REPORTAJ Mureş: Muzeul de Istorie din Sighişoara a profitat de pandemie şi a restaurat jumătate din Tezaurul de la Criş
.jpg)
Muzeul de Istorie din Sighişoara a reuşit, în perioada restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus, să restaureze jumătate din Tezaurul de la Criş, unul dintre cele mai mari din ţară, descoperit în Castelul Criş din Daneş, în anul 1998, care conţine cel puţin 5.000 de monede care circulau până în anul 1600.
"Se lucrează la restaurare, este un tezaur foarte mare, a fost găsit în 1998 cu ocazia lucrărilor de restaurare de la Castelul Criş şi a intrat în custodia noastră. Restauratorul a profitat de perioada de pandemie şi a putut să lucreze la restaurare. De atunci până astăzi a fost o permanentă preocupare a restauratorului nostru pentru acest mare tezaur. Este unul dintre cele mai mari tezaure, este descoperit arheologic şi prin multitudinea de monede - sunt monede poloneze, maghiare etc. - este foarte vast, arată faptul că persoana care le-a îngropat le-a tezaurizat. Sunt monede din perioada în care au fost îngropate, în vas, de atunci de unele nu se mai ştia nimic, nu se mai vedea emitentul, erau şterse, multe sunt lipite şi toate se termină la finele secolului al XVI-lea, deci au dată de limitare până la 1600 (...) Până acum a fost restaurat cam jumătate, avem un singur restaurator, a lucrat şi la restaurarea tezaurului de la Casa de pe Stâncă pe care l-a terminat, este restaurator şi pe ceramică şi îşi împarte munca între aceste domenii, plus că face şi muncă cu publicul. De aceea nu putem spune că într-un timp destul de precis tezaurul va fi complet restaurat", a declarat, pentru AGERPRES, directorul Muzeului de Istorie Sighişoara, Nicolae Teşculă.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
Potrivit directorului Muzeului de Istorie Sighişoara, se pare că tezaurul de la Criş a fost îngropat undeva la sfârşitul secolului al XVI-lea, o perioadă în care în Transilvania erau lupte, între tabăra filo-otomană şi tabăra filo-habsburgică şi că, probabil într-un context în care era un pericol, castelanul le-a ascuns.
"Acest tezaur este cumva contemporan cu un alt tezaur restaurat de noi, dar mult mai mic, care s-a găsit la Casa Roman (Casa de pe Stâncă) din Sighişoara, care are cam aceleaşi tipuri de monende. Asta dovedeşte că fiind o perioadă de nelinişti, oamenii îşi ascundeau bunurile de teama hoţilor şi a prădării (...) Cred că sunt peste 5.000 de monede, sunt în proces de restaurare, încă se lucrează, e o procedură de durată fiindcă multe sunt lipite şi e nevoie de migală. Aceasta este munca de restaurare, nu se vede publicului larg, dar este una dintre cele mai importante din muzeu, alături de conservare şi de evidenţa patrimoniului. Sunt lucruri care nu se văd, se văd doar obiectele expuse, iar această muncă poate să dureze chiar şi zeci de ani", a arătat Nicolae Teşculă.
Tezaurul de la Criş a fost descoperit de arheologul Ioan Fedor Pascu, acum responsabil cu patrimoniul UNESCO la Primăria Sighişoara, după ce s-a făcut o cercetare arheologică a castelului, care urma să fie suporte o serie de lucrări de restaurare iniţiate de Ministerul Culturii.
"În 1998, cu ocazia lucrărilor de restaurare a Castelului Bethlen din Criş a fost descoperit la demisol un tezaur medieval, la o adâncime de hârleţ, datat între mijlocul secolului XVI şi undeva începutul secolului următor. La momentul descoperirii am estimat că ar fi vorba despre peste 4.000 de monede, acum înţeleg că sunt peste 5.000, ungureşti, poloneze, austriece. Proprietarul lor cred că a fost un tip destul de zgârcit pentru că pe lângă monedele mari şi frumoase, în tezaur se află şi bănuţi mici de salbă, găuriţi. Până nu se curăţă monedele, nu se va şti de ce anume este legat acest tezaur, dar aparent el are legătură cu frământările din secolul al XVII-lea, când Transilvania este împărţită în două tabere: saşii şi o parte din nobilimea maghiară susţineau statul austriac, în timp ce o altă parte a nobilimii maghiare era susţinută de turci. Aşa că aveau loc conflicte, în repetate rânduri sunt pomenite cantonamente la Sighişoara, fie de turci, fie de maghiari, dar o parte dintre trupe erau cantonate în satele aparţinătoare, Şaeş, Apold. Probabil cineva a fost speriat că va rămâne fără bani şi le-a îngropat. A şi rămas, fiindcă se pare că a murit înainte să le recupereze", a declarat Ioan Fedor Pascu.
Arheologul spune că în momentul în care a descoperit comoara s-a bucurat că nu era din aur, fiindcă întotdeauna arheologii au probleme cu aurul, însă a simţit o emoţie puternică fiindcă nu era vorba despre ceva banal, ci de un tezaur cu mii de monede.
"Poate nu e cel mai mare tezaur medieval din Transilvania, dar este între cele mai mari. Când am dat cu hârleţul, a ieşit la suprafaţă. Când se va finaliza restaurarea, cea mai veche monedă va putea să dateze şi vasul (...) Tezaurul va fi un punct de atracţie al Muzeului după ce va fi restaurat şi expus", a subliniat Pascu.
După un an de la această descoperire arheologică, proiectul de restaurare a Castelului de la Criş, de transformare a acestuia într-un important centru cultural, care era unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale Ministerului Culturii, a fost abandonat după ce s-au investit mai multe miliarde de lei.
În 1993, castelul a intrat în Programul Naţional de Restaurare şi, până în 1999, s-au investit sume mari pentru integrarea castelului Bethlen în circuitul cultural-artistic.
Centru cultural de la Criş, potrivit proiectului Ministerului Culturii, presupunea săli de reuniuni, saloane, spaţii de cazare şi urma să fie introdus în proiectul de restaurare şi parcul dendrologic al castelului, care se întinde pe o suprafaţă de peste 10 hectare.
În 1999 castelul a fost revendicat de moştenitorii lui Gabriel Bethlen, iar ministerul a stopat lucrările.
Castelul Bethlen din Criş este unul dintre cele mai impresionante castele din Transilvania datorită stilurilor gotice şi renascentiste întâlnite în arhitectura sa.
Într-un document de la 1305, se arată că moşia şi castelul au trecut în proprietatea uneia dintre ramurile familiei Bethlen, denumită ramura de Criş. Deşi castelul a evoluat în timp, funcţia defensivă fiind înlocuită cu cea de reşedinţă nobiliară, caracterul defensiv al construcţiei încă se păstrează.
Curtea acestuia are formă de patrulater neregulat, prevăzut la colţuri cu bastioane romboidale de tip pană. În curtea interioară centrală se află un donjon circular, cu cinci nivele, cel mai înalt turn al arcaşilor din ţară, care e alipit unei incinte dreptunghiulare fortificate.
Potrivit documentelor, la jumătatea secolului al XV-lea, ansamblul a evoluat spre castel de tip nobiliar, iar în secolul al XVII-lea a fost construită capela familiei Bethlen.
În a doua jumătate a secolului al XVII-lea, turnul donjon a fost supraînălţat cu încă un nivel, iar zidurile au fost micşorate. În această perioadă a fost construit şi conacul, care cuprinde pivniţă cu bolţi de cărămidă, parter, etaj, saună şi o galerie deschisă cu arcade pe coloane.
În 1947, Castelul de la Criş a fost preluat de stat şi a fost folosit un timp ca tabără de pionieri, apoi a devenit depozit de legume şi cereale al IAS-ului din sat. O dată cu mutarea IAS-ului în castel, construcţia a fost practic devastată, iar obiectele de o valoare inestimabilă adăpostite aici şi-au pierdut urma. Abia în 1991 au început lucrările de intervenţie urgentă pentru stoparea degradării şi paza monumentului.
Între timp castelul a fost restituit familiei Bethlen şi se află în folosinţa Fundaţiei Dévai Szent Ferenc pentru 50 de ani, cu condiţia renovării castelului. AGERPRES / (A, AS - autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Olt: Mircea Vintilă și Emeric Imre vor concerta în weekend la Slatina, la festivalul 'Alutus '22'
Mircea Vintilă și Emeric Imre Trio vor concerta în weekend în Slatina, la Festivalul 'Alutus '22', eveniment ce va aduce în fața publicului, în parcul din strada Mănăstirii din centrul municipiului, ateliere de pictură, arte și meșteșuguri tradiționale, spectacole de muzică și poezie. Festivalul, ajuns la ediția a patra, va
Gorj: Dublu eveniment artistic - expoziție de artă plastică și recital de muzică - la Muzeul Național 'Constantin Brâncuși'
Un dublu eveniment artistic, expoziție de artă plastică și recital de muzică - performance - susținute de artiști din Turcia, va avea loc, joi, la Muzeul Național 'Constantin Brâncuși' din Târgu Jiu. Potrivit unui comunicat de presă transmis, marți, de managerul Muzeului Național 'Constantin Brâncuși', Denisa Șuță, evenimentul
Brăila: Adunarea Generală a Federației Filantropia, în Arhiepiscopia Dunării de Jos
Arhiepiscopia Dunării de Jos găzduiește, în perioada 5-7 mai, lucrările Adunării Generale a Federației Filantropia, eveniment care se desfășoară la sediul Așezământului socio-medical 'Sfântul Mare Mucenic Pantelimon' din stațiunea Lacu Sărat. 'Programul a debutat ieri seară, în Capela 'Sfântul Mare Mucenic Pantelim
Primul Arhiepiscop Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord va fi întronizat sâmbătă la Londra
Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie, primul Arhiepiscop Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord, va fi întronizat, sâmbătă, la Catedrala Arhiepiscopală 'Sfântul Mare Mucenic Gheorghe' din Londra, Marea Britanie. Sfânta Liturghie și ceremonia de întronizare vor fi oficiate începând cu ora 9:00 de
Institutul Cervantes lansează stagiunea de spectacole-lectură AproapESpectacol
Institutul Cervantes lansează stagiunea de spectacole-lectură AproapESpectacol, lecturi performative de teatru hispanic actual, prin care dramaturgia spaniolă contemporană va prinde lumina scenei sub coordonarea lui Bobi Pricop. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, marți, AGERPRES, stagiunea de spectacole-lectură va debuta joi, de la ora 19:00,
Teatrul Masca sărbătorește 35 de ani de activitate
Teatrul Masca organizează, în perioada 23 - 25 mai, un eveniment aniversar cu ocazia împlinirii a 35 de ani de activitate, fiind programate spectacole, discuții, seri de muzică. ''Într-un moment în care ideea de instituție publică se redefinește, Teatrul Masca marchează 35 de ani de existență nu printr-o retrosp
Festivalul Filmului European, la cea de-a XXIX-a ediție; Jicman: Ne regăsim fiecare în tematicile propuse
Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European va începe joi la București cu proiecția, la Sala Luceafărul, a documentarului ''O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde'' / ''A Sudden Glimpse to Deeper Things'', marele câștigător al celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Var
Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' - miercuri la Catedrala Sf. Iosif din București
O Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' (pentru alegerea Pontifului Roman) va fi oficiată miercuri, de la ora 18:30, la Catedrala Sf. Iosif din București. ''În unire cu Biserica Universală, ne rugăm ca Duhul Sfânt să îi inspire pe cardinalii electori în alegerea celui care va f
Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST, în perioada 21 - 30 mai
Cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST va avea loc în perioada 21 - 30 mai, la Teatrul Evreiesc de Stat. ''Teatrul Evreiesc de Stat își continuă misiunea de a celebra identitatea culturii idiș marcând un moment important în acest an - aniversarea a 185 de ani de la nașterea lui
Tronul, tunica și casca domnitorului Alexandru Ioan Cuza, prezentate într-o expoziție omagială la Piatra-Neamț
Tronul, trusa de pistoale de duel dăruită de împăratul Napoleon al III-lea, tunica și casca de colonel de lăncieri care i-au aparținut lui Alexandru Ioan Cuza sunt prezentate, începând de marți, într-o expoziție inedită la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, dedicată împlinirii a 150 ani de la moartea domnitorului. '
Senat/Comisia de cultură: Marți - 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală
Comisia pentru cultură și media a Senatului organizează marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie'. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Agenția Națională de
Bihor: Expoziția 'Maria a României, Regină și artistă', la Muzeul Țării Crișurilor timp de două luni
Muzeul Țării Crișurilor Oradea a anunțat luni vernisajul expoziției 'Maria a României, Regină și artistă', ce va avea loc vineri, 9 mai, și va putea fi vizitată timp de două luni. 'Expoziția explorează latura artistică a Reginei Maria a României, care a fost nu doar ocrotitoare a artelor, colecționară de artă, scriitoar
Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor' - marți, la Academia Română
Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor', despre încarcerarea mai multor persoane de către regimul comunist, va avea loc, marți, începând cu ora 10:00, în Aula Academiei Române. Potrivit unui comunicat al Academiei Române transmis, luni, AGERPRES, evenimentul, organizat de Institu
Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' - prezentat de Tudor Gheorghe, la Sala Palatului
Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' va fi prezentat de Tudor Gheorghe, luni, la Sala Palatului din Capitală, începând cu ora 19:00. Potrivit site-ului www.tudor-gheorghe.ro, artistul va fi acompaniat de Orchestra Concertino din Chișinău, sub bagheta dirijorului și orchestratorului Marius Hristescu.
Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei' - la Muzeul Geologic Național
Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei', dedicată prezentării valorilor patrimoniului național din județele Constanța și Tulcea, se deschide, luni, la Muzeul Geologic Național. Expoziția cuprinde 50 de panouri grupate în cinci secțiuni: Patrimoniul cultural construit, Patrimoniul cultural imaterial al etniilor dob