Camera Deputaţilor/Comisia de administraţie: Vot în aceleaşi secţii de votare la referendum şi la alegeri
Deputaţii Comisiei de administraţie publică au dat, luni, raport favorabil cu amendamente proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 29/2019 privind modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, precum şi pentru unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European şi a referendumului naţional din 26 mai 2019.
Raportul va intra în plenul Camerei Deputaţilor marţi, urmând ca până atunci mai multe amendamente de tehnică legislativă să fie puse în acord la Comisia juridică.
La şedinţă a fost prezent primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.
Comisia de administraţie a fost sesizată cu raport comun, împreună cu Comisia juridică, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
Preşedintele Comisiei de administraţie, deputatul Marius Budăi, a precizat că a fost solicitată procedură de urgenţă, proiectul de act normativ fiind adoptat de Senat. El a adăugat că Guvernul susţine adoptarea proiectului de lege.
Potrivit unui amendament al Comisiei juridice, dintr-un raport preliminar, adoptat luni de Comisia pentru administraţie, "în situaţia în care referendumul naţional sau local are loc la aceeaşi dată cu alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerile pentru Preşedintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz, alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea ŤVOTATť, pe buletine de vot separate, prezenţa la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin".
Astfel, s-a urmărit crearea mecanismului pentru ca în acelaşi timp în care au loc fie alegeri parlamentare, fie alegeri prezidenţiale să se poată desfăşura nu numai un referendum naţional, ci şi unul local.
Liderul AUR, George Simion, a susţinut că nu înţelege exact poziţia de pe care vine primarul Nicuşor Dan, care a promis că va discuta, va dialoga cu toţi candidaţii la alegerile prezidenţiale "cu şanse". "Pledează pentru nişte chestiuni care, din punctul nostru de vedere, sunt rezonabile, dar nu suntem convinşi şi nu ne dăm seama dacă nu este folosit şi acest referendum ca o modalitate de a induce votul pentru o formaţiune sau alta", a spus Simion.
Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a reafirmat că parlamentarii Uniunii susţin acest referendum şi această modalitate de organizare în paralel cu alegerile naţionale. "Cred că e cel mai simplu, cel mai normal ca oamenii să primească încă un buletin de vot în Bucureşti", a argumentat el.
Primarul general a mulţumit deputaţilor pentru urgenţa cu care dezbat acest proiect de lege şi a adresat comisiei două întrebări.
"Dacă pe amendamentele care au trecut de Comisia juridică, săptămâna trecută, înţelegem cu toţii că birourile de secţii preiau şi buletinele, preiau toată organizarea de la referendumul nostru şi că oficiile de sector centralizează din secţii. Asta e prima întrebare, aş vrea să fim lămuriţi că aşa se va întâmpla. Şi a doua întrebare: dacă suntem cu toţii de acord că mai departe este rolul Biroului Electoral Central să ţină loc de un Birou Electoral de Municipiu şi în felul ăsta să eliminăm un birou electoral de municipiu sau considerăm că tribunalul trebuie, special pentru referendum, să numească un birou electoral de municipiu? Eu cred că astea sunt cele două chestiuni de principiu care trebuie lămurite", a punctat edilul.
Vicepreşedintele AEP, Zsombor Vajda, a precizat, într-o intervenţie online, că în varianta iniţială a proiectului de lege în discuţie a fost un unic subiect - reglementarea, aprobarea OUG mai sus menţionată, proiectul de lege a fost înregistrat la Senat pentru dezbateri, fiind adoptat în data de 11 iunie 2019.
"Precizăm că instituţia noastră nu are observaţii privind varianta iniţiatorului, a guvernului la momentul respectiv. Însă, prin amendamentele propuse şi aprobate la nivelul Camerei Decizionale, în data de 22.10.2024, se modifică conţinutul articolului 1 din OUG nr. 29 pe 2019. (...) Astfel, amendamentele au ca obiect şi reglementarea posibilităţii organizării referendumului local la aceeaşi dată cu alegerile mai sus menţionate. Această completare aduce în discuţie două aspecte principale. Primul se referă la eventualitatea adoptării de către Camera Deputaţilor a unei forme diferite de ce a adoptată de Senat. Un astfel de demers ar putea reprezenta, în funcţie de modificări şi completările pe care Camera Decizională le aduce proiectului de lege adoptat în prima cameră, o încălcare a principiului bicameralismului. (...) Un aspect principal constă în imposibilitatea de a pune în aplicare prevederile referitoare la organizarea referendumului local în absenţa unei modificări mai ample a legislaţiei electorale la nivel primar. Dintre impedimente legale existente menţionăm: imposibilitatea utilizării unei infrastructuri pentru desfăşurarea referendumului local distinct de cea utilizată pentru alegerile ce s-ar desfăşura la aceeaşi dată", a susţinut între altele vicepreşedintele AEP.
Potrivit acestuia, "imposibilitatea de a înfiinţa un BEM face imposibilă şi desfăşurarea unui referendum în condiţii de legalitate". "Din punctul nostru de vedere, ar trebui să existe o OUG sau un alt act normativ care să reglementeze aceste alegeri", a adăugat reprezentantul AEP.
În replică, liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a afirmat că orice text adoptat de Parlament, în Cameră decizională, operează sub prezumţia de constituţionalitate.
"Îi reamintesc distinsului domn vicepreşedinte faptul că orice text adoptat de Parlament, în Cameră decizională, operează sub prezumţia de constituţionalitate, până la proba contrarie. Prin urmare, adoptarea textului în Camera decizională, de către Camera Deputaţilor, în opinia noastră, a iniţiatorilor amendamentului, se încadrează în prevederile referitoare la bicameralism, deoarece se referă tot la modificarea aceluiaşi act normativ, respectiv modificări care au intervenit în Legea Referendumului. Mai departe, nu există nici o contradicţie între amendamentele propuse pentru a fi adoptate de către comisiile raportoare şi articolul 28, pentru că sunt situaţii diferite. Ceea ce propunem noi se referă la organizarea, pe cale de excepţie, a referendumului naţional şi local în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare şi articolul 28 care se referă la organizarea pe cale normală a unui referendum local. Deci nu există o contradicţie în privinţa aceasta, există doar o excepţie de la acea regulă pe care o instituim prin aceste amendamente", a spus Andronache.
Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a declarat, luni, că proiectul privind organizarea referendumului local în Bucureşti odată cu alegerile prezidenţiale ar putea intra marţi în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional. AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Parlamentul se reunește luni în ședință comună pentru constituirea nominală a comisiilor SRI, SIE și pentru revoluționari
Camera Deputaților și Senatul urmează să aibă luni o ședință de plen comună pentru alegerea membrilor comisiilor parlamentare comune pentru controlului SRI, SIE și pentru revoluționari. Birourile permanente ale Camerei și Senatului au decis în ședința de sâmbătă să dea termen grupurilor parlamentare până luni la ora 16:00 pen
Conducerea Parlamentului a respins propunerea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au respins, sâmbătă, propunerea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Membrii BPR au considerat că propunerea de suspendare a președintelui nu a respectat procedura de depunere așa cum este ea prevăzută în Regulamentul comun al Camerei Deputaților și Senatulu
Parlament/Comisiile de specialitate au termen până miercuri să depună rapoartele pentru bugetul pe 2025
Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au stabilit sâmbătă calendarul pentru dezbaterea legii bugetului de stat și a legii bugetului asigurărilor sociale în Parlament. Conducerea Parlamentului a decis ca termen depunere a amendamentelor luni, ora 16,00. Ședințele comisiilor avizatoare vor avea loc marți, între orele 8,00 și
Proiect legislativ: Se consideră infracțiune când unui șofer îi este depistată în sânge o substanță psihoactivă
O inițiativă legislativă depusă joi la Parlament prevede că un șofer a comis o infracțiune atunci când în sângele său a fost depistată o substanță psihoactivă. Proiectul a fost inițiat de mai mulți parlamentari, între care se numără Alina Gorghiu, Robert Cazanciuc, Gabriel Andronache, Cristian Niculescu Țâgâ
POT: Președinții celor două Camere ale Parlamentului blochează procedura suspendării lui Klaus Iohannis
Partidul Oamenilor Tineri (POT) îi acuză pe președinții celor două Camere a Parlamentului, Ciprian Șerban și Ilie Bolojan, că blochează procedura privind suspendarea președintelui Klaus Iohannis, susținând că aceștia refuză să respecte regulamentul forului legislativ. 'Partidul Oamenilor Tineri condamnă ferm tergiversarea nejus
Camera Deputaților/Ciprian Șerban, după aprobarea în Bp a Memorandumului de reducere a 240 de posturi: E o primă măsură
Președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, a declarat, miercuri, că memorandumul privind restructurarea personalului forului legislativ a fost aprobat de Biroul permanent, iar reprezentanții AUR s-au abținut la vot, menționând că este o primă măsură luată și urmează o analiză privind situația de la grupurile parlamentare. 'Nu
Camera Deputaților: Memorandum aprobat pentru eficientizarea activității și reducerea a 240 de posturi
Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, un memorandum privind 'măsuri de reorganizare și eficientizare a activității serviciilor' instituției, conform căruia vor fi reduse 240 de posturi. 'Pornind de la necesitatea reducerii cheltuielilor de organizare și funcționare ale autorității legiuitoare și în urma analizel
Silviu Vexler: Deputatul Iusein Ibram - un factor de pace și stabilitate pentru întreaga țară
Deputatul Iusein Ibram a reprezentat 'un factor de pace și stabilitate' pentru întreaga țară, iar pierderea acestuia este una 'grea', a declarat, luni, președintele Federației Comunităților Evreiești din România (FCER), parlamentarul Silviu Vexler. 'Deși este dureros, vreau să împărtășesc cu dumneavoastră
Ciolacu: Iusein Ibram - om politic dedicat solidarității între minoritate și majoritate
Premierul Marcel Ciolacu deplânge moartea deputatului Iusein Ibram, din partea Uniunii Democrate Turce din România, despre care afirmă că va rămâne în memoria tuturor ca un om politic dedicat solidarității între minoritate și majoritate. 'Am pierdut, astăzi, o personalitate deosebită a comunității turce din Ro
A murit deputatul Iusein Ibram, reprezentant al Uniunii Democrate Turce din România
Muftiatul Cultului Musulman din România a anunțat luni că a încetat din viață deputatul din partea Uniunii Democrate Turce din România, Iusein Ibram. 'Cu profundă tristețe, anunțăm trecerea la cele veșnice a domnului Iusein Ibram, deputat din partea Uniunii Democrate Turce din România și o personalitate marcantă a c
Furt artefacte/ Mihail Neamțu: Comisia pentru cultură - întâlnire informală cu ministrul Intotero duminică
Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților s-a întrunit, duminică, într-o ședință informală, cu ministrul Culturii, Natalia Intotero, pe tema furtului exponatelor românești din Muzeul Drents din Assen, Țările de Jos, a anunțat, luni, președintele comisiei, Mihail Neamțu. 'Doamn
Ninel Peia (S.O.S. România) propune măsuri pentru optimizarea cheltuielilor și eficientizarea structurii Senatului
Senatorul S.O.S. România Ninel Peia, chestor al Senatului, propune printr-un memorandum, pentru optimizarea cheltuielilor și eficientizarea structurii Senatului, crearea unui grup de lucru pentru restructurare, plăți compensatorii pentru angajații care decid să părăsească instituția și pensionare anticipată. Solicitarea lui Ninel Peia es
Bolojan: Cererea de suspendare a președintelui Iohannis - acțiune de imagine; este irațională
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a afirmat, miercuri, că solicitarea de suspendare a șefului statului Klaus Iohannis este o acțiune de imagine și este ''irațională''. 'În această perioadă, ceea ce vedeți sunt de fapt acțiuni politice de precampanie care nu au decât un scop exclusiv politic și nu au nicio le
Emanuel Ungureanu (USR): AJPIS cere relocarea copiilor din centrele de la Târgu Mureș, dar unde?
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a declarat, marți, la Târgu Mureș, că Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Mureș a solicitat Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș relocarea celor peste 60 de copii cu dizabilități din cele patru centre din Târgu Mureș în 30 de zile, însă nu se știe
Senat: AUR condamnă refuzul majorității parlamentare pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă ferm refuzul majorității parlamentare PSD-PNL-UDMR de a introduce pe ordinea de zi a plenului Senatului solicitarea AUR pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului și cere să își exercite rolul său fundamental, de 'for reprezentativ al poporului român'.