logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Teatrele bucureştene au o ofertă bogată de premiere, în ciuda veniturilor serios afectate de pandemie

Imagine din galeria Agerpres

Teatrele bucureştene au trecut în 2021 prin momente dificile din cauza pandemiei de COVID-19, cu restricţii care au limitat prezenţa spectatorilor în sălile de spectacol, dar şi interacţiunea dintre actori şi personal.

Deşi situaţiile în care se află aceste instituţii de cultură sunt diferite - de la Teatrul Naţional "I.L. Caragiale", cu şase săli funcţionale pe tot parcursul anului, până la Teatrul Mic care trebuie să închirieze săli pentru a-şi ţine spectacolele - problemele sunt aceleaşi: lipsa banilor din bilete, capacitatea redusă a sălilor sau, uneori, chiar închiderea lor, în funcţie de restricţiile stabilite de autorităţi, şi problemele de sănătate cauzate de infectările cu SARS-CoV-2.

"A fost un an mult mai greu în primul rând pentru că prezenţa publicului a fost mai redusă. În funcţie de normele (...) stabilite de autorităţi am fost fie 50% din capacitatea sălilor, fie 30% în ultima perioadă, ceea ce ne-a afectat serios veniturile proprii realizate din bilete. Rămâne, din fericire, interesul publicului pentru teatru şi îndeosebi pentru spectacolele pe care le prezintă Teatrul Naţional pentru că indicele de acoperire a sălilor a fost întotdeauna de peste 75% din biletele puse în vânzare, nu din totalul capacităţii sălilor. În rest, ne-am descurcat", a declarat managerul general interimar al TNB, Ioan Onisei, pentru AGERPRES.

 

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO



Acesta a precizat că, pentru 2022, la Naţionalul bucureştean sunt în pregătire cinci premiere şi speră ca măcar în cea de-a doua parte a anului sălile să poată fi ocupate de spectatori la capacitate maximă.

"Din câte văd evoluţia situaţiei epidemiologice, nu prea sunt motive de optimism, dar ne facem treaba. Noi suntem aici pentru publicul iubitor de teatru şi, în măsura în care el va avea acces la teatru, avem deja antamate cinci premiere şi sper să putem juca măcar în a doua parte a anului cu sălile la capacitate maximă", a mai spus Onisei.

Şi managerul Teatrului Odeon, actriţa Dorina Lazăr, a semnalat problemele generate de restricţii, afirmând că este "frustrant" ca spectacolele să nu poată fi prezentate publicului.

 

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO



"Povestea cu spectatorii este dramatică, a fost şi anul trecut şi este şi anul acesta. Teatrele nu-şi mai fac venituri proprii. Există un capitol în bugetul fiecărui teatru, 'Venituri proprii' din vânzări de bilete, din închirieri de sală, din organizări de evenimente. Anul trecut fiind atât de drastic şi dramatic, acest capitol a fost scheletic pentru că nu s-a prea jucat. Am izbutit să scoatem la public trei premiere care s-au bucurat de succes. În ceea ce mă priveşte, eu pot să vă spun ce s-a întâmplat de la 1 aprilie până astăzi, pentru că eu am revenit pe post la 1 aprilie 2021. Am izbutit să scot la public premierele care erau repetate până atunci şi din cauza COVID-ului nu au ieşit la public. E frustrant să nu poţi să ieşi la public", a declarat Dorina Lazăr, pentru AGERPRES.

Ea a anunţat noutăţile anului 2022 la Teatrul Odeon şi a vorbit despre greutăţile cu care se confruntă în pregătirea spectacolelor.

"Trebuia să scoatem o premieră în decembrie, până în 20 decembrie, un spectacol regizat de Alexandru Dabija după textele lui Alexandru Monciu Sudinski. Acest spectacol noi trebuia să-l facem până în Crăciun. S-a îmbolnăvit un actor de COVID şi a trebuit să-l amânăm. Am pus repetiţie pe 4 ianuarie, alt actor a făcut COVID. Am aşteptat să vină acesta. În ziua în care acesta a venit au căzut alţi doi şi a fost a treia oară când a trebuit să-l amânăm. În prezent, Dabija repetă acest spectacol care sper ca duminică sau lunea viitoare să aibă premiera, bineînţeles dacă nu mai pică cineva. La cealaltă sală, în pod, repetă Dragoş Galgoţiu 'Ceasornicăria Taus' de Gellu Naum. Îl aşteptăm pe un regizor de la Budapesta care o să facă un spectacol după 'Fabulele' lui La Fontaine. După aceea avem o colaborare cu Eugen Jebeleanu, mai avem două tinere regizoare care au câştigat un concurs şi care trebuie să vină să lucreze. Deci, de lucru sunt convinsă că fiecare teatru are, ideea este dacă poţi să ieşi cu ele la public. Noi avem proiecte făcute până la sfârşitul anului", a precizat Dorina Lazăr.

Marinela Ţepuş, managerul Teatrului Nottara, a declarat că în 2021 instituţia pe care o conduce a atras spectatori şi au jucat de multe ori cu casa închisă, dar în condiţiile în care au fost scoase la vânzare bilete reprezentând 30% sau 50% din capacitatea celor două săli ale teatrului.

 

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO



Managerul a subliniat, însă, că pandemia a adus pierderi importante pentru Teatrul Nottara, fiind suspendate peste 170 de spectacole şi peste 20 de deplasări.

"Putem spune că am jucat cu casa închisă, aceasta însemnând 30%, 50% şi niciodată 100%. (...) Adică, dacă facem o medie, cam cât ni s-a dat voie să avem, cam atât am avut. Asta fost, pentru mine, cel puţin şi emoţionant şi m-a bucurat nespus, pentru că nu ne-au părăsit spectatorii în niciuna dintre condiţii, restricţii, regulamente, reguli. Este adevărat că le-am şi respectat atât cât am putut, cu tot ce am putut. La un moment dat toţi nu făceam decât să citim reguli noi, să facem regulamente interne, să le punem pe whatsapp şi să ni le însuşim. (...) Am făcut o statistică şi în cei doi ani s-au suspendat 173 de spectacole şi 22 de deplasări, în contextul în care nu s-au jucat din repertoriu decât o treime din spectacole pentru că au fost acele restricţii de a juca cu distanţare, cu cât mai puţin contact pe scenă, actorii au rămas singurii care au jucat fără mască în tot acest timp. (...) Este adevărat că am găzduit foarte multe teatre independente care, la rândul lor, şi-au suspendat spectacolele în momentul în care s-a îmbolnăvit cineva sau au intervenit alte restricţii", a declarat Marinela Ţepuş, pentru AGERPRES.

Potrivit acesteia, la Teatrul Nottara se lucrează, în prezent, la două spectacole noi - "Mama", în regia lui Cristi Juncu, şi comedia "Ultima fată pelican" în regia lui Horia Suru, dar în regim de premieră vor fi prezentate, cât de curând posibil, şi spectacolele scoase la scenă în ultimii doi ani, care nu au putut beneficia de o premieră de gală.

De asemenea, Ţepuş a anunţat şi lansarea unui nou proiect.

"Vom lansa un proiect cu fonduri norvegiene, pe 27 va fi conferinţa de presă de lansare. Este o aplicaţie făcută tot în aceste vremuri care nu ne lasă nicio clipă să ne plictisim, se numeşte 'Reinventare' şi este vorba de şase spectacole făcute trei în regim de scenă şi trei în regim online", a relatat Marinela Ţepuş.

La Teatrul Mic situaţia este "specială şi neplăcută" din cauză că nu are o sală proprie, spune regizorul Gelu Colceag, managerul instituţiei.

 

Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO



"Este o situaţie specială şi neplăcută, totodată. Noi jucăm pe la diverse teatre care ne mai primesc. În prezent, jucăm la Teatrul de Comedie un spectacol, şi un spectacol la Teatrul Bulandra. De săptămâna viitoare începem să jucăm şi la Teatrul Evreiesc care ne găzduieşte cu două spectacole şi probabil că din martie la Naţional, unde ne avem promisiuni că ne vor găzdui, dar ne găzduiesc, evident, plătind chirie, nu ne primeşte nimeni gratis, ceea ce afectează bugetul care este aproape inexistent, iar anul acesta aflăm că este la jumătate, după cum ne-a spus domnul primar, ceea ce ar fi catastrofal pentru noi. (...) Despre spectatori nu pot să spun decât că îi vom pierde. Ne vom pierde identitatea în felul ăsta. Noi ne chinuim să o păstrăm, dar nu suntem siguri. Nu mai vorbim de condiţiile de pandemie care au fluctuat tot timpul, ba 50%, ba 30%, ba deloc. Am trimis oamenii acasă de multe ori, s-au plictisit şi aceştia de foarte multe ori, şi aici vorbesc de spectatori. Nu este deloc o situaţie plăcută", a mărturisit Gelu Colceag, pentru AGERPRES.

Deşi trebuie să închirieze săli pentru a putea juca, Teatrul Mic pregăteşte pentru 2022 şapte premiere.

"Vom scoate acum o premieră, peste două săptămâni, 'Menajeria de sticlă' de Tennessee Williams, apoi vom scoate 'A douăsprezecea noapte' de Shakespeare, spectacole la care lucrăm de stagiunea trecută. Mai avem în program încă vreo cinci sau şase premiere plus două coproducţii, una cu Teatrul Bulandra şi una cu Teatrul Excelsior. Toate astea în cazul în care vom avea bani, evident. Dacă nu vom avea buget, vom tăia de aici, de la premiere", a precizat Gelu Colceag.

El a amintit că Teatrul Mic are o situaţie specială pentru că ambele săli de joc pe care le deţine sunt indisponibile, necesitând lucrări de consolidare. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 23

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Cultura - Media 21-05-2025 16:50

Sesiune de autografe după reprezentațiile cu 'Romeo & Julieta' din 21 și 24 mai de la Teatrul 'Ion Dacian'

Artiștii din musicalul 'Romeo & Julieta' vor oferi autografe spectatorilor după reprezentațiile din 21 și 24 mai, informează Teatrul Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian' într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES. 'Este modul nostru de a mulțumi pentru aplauze, emoție și prezență spectatorilor care sunt alături de 'Rom

Cultura - Media 21-05-2025 15:38

Festivalul Internațional 'George Enescu' - avanpremieră la ICR Londra în cadrul Seriei Concertelor Enescu

Un eveniment dedicat celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului Internațional 'George Enescu' va fi organizat, joi, de ICR Londra, în parteneriat cu ARTEXIM. Evenimentul, care va începe la ora 19:00, îi are ca invitați pe pianistul George Todică, laureat al Concursului Enescu 2022, pe Graziella Duma, coordonatorul de producție al festiv

Culte 21-05-2025 15:18

Patriarhul Daniel: Sfântul Constantin cel Mare - protector, apărător, păzitor și ajutător al Creștinismului

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat de ziua 'Sfinților Împărați Constantin și Elena', hramul istoric al Catedralei Patriarhale, că acest sfânt a fost un protector, apărător, păzitor și ajutător al Creștinismului. 'Sfântul Constantin cel Mare este chemat să ajute Biserica lui Hristos,

Cultura - Media 21-05-2025 14:46

Lidia Bodea (Asociația Editorilor), despre Bookfest: 155 de expozanți vor propune aproximativ 450 de evenimente

Directorul general al Editurii Humanitas, Lidia Bodea, reprezentanta Asociației Editorilor din România (AER), a anunțat miercuri că ediția a XVIII-a a Salonului Internațional de Carte Bookfest, care se va desfășura între 28 mai și 1 iunie în Pavilionul B2 de la Romexpo, reunește 155 de expozanți, care vor propune aproximativ 450 de evenimente.

Cultura - Media 21-05-2025 13:33

Bihor: Lucrările de modernizare a Bibliotecii județene au ajuns la peste 80%; se așteaptă finalizarea în 30 iunie

Lucrările de modernizare a Bibliotecii Județene 'Gheorghe Șincai' Oradea au ajuns la un stadiu de execuție de peste 80%, recepția finală a proiectului finanțat cu 10 milioane de lei prin PNRR fiind programată pentru data de 30 iunie 2025. Potrivit unui comunicat al CJ Bihor, angajații Bibliotecii au început miercuri cursul de ins

Cultura - Media 21-05-2025 12:45

Timiș: Scriitorul german Thomas Mann, omagiat prin expoziția jubiliară 'Muntele vrăjit'

Scriitorul german Thomas Mann este omagiat, miercuri, de Centrul Cultural German din Timișoara, prin expoziția jubiliară 'Muntele vrăjit', semnată de Matei Șerban Sandu, în anul în care se împlinește un veac și jumătate de la nașterea romancierului. 'În expoziția sa, Matei Șerban Sandu abordează romanul '

Cultura - Media 21-05-2025 12:27

Zilele Clujului: Micii spectatori, așteptați în week-end la două spectacole oferite de Teatrul de Păpuși 'Puck'

Micii spectatori și nu numai sunt așteptați la două spectacole ale Teatrului de Păpuși 'Puck', care vor avea loc în aer liber, în cadrul manifestărilor prilejuite de Zilele Clujului. 'Micii spectatori sunt așteptați să se bucure de Zilele Clujului 2025 urmărind două spectacole ale Teatrului de Păpuși 'Puck'. S&a

Cultura - Media 21-05-2025 05:25

Începe cea de-a zecea ediție a Festivalului de Teatru Idiș TES FEST

Cea de-a zecea ediție a Festivalului de Teatru Idiș - TES FEST începe miercuri și se desfășoară până pe 30 mai la București, unul dintre cei mai apreciați actori, regizori și interpreți de limbă idiș din lume Avi Hoffman fiind invitat la eveniment de Teatrul Evreiesc de Stat. Ediția din acest an a festivalului, una aniversară, coin

Cultura - Media 20-05-2025 18:23

Vâlcea: Carte dedicată Râmnicului din perioada medievală, lansată la împlinirea a 637 de ani de la atestarea orașului

O carte despre Râmnicu Vâlcea în perioada medievală a fost lansată marți, ziua în care se împlinesc 637 de ani de la prima atestare documentară a orașului, printre multele date și fapte adunate între paginile ei regăsindu-se și textele integrale ale hrisoavelor emise de cancelaria domnitorului Mircea cel Bătrân în care

Cultura - Media 20-05-2025 17:23

Timiș: Recital dedicat centenarului compozitorului francez Erik Satie

Institutul Francez Român (IFR) din Timișoara invită publicul, miercuri seara, de la ora 19:00, la Sinagoga Cetate din orașul de pe Bega, la un recital de excepție susținut de pianistul francez Maxime Zecchini, dedicat comemorării a 100 de ani de la moartea compozitorului Erik Satie. Programul oferă o călătorie sonoră prin rafinamentul și

Cultura - Media 20-05-2025 16:30

Spectacolul 'Lucia di Lammermoor' de Gaetano Donizetti - duminică, la ONB

Spectacolul 'Lucia di Lammermoor' de Gaetano Donizetti, premieră a Teatrului Național de Operă și Operetă 'Nae Leonard' din Galați, va fi prezentat, duminică, de la ora 19:00, la Bucharest Opera Festival, informează un comunicat transmis, marți, AGERPRES. Producția își are premiera programată la Galați tot în luna iunie, regia purt&

Cultura - Media 20-05-2025 15:21

Timiș: Descoperiri arheologice în premieră pentru Muzeul Național al Banatului - un centru industrial de dinaintea industrializării moderne

Arheologii Muzeului Național al Banatului (MNB) care lucrează la descărcările arheologice de pe tronsonul feroviar Timișoara Est - Lugoj au descoperit, în premieră pentru zona Banatului, mai multe cuptoare de purificare a fierului, folosite în diferite ere istorice, ceea ce arată că zona era un adevărat centru industrial înaintea industrializării mo

Cultura - Media 20-05-2025 12:45

Expoziția 'București. O stratigrafie în hărți și planuri' - de miercuri, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Expoziția 'București. O stratigrafie în hărți și planuri' se va deschide miercuri, începând cu ora 18:00, la sediul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV). Potrivit unui comunicat al Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), expoziția propune o explorare a istoriei urbane a Bucureștiului, &i

Cultura - Media 20-05-2025 10:51

Buzău: Piața Daciei va găzdui cea de-a IV-a ediție a Târgului de carte Gaudeamus Radio România

Timp de patru zile, în Piața Daciei din centrul municipiului Buzău se va desfășura cea de-a IV-a ediție a Târgului de carte Gaudeamus, unul dintre cele mai cunoscute și îndrăgite evenimente din România care aduc într-un singur loc, cititori, scriitori și edituri consacrate. Ediția din acest an a Târgului de

Cultura - Media 20-05-2025 10:43

Teatrul Masca sărbătorește, în weekend, 35 de ani de activitate

Un manifest artistic, două spectacole, o galerie VR, tururi performative, lansări și seri de muzică sunt programate, de vineri până duminică, în cadrul evenimentului 'Masca 35', în care Teatrul Masca aniversează 35 de ani de activitate. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, marți, AGERPRES, fiecare zi i