a şi făcut, în ideea că se trăgea din ilustrul Moş Ion Roată", a povestit, pentru AGERPRES, Mihai Adafinii, profesor de istorie care a predat timp de 15 ani la Şcoala Gimnazială "Moş Ion Roată" din comuna Câmpuri.

 

Foto: (c) Dana LEPĂDATU / AGERPRES


Muzeul Vrancei şi-a propus să transforme numele lui Moş Ion Roată într-un brand pentru localitatea Câmpuri şi pentru judeţul Vrancea, astfel că a preluat în administrare Casa Memorială ce îi poartă numele şi promite să păstreze vie memoria acestuia. AGERPRES/(A - autor: Dana Lepădatu, editor: George Onea, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 70

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M

Culte 17-04-2025 13:32

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.