"It's today; My favorite day''/ 19 august - Ziua asistenţei umanitare, a fotografiei şi a urangutanului

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Ziua mondială pentru asistenţă umanitară
În fiecare an, mii de bărbaţi şi de femei îşi pun propriile vieţi în pericol lucrând pentru cauze umanitare pe tot globul. Aceşti eroi, care se sacrifică pentru binele altora, înfruntând pericolele din zonele cele mai afectate de sărăcie, de boli, de violenţe, dezastre şi război, sunt celebraţi astăzi, cu ocazia Zilei mondiale pentru asistenţă umanitară (#HumanitarianDay), conform daysoftheyear.com.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
Data de 19 august, stabilită de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în decembrie 2008, nu a fost aleasă întâmplător, în 2003 aceasta fiind ziua în care Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului şi Reprezentantul Special al Secretarului General al Naţiunilor Unite în Irak, Sergio Vieira de Mello, şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni umanitare în Irak, alături de alţi 21 de asistenţi umanitari. Peste 100 de asistenţi umanitari au fost răniţi.
Această zi are o dublă semnificaţie: de a evidenţia eforturile celor care îşi riscă în mod dezinteresat viaţa şi sănătatea pentru a-şi ajuta semenii aflaţi în situaţii extreme, precum şi de a atrage atenţia asupra faptului că milioane de oameni au nevoie de asistenţă umanitară.
Potrivit Oficiului pentru coordonarea afacerilor umanitare al ONU (OCHA), 274 milioane de persoane din lume au nevoie de asistenţă umanitară şi de protecţie în 2022. Această cifră a crescut de la 235 de milioane de persoane, în urmă cu un an.
În 2022, acţiunea umanitară "va trebui să se adapteze la realităţi noi şi provocatoare", în contextul în care "pandemia de COVID-19 are un impact puternic în ţările în curs de dezvoltare, persoanele civile continuă să fie cele mai afectate de conflicte, iar sărăcia extremă este în creştere", conform site-ului raportului anual de referinţă al OCHA, gho.unocha.org. În plus, "efectele schimbărilor climatice sunt devastatoare, strămutarea forţată este la niveluri record, iar 161 de milioane de persoane se confruntă cu insecuritate alimentară acută", se precizează pe acelaşi site.
Ziua mondială a fotografiei
Viaţa fără camere de fotografiat accesibile, chiar şi cele de la telefoanele mobile, pare greu de imaginat în prezent, iar fotografiile digitale pe care le realizăm, le modificăm sau le ştergem cu uşurinţă astăzi sunt mult diferite de cele din urmă cu două secole, în special de pe vremea lui Joseph Nicéphore Niépce, în 1826, de când datează prima imagine permanentă cunoscută sau de la naşterea, în 1887, a filmului fotografic. O evoluţie care nu a făcut, însă, decât să cimenteze locul şi rolul pe care l-a avut şi cu certitudine va continua să-l aibă în cultură şi în istorie această formă de artă, sărbătorită astăzi, cu ocazia Zilei mondiale a fotografiei.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU/AGERPRES FOTO
Ziua mondială a fotografiei a fost iniţiată şi promovată de fotograful australian Korske Ara, în 2009. Aceasta este o sărbătoare anuală, la nivel mondial, a artei, ştiinţei şi istoriei fotografiei, potrivit site-ului evenimentului, worldphotographyday.com, care încurajează recunoaşterea importanţei imaginilor surprinse prin postarea pe reţelele sociale, în această zi, a celor mai bune fotografii realizate, alături de hashtag-ul #WorldPhotographyDay, dar şi cunoaşterea şi promovarea muncii fotografilor.
Organizaţia Mondială a Fotografiei, o platformă globală care activează în peste 50 de ţări, cu misiunea de a sprijini fotografii din întreaga lume, de a-i sărbători şi de a le face cunoscută activitatea, susţine organizarea acestei zile a fotografiei, termen conceput de matematicianul, astronomul, chimistul şi inventatorul englez John Herschel, în 1839, inspirat din limba greacă, din cuvintele "photos"/"phos" (lumină) şi "graphe" (a scrie/a desena).
Ziua internaţională a urangutanului
"Cimpanzeii, gorilele şi urangutanii trăiesc de sute de mii de ani la ele în pădure, ducând vieţi fantastice, niciodată suprapopulând, niciodată distrugând pădurea. Aş spune că, într-un fel, au avut mai mult succes decât noi în ceea ce priveşte traiul în armonie cu mediul înconjurător", potrivit celebrei cercetătoare britanice Jane Goodall, antropolog, etolog şi primatolog, totodată Mesager al Păcii din partea ONU, care şi-a început cercetarea asupra primatelor mari în estul Africii în 1960 observând abilităţile acestora de a-şi confecţiona unelte, de a vâna, de a comunica unele cu altele şi de a-şi manifesta compasiunea faţă de semenii lor.
Una dintre cele mai vulnerabile specii de primate mari, urangutanul, care trăieşte în Sumatra şi Borneo, este o victimă a industriei uleiului de palmier. Aceste creaturi magnifice sunt în prezent în pericol de dispariţie din cauza defrişărilor realizate pentru a face loc plantaţiilor pentru obţinerea uleiului de palmier, iar Ziua internaţională a urangutanului a fost instituită pentru a contribui la creşterea gradului de conştientizare asupra problemelor cu care se confruntă această specie uimitoare şi pentru a ajuta la protejarea ei.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Braţele lungi şi puternice încheiate cu palme cu degete puternice, precum şi picioarele perfect adaptate pentru viaţa arboricolă ajută aceste animale, care la maturitate pot depăşi 90 de kilograme, să se mişte cu uşurinţă printre crengile copacilor. Aceste animale sunt foarte inteligente şi nu mai puţin de 96,4% din bagajul lor genetic este identic cu cel al oamenilor.
Urangutanii, al căror nume înseamnă "om din pădure" în limba malay, sunt consideraţi "grădinarii" pădurilor pentru că îndeplinesc un rol vital în dispersia seminţelor în habitat.
Aceste animale dependente de arbori pentru a trăi sunt ţinte uşoare pentru braconieri pentru că sunt mari şi se mişcă încet. Aceste primate sunt ucise pentru carne sau pentru că pătrund în zone agricole şi distrug recolte, atunci când nu mai găsesc hrană în pădurile pe care le populează.
Din 1992-2000, se estimează că populaţia urangutanului de Sumatra a scăzut cu peste 50%. Populaţia rudei sale, urangutanul de Borneo, a scăzut cu aproape 43% în ultimul deceniu, de la 35.000 în 1996 la 20.000 în 2006. De când au fost făcute aceste studii, ratele defrişărilor au continuat să crească, ceea ce înseamnă că populaţiile reale ar putea fi mult sub aceste cifre, conform site-ului Zilei internaţionale a urangutanului (#OrangutanDay), worldorangutanevents.org/international-orangutan-day.php. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Croitorul papal pregătește veșmintele pentru noul papă
Raniero Mancinelli, croitorul ultimilor trei papi, nu lasă nimic la voia întâmplării în timp ce pregătește veșmintele albe ce vor fi purtate de următorul suveran pontif, ce va fi ales în conclavul ce începe de săptămâna viitoare, transmite miercuri Reuters. Identitatea noului papă va rămâne un mister p
Filmul 'Thunderbolts*', produs de Marvel, testează apetitul Chinei pentru Hollywood, în contextul războiului comercial americano-chinez
Noul film 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de grupul Disney, este pe cale să testeze apetitul chinez pentru superproducțiile de la Hollywood, în contextul în care acest lungmetraj va fi lansat miercuri în cinematografele din China, devenind astfel primul film american care ajunge în această țară asiatică de la iz
O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein
Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir
Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare
Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a
Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'
Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î
Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor
Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în
Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați
Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz
Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian în 2016 începe luni la Paris
Paris, 28 apr /Agerpres/ - La începutul lunii octombrie 2016, Kim Kardashian, o vedetă pe rețelele de socializare, a fost jefuită în camera sa de hotel, în plină Săptămână a Modei de la Paris, de mai mulți răufăcători în vârstă, care au sosit la fața locului pe biciclete și s-au deghizat în ofițeri de poliție: procesul acestui furt s
O sabie a lui Napoleon va fi scoasă la licitație în luna mai
O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, 'comandată pentru uzul său personal' în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris, informează AFP. Valoarea acestei piese, propusă spre vânzare de casa de licitații Giquello, este estimată între 700.000 și 1 milion de euro. 'B
VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander
Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe
Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume
Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re
Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '
Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)
Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în
Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d
Gloria Estefan, Whoopi Goldberg și Antonio Banderas, printre vedetele care deplâng moartea papei
De la Gloria Estefan la J Balvin, Whoopi Goldberg, Russel Crowe, Antonio Banderas și Eva Longoria, vedetele au deplâns moartea papei Francisc, care 'a deschis inimile și mințile' și a luat apărarea celor marginalizați, transmite marți agenția EFE. 'Compasiunea, bunătatea și smerenia sa vor rămâne mereu în memorie&