#tradiţIE INTERVIU/Cristina Chiriac: Ia - o poveste despre viaţă; un neam care uită trecutul nu poate avea viitor

Cristina Chiriac, creatoarea brandului Flori de Ie, consideră că este important faptul că există o mişcare accentuată de promovare a iei, pentru că un neam care îşi uită trecutul nu poate avea un viitor.
''Lacrimile de emoţie pe care le văd în ochii românilor din diaspora, pe care reuşim să-i aducem împreună cu ocazia evenimentelor pe care le organizăm, sunt cea mai de preţ amintire pe care o iau cu mine din toate locurile în care călătoresc Florile de Ie. (...) Ia este o poveste. O poveste despre viaţa omului, cu toate momentele şi sentimentele ei importante: naşterea, dragostea, speranţa, bătrâneţea, moartea. (...) Este de notorietate faptul că Yves Saint Laurent s-a inspirat din motivele tradiţionale româneşti în creaţiile sale, iar acest fapt nu poate decât să ne facă mândri de rădăcinile noastre, de creativitatea noastră, ca popor'', afirmă Cristina Chiriac, într-un interviu acordat AGERPRES.
Ea subliniază şi importanţa faptului că se manifestă, în ultima vreme, "un tot mai mare interes pentru valorile adevărate".
AGERPRES: Prin brandul pe care l-aţi fondat, sunt vândute în ţară şi în lume ii care reproduc modele autentice. Care sunt modelele cu cel mai mare succes peste hotare? Dar în ţară? De unde provin majoritatea clienţilor?
Cristina Chiriac: Avem clienţi atât din ţară, cât şi din străinătate. Cei din ţară vin şi la showroom, fiindcă eu mereu spun că ia este cea care te alege pe tine, nu invers. Este important să atingi materialul, să vezi cusăturile cu ochii tăi, să simţi magia pe care o exercită ia.
În străinătate am ajuns des, în ultima vreme, la invitaţia consulatelor, ambasadelor ori la târguri unde am expus iar reacţia oamenilor este pe măsura pasiunii pe care noi o punem în ceea ce facem. Nu o dată mi s-a întâmplat să fiu nevoită să dezbrac ia pe care o purtam pentru că cineva s-a îndrăgostit de ea şi a vrut-o neapărat tocmai pe aceea. Avem mai multe modele de succes care ne-au luat până şi pe noi prin surprindere. Ia Regală, Ia Cornută sau Ia Lalea sunt capetele de afiş ale anului 2017.
Foto: (c) ALEXANDRU BENESCU / AGERPRES FOTO
AGERPRES: Aţi expus ii cu ocazia diferitelor evenimente internaţionale culturale sau a prezentărilor de modă. Vă amintiţi un moment mai deosebit cu ocazia acestor prezentări, o reacţie mai puternică pe care au generat-o bluzele româneşti asupra publicului din străinătate?
Cristina Chiriac: Lacrimile de emoţie pe care le văd în ochii românilor din diaspora, pe care reuşim să-i aducem împreună cu ocazia evenimentelor pe care le organizăm, sunt cea mai de preţ amintire pe care o iau cu mine din toate locurile în care călătoresc Florile de Ie.
Recent am fost la Copenhaga, la invitaţia ambasadorului Alexandru Grădinar. Şi la finalul unei defilări de poveste, cu modele românce dar şi daneze, un fotograf local a venit şi mi-a strâns mâna cu putere şi mi-a spus: "Be proud!" ("Fii mândră"). Şi cred că a sintetizat cel mai bine sentimentul care mă încearcă de fiecare dată când expun, fie în ţară, fie în străinătate.
AGERPRES: Ia a devenit, în ultimii ani, din ce în ce mai populară. Probabil însă foarte puţină lume cunoaşte simbolurile de pe bluze. Puteţi face un scurt dicţionar al simbolisticii unei ii, în funcţie de culorile şi semnele folosite?
Cristina Chiriac: Ia este o poveste. O poveste despre viaţa omului, cu toate momentele şi sentimentele ei importante: naşterea, dragostea, speranţa, bătrâneţea, moartea. Odinioară, numai privind ia unei femei puteai spune ce vârstă are - femeile tinere folosind la cusături roşul patimii, albastrul cerului, galbenul soarelui şi al vieţii, verdele ierbii, iar cele mai în vârstă coseau modele cu mai mult fir negru. Cât despre semne şi simboluri, şi acestea se circumscriu concepţiei rurale despre lume şi viaţă. Dacă ar fi să enumăr o parte, aş spune: şirurile şi liniile, simbolizând calea dreaptă în viaţă, urcuşul social şi mărirea, trifoiul cu patru foi - un model rar, ce simbolizează norocul şi prosperitatea, motivele spiralate ("melci") - spirala fiind un simbol pentru întrepătrunderea binelui şi răului în viaţă, crucea - ca semn al credinţei, florile, de cele mai multe ori stilizate, ca simbol al frumuseţii. Şi lista ar putea continua, sunt experţi în etnologie care au dedicat studii întregi simbolisticii tradiţionale.
AGERPRES: Spuneaţi acum câţiva ani că nu credeţi într-o reinterpretare a iei. Au apărut însă pe piaţă bluze în care motive populare sunt redate pe fonduri roşii, albastre sau chiar negre. Este felul în care omul de la oraş simte nevoia să ducă mai departe tradiţia, aducându-şi ceva din propria personalitate sau creativitate?
Cristina Chiriac: Fiecare are dreptul să-şi exprime creativitatea aşa cum simte şi cum crede de cuviinţă. Însă trebuie să facem diferenţa clară între o ie şi o bluză cu motive, să le zicem, tradiţionale. Sunt două piese vestimentare complet diferite, ce nu pot fi comparate sub nicio formă, aşa cum nu comparăm mere cu pere, nu-i aşa?
AGERPRES: Care credeţi că este motivul pentru care ia a început să se bucure de tot mai mult succes în ultimii ani? În ce măsură au contribuit iniţiative, precum ''Ziua Universală a Iei'', "RomânIA Autentică", brandul ''Flori de ie'', ''Semne cusute''?
Cristina Chiriac: Remarc cu bucurie faptul că în ultima vreme există un tot mai mare interes pentru valorile adevărate. Vedem asta chiar şi în colecţiile marilor designeri francezi. Este de notorietate faptul că Yves Saint Laurent s-a inspirat din motivele tradiţionale româneşti în creaţiile sale, iar acest fapt nu poate decât să ne facă mândri de rădăcinile noastre, de creativitatea noastră, ca popor. Este important faptul că există o mişcare atât de accentuată de promovare a iei, există o Zi Universală a Iei, RomânIA Autentică, Semne Cusute şi poate şi altele, pentru că un neam care îşi uită trecutul nu poate avea un viitor.
Suntem datori deopotrivă strămoşilor noştri să ducem mai departe vestea şi povestea devenirii poporului român, dar şi urmaşilor noştri care trebuie să primească de la noi moştenirea veacurilor de tradiţie autentică. Vă aşteptăm cu mare drag şi anul acesta să serbăm împreună RomânIA Autentică aflată deja la cea de a treia ediţie, fie la Iaşi, fie la Hobiţa de Gorj, fie la Braşov, fiindcă nu contează unde suntem, atâta timp cât suntem uniţi.
Foto: (c) ALEXANDRU BENESCU / AGERPRES FOTO
AGERPRES: Mai ştiu tinerele să coasă ii? Există riscul ca într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat crearea acestor bluze să nu mai poată fi realizată manual?
Cristina Chiriac: Asta este o mare problemă, într-adevăr. O problemă de care ne lovim din ce în ce mai mult în căutările noastre de meşteşugari. Lucrăm cu femei trecute de 60 de ani, femei care ştiu rostuiala veche, însă, din păcate, nu prea mai au cui să transmită darul acesta al cusăturii tradiţionale. Femeile tinere au plecat fie la oraş, fie au luat chiar drumul străinătăţii pentru un trai mai bun. Şcolile de arte şi meserii s-au pierdut, aşa încât ne străduim noi, prin festivalul RomânIA Autentică, să promovăm meşteşugurile, să nu piară meseria asta atât grea, dar atât de frumoasă.
AGERPRES: Puteţi să spuneţi câteva cuvinte despre colecţia de ii autentice pe care o aveţi? Despre câte bluze e vorba? Din ce zone ale ţării provin acestea? Este vreuna care vă e mai aproape de suflet sau care are o poveste mai specială?
Cristina Chiriac: Colecţia de ii autentice pe care o am oglindeşte pe pânză poveşti de viaţă şi de moarte ale strămoşilor noştri. Am câteva zeci de ii, multe din zona Argeşului şi Muscelului de unde mă trag. În acest moment, colecţia cuprinde mai mult de 1.000 de piese din diferite zone etnografice ale României, multe dintre ele având certificate de autenticitate care atestă datarea lor ca fiind înainte de Primul Război Mondial.
AGERPRES: Dacă ar fi să faceţi singură o ie, aşa cum făceau femeile pe vremuri, ce model aţi folosi? Ce ar spune acesta despre dumneavoastră?
Cristina Chiriac: În primul rând, aş coase în ea, după datină, fire de speranţe, strălucirea iubirii şi sclipiri de gând bun, pentru ca odată îmbrăcată ia să scoată la iveală toată magia ei, protecţie de gândurile rele. Apoi, aş alege o cusătură grea, care nu se mai face, şi anume punctul bătrânesc sau gras. Mă defineşte pentru că e dificil şi orice greutate în viaţa mea a funcţionat ca un imbold pentru a o depăşi, pentru a merge mai departe. În plus, este un model care iese în evidenţă, nu trece neobservat şi asta e ceea ce mi-am propus să fac, scoţând la iveală zestrea românească: să n-o las îngropată, să fac să răsară din seminţele de autenticitate plantate de strămoşii noştri, Flori de ie. AGERPRES/(AS - autor: Irinela Vişan, editor: Mirela Bărbulescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Maramureș: Căutarea ucraineanului aflat în Munții Maramureșului, suspendată; salvatorii ar fi fost orientați greșit
Salvamontiștii și polițiștii de frontieră au suspendat temporar căutarea cetățeanului ucrainean de 44 de ani care ar fi trecut granița în România prin Munții Maramureșului cu un alt conațional deja recuperat, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Maramureș, Dan Benga. 'Din păcate, informațiile
Burduja: Rețele de distribuție a energiei nu se confruntă cu probleme semnificative; în prezent sunt 2400 de consumatori nealimentați
Rețele de distribuție a energiei nu se confruntă cu probleme semnificative, în prezent, la nivel național, fiind în jur de 2400 de consumatori nealimentați, în urma avariilor cauzate de copacii căzuți pe liniile electrice aeriene, a anunțat duminică seara ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'De astăzi și până joi
Femeie de 74 de ani găsită decedată în locuință; în casă se afla și fiul ei, cunoscut cu probleme psihice
O femeie în vârstă de 74 de ani a fost găsită decedată de mai multe zile în apartamentul său din Sectorul 4, după ce la fața locului au intervenit polițiștii și pompieri pentru a debloca ușa, sesizați de vecini și o soră a femeii, în locuință fiind descoperit și fiul acesteia, un bărbat cunoscut cu probleme psihice.
Timiș: Lovrin, prima localitate rurală din țară care are încălzire cu apă geotermală
Comuna timișeană Lovrin este prima localitate rurală din România care folosește apa geotermală pentru încălzire, iar printr-un proiect cu finanțare europeană se va realiza extinderea, astfel încât să fie localitatea din România încălzită integral 100% cu ape geotermale, a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Lovrin, Marius G
Prahova: Se închide circulația rutieră pe autostrada A7, între Dumbrava și Mizil, până pe 25 mai
Circulația rutieră pe autostrada A7 Ploiești-Buzău, între localitățile Dumbrava și Mizil, se va închide de luni, 7 aprilie, de la ora 13,00, până în 25 mai, pentru efectuarea de lucrări, a anunțat, duminică, Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române. 'Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliți
UPDATE Iași: Două dintre victimele accidentului de la Pașcani, la spital; Planul roșu de intervenție a fost dezactivat
Două dintre cele 15 persoane aflate în microbuzul implicat în accidentul rutier din Pașcani au fost transportate la spital, iar Planul roșu de intervenție a fost dezactivat. Coordonatorul SMURD Iași, dr. Diana Cimpoeșu, a transmis că o femeie de 46 ani de ani, pasageră din microbuz, a suferit un traumatism toracic și de membru infe
Timiș: Accident în care au fost implicate două autoturisme; o femeie a decedat
O femeie a decedat în urma unui accident rutier care a avut loc, duminică, în comuna Biled, iar alte trei au fost transportate la spital în stare de conștiență. În accidentul rutier au fost implicate două autoturisme, în care se aflau patru persoane, dintre care două încarcerate. Una dintre victimele î
DGPMB: Explozie în timpul unor lucrări la o magistrală de metrou; un bărbat, cetățean străin, a ajuns la spital
Un bărbat, cetățean străin, a fost rănit, duminică, de explozia unui utilaj sub presiune în timpul lucrărilor la o magistrală de metrou din Sectorul 1, informează Direcția Generală de Poliție a Municipiului București (DGPMB). Acesta a fost transportat la spital, fiind în stare stabilă. 'Astăzi, 6 aprilie 2025, po
Valorile termice vor scădea semnificativ în București; luni este posibil să se depună strat de zăpadă de până la 4 cm
Valorile termice vor scădea semnificativ în București, astfel că vremea va deveni deosebit de rece pentru prima decadă a lunii aprilie, potrivit prognozei speciale pentru Capitală emise de Administrația Națională de Meteorologie. Pe parcursul zilei de duminică, temperatura maximă va fi de 4...6 grade, iar cea minimă se va situa în
Informare meteo: Vreme deosebit de rece în mare parte din țară, până pe 10 aprilie
Administrația Națională de Meteorologie a emis duminică o informare meteo de vreme deosebit de rece, brumă și îngheț la sol, precipitații mixte și intensificări ale vântului, valabilă până în 10 aprilie în întreaga țară. Potrivit ANM, temperaturile maxime se vor situa în general între 2 și 10 gra
Neamț: Mai multe drumuri au fost blocate din cauza arborilor doborâți de vânt și ninsoare
Mai multe drumuri din județul Neamț au fost blocate de arborii doborâți de vântul sau ninsoarea care a căzut în ultimele ore, a informat, duminică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Pompierii au intervenit pe strada 1 Decembrie 1918, din municipiul Piatra-Neamț, pentru îndepărtarea unui copac căzut pe carosabil.
Cod galben de vânt și viscol, duminică; se va depune strat de zăpadă în zone din Transilvania, Muntenia, Moldova și la munte
Cea mai mare parte a țării se află duminică sub atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, viscol și strat de zăpadă, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie. Astfel, până la ora 23:00, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50...70 km/h. La munte, rafalele vor fi de 75...
Harghita: Circulație în condiții de iarnă pe mai multe drumuri naționale și județene
Circulația pe mai multe drumuri naționale și județene din Harghita se face în condiții de iarnă, în urma ninsorii abundente care a căzut în noaptea de sâmbătă spre duminică. Purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului, Adrian Pănescu, a declarat duminică dimineață, pentru AGERPRES, că Secția de Drumuri Naționale Miercu
VIDEO Managera Spitalului Județean Constanța: Nu am vrut să fac discriminare când am schimbat-o din funcție pe șefa UPU
Managera Spitalului Județean Constanța, Raluca Ștefan, a afirmat, sâmbătă, că în declarațiile sale cu privire la schimbarea din funcție a șefei UPU, pentru care Departamentul pentru
VIDEO Prahova: Autobuz implicat într-un accident la Sinaia; este aşteptat elicopterul SMURD
Un autobuz în care se aflau 15 persoane a fost implicat, sâmbătă, într-un accident rutier care s-a produs pe raza orașului Sinaia, pe strada Mănăstirii, la fața locului fiind așteptat elicopterul SMURD. 'Din primele informații primite de la fața locului, a fost vorba despre o coliziune dintre un autoturism cu 2 ocupanți ș