logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Consiliul Național al Audiovizualului

Sancțiuni
Amendă de 10.000 de lei - România TV
Somații publice: România TV
Decizie privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal (TikTok)

Întrunit în ședința publică din data de 30.04.2025, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de Direcția Control ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni:

- Amendă de 10.000 de lei postului România TV pentru încălcarea prevederilor art. 40 alin. (1) și ale art. 66 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual în emisiuni informative difuzate în data de 04.04.2025 (orele 08.00 - 14.00, 15.00), în ediția din 12.04.2025 a emisiunii 'România te vede' și în 'Știrile România TV' din 12.04.2025 (interval orar 15.00 - 16.00). Printre titlurile afișate: 'Scandal: Nicusoros râde și umilește oamenii cu dizabilități'; 'Tupeul și aroganța lui Nicusoros, bolnavii batjocoriți'; 'Anchete șoc: Simion și Nicusor, banii obscuri din campanie'; 'Banii luați de Simion prin șantaj și amenințări'; 'Câți bani a încasat Simion prin combinații obscure'; 'Ancheta jongleriilor financiare făcute de Simion'; 'De ce-i ascunde Nicusoros pe milionarii care-l finanțează'; 'Bogdan Popescu toacă milioanele PSD pe minciuni și falsuri'; 'Bogdan Popescu l-a pus pe Ciolacu să-i însele pe membrii PSD'; 'Scandalul morților din spital, implicarea lui Nicusor';

- Somație publică postului România TV pentru ediția din 15.04.2025 a 'Știrilor România TV' (interval orar 14.00 - 15.00), în cadrul cărora a fost difuzat un material în care apare candidatul la alegerile prezidențiale Victor Ponta, fără a fi respectate dispozițiile art. 8 alin. (1) din Decizia CNA nr. 86/ 2025 privind regulile de desfășurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Președintelui României din anul 2025;

- Somație publică postului România TV pentru încălcarea prevederilor art. 5 alin. (1) lit. b) în emisiunile 'Cutia Neagră' (04.04.2025, ora 21.00) și 'România în 60 de minute' (13.04.2025), în care marcajul 'Dezbatere electorală' nu este afișat în mod vizibil.

De asemenea, Consiliul hotărât să emită o decizie privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal pentru un material audiovizual identificat pe platforma TikTok, contul @oliverbaccu2 - o scenă în care o femeie este prinsă de poliția din Germania, cu textul afișat: 'Asta este Europa Ursulei/ Nicusor Dan SRI/ Bolojan/ Ciolacu/ Ãsta sigur va fi omorât și el și toată familia lui și restul de polițiști ce asistă la așa ceva'. Materialul încalcă dispozițiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002.

Serviciul Comunicare și Relații Publice
Prevederi ale legislației audiovizuale la care facem referire:
Legea audiovizualului Nr. 504 din 11 iulie 2002
Art. 3 - (2) Toți furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor și evenimentelor și să favorizeze liberă formare a opiniilor.
Decizia nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual
Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzații unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susținute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate și invitate să intervină pentru a-și exprima punctul de vedere. În situația în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.
Art. 66 - În programele de știri și dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparțialitatea și echilibrul și să fie favorizată liberă formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

DECIZIA nr. 86 din 25 februarie 2025 privind regulile de desfășurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Președintelui României din anul 2025
Art. 5 - (1) În timpul campaniei electorale, programele politice ale candidaților, opiniile și mesajele cu conținut electoral pot fi prezentate numai în următoarele tipuri de emisiuni: (...) b) de dezbatere electorală - în care radiodifuzorii pun în discuție programele electorale și temele de interes public legate de campania electorală, cu participarea candidaților și/ sau a reprezentanților lor, precum și a jurnaliștilor, analiștilor, consultanților politici și altor invitați; emisiunile vor fi identificate ca atare la începutul emisiunii, în cazul posturilor de radio, și, respectiv, semnalate prin marcajul 'dezbatere electorală', afișat în mod vizibil pe toată durata difuzării, în cazul posturilor de televiziune;
Art. 8 - (1) Radiodifuzorii publici și privați pot difuza spoturi publicitare electorale, care îndeamnă electoratul să voteze un anumit candidat, numai în cadrul emisiunilor electorale prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a) și b), cu respectarea următoarelor condiții: a) spoturile publicitare electorale vor fi difuzate numai însoțite de un marcaj corespunzător.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public și unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/ 2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare și responsabilitatea față de public în domeniul audiovizualului.
Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro.
Țel. 021.305.53.43, e-mail: [email protected]

Afisari: 42

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].