Camera Deputaţilor - modificări ale regulamentului
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/17672718.jpg)
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, mai multe modificări la regulamentul propriu, între care prelungirea de la şase la opt zile a termenului până la care se va dezbate o moţiune simplă de la înregistrarea ei, noi atribuţii ale Biroului permanent, introducerea obligativităţii publicării pe site a declaraţiilor politice sau a altor intervenţii prezentate în scris, cu menţionarea acestora în secţiunea de prezentare a fiecărui parlamentar.
Potrivit raportului Comisiei pentru regulament, modificările propuse clarifică unele dispoziţii, având în vedere "instituirea unei practici unitare şi constante".
"Toate modificările propuse prin proiectul de hotărâre doresc simplificarea procedurii legislative şi desfăşurarea coerentă, fără blocaje, a procedurii parlamentare de dezbatere şi adoptare a iniţiativelor legislative", se mai arată în raport.
Conform propunerilor adoptate, preşedintele forului legislativ împreună cu liderii grupurilor parlamentare repartizează locurile în sala de şedinţe pentru fiecare grup şi pentru deputaţii aleşi ca independenţi sau deveniţi neafiliaţi. În regulamentul în vigoare nu sunt menţionaţi deputaţii independenţi sau neafiliaţi.
De asemenea, sunt prevăzute mai multe atribuţii noi pentru Biroul permanent. Astfel, Biroul permanent desemnează unul dintre vicepreşedinţi să asigure interimatul funcţiei vacante de preşedinte al Camerei Deputaţilor, desemnează unul dintre vicepreşedinţi să asigure îndeplinirea atribuţiilor unuia dintre secretari pe durata absenţei acestuia din urmă, desemnează unul dintre secretari să asigure îndeplinirea atribuţiilor unuia dintre chestori pe durata absenţei acestuia din urmă. Biroul permanent mai desemnează pe unul dintre secretarii generali adjuncţi să asigure interimatul funcţiei de secretar general al Camerei Deputaţilor pe o durată de maximum şase luni.
În cursul sesiunii ordinare, preşedintele Camerei Deputaţilor are obligaţia să convoace Biroul permanent cel puţin o dată pe săptămână, au mai stabilit deputaţii. În regulamentul în vigoare este precizată ziua în care se convoacă forul de conducere şi anume, "de regulă, miercurea".
O altă modificare vizează Comitetul liderilor grupurilor parlamentare, stabilind că acesta se întruneşte şi lucrează în mod regulamentar dacă membrii prezenţi reprezintă majoritatea deputaţilor, faţă de cum este în prezent, în prezenţa a mai mult de jumătate din numărul liderilor grupurilor parlamentare.
Totodată, se reglementează situaţia în care o funcţie din biroul comisiei devine vacantă în timpul sesiunii parlamentare. În acest caz, propunerea nominală pentru ocuparea acesteia se face de către grupul parlamentar căruia i-a revenit funcţia, au stabilit deputaţii. În prezent, este inclusă şi o procedură privind alegerea candidatului.
Camera Deputaţilor se întruneşte şi în sesiuni extraordinare la cererea preşedintelui României, a Biroului permanent ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor, în situaţiile prevăzute de Constituţie ori de regulament, au stabilit deputaţii. În regulamentul în vigoare nu sunt trecute situaţiile din Constituţie şi regulament.
O altă prevedere nou introdusă precizează că, dacă nu se află în sesiune, Camera Deputaţilor se convoacă în mod obligatoriu de preşedintele acesteia, după consultarea liderilor grupurilor parlamentare, în calitate de primă Cameră sesizată, în cinci zile de la depunerea unei ordonanţe de urgenţă sau, după caz, de la primirea acesteia de la Senat.
Un deputat sau senator poate semna lista de iniţiatori ai unei propuneri legislative pentru care Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată, doar până la data prezentării acesteia la Biroul permanent, au mai stabilit deputaţii.
Totodată, Biroul permanent stabileşte data şi ora dezbaterii unei moţiuni simple, care nu poate depăşi opt zile, faţă de şase zile, cât se prevede în prezent, de la înregistrarea acesteia, înştiinţând Guvernul în acest sens.
În timpul sesiunilor ordinare, în fiecare zi de luni, cu excepţia zilei destinate Orei prim-ministrului, între orele 16,00 şi 17,00, se desfăşoară de regulă dezbateri politice, cu participarea unui ministru, pe teme politice de interes major bine definite. Dezbaterile politice se organizează alternativ la solicitarea grupurilor parlamentare din opoziţie şi majoritatea parlamentară, mai prevede regulamentul modificat.
"Declaraţiile politice sau alte intervenţii prezentate în scris (...) se publică pe site-ul Camerei Deputaţilor, cu menţionarea acestora în secţiunea de prezentare a fiecărui deputat", au mai introdus deputaţii în regulament.
Modificările regulamentului mai vizează şi situaţia demisiilor. "Dacă demisia a fost depusă în ultima zi lucrătoare a unei sesiuni şi nu mai sunt organizate şedinţe ale plenului sau în timpul vacanţei parlamentare, deputatul este considerat demisionat la data menţionată in cuprinsul cererii de demisie. Deputaţii pot să-şi retragă demisia prin cerere scrisă, adresată preşedintelui Camerei Deputaţilor până la data şedinţei. Cererea trebuie să conţină legalizarea de semnătură dată în faţa notarului sau atestarea identităţii părţilor realizată de avocat", prevede textul adoptat. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Premierul Ciolacu: Săptămâna viitoare - proiect de lege în Parlament privind domeniul imobiliar
Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat joi că săptămâna viitoare în Parlament va funcționa o comisie comună în vederea armonizării unui proiect de lege privind domeniul imobiliar, rezultat din cele trei proiecte depuse până în acest moment în Legislativ de către PSD, PNL și USR. <
Parlament - buget2025/ Bugetul Ministerului Public, aprobat de Comisiile de buget-finanțe
Comisiile parlamentare de buget-finanțe au aprobat, marți, bugetul pe anul 2025 al Ministerului Public. S-au înregistrat 26 de voturi 'pentru' și 19 contra. Ministerul Public are propuse pentru anul 2025 credite de angajament în valoare de 2.145.416.000 lei, în descreștere cu 17,57%, iar credite bugetare în valoar
Senat: Plafoanele unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe 2025, aprobate
Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2025. Proiectul a fost adoptat cu 64 de voturi ''pentru'', 60 ''împotrivă'' și o abținere. Actul normativ precede dezbaterea pr
Parlamentul a aprobat componența Comisiei SRI; președinte - Eugen Bejinariu (PSD)
Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a aprobat, luni, componența nominală a Comisiei parlamentare pentru controlul Serviciului Român de Informații, iar președintele comisiei a fost ales deputatul PSD Eugen Bejinariu. Deputații și senatorii i-au ales ca membri ai Comisiei de control SRI pe următorii parlamentari: deputatul PS
Membrii Comisiei parlamentare de control a SIE - aleși; Alexandru Muraru (PNL) - președinte
Plenul Parlamentului i-a ales, luni, pe membrii Comisiei speciale pentru controlul activității Serviciului de Informații Externe, stabilind ca deputatul PNL Alexandru Muraru să fie președinte. Votul a fost secret cu buletine. Din comisia SIE vor face parte Alexandru Muraru (deputat PNL) - președinte, Felix Stroe (s
Senatul și-a adoptat bugetul pentru acest an
Senatul și-a adoptat, luni, bugetul pe anul 2025, înregistrându-se 65 de voturi ''pentru'', 38 ''împotrivă'' și 16 abțineri. Potrivit proiectului de hotărâre, bugetul Senatului României pe anul 2025, finanțat din resurse de la bugetul de stat, se stabilește la suma de 277.940.000 le
Pavel Popescu: ANCOM are un plan bine definit cu privire la viitoarele alegeri
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) are un plan ''bine definit'' cu privire la ceea ce se va întâmpla la următoarele alegeri din România, a afirmat, luni, vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu. ''În primul rând, ANCOM, ca și coordonator al s
Senat: A fost adoptată noua structură a serviciilor instituției
Proiectul de hotărâre privind structura serviciilor Senatului, prin care se vor reduce numărul de posturi bugetate din instituție, a fost adoptat, luni, în plenul Camerei superioare. Au fost înregistrate 78 de voturi ''pentru'', 41 de voturi ''împotrivă'' și patru abțineri.
Parlament/ AUR, POT și S.O.S. au solicitat discutarea cererii de suspendare a președintelui Iohannis; propunerea - respinsă
Reprezentanții AUR, POT și S.O.S. România au solicitat, luni, în plenul Parlamentului, discutarea cererii privind suspendarea din funcție a președintelui Klaus Iohannis, propunerea fiind respinsă. Solicitarea nu a fost suspusă la vot, președintele de ședință, Daniel Suciu, precizând că este neregulamentară.
Camera Deputaților/ Bugetul propriu pe 2025 - adoptat
Camera Deputaților și-a aprobat, luni, bugetul propriu pe anul 2025, fiind în sumă de 562.929.000 lei credite de angajament și 551.000.000 lei credite bugetare. S-au înregistrat 153 voturi ''pentru'' și 131 ''contra''. ''Proiectul de buget al Camerei Deputațilo
Doi senatori au demisionat din S.O.S. România - Ionel Carp și Paul Gheorghe
Senatorii Ionel Carp și Paul Gheorghe și-au anunțat, luni, în plen, demisia din grupul S.O.S. România, urmând să activeze ca parlamentari neafiliați. Cei doi au informat, de la tri
Ponta: Premierul mi-a explicat situația politică, că se supără partenerii liberali și evident că am înțeles
Deputatul PSD Victor Ponta a declarat, luni, că are în continuare ''tot respectul și prietenia'' pentru premierul Marcel Ciolacu, menționând că a înțeles că a fost demis din funcția de consilier onorific al acestuia pentru a nu ''se supăra'' partenerii liberali. ''M-a sunat dimineață pr
Protest AUR în prima zi a sesiunii parlamentare; Simion: AUR nu va vota proiectul de buget, vine cu un buget alternativ
Parlamentarii AUR vor vota împotriva propunerii de buget a Guvernului, a anunțat, luni, președintele partidului, George Simion, într-o conferință de presă organizată în fața sălii de plen a Camer
Senatul a votat noul Birou permanent
Senatul a votat, luni, componența Biroului permanent pentru prima sesiune ordinară din acest an. Biroul permanent este format din președintele Senatului, ales pentru întreaga legislatură la începutul acest
Camera Deputaților și-a ales Biroul permanent pentru actuala sesiune parlamentară
Camera Deputaților a aprobat, luni, componența noului Birou permanent pentru prima sesiune ordinară a anului. Decizia a fost luată cu 251 de voturi ''pentru'', 21 '&