logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Timiș: Lovrin, prima localitate rurală din țară care are încălzire cu apă geotermală

Image

Comuna timișeană Lovrin este prima localitate rurală din România care folosește apa geotermală pentru încălzire, iar printr-un proiect cu finanțare europeană se va realiza extinderea, astfel încât să fie localitatea din România încălzită integral 100% cu ape geotermale, a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Lovrin, Marius Graur.

Aproape jumătate din suprafața județului Timiș are un potențial geotermal de peste 100 de grade Celsius, fiind posibilă funcționarea centralelor geotermale pentru 8.000 de ore pe an.

Apa geotermală este folosită cel mai eficient, în momentul de față, de comuna Lovrin, unde s-a construit și un ștrand cu apă geotermală, dar și pentru încălzirea a 250 de gospodării, care plătesc facturi cu aproape o treime mai mici decât dacă ar folosi energia electrică sau gazul, potrivit primarului comunei Lovrin, Marius Graur.



'La un apartament cu trei camere, facturile la încălzire în sezonul de iarnă ajung la circa 250 de lei lunar, în comparație cu până la 800 de lei lunar, dacă foloseau curentul electric. În anii '80, localnicii foloseau apa geotermală la sere, pentru că avem nouă sonde de apă geotermală, care aparțineau de Foradex București. Forajele erau săpate la adâncimi de aproximativ 3.600 de metri, dar exploatarea era la 1.600-1.800 de metri, cu temperaturi foarte ridicate, în jur de 95 de grade Celsius. Acum funcționează o singură sondă, pentru încălzire și pentru ștrandul termal', spune Marius Graur.

Edilul anunță că Foradex are un amplu proiect, în care au inclus toate celelalte opt sonde, pentru ca, în parteneriat cu o firmă olandeză, să încălzească până la 30 hectare de sere cu tomate și legume. Spre deosebire de sistemul cu panouri solare, care pot fi utilizate doar prin încărcarea în zilele însorite, apa geotermală poate fi utilizată nonstop.

Primăria Lovrin are în derulare un proiect cu finanțare europeană care se va finaliza în următoarele trei luni și care urmărește tocmai folosirea acestei surse naturale și inepuizabile de energie, pentru asigurarea energiei termice.



'Și în anii '80, apa geotermală era folosită pentru încălzirea serelor și a solariilor. După 1990, s-au desființat serele și a rămas o singură sondă care funcționa pentru încălzire. În urmă cu doi ani, noi am conceput un proiect pe fonduri europene, pe care îl terminăm în trei luni. Suntem prima localitate rurală din România care folosim apa geotermală pentru încălzire. Am luat experiența orașelor; avem o centrală nouă și un sistem de încălzire nou cu care încălzim aproximativ 250 de numere de case actualmente. Acesta este axul principal și ulterior depunem un proiect de extindere, pentru că vrem să fim localitatea din România încălzită integral 100% cu ape geotermale. (...). Apa geotermală este folosită doar pentru calorifere, pentru încălzire, în sezonul rece. Apa are în jur de 65 de grade Celsius. Apa în piscină (ștrand, n.r.) este de 38-42 de grade Celsius. Noi avem forajul de apă geotermală cu două circuite: unul pentru încălzirea locuințelor, iarna, iar returul merge la piscină și la ștrandul termal, pe perioada de vară', explică edilul comunei Lovrin.

Spitalul Județean Timișoara va construi în Lovrin, ca secție externă, un centru de recuperare a pacienților care rămân cu atrofii musculare sau paralizii în urma unor afecțiuni grave, accidente vasculare cerebrale, traumatisme severe la orice nivel, folosind apele geotermale.

'Apele geotermale nefolosite nu dispar, ci rămân acolo. Ca și apa potabilă. Sunt straturi de apă geotermală la diferite adâncimi. Cu cât sunt adâncimile mai mari, cu atât e apa mai caldă și are calități mai bune. Depinde în ce filon nimerești. La noi în zonă, sondele care au fost forate au fost folosite la adâncimi destul de mari, iar acum sunt conservate. Oricare sondă care a fost conservată și a fost folosită în urmă cu 20-30 de ani poate fi repornită. Ele funcționează artezic, cu un compresor foarte puternic ce aduce aer în instalație și apa țâșnește de acolo. (...). Apele geotermale, după cum spun specialiștii, se pot transforma și în gaz. Economiile prin folosirea apelor geotermale sunt însemnate. Pentru un apartament cu trei camere, facturile sunt de 250 de lei lunar, în timp ce încălzirea cu curent electric ar fi constat până la 800 de lei', arată primarul Marius Graur.



Potrivit studiilor efectuate, cele mai importante resurse de energii regenerabile din județ sunt apele geotermale, energia solară, biomasa și biogazul, mai puțin eficiente părând a fi energia hidro, deoarece este un județ de câmpie, fără căderi de apă, iar cea eoliană a fost identificată de câteva studii private în vestul județului.

Pe energia geotermală, județul are 42 de puțuri.

În altă ordine de idei, muncitorii care lucrau la șantierul din zona Podului Michelangelo în anul 2013 au descoperit un izvor forat cu ape termale, la o adâncime de 600 de metri, a căror temperatură ajunge la 80-85 de grade Celsius. Forajul a fost exploatat înainte de 1990.



Primăria Municipiului Timișoara a prospectat în ultimii ani mai multe posibilități de surse alternative de încălzire a orașului. În cele din urmă, pare să prindă contur soluția apei geotermale - 'proiectul Geotermal'.

Proiectul Geotermal este un parteneriat între Primăria Municipiului Timișoara și o companie privată din domeniul energiei pentru evaluarea posibilităților de încălzire a orașului cu energie geotermală.

'Realizarea acestui proiect geotermal ar fi un pas important în istoria sistemului de termoficare spre retehnologizare și energie verde. După un proces de analiză care a durat peste doi ani, suntem în punctul în care încheiem acest protocol cu una dintre cele mai puternice firme de energie de pe piața europeană. Cred în viitorul sistemului de termoficare al Timișoarei', declara, în toamnă, primarul Dominic Fritz.

Parteneriatul se bazează pe o tehnologie inovatoare, care captează căldura din stratul de roci. AGERPRES/(A, AS - redactor: Otilia Halunga, editor: Florin Marin, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto:@Primaria Lovrin

Afisari: 846

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 07-04-2025 17:01

Consultanți: ANAF încalcă prevederile Codului fiscal, considerând că dobânda-cheie este una de piață în cazul împrumuturilor intra-grup

Instituțiile de control din ANAF ajustează 'din oficiu' dobânzile aplicate în cadrul împrumuturilor intra-grup la nivelul ratei dobânzii de referință a BNR, fără efectuarea unei analize conforme cu principiile prețurilor de transfer, o abordare ce contravine principiilor economice și juridice aplicabile și poate genera nu doar prejudicii contr

Social 07-04-2025 16:16

Covasna: Curse de cai, teatru ecvestru și concurs de fotografie la 'Galopiada secuiască'

Organizatorii 'Galopiadei secuiești', unul dintre cele mai populare concursuri hipice din Transilvania, au dat, luni, startul înscrierilor pentru cea de-a 14-a ediție, ce va avea loc în perioada 20-22 iunie pe dealul Pivnițele Mari din localitatea Moacșa. Galopiada, care atrage anual câteva sute de spectatori din țară

Social 07-04-2025 16:14

MDLPA: Peste 2.100 de extrase de carte funciară - eliberate luni; documentele se dau gratuit din 7 aprilie

Un număr de 2.152 de extrase de carte funciară au fost eliberate luni, prima zi când acest serviciu public se acordă gratuit pentru proprietari, a anunțat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, eliberează extrase de cart

Social 07-04-2025 16:07

Satu Mare: Contract semnat pentru un aquapark de 24 de milioane de euro în comuna Odoreu

Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, și primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, din județul Satu Mare, au anunțat, luni, semnarea unui contract de 24 de milioane de euro pentru construirea unui aquapark din fonduri europene, care va funcționa cu apă geotermală. 'Vorbim despre un proiect foarte important al comunități

Social 07-04-2025 15:30

Arad: 699 de angajați vor fi afectați după închiderea fabricii de vagoane marfă a americanilor de la Greenbrier

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Arad a fost notificată, luni, că 699 de angajați vor fi afectați de concedierile colective de la fabrica de vagoane marfă a companiei americane Greenbrier, care a anunțat că își închide activitatea din județ. 'AJOFM Arad a primit, astăzi (luni - n.r.), o notificare de co

Social 07-04-2025 14:57

Bihor: Proiectul transfrontalier româno-ungar în valoare de 11 milioane de euro, lansat de IGSU la Băile Felix

Autorități române și ungare din domeniul situațiilor de urgență au lansat luni, la Băile Felix, proiectul transfrontalier TERES, în valoare totală de 11 milioane de euro, din care 7,2 milioane de euro finanțare FEDR, ce va fi implementat în următorii trei ani, în județele Bihor și Satu Mare, din România, respectiv județul Szabolcs-Szatma

Social 07-04-2025 14:51

Târgul de Paște organizat de PMB începe sâmbătă în Parcul Regele Mihai I: produse tradiționale, spectacole, ateliere

Târgul de Paște organizat de Primăria Capitalei începe sâmbătă în Parcul Regele Mihai I (Herăstrău) și va găzdui pe parcursul a zece zile demonstrații meșteșugărești, ateliere creative, spectacole de teatru și recitaluri de muzică, iar vizitatorii vor putea, totodată, să cumpere produse culinare tradiționale și de artizanat.

Social 07-04-2025 14:30

Botoșani: Un bărbat a murit după ce un utilaj pe care îl manevra s-a răsturnat peste el

Un bărbat de 35 de ani și-a pierdut viața, luni, după ce s-a răsturnat cu utilajul pe care îl manevra, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit acestora, tragedia s-a produs în localitatea Viișoara Mică, iar la fața locului au intervenit pompierii din cadrul Punctului de Lucru Co

Social 07-04-2025 14:17

IGPR: 55 de decese și aproape 100 de răniți grav în accidente rutiere, în primele trei luni ale anului

Un număr de 55 de persoane au decedat și 98 au fost rănite grav, în primele trei luni ale acestui an, în urma accidentelor rutiere produse la nivel național din cauza vitezei excesive, potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) transmis, luni, AGERPRES. În perioada 1 ianuarie - 31 marti

Social 07-04-2025 14:03

ANM: Vreme rece în această săptămână, în întreaga țară; maxime de 22 de grade din 12 aprilie, inclusiv de Paște

Regimul termic prognozat pentru următoarele două săptămâni (7 - 20 aprilie) va fi oscilant, cu o vreme rece în prima parte și cu o încălzire accentuată din 12 aprilie și în perioada sărbătorilor pascale, valorile termice maxime urmând să ajungă la 21 - 22 de grade, în unele zone, arată estimările publicate, luni, de Administrația Națională

Social 07-04-2025 13:49

Maia Sandu: Familia regală a României, un susținător neobosit al parcursului european al Republicii Moldova

Chișinău - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a manifestat, luni, gratitudinea față de contribuția Casei Regale a României la viitorul european al Moldovei. În cadrul unui discurs susținut cu prilejul deschiderii Forumului Economic 'Investiții - Dezvoltare

Administratie 07-04-2025 12:43

Buzău: Proiecte de consolidare și eficientizare energetică în valoare de 33 milioane lei, semnate de conducerea CJ

Conducerea Consiliului Județean (CJ) Buzău a semnat, luni, trei contracte de finanțare în valoare de aproximativ 33 milioane lei, pentru consolidarea și eficientizarea energetică a trei imobile aparținând Spitalului Județean de Urgență (SJU), Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) și Centrului Militar Județean (CMJ). Potrivit cond

Social 07-04-2025 11:09

Sibiu: Zăpada a revenit în stațiunea Păltiniș, unde stratul măsoară 13 centimetri

Răcirea vremii din ultimele zile a readus ninsorile în stațiunea Păltiniș, unde stratul de zăpadă măsoară, luni, 13 centimetri, în timp ce la Bâlea Lac, zăpada depășește jumătate de metru, fiind de 55 de centimetri, a declarat, pentru AGERPRES, meteorologul de serviciu de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania-Sud Sibiu, Cristina Blaga.

Social 07-04-2025 10:35

Harghita: La Joseni s-au înregistrat minus 13,4 grade Celsius; s-a doborât un record al temperaturii minime

Temperatura a scăzut în localitatea Joseni, în noaptea de duminică spre luni, până la minus 13,4 grade Celsius, fiind doborât recordul temperaturii minime pentru această dată din calendar. Meteorologul de serviciu de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania-Sud Sibiu, Cristina Blaga, a declarat pentru AGERPRES că l

Social 06-04-2025 22:51

Maramureș: Căutarea ucraineanului aflat în Munții Maramureșului, suspendată; salvatorii ar fi fost orientați greșit

Salvamontiștii și polițiștii de frontieră au suspendat temporar căutarea cetățeanului ucrainean de 44 de ani care ar fi trecut granița în România prin Munții Maramureșului cu un alt conațional deja recuperat, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Maramureș, Dan Benga. 'Din păcate, informațiile