logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Timiș: Lovrin, prima localitate rurală din țară care are încălzire cu apă geotermală

Image

Comuna timișeană Lovrin este prima localitate rurală din România care folosește apa geotermală pentru încălzire, iar printr-un proiect cu finanțare europeană se va realiza extinderea, astfel încât să fie localitatea din România încălzită integral 100% cu ape geotermale, a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Lovrin, Marius Graur.

Aproape jumătate din suprafața județului Timiș are un potențial geotermal de peste 100 de grade Celsius, fiind posibilă funcționarea centralelor geotermale pentru 8.000 de ore pe an.

Apa geotermală este folosită cel mai eficient, în momentul de față, de comuna Lovrin, unde s-a construit și un ștrand cu apă geotermală, dar și pentru încălzirea a 250 de gospodării, care plătesc facturi cu aproape o treime mai mici decât dacă ar folosi energia electrică sau gazul, potrivit primarului comunei Lovrin, Marius Graur.



'La un apartament cu trei camere, facturile la încălzire în sezonul de iarnă ajung la circa 250 de lei lunar, în comparație cu până la 800 de lei lunar, dacă foloseau curentul electric. În anii '80, localnicii foloseau apa geotermală la sere, pentru că avem nouă sonde de apă geotermală, care aparțineau de Foradex București. Forajele erau săpate la adâncimi de aproximativ 3.600 de metri, dar exploatarea era la 1.600-1.800 de metri, cu temperaturi foarte ridicate, în jur de 95 de grade Celsius. Acum funcționează o singură sondă, pentru încălzire și pentru ștrandul termal', spune Marius Graur.

Edilul anunță că Foradex are un amplu proiect, în care au inclus toate celelalte opt sonde, pentru ca, în parteneriat cu o firmă olandeză, să încălzească până la 30 hectare de sere cu tomate și legume. Spre deosebire de sistemul cu panouri solare, care pot fi utilizate doar prin încărcarea în zilele însorite, apa geotermală poate fi utilizată nonstop.

Primăria Lovrin are în derulare un proiect cu finanțare europeană care se va finaliza în următoarele trei luni și care urmărește tocmai folosirea acestei surse naturale și inepuizabile de energie, pentru asigurarea energiei termice.



'Și în anii '80, apa geotermală era folosită pentru încălzirea serelor și a solariilor. După 1990, s-au desființat serele și a rămas o singură sondă care funcționa pentru încălzire. În urmă cu doi ani, noi am conceput un proiect pe fonduri europene, pe care îl terminăm în trei luni. Suntem prima localitate rurală din România care folosim apa geotermală pentru încălzire. Am luat experiența orașelor; avem o centrală nouă și un sistem de încălzire nou cu care încălzim aproximativ 250 de numere de case actualmente. Acesta este axul principal și ulterior depunem un proiect de extindere, pentru că vrem să fim localitatea din România încălzită integral 100% cu ape geotermale. (...). Apa geotermală este folosită doar pentru calorifere, pentru încălzire, în sezonul rece. Apa are în jur de 65 de grade Celsius. Apa în piscină (ștrand, n.r.) este de 38-42 de grade Celsius. Noi avem forajul de apă geotermală cu două circuite: unul pentru încălzirea locuințelor, iarna, iar returul merge la piscină și la ștrandul termal, pe perioada de vară', explică edilul comunei Lovrin.

Spitalul Județean Timișoara va construi în Lovrin, ca secție externă, un centru de recuperare a pacienților care rămân cu atrofii musculare sau paralizii în urma unor afecțiuni grave, accidente vasculare cerebrale, traumatisme severe la orice nivel, folosind apele geotermale.

'Apele geotermale nefolosite nu dispar, ci rămân acolo. Ca și apa potabilă. Sunt straturi de apă geotermală la diferite adâncimi. Cu cât sunt adâncimile mai mari, cu atât e apa mai caldă și are calități mai bune. Depinde în ce filon nimerești. La noi în zonă, sondele care au fost forate au fost folosite la adâncimi destul de mari, iar acum sunt conservate. Oricare sondă care a fost conservată și a fost folosită în urmă cu 20-30 de ani poate fi repornită. Ele funcționează artezic, cu un compresor foarte puternic ce aduce aer în instalație și apa țâșnește de acolo. (...). Apele geotermale, după cum spun specialiștii, se pot transforma și în gaz. Economiile prin folosirea apelor geotermale sunt însemnate. Pentru un apartament cu trei camere, facturile sunt de 250 de lei lunar, în timp ce încălzirea cu curent electric ar fi constat până la 800 de lei', arată primarul Marius Graur.



Potrivit studiilor efectuate, cele mai importante resurse de energii regenerabile din județ sunt apele geotermale, energia solară, biomasa și biogazul, mai puțin eficiente părând a fi energia hidro, deoarece este un județ de câmpie, fără căderi de apă, iar cea eoliană a fost identificată de câteva studii private în vestul județului.

Pe energia geotermală, județul are 42 de puțuri.

În altă ordine de idei, muncitorii care lucrau la șantierul din zona Podului Michelangelo în anul 2013 au descoperit un izvor forat cu ape termale, la o adâncime de 600 de metri, a căror temperatură ajunge la 80-85 de grade Celsius. Forajul a fost exploatat înainte de 1990.



Primăria Municipiului Timișoara a prospectat în ultimii ani mai multe posibilități de surse alternative de încălzire a orașului. În cele din urmă, pare să prindă contur soluția apei geotermale - 'proiectul Geotermal'.

Proiectul Geotermal este un parteneriat între Primăria Municipiului Timișoara și o companie privată din domeniul energiei pentru evaluarea posibilităților de încălzire a orașului cu energie geotermală.

'Realizarea acestui proiect geotermal ar fi un pas important în istoria sistemului de termoficare spre retehnologizare și energie verde. După un proces de analiză care a durat peste doi ani, suntem în punctul în care încheiem acest protocol cu una dintre cele mai puternice firme de energie de pe piața europeană. Cred în viitorul sistemului de termoficare al Timișoarei', declara, în toamnă, primarul Dominic Fritz.

Parteneriatul se bazează pe o tehnologie inovatoare, care captează căldura din stratul de roci. AGERPRES/(A, AS - redactor: Otilia Halunga, editor: Florin Marin, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto:@Primaria Lovrin

Afisari: 1063

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 28-04-2025 16:38

TPBI: Linia 102 va funcționa pe un traseu modificat pe sensul spre terminalul 'Complex Pantelimon', de la 1 mai

Linia 102 va funcționa pe un traseu modificat pe sensul spre terminalul 'Complex Pantelimon', începând cu 1 mai, pentru creșterea capacității de transport pe Bd. Basarabia, având în vedere suspendarea circulației tramvaielor liniei 40 pe acest tronson, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov

Social 28-04-2025 16:05

MAE/ Atenționare de călătorie: Iran - alertă de emisie de substanțe toxice în zona Portului Bandar Abbas

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care s-ar putea afla în Republica Islamică Iran cu privire la emiterea din partea autorităților locale a unei alerte de emisie de substanțe

Administratie 28-04-2025 16:04

Satu Mare: Noul pod peste Someș va fi inaugurat în luna mai; se fac testele de rezistență (GALERIE FOTO)

Noul pod peste Someș din municipiul Satu Mare, cea mai mare investiție din ultimii 40 de ani, va fi dat în folosință până la finalul lunii mai, fiind efectuate testele de rezistență, a anunțat luni reprezentantul companiei constructoare, Răzvan Voinea, într-o conferință de presă susținută alături de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila,

Social 28-04-2025 15:54

Ziua Veteranilor de Război - marcată marți prin ceremonii militare

Ministerul Apărării Naționale (MApN) organizează marți, cu prilejul Zilei Veteranilor de Război, ceremonii militare și religioase în București și în garnizoanele din țară, la monumente ale eroilor și opere comemorative care omagiază sacrificiul veteranilor de război, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES. În Capitală, cer

Administratie 28-04-2025 14:57

Marius Lăcătuș a devenit Cetățean de onoare al orașului său natal, Brașov

Fostul fotbalist de la FC Brașov și FC Steaua, Marius Lăcătuș, a devenit, luni, Cetățean de onoare al municipiului Brașov, după ce Consiliul Local a adoptat o hotărâre în acest sens. Inițiativa acordării acestui titlu fostului jucător al echipei naționale a României din perioada de glorie a fotbalului românesc aparține

Administratie 28-04-2025 14:55

Daniel Băluță: Un contractor al Termoenergetica semnalează riscul de prăbușire a carosabilului pe Bulevardul Dimitrie Cantemir

Un contractor al Termoenergetica semnalează riscul de prăbușire al unor porțiuni din carosabil din zona bulevardului Dimitrie Cantemir, a anunțat primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, context în care a făcut apel la edilul general al Capitalei, Nicușor Dan, să emită documentele necesare pentru a putea demara lucrările la Planșeul Unirii.

Administratie 28-04-2025 14:26

Bacău: Conducerea CJ cere măsuri excepționale de securitate la Maternitatea SJU, după ce o femeie a plecat cu un nou-născut

Conducerea Consiliului Județean (CJ) Bacău a cerut, luni, instituirea de măsuri excepționale de securitate la Maternitatea Spitalului Județean de Urgență (SJU). Solicitarea vine după ce o femeie a intrat, duminică, în secție și a fugit cu un nou-născut. ''Dispariția unui nou-născut din incinta Mate

Social 28-04-2025 14:07

Prezidențiale2025/ Sondaj Flashdata: George Simion - 29%, Crin Antonescu - 26%, Nicușor Dan - 23%

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 29% dintre români ar vota cu liderul AUR, George Simion, 26% cu Crin Antonescu, susținut de PSD, PNL și UDMR, iar 23% cu candidatul independent Nicușor Dan, relevă un sondaj Flashdata, realizat în perioada 24-26 aprilie la nivel național. Potrivit cercetării, pe următoarele

Social 28-04-2025 12:10

Harghita: Adolescenta înecată în lacul Frumoasa s-ar fi speriat de un urs și s-a dezechilibrat, căzând în apă

Adolescenta care s-a înecat, vineri după-amiaza, în lacul de acumulare Frumoasa, s-ar fi speriat de un urs, a fugit și în alergare s-a dezechilibrat și a căzut în apă, de la înălțime, se arată într-o inf

Social 28-04-2025 12:06

Tulcea: Operatorii turistici, pesimiști în ceea ce privește sezonul estival în Delta Dunării

Unii operatorii turistici din Delta Dunării sunt pesimiști în ceea ce privește sezonul estival din acest an și speră în revenirea vizitatorilor străini, în ciuda gradului de rezervare pe care l-au avut de sărbătorile pascale, de 75%, și al celui pentru minivacanța de 1 mai, care se anunță a fi unul similar. Reprezentantul unui hotel d

Social 28-04-2025 12:00

Timiș: Retroparada Primăverii, cu modele ale 'automobilelor astronauților americani'

Piața Unirii din Timișoara a devenit, la sfârșitul săptămânii, un adevărat muzeu al eleganței pe patru roți, în cadrul primei ediții a Retroparadei Primăverii organizate în oraș. În Piața Unirii au poposit peste 150 de autovehicule de epocă, printre atracții numărându-se și modele ale 'automobilelor astronauților america

Administratie 28-04-2025 11:16

Primăria Capitalei anunță licitație pentru șapte microbuze electrice

Primăria Capitalei anunță pe SEAP licitație pentru achiziționarea a șapte microbuze electrice. Acestea vor fi folosite pentru transportul public metropolitan București - Ilfov. Mai exact, cinci microbuze pentru Municipiul București și două pentru comuna Snagov, informează PMB, luni, pe Facebook. De asemenea, vor fi achiziționate și stațiile de &

Social 28-04-2025 10:47

Maramureș: Două hectare de pădure și vegetație, distruse de incendiu la periferia comunei Suciu de Sus

Peste două hectare de pădure și vegetație uscată din zona Breaza, în vecinătatea comunei Suciu de Sus, au fost distruse de un incendiu în noaptea de duminică spre luni, a informat purtătorul de cuvânt al ISU Maramureș, Adriana Șanta. 'După efectuarea recunoașterii, s-a constatat faptul că incendiul se manifestă pe o suprafață de circa 2 h

Social 28-04-2025 10:15

Buzău: Barajul Siriu își reface rezerva de apă după ce în 2024 nivelul a scăzut cu 11 m pe fondul secetei

Lacul de acumulare Siriu, cea mai importantă rezervă de apă dulce a județului Buzău, își reface volumul, după ce în anul 2024 pe fondul secetei nivelul scăzuse cu 11 metri, coeficientul de umplere în luna martie fiind de 98%. Potrivit Administrației Bazinale de Apă (ABA) Buzău-Ialomița, în județul Buzău în ultimii șapte ani au fos

Social 28-04-2025 09:57

Prahova: Apă tulbure și cu miros urât la Breaza; autoritățile au interzis consumul uman

Autoritățile prahovene au interzis consumul apei livrată prin sistemul public de alimentare în orașul Breaza, după ce au fost semnalate probleme legate de aspectul tulbure și mirosul urât al acesteia. Primarul orașului, Bogdan Novac, a declarat luni, pentru AGERPRES, că problemele au apărut vineri, iar sâmbătă au fost prelevate probe