logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

REPORTAJ Celebra soprană Virginia Zeani, onorată printr-un festival regal la 72 de ani de la plecarea sa din România

Image

Celebra soprană Virginia Zeani, născută Zehan în 1925, în localitatea mureşeană Solovăstru, una dintre cele mai prestigioase soprane lirice ale lumii din anii '50, '60 şi '70, cea care a fost timp de 25 de ani "prima donna assoluta" a Teatrului de Operă din Roma, a fost celebrată printr-un festival regal care îi poartă numele, Festivalul Regal de Operă "Virginia Zeani", derulat timp de zece zile la Târgu Mureş, Cluj-Napoca şi Reghin.

Virginia Zeani deţine peste 50 de premii şi distincţii naţionale şi internaţionale, este doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind deţinătoarea Decoraţiei Regale "Nihil Sine Deo", acordată în 2011 de regele Mihai I al României, deţine distincţia judeţului Mureş, "Fibula de la Susesni", conferită de Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş, Distincţia ALAE a Consiliului Judeţean Mureş şi este cetăţean de onoare al comunei natale, Solovăstru, precum şi al municipiului Reghin.

 


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


În cartea biografică, soprana Virginia Zeani, acum în vârstă de 94 de ani, a arătat că avea 21 de ani când i s-a ivit ocazia de a pleca din ţară, în anul 1947, fiindu-i oferită o bursă de şase luni în Italia, după ce în timpul studiilor i-a cunoscut pe secretarul Ambasadei Italiei la Bucureşti şi pe consulul de atunci, care au invitat-o să cânte la Ambasada Italiei din Bucureşti.

Câteva zile mai târziu, aceştia i-au vorbit despre Virginia Zehan şi şefului guvernului de atunci, Petru Groza, care a invitat-o să cânte la el acasă, în prezenţa unui dirijor de operă şi a soţiei acestuia, plus ataşaţii culturali ai Rusiei şi ai Bulgariei. Din cartea Virginiei Zeani mai aflăm că cei doi ataşaţi culturali i-au propus să cânte la Moscova şi la Sofia, însă soprana a cerut să fie ajutată să plece în Italia, să studieze şase luni.

"Groza m-a prezentat secretarului său, dr. Draia, şi prin el am reuşit să obţin o viză de student ca să studiez în Italia. Am plecat din România fără să ştiu că nu aveam să-mi revăd părinţii până în 1963, după 16 ani", a arătat Virginia Zeani.

 


Sursa foto: virginiazeani.org


În cartea biografică se mai arată că deşi a ajuns în Italia şi era singură, a beneficiat de ajutor, inclusiv în ceea ce priveşte schimbarea numelui, din Zehan în Zeani.

"Le voi fi pe veci recunoscătoare consulului Dominici şi domnului Boniver (fost secretar al Ambasadei Italiei, n.r.). Consulul  Dominici mă invitase întotdeauna să cânt în casa lui şi, cum am mai spus, prin el am reuşit să-mi obţin viza de studentă. Şi soţia lui se purta foarte frumos şi amabil cu mine. Şi tot el a avut ideea să îmi schimb numele de familie. Mi-a spus: 'Virginia, în Italia nu există sunetul h din numele tău, iar oamenilor le-ar fi mult mai uşor să pronunţe Zeani'", se mai precizează în carte.

Soprana Viginia Zeani a debutat în anul 1948, a avut o carieră internaţională de peste 30 de ani, a interpretat peste 60 de roluri diferite şi a cântat alături de marii tenori ai lumii, între care Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Beniamino Gigli sau Ferruccio Tagliavini.

 


Sursa foto: virginiazeani.org


Pentru a onora numele acestei mari soprane, în anul 2017, un jurist stabilit în Botoşani, Marian Jurgiu, născut în acelaşi sat cu Virginea Zeani, a iniţiat prin Asociaţia "Together on Top" un parteneriat cu Primăria Târgu Mureş şi cu Consiliul Judeţean Mureş, fiind puse astfel bazele primului Festivalul Internaţional de Operă "Virginia Zeani", care încă de la prima ediţie s-a situat între printre primele trei cele mai importante competiţii ale scenei lirice găzduite de România.

"Festivalul s-a născut din dorinţa noastră de a omagia personalitatea copleşitoare a Virginiei Zeani, al cărei parcurs artistic ne relevă un sublim model de conduită scenică, o carieră impresionantă ce ne înfăţişează destinul unei tinere de 13 ani ce a pornit să-şi înfrunte viaţa dintr-un sat transilvan, ajungând diva adorată a marilor teatre ale lumii, răsplătită cu titlul 'prima donna assoluta'. Concursul de canto L'Assoluta Virginia Zeani oferă tinerilor artişti oportunitatea confruntării cu un juriu de calibru internaţional, compus din personalităţi ce reprezintă cele mai importante teatre din lume şi, în acelaşi timp, ocazia rară de a-şi şlefui interpretarea vocală proprie sub îndrumarea unor mari artişti ce conduc cursurile de măiestrie ale festivalului. Spectacolele ce au populat scena festivalului la cele două ediţii anterioare arată preocuparea noastră pentru a realiza producţii artistice de cel mai înalt nivel, capabile să răspundă aşteptărilor celui mai exigent public şi, în acelaşi timp, să ofere momente frumoase unui public cât mai larg", a arătat directorul general al festivalului, Marian Jurigiu.

Dată fiind importanţa acestei mari artiste, festivalul a obţinut patronajul Casei Regale a României începând cu ediţia a III-a, care s-a încheiat duminică seara, la Târgu Mureş, devenind astfel Festivalul Regal de Operă "Virginia Zeani".


"A treia ediţie se numeşte Festivalul Regal de Operă "Virginia Zeani", festival regal nu doar pentru că celebrează imaginea, numele şi personalitatea uneia dintre cele mai emblematice cântăreţe de operă a secolului XX, un personaj eminamente regal, ci şi pentru faptul că festivalul poartă în mod oficial patronajul Casei Regale a României, după cum trofeul concursului de canto 'L'Assoluta Virginia Zeani' poartă de anul acesta numele şi emblema Regelui Mihai I al României", a declarat Marius Constantinescu, prezentatorul festivalului.

 


Sursa foto: Festivalul Regal de Operă "Virginia Zeani"


Din cei peste 30 de participanţi selectaţi pentru a participa la concursul de canto 'L'Assoluta Virginia Zeani' din cadrul celei de-a treia ediţii a festivalului, au fost selectaţi zece artişti pentru a intra în finala care s-a desfăşurat în faţa juriului şi a publicului, la Palatul Culturii din Târgu Mureş.

Marele Trofeu "Regele Mihai I" i-a revenit sopranei Paula Iancic, absolventă a Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj Napoca, fostă membră a Studioului de Operă de la Bayerischen Staatsoper, urmată de de doi absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, mezzosoprana Florentina Soare (Premiul II) şi tenorul George Ionuţ Vârban (Premiul III).

Juriul concursului de canto 'L'Assoluta Virginia Zeani' a fost fomat din nume prestigioase ale scenei mondiale, precum Larisa Gergieva, director artistic al mai multor instituţii culturale de prestigiu din Finlanda, Rusia, Ucraina. Alături de Larisa Gergieva, din juriu mai fac parte celebra soprană Nelly Miricioiu, Peter Mario Katona, director de Casting la The Royal Opera House Covent Garden, Pal Christian Moe, consilierul artistic al Operei Naţionale Norvegiene, director de casting pentru numeroase teatre de operă ale lumii, de la Opera Naţională din Paris şi Chicago sau cea din Munchen, Soós Emese, director al Departamentului de Administraţie Artistică din Budapesta, care a făcut parte din echipa de organizare a unor importante festivaluri europene, de la Festivalul Haydn din Fertőd, la Zilele Muzicii Contemporane din Balatonföldvár.

Pe lângă concursul internaţional de canto, la a treia ediţie a Festivalului Regal de Operă "Virginia Zeani" iubitorii acestui gen muzical au putut urmări nouă concerte extraordinare, spectacole pentru copii, muzică bisericească, evenimente speciale dedicate muzicilor tinere sau ateliere susţinute de cei mai importanţi profesionişti ai operei mondiale.

Astfel, spectatorii i-au urmărit în concert, la Palatul Culturii din Târgu Mureş, pe doi renumiţi muzicieni de origine română, violonistul Leonard Furda din Viena şi soprana româno-britanică Nelly Miricioiu, dar şi pe soprana Brigitta Kele, alături de trei dintre cei mai preţioşi artişti ai tinerei generaţii, laureaţi ai ediţiilor precedente ale concursului de canto "L'assoluta Virginia Zeani", mezzosoprana Antonia Cosmina Stancu, baritonul Alexandru Chiriac şi tenorul Alin Stoica.

Între marile evenimente ale celei de-a treia ediţii a festivalului, s-a regăsit şi spectacolul de balet "Coppelia" de Leo Delibes, oferit cadou de Ziua Internaţională a Copiilor de către Ansamblul de Balet al Operei Maghiare din Cluj.

Pe lângă masterclass-urile oferite finaliştilor concursului de canto 'L'Assoluta Virginia Zeani', în cadrul festivalului a avut loc o Seară Italiană susţinută de soprana Brigitta Kele, la Reghin, un concert extraordinar pe care soprana Nelly Miricioiu l-a susţinut la Opera Maghiară din Cluj Napoca, un Concert de operă sacră cu elevii "Clasei de canto, lied oratoriu şi opera Virginia Zeani" şi de Corul Liceului Vocaţional de Artă Târgu Mureş la Biserica Romano - Catolică Sf. Ioan din Târgu Mureş, o Seară de Operă Italiană la Târgu Mureş şi spectacolul de operă "Tosca" de Giacomo Puccini, la Târgu Mureş.

Piesa de rezistenţă a fost premiera mondială a Operei Rock "Cruel" de Tibor Molnar, în regia lui Cezar Ghioca, care a avut loc la Târgu Mureş, o îmbinare între muzica rock, cea clasică şi cea religioasă.

 


Sursa foto: Festivalul Regal de Operă "Virginia Zeani"


Organizatorii Festivalului Regal de Operă "Virginia Zeani" au arătat că au inclus în program premiera mondială a spectacolul "Cruel" - o interpretare grandioasă a unei lucrări fusion cu sunet neaşteptat şi unic, inspirat de lucrările lui Mozart, Brahms sau Schubert, dar amintind de punk rock, de Nirvana, Dream Theater sau de AD/DC - fiind captivaţi de noutatea acestui gen.

Pe scena Palatului Culturii din Târgu Mureş au fost 14 artişti, Cvartetul Cordis, The Harriers, patru solişti vocali, cântăreţul Alexandru Arnautu Vraciu, un puşti frumos cunoscut la Vocea României şi X Factor, cântăreaţa de operetă Raluca Stoica, artista heavy metal Sara Hajdu şi Andy Ghost, solistul vocal al vestitei formaţii ALTAR din Cluj-Napoca, acompaniaţi de orgă şi pian.

După premiera mondială a spectacolului "Cruel" la Festivalul Regal de Operă "Virginia Zeani" de la Târgu Mureş, acesta va fi prezentat într-o serie de concerte în Marea Britanie, începând cu spectacolul programat pe 22 octombrie în teatrul londonez Troxy.

Festivalul Regal de Operă "Virginia Zeani" de la Târgu Mureş nu este la prima premieră, anul trecut punând în scenă, în primă audiţie absolută în România, opera "La Sonnambula" de Vincenzo Bellini, o lucrare în două acte pe un libret de Felice Romani, în interpretarea Orchestrei Filarmonicii Naţionale "Serghei Lunchevici" din Republica Moldova, dirijor Cristian Sandu, şi a Corului Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, dirijat de Vasile Cazan.

Directorul artistic al festivalului, Peter Kolcsar, a declarat că această manifestare artistică fiind dedicată uneia dintre cele mai mari soprane ale lunii din secolul XX, toate încasările vor fi donate pentru amenajarea casei memoriale Virginea Zeani de la Solovăstru, casa în care artista a copilărit.

Directorul general al Festivalului Internaţional "Virginia Zeani" de la Târgu Mureş, Marian Jurgiu, a declarat că amenajarea casei memoriale Virginia Zeani la Solovăstru ar fi ceva deosebit deoarece artista, care are acum 94 de ani şi locuieşte în Statele Unite ale Americii, a cerut să fie înmormântată alături de părinţii ei, în cimitirul din comuna mureşeană.

În plus, a spus Marian Jurgiu, în toate interviurile sale, artista îşi reafirmă dorul de casa părintească de la Solovăstru şi de priveliştea pe care o avea de pe prispa casei, cea mai dragă imagine fiind reprezentată de dealurile cu formă ciudată care se văd în stânga satului. AGERPRES / (A - autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă, editor online: Adrian Dădârlat)

 

Sursa foto: virginiazeani.org

Afisari: 26

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Cultura - Media 06-05-2025 19:32

Olt: Mircea Vintilă și Emeric Imre vor concerta în weekend la Slatina, la festivalul 'Alutus '22'

Mircea Vintilă și Emeric Imre Trio vor concerta în weekend în Slatina, la Festivalul 'Alutus '22', eveniment ce va aduce în fața publicului, în parcul din strada Mănăstirii din centrul municipiului, ateliere de pictură, arte și meșteșuguri tradiționale, spectacole de muzică și poezie. Festivalul, ajuns la ediția a patra, va

Cultura - Media 06-05-2025 18:55

Gorj: Dublu eveniment artistic - expoziție de artă plastică și recital de muzică - la Muzeul Național 'Constantin Brâncuși'

Un dublu eveniment artistic, expoziție de artă plastică și recital de muzică - performance - susținute de artiști din Turcia, va avea loc, joi, la Muzeul Național 'Constantin Brâncuși' din Târgu Jiu. Potrivit unui comunicat de presă transmis, marți, de managerul Muzeului Național 'Constantin Brâncuși', Denisa Șuță, evenimentul

Culte 06-05-2025 17:00

Brăila: Adunarea Generală a Federației Filantropia, în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Arhiepiscopia Dunării de Jos găzduiește, în perioada 5-7 mai, lucrările Adunării Generale a Federației Filantropia, eveniment care se desfășoară la sediul Așezământului socio-medical 'Sfântul Mare Mucenic Pantelimon' din stațiunea Lacu Sărat. 'Programul a debutat ieri seară, în Capela 'Sfântul Mare Mucenic Pantelim

Culte 06-05-2025 15:43

Primul Arhiepiscop Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord va fi întronizat sâmbătă la Londra

Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie, primul Arhiepiscop Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord, va fi întronizat, sâmbătă, la Catedrala Arhiepiscopală 'Sfântul Mare Mucenic Gheorghe' din Londra, Marea Britanie. Sfânta Liturghie și ceremonia de întronizare vor fi oficiate începând cu ora 9:00 de

Cultura - Media 06-05-2025 14:50

Institutul Cervantes lansează stagiunea de spectacole-lectură AproapESpectacol

Institutul Cervantes lansează stagiunea de spectacole-lectură AproapESpectacol, lecturi performative de teatru hispanic actual, prin care dramaturgia spaniolă contemporană va prinde lumina scenei sub coordonarea lui Bobi Pricop. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, marți, AGERPRES, stagiunea de spectacole-lectură va debuta joi, de la ora 19:00,

Cultura - Media 06-05-2025 13:54

Teatrul Masca sărbătorește 35 de ani de activitate

Teatrul Masca organizează, în perioada 23 - 25 mai, un eveniment aniversar cu ocazia împlinirii a 35 de ani de activitate, fiind programate spectacole, discuții, seri de muzică. ''Într-un moment în care ideea de instituție publică se redefinește, Teatrul Masca marchează 35 de ani de existență nu printr-o retrosp

Cultura - Media 06-05-2025 13:16

Festivalul Filmului European, la cea de-a XXIX-a ediție; Jicman: Ne regăsim fiecare în tematicile propuse

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European va începe joi la București cu proiecția, la Sala Luceafărul, a documentarului ''O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde'' / ''A Sudden Glimpse to Deeper Things'', marele câștigător al celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Var

Culte 06-05-2025 12:16

Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' - miercuri la Catedrala Sf. Iosif din București

O Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' (pentru alegerea Pontifului Roman) va fi oficiată miercuri, de la ora 18:30, la Catedrala Sf. Iosif din București. ''În unire cu Biserica Universală, ne rugăm ca Duhul Sfânt să îi inspire pe cardinalii electori în alegerea celui care va f

Cultura - Media 06-05-2025 10:35

Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST, în perioada 21 - 30 mai

Cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST va avea loc în perioada 21 - 30 mai, la Teatrul Evreiesc de Stat. ''Teatrul Evreiesc de Stat își continuă misiunea de a celebra identitatea culturii idiș marcând un moment important în acest an - aniversarea a 185 de ani de la nașterea lui

Cultura - Media 06-05-2025 09:38

Tronul, tunica și casca domnitorului Alexandru Ioan Cuza, prezentate într-o expoziție omagială la Piatra-Neamț

Tronul, trusa de pistoale de duel dăruită de împăratul Napoleon al III-lea, tunica și casca de colonel de lăncieri care i-au aparținut lui Alexandru Ioan Cuza sunt prezentate, începând de marți, într-o expoziție inedită la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, dedicată împlinirii a 150 ani de la moartea domnitorului. '

Cultura - Media 05-05-2025 16:22

Senat/Comisia de cultură: Marți - 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală

Comisia pentru cultură și media a Senatului organizează marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie'. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Agenția Națională de

Cultura - Media 05-05-2025 15:39

Bihor: Expoziția 'Maria a României, Regină și artistă', la Muzeul Țării Crișurilor timp de două luni

Muzeul Țării Crișurilor Oradea a anunțat luni vernisajul expoziției 'Maria a României, Regină și artistă', ce va avea loc vineri, 9 mai, și va putea fi vizitată timp de două luni. 'Expoziția explorează latura artistică a Reginei Maria a României, care a fost nu doar ocrotitoare a artelor, colecționară de artă, scriitoar

Cultura - Media 05-05-2025 15:33

Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor' - marți, la Academia Română

Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor', despre încarcerarea mai multor persoane de către regimul comunist, va avea loc, marți, începând cu ora 10:00, în Aula Academiei Române. Potrivit unui comunicat al Academiei Române transmis, luni, AGERPRES, evenimentul, organizat de Institu

Cultura - Media 05-05-2025 08:38

Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' - prezentat de Tudor Gheorghe, la Sala Palatului

Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' va fi prezentat de Tudor Gheorghe, luni, la Sala Palatului din Capitală, începând cu ora 19:00. Potrivit site-ului www.tudor-gheorghe.ro, artistul va fi acompaniat de Orchestra Concertino din Chișinău, sub bagheta dirijorului și orchestratorului Marius Hristescu.

Cultura - Media 05-05-2025 06:00

Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei' - la Muzeul Geologic Național

Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei', dedicată prezentării valorilor patrimoniului național din județele Constanța și Tulcea, se deschide, luni, la Muzeul Geologic Național. Expoziția cuprinde 50 de panouri grupate în cinci secțiuni: Patrimoniul cultural construit, Patrimoniul cultural imaterial al etniilor dob