logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

INTERVIU VIDEO Adrian Tănase (BVB): Îmi este teamă de o amendă din partea Consiliului Concurenţei

Imagine din galeria Agerpres

Potenţialul risc de a începe o investigaţie la Consiliul Concurenţei pe schema de tarifare trebuie să dispară, iar pe ordinea de zi a Adunării Generale de săptămâna viitoare se află anularea deciziei de revizuire a schemei, a declarat directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Adrian Tănase, într-un interviu acordat AGERPRES.

Acesta a precizat că îi este teamă de o amendă din partea autorităţii de concurenţă, dar nu crede că, în cazul unei sancţiuni, va fi vorba despre rambursări de bani către cei afectaţi. De asemenea, şeful BVB a mai vorbit despre faptul că nu îşi doreşte o creştere a tarifelor în viitor, ci, din contră, o reducere a acestora pe măsură ce creşte business-ul. În ceea ce priveşte programul de tranzacţionare, Tănase susţine că acesta ar putea fi redus, iar în viitor urmează a fi introduse instrumente derivative pe piaţă.

 


AGERPRES: Sunteţi de câteva luni la conducerea Bursei. Ce probleme aţi identificat?
Adrian Tănase: Nu aş putea spune că am găsit probleme. Sunt doar nişte schimbări de direcţii pe care aş vrea să le implementez în strategia Bursei de Valori Bucureşti. Am găsit o problemă de strategie, care nu e aşa de majoră, însă aş vrea să schimb strategia Bursei de Valori. Aş vrea să focusez strategia bursei pe dezvoltarea pieţei secundare de capital.

AGERPRES: Asta înseamnă şi produse noi?
Adrian Tănase: Toate aceste produse noi, instrumente derivative, acces la piaţă din partea investitorilor, toate acestea sunt măsuri în sensul dezvoltării pieţei secundare de capital.

 

Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Au fost probleme pe care vi le-a lăsat fostul şef al Bursei?
Adrian Tănase: Nu văd să fi lăsat ceva major, dânsul. Sunt chestii de fine-tuning care pot fi îmbunătăţite în funcţionarea sistemului bursier, mai ales în strategia pe care Bursa trebuie să o aibă de acum încolo, cel puţin în mandatul meu. Strategia asta ar trebui focusată pe creşterea lichidităţii pe piaţa de capital. O să ne focusăm foarte tare pe piaţa secundară. Eforturile noastre şi pentru piaţa primară vor continua în sensul stimulării companiilor de a veni pe bursă, dialogul cu Guvernul pentru continuarea programului de privatizare, în sensul educării investitorilor de retail. Toate aceste demersuri vor continua, însă focusul aş vrea să fie pe dezvoltarea pieţei secundare.

AGERPRES: Vă este teamă că, în mandatul dumneavoastră, Bursa de Valori Bucureşti ar putea primi o amendă de la Consiliul Concurenţei?
Adrian Tănase: Acest eveniment mie personal nu îmi place, respectiv această investigaţie care ar putea să înceapă. Nu îmi place şi este un deziderat al meu ca acest potenţial risc să dispară cât mai curând.

AGERPRES: Şi credeţi că se va reveni la situaţia anterioară?
Adrian Tănase: Avem pe ordinea de zi a Adunării Generale viitoare un punct în acest sens pentru anularea deciziei de anul trecut care revizuia schema de tarifare a Bursei de Valori Bucureşti.

 

Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO


AGERPRES: În cazul unei sancţiuni, cei care au fost afectaţi îşi vor primi banii înapoi?
Adrian Tănase: Nu cred că va fi cazul unei rambursări de bani. Nu sunt sumele atât de importante, însă pentru că o mare parte din schema de tarifare care a fost aprobată şi acele costuri fixe încă nu au fost implementate, urmează să fie implementate la 31 mai. Sugestia mea ca executiv către board, indiferent de decizia care va fi luată în Adunarea Generală de săptămâna viitoare cu privire la schema de tarifare, recomandarea mea către board va fi să nu mai creştem niciun tarif.

AGERPRES: Dar o scădere?
Adrian Tănase: Da, bineînţeles. Aşa cum am zis prioritatea mandatului meu ar fi să creştem piaţa secundară şi nivelul pieţei secundare. Ca o consecinţă ar fi creşterea business-ului. Asta ar trebui să fie prioritatea noastră, să creştem business-ul pentru bursă şi pentru participarea la piaţă. Când vom avea un business mai mare, vom putea să luăm în considerare şi scăderea tarifelor.

AGERPRES: Revin la întrebarea anterioară, dar vă rog să răspundeţi cu da sau nu. Vă este teamă de o amendă din partea Consiliului Concurenţei?
Adrian Tănase: Da!

AGERPRES: Aveţi de gând să modificaţi programul de tranzacţionare?
Adrian Tănase: Există această dorinţă din partea unei părţi a participanţilor la piaţă. Studiem această problemă foarte serios şi vom face un studiu intern legat de activitatea de tranzacţionare pe intervale orare şi, în funcţie de analiza internă şi de o nouă consultare a participanţilor, vom putea decide în sensul scurtării programului de tranzacţionare. Acest program este considerat ca fiind unul destul de lung. Nu vă pot da acum nicio indicaţie. Acest lucru va fi în cadrul unei propuneri pe care o vom face în urma analizei interne. Aş putea spune că marea majoritate a participanţilor la piaţă îşi doreşte scurtarea programului de tranzacţionare.

AGERPRES: Veţi continua proiectele de educaţie financiară începute în mandatul fostului şef?
Adrian Tănase: Se vor continua Fluent în Finanţe, Forumul Investitorilor. Am vrea să schimbăm puţin mesajul în ceea ce priveşte educaţia financiară. Vrem să promovăm bursa ca fiind un loc pentru toţi oamenii, indiferent de educaţia lor financiară şi de background-ul financiar pe care îl au pentru că bursa, piaţa de capital, e locul unde ar trebui să stea economiile tuturor oamenilor, indiferent de specializarea financiară pe care o au. Aş vrea să transmitem acest mesaj investitorilor, astfel încât să putem accesa marea majoritatea a potenţialului investitorului de retail, care acum nu îşi au economiile investite în valori mobiliare.

 

Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Aţi ajuns la BVB din zona fondurilor de investiţii. Cum convingeţi pe cineva să îşi plaseze banii acolo?
Adrian Tănase: Noi vrem să convingem lumea să economisească, să-şi ţină economiile pe piaţa de capital. Un mod de a-şi ţine economiile de piaţa de capital este prin investiţii în astfel de fonduri. Un alt mod este să-şi ţină economiile investite în mod direct în acţiuni şi obligaţiuni, să-şi ţină portofoliul cu ajutorul unui broker în mod direct, fără mijlocirea unui asset manager, însă va trebui să ştie că atunci când investim la bursă trebuie să respectăm nişte reguli, astfel încât să mitigăm riscurile specifice. Cele două reguli pe care trebuie să le respectăm este să facem investiţiile pe termen lung şi să fie făcute diversificat. Atâta timp cât o face respectând cele două reguli şi nu investeşte banii de care are nevoie peste un an sau doi, cât timp face diversificare, cumva este un prim pas pozitiv în ceea ce priveşte investiţia. În momentul acela va constata că pe termen lung randamentul adus de portofoliul creat va fi superior randamentului adus de un depozit bancar. Investiţia printr-un asset manager facilitează această diversificare şi îi poate crea şi un randament peste cel al pieţei.

AGERPRES: Credeţi că piaţa de capital românească va deveni emergentă în mandatul dumneavoastră?
Adrian Tănase: Mi-aş dori să se întâmple acest lucru. Focusul va fi pe dezvoltarea pieţei secundare, cu efect asupra lichidităţii. Ştim cu toţii că lichiditatea este criteriul pe care nu-l atingem deocamdată. Dacă vom reuşi să dezvoltăm lichiditatea pieţei, vom fi upgradaţi la statutul de piaţă emergentă.

AGERPRES: Se poate face acest lucru doar dezvoltând piaţa secundară? Nu este nevoie de listarea unor companii mari precum Hidroelectrica sau Aeroporturi Bucureşti?
Adrian Tănase: Piaţa primară este o premisă de dezvoltare a pieţei secundare. O piaţă primară mai mare ar crea premise pentru o piaţă secundară mai mare decât am putea avea în condiţiile actuale. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bărbuţă, editor: Mariana Nica, imagine: Sergiu Olteanu, redactor video: Marilena Stănescu, grafician: Liliana Iordan, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 17-04-2025 20:39

Boloș anunță oportunități de finanțare din fonduri europene pentru sănătate publică, servicii sociale și microîntreprinderi

Cele mai importante oportunități de finanțare din fonduri europene acoperă domenii esențiale precum sănătate publică, servicii sociale și susținerea micilor afaceri locale, a anunțat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Nu lăsăm informația să se piardă: azi vă prezint cele mai importante oportunități de fin

Economic 17-04-2025 19:32

CNS Cartel ALFA: Directiva privind salariul minim adecvat reprezintă un colac de salvare pentru milioane de lucrători

Peste 20 de milioane dintre cei mai slab plătiți lucrători din Uniunea Europeană ar putea beneficia de o creștere salarială dacă directiva privind salariul minim adecvat va fi pe deplin implementată în statele membre, susțin reprezentanții CNS 'Cartel ALFA'. 'Directiva privind salariul minim adecvat este o legislație deosebit

Economic 17-04-2025 16:14

OIV: Producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024, ajungând la 3,7 milioane hectolitri

Din cauza condițiilor climatice dificile, grindină și secetă în perioade critice, producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024 comparativ cu 2023, ajungând la 3,7 milioane hectolitri, aceasta fiind una dintre cele mai semnificative scăderi procentuale din Uniunea Europeană, arată cel mai recent raport publicat de Organizaț

Economic 17-04-2025 16:00

ANPC va afectua controale la furnizorii de energie electrică, până la jumătatea lunii iunie

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va desfășura, timp de trei luni, acțiuni de control la nivel național pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale privind protecția consumatorilor în procesul de furnizare a energiei electrice. 'În perioada 17 aprilie - 16 iunie 2025, Auto

Economic 17-04-2025 15:29

Iuliu Stocklosa a fost reales președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București

Adunarea Generală a membrilor Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) l-a reales, joi, în funcția de președinte pe Iuliu Stocklosa. Potrivit unui comunicat al CCIB, Iuliu Stocklosa a fondat, în 1990, compania East Electric, membră a CCIB încă de la înființare. East Electric activează în prin

Economic 17-04-2025 14:48

Maramureșul și Bucovina sunt printre cele mai căutate destinații de către români pentru vacanța de Paște (platformă)

Maramureșul și Bucovina au fost printre cele mai căutate destinații de către turiștii români pentru vacanța de Paște, conform unui studiu realizat de o platformă de rezervări. 'Cu peisaje spectaculoase, tradiții și obiceiuri autentice, cele două regiuni din nordul țării continuă să atragă anual sute de turiști. Aproximativ 41% dintre

Economic 17-04-2025 14:40

Ministerul Finanțelor a împrumutat joi aproape 720 de milioane lei de la bănci

Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, joi, 719,4 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Suma împrumutată prin emisiunea de certificate de trezorerie cu discont are maturitatea la 11 luni, iar randamentul mediu e

Economic 17-04-2025 13:43

Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025 (studiu)

Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025, relevă un studiu realizat de EY România, care dezvăluie preferințele consumatorilor pentru cheltuielile legate de această perioadă, într-un context marcat de inflație ridicată și instabilitate economică. Potrivit EY România, sondajul evidențiază accentul pus

Economic 17-04-2025 13:29

ANCOM: Platformele online foarte mari au obligația de a atenua riscurile sistemice asupra proceselor electorale

Furnizorii de platforme online și de motoare de căutare online foarte mari au obligația de a evalua și atenua riscurile sistemice identificate, precum diseminarea de conținut ilegal, efectele negative asupra exercitării drepturilor fundamentale și asupra discursului civic sau proceselor electorale, se arată într-un comunicat de presă al Autorității Naționale pentru Adm

Economic 17-04-2025 13:16

ANPC: Cozonaci cu până la 21 de E-uri în marile lanțuri de magazine, compoziție înșelătoare și probleme la declarația nutrițională

Inspectorii pentru protecția consumatorilor au analizat cozonacii puși în vânzare în marile lanțuri de retail din România și atrag atenția asupra aditivării excesive, în condițiile în care au fost identificate până la 21 de E-uri, compoziției înșelătoare cu ingrediente ambigue și problemelor la declarația nutrițională.

Economic 17-04-2025 12:21

Apele Române: Barajul Valea de Pești funcționează în parametri normali

Barajul Valea de Pești funcționează în parametri normali și nu există niciun pericol pentru populație sau infrastructură, a anunțat, joi, Administrația Națională 'Apele Române'. Potrivit instituției, toate măsurile necesare pentru menținerea siguranței în exploatare au fost deja implementate, iar structura barajului nu este afectată.

Economic 17-04-2025 12:18

BCR propune 10 sfaturi financiare de Sărbători, inspirate din tradițiile românești

Banca Comercială Română (BCR), prin programul Școala de Bani, propune un set de 10 sfaturi de educație financiară inspirate din tradițiile românești, care poate aduce în prim-plan esența Sărbătorilor de Paște: bucuria împărtășită, obiceiurile simple și alegerile cumpătate. Potrivit unui comunicat al băncii, remis AGERPRES, masa de Paște

Economic 17-04-2025 11:57

ANAF: Prejudiciu de 2,5 milioane de lei, identificat la două societăți de transport alternativ de persoane din București

Inspectorii antifraudă au descoperit două societăți din București care desfășoară activitate de transport alternativ de persoane prin intermediul platformelor digitale și care au creat un prejudiciu la bugetul de stat de peste 2,5 milioane de lei, a anunțat, joi, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). 'Una dintre societăți a utilizat forța de mu

Economic 17-04-2025 09:14

Patiserii vor 'coace' mai puțini cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale; 30% din producție pleacă la export

Patiserii estimează că vor 'coace' mai puțini cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale din cauza costurilor mai mari înregistrate după eliminarea facilităților fiscale în industria alimentară, dar și a adaosurilor comerciale ridicate practicate de unii comercianți. 'Anul acesta credem că facem mai puțini cozonaci deoarece costuri

Economic 16-04-2025 22:30

FPIOR transmite un ghid de informare privind acordarea voucherelor de vacanță pe card

Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) a transmis miercuri un ghid de informare referitor la acordarea voucherelor de vacanță pe card, după adoptarea de către Guvern a mecanismului de decontare a voucherelor de vacanță. Astfel, un angajat poate primi voucherele de vacanță pe card dacă semnează o declarație