logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

"It's today; My favorite day''/ 18 decembrie - Ziua internaţională a migranţilor şi ziua mondială a limbii arabe

Imagine din galeria Agerpres

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.


Ziua internaţională a migranţilor

Migraţia este o expresie curajoasă a voinţei individului de a depăşi adversităţile şi de a trăi o viaţă mai bună. În prezent, globalizarea şi progresele înregistrate în domeniul comunicaţiilor şi al transporturilor au crescut considerabil numărul persoanelor care îşi doresc şi dispun de capacitatea de a se muta în alte locuri, notează site-ul Daysoftheyear.com.

O gamă largă de factori continuă să determine circulaţia persoanelor, explică Un.org. Aceasta presupune atât mişcări voluntare, cât şi mişcări forţate, ca urmare a creşterii magnitudinii şi frecvenţei dezastrelor, a provocărilor economice şi a sărăciei extreme sau a conflictelor. În 2020, circa 281 de milioane de persoane erau migranţi internaţionali, adică 3,6 % din populaţia planetei, potrivit Naţiunilor Unite.

În prezent, mişcările nomade nu sunt în mod normal considerate migraţii, deoarece nu există intenţia de a se stabili în noul loc şi pentru că astfel de mişcări sunt în general sezoniere. Doar câteva popoare nomade au păstrat această formă de viaţă în timpurile moderne. De asemenea, deplasarea temporară a oamenilor în scopul călătoriilor, turismului, pelerinajelor sau al navetei nu este considerată migraţie, în absenţa intenţiei de a locui şi de a se stabili în locurile vizitate.

La 4 decembrie 2000, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, luând în considerare numărul masiv şi în creştere al migranţilor la nivel mondial, a proclamat ziua de 18 decembrie drept Ziua internaţională a migranţilor prin Rezoluţia A/RES/55/93. În aceeaşi zi, în 1990, Adunarea a adoptat Convenţia internaţională privind protecţia drepturilor tuturor lucrătorilor migranţi şi ale membrilor familiilor acestora (A/RES/45/158).

În fiecare an, #InternationalMigrantsDay este marcată în numeroase ţări, de organizaţii interguvernamentale şi neguvernamentale prin punerea la dispoziţie de informaţii privind drepturile omului şi libertăţile politice fundamentale ale migranţilor, precum şi prin schimbul de experienţă şi conceperea de acţiuni menite să asigure protecţia migranţilor.

Ziua Internaţională a Migranţilor este o oportunitate de a promova o conversaţie informată şi echilibrată despre migraţie şi de a împărtăşi poveştile, experienţele şi aspiraţiile migranţilor în comunităţile lor, explică site-ul britanic al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (International Organization for Migration, IOM).

Tema din acest an a #InternationalMigrantsDay este "It Takes A Community" ("Este nevoie de o comunitate"), temă care aminteşte de interdependenţa noastră, de umanitatea noastră comună şi de contribuţiile unice pe care le aducem colectiv la comunităţile noastre comune, notează Unitedkingdom.iom.int.


Ziua mondială a limbii arabe

Ziua mondială a limbii arabe este marcată anual pe data 18 decembrie, începând din 2012. Pe 18 decembrie 1973, Adunarea Generală a ONU a adoptat limba arabă ca limbă oficială a Organizaţiei, cea de-a şasea din lista limbilor oficiale, alături de engleză, franceză, spaniolă, rusă şi chineză.

Încă de la prima sa celebrare celebrare, UNESCO celebrează #WordArabicLanguageDay, subliniind moştenirea şi imensa contribuţie a acesteia la umanitate, informează Unesco.org.

 

 

Foto: (c)  RADU TUTA / AGERPRES FOTO 


Prin intermediul temei alese pentru 2022, "The Contribution of the Arabic Language to Human Civilization and Culture" ("Contribuţia limbii arabe la civilizaţia şi cultura umană"), UNESCO va pune în lumină numeroasele contribuţii ale limbii arabe atât la diversitatea culturală şi lingvistică a umanităţii, cât şi la producerea de cunoaştere.

Un pilon al valorilor comune ale umanităţii, limba arabă este o limbă care reuneşte oameni din medii culturale, etnice, religioase şi sociale diferite. Pentru a marca celebrarea specială din acest an, UNESCO organizează o serie de mese rotunde şi evenimente culturale la sediul său din Paris, în cadrul cărora cercetători, experţi şi tineri se vor reuni pentru a dezbate următoarele subiecte:
-Diversitatea culturală: Experienţa limbii arabe şi sinergiile cu alte limbi
-Împărtăşirea valorilor: Potenţialul tehnologiilor digitale şi al metodelor moderne de comunicare
-Perspectiva coeziunii şi incluziunii sociale prin multilingvism

Zilele limbilor ONU promovează şi celebrează multilingvismul şi diversitatea culturală, precum şi egalitatea tuturor limbilor oficiale utilizate în cadrul Organizaţiei şi al agenţiilor sale: arabă (18 decembrie); chineză (12 noiembrie); engleză (23 aprilie); franceză (20 martie); rusă (6 iunie); şi spaniolă (12 octombrie). AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 30

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Zig Zag 16-05-2025 20:16

Opinia publică greacă indignată după folosirea Acropolei din Atena într-o reclamă Adidas

O reclamă Adidas, făcută din drone cu lumini multicolore și reprezentând un pantof de sport, a indignat vineri opinia publică și autoritățile din Grecia pentru că pe fundalul său se vedea Acropola din Atena, transmite AFP. În acest context, guvernul elen a luat măsuri legale, susținând că nu a fost acordată o autorizație pentru reclamă. '

Zig Zag 16-05-2025 18:14

Autorul tentativei de omor asupra scriitorului Salman Rushdie a fost condamnat la 25 de ani de închisoare

Hadi Matar, americano-libanezul în vârstă de 27 de ani care l-a rănit grav cu un cuțit în 2022 pe scriitorul Salman Rushdie, devenit un simbol al libertății de expresie, a fost condamnat vineri la 25 de ani de închisoare de către o instanță din statul american New York, transmite AFP. Hadi Matar, care a crescut în

Zig Zag 16-05-2025 17:39

Inculpat pentru vătămare corporală în Regatul Unit, Chris Brown rămâne în detenție până la mijlocul lui iunie

Cântărețul american de R&B Chris Brown, inculpat în Regatul Unit pentru vătămare corporală în urma unui incident petrecut în 2023 într-un club de noapte, va rămâne în detenție până la următoarea audiere, programată la mijlocul lunii iunie, a decis vineri justiția britanică, informează AFP. Fo

Zig Zag 16-05-2025 17:28

Eurovision 2025 lasă ușa larg deschisă pentru Celine Dion

Va participa Celine Dion la finala Eurovision de sâmbătă, la 37 de ani după ce a câștigat cel mai mare concurs muzical televizat din lume, care a propulsat-o spre celebritate? Această întrebare stăruie pe buzele tuturor, relatează vineri AFP. Celine Dion, legendă mondială a muzicii, în vârstă de 57 de ani, suferă

Zig Zag 16-05-2025 16:35

'Fata cu napalm': World Press Photo suspendă atribuirea calității de autor fotografului Nick Ut

Concursul World Press Photo a anunțat vineri că suspendă atribuirea calității de autor fotografului Nick Ut pentru imaginea intitulată 'The Terror of War' ('Teroarea războiului'), mai bine cunoscută sub numele 'Napalm Girl' ('Fata cu napalm'), una dintre cele mai emblematice fotografii din istorie, pe fondul îndoielilor stâ

Zig Zag 16-05-2025 15:22

Dua Lipa, cea mai tânără dintre cei 40 cei mai înstăriți britanici sub 40 de ani

Vedeta pop Dua Lipa este, la 29 de ani, cea mai tânără membră de pe lista celor 40 de persoane de sub 40 de ani cele mai bogate din Regatul Unit, potrivit clasamentului anual al celor mai înstăriți britanici, publicat vineri de Sunday Times, notează AFP. Cu o avere estimată la 115 milioane de lire sterline (137 de milioane de euro)

Zig Zag 16-05-2025 13:10

Averea personală a regelui Charles al III-lea a crescut cu 30 de milioane de lire sterline în ultimul an

Averea personală a regelui Charles al III-lea al Regatului Unit a crescut cu 30 de milioane de lire sterline (35,6 milioane de euro) și a ajuns la 640 de milioane de lire sterline (759 milioane de euro) în ultimul an, făcându-l pe suveranul britanic să fie la fel de bogat ca fostul prim-ministru Rishi Sunak și soția acestuia, Akshata Murthy, potrivit The Sunday T

Zig Zag 16-05-2025 10:33

O anchetă a fost deschisă împotriva cântărețului Smokey Robinson, acuzat de violuri și agresiuni sexuale

Șeriful din Los Angeles a anunțat joi că a fost deschis o anchetă care îl vizează pe legendarul cântăreț de soul Smokey Robinson, la câteva zile după ce depunerea unei plângeri împotriva cântărețului, acuzat de violuri și agresiuni sexuale de patru foste menajere, informează AFP. Biroul șerifului ''desfășoară o anche

Zig Zag 16-05-2025 10:18

Mă aflu 'în partea mai bună' a parcursului meu împotriva cancerului, a declarat regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea al Regatului Unit a vorbit deschis despre tratamentul său împotriva cancerului, declarând că i-ar plăcea să creadă că se află în 'partea mai bună' a parcursului său medical, informează DPA. Declarațiile regelui Charles au fost făcute în fața unei foste bolnave de cancer pe care suveranul a înt&aci

Zig Zag 16-05-2025 09:29

Cântărețul Chris Brown, pus sub acuzare pentru agresiune și vătămare corporală în Regatul Unit

Cântărețul R&B american Chris Brown, un fost iubit al Rihannei, va trebui să se prezinte vineri în fața unui tribunal britanic, după ce a fost arestat joi de poliție și pus sub acuzare pentru 'lovituri și vătămare corporală', fiind suspectat de o 'agresiune' comisă într-un club de noapte din Londra în 2023, informează AFP.

Zig Zag 15-05-2025 17:22

Statuia Primei Doamne Melania Trump a dispărut misterios în Slovenia

O statuie din bronz reprezentând-o pe Prima Doamnă a SUA Melania Trump a fost furată în țara sa natală, Slovenia, relatează joi AFP. 'Incidentul a fost raportat marți. Polițiștii s-au deplasat imediat la fața locului și a fost deschisă o anchetă' pentru găsirea vinovatului, a declarat joi pentru AFP o purtătoare de cuv&acir

Zig Zag 15-05-2025 15:58

Încă o balenă găsită eșuată pe o insulă germană din Marea Nordului

Carcasa unei alte balene eșuate a fost găsit pe o insulă germană din Marea Nordului, transmite joi agenția DPA. Balena minke a eșuat în partea estică a insulei nelocuite Minsener Oog, a declarat joi un purtător de cuvânt al Parcului Național Marea Wadden. Nu se cunoaște deocamdată cauza care a condus la moartea mamif

Zig Zag 15-05-2025 15:22

Zvonurile nefondate despre un posibil mega-cutremur în Japonia îi sperie pe turiștii din Hong Kong

Zvonurile online nefondate științific, care avertizează asupra producerii unui seism major în această vară în Japonia, afectează rezervările turiștilor din Hong Kong, îngrijorați, transmite joi AFP. Mesajele postate pe rețelele sociale citează, spre exemplu, o manga japoneză, republicată în 2021, care prezice o catastro

Zig Zag 15-05-2025 12:35

Concursul Eurovision, o oglindă a prieteniilor și a rivalităților europene

La concursul Eurovision, un cântec reușit nu garantează întotdeauna numărul maxim de puncte, întrucât unii dintre votanți preferă să favorizeze țările de care se simt apropiați, informează AFP. Înainte de finala ediției din 2025, care va avea loc sâmbătă seară la Basel, în Elveția, jurnaliștii de la AF

Zig Zag 15-05-2025 09:58

Festivalul de la Cannes a interzis accesul unui actor din cauza unor acuzații de violențe sexuale

Festivalul de la Cannes i-a interzis unui actor să participe la prezentarea filmului 'Dossier 137', regizat de Dominik Moll, din cauza unor acuzații de violențe sexuale, au anunțat miercuri organizatorii evenimentului, confirmând informațiile publicate de Telerama, relatează AFP. Actorul francez Theo Navarro-Mussy, care joacă un