logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Parlamentarii UDMR au depus un proiect privind controlul populaţiei de urs brun

Imagine din galeria Agerpres

Senatorul Tanczos Barna a anunţat, marţi, că a depus la Parlament, împreună cu parlamentarii UDMR, un proiect de lege menit să reglementeze, ca o măsură tranzitorie, controlarea fenomenului de extindere a habitatelor de urs brun, respectiv reintroducerea vânătorii pe baza unei cote stabilite în baza studiilor efectuate de institutele de cercetare şi universităţile din România.

Proiectul de lege elaborat de grupurile parlamentare al UDMR, care a fost înregistrat, marţi, în Parlament, a fost semnat de peste 100 de parlamentari din celelalte grupuri politice şi are ca principal obiectiv de a obţine aprobarea unui cadru legal care să pună viaţa umană în prim plan, dar care să stabilească, bazându-se pe studii ştiinţifice, şi cotele pentru prevenţie şi intervenţie în ceea ce priveşte populaţia de urşi din România.

Proiectul, care completează pachetul de măsuri care vizează managementul populaţiei de urşi bruni din România, propune o cotă de prevenţie de 426 de exemplare şi o cotă de intervenţie de 55 de exemplare, iar judeţele unde se pot recolta aceste exemplare sunt stabilite în funcţie de numărul şi valoarea atacurilor asupra culturilor, gospodăriilor, respectiv numărul de atacuri asupra oamenilor, a precizat Tanczos Barna.

Recoltarea exemplarelor de urs de realizează după obţinerea autorizaţiei de mediu, fiind interzisă recoltarea exemplarelor a căror blană depăşeşte 350 de puncte C.I.C., precum şi a femelelor însoţite de pui cu vârsta sub 2 ani.

"Ştim cu toţii că în România ne confruntăm cu o situaţie alarmantă în ceea ce priveşte conflictele om-urs. Această situaţie alarmantă se înrăutăţeşte pe zi ce trece, numărul urşilor brun în România creşte constant - şi acest lucru este demonstrat prin studii ştiinţifice. (...) Aceste conflicte au generat zeci de decese ale cetăţenilor din România, au generat sute de cazuri de spitalizare a persoanelor atacate. Numărul conflictelor creşte şi acceptanţa populaţiei scade zi de zi, din cauza lipsei măsurilor de management activ a populaţiei. Ce s-a întâmplat până acum - fără studiu nu se putea interveni asupra populaţiei de urşi bruni din România. Trebuie să demonstrăm şi în România şi la Bruxelles că aceste intervenţii nu afectează în mod negativ populaţia de urs brun în ţară", a declarat Tanczos Barna, într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament.

El a subliniat că parchetul de măsuri trebuie să vizeze în primul rând aspectele privind protejarea vieţii umane, aspectele privind protejarea bunurilor generate de om, în paralel cu protejarea acestei specii.

Din 2021 până în prezent, au fost realizate, pe baza OUG 81, 1.081 de alungări, 111 relocări şi 56 de extrageri, a adăugat fostul ministru al Mediului.

"Deci nu s-a măcelărit practic populaţia de urs, aşa cum s-a anunţat în 2021 de către cei care au criticat măsura, Planul Naţional de Acţiune este pus în aplicare printr-un proiect european de 10 milioane de euro şi aceste măsuri deja sunt efective. (...) Ultimul studiu arată foarte clar că populaţia de urşi bruni din România creşte, arată foarte clar că este într-o stare de conservare favorabilă, arată foarte clar că densitatea în anumite zone este atât de mare încât poate să afecteze negativ populaţia de urs brun în România şi arată foarte clar că o intervenţie bazată pe cote de prevenţie nu va afecta în mod negativ această populaţie strict protejată. 426 de exemplare propunem noi să fie recoltate anual, printr-o o cotă de prevenţie. Această cotă a fost stabilită inclusiv în studiu şi specialiştii (...) demonstrează faptul că această cotă este atât de mică, încât nu va fi nu va avea nici un efect negativ asupra populaţiei de urşi bruni. De altfel, este cu mult sub cotele de prevenţie şi intervenţie din celelalte state membre, unde există populaţie de urşi bruni", a explicat Tanczos Barna.

Deputatul UDMR Könczei Csaba, iniţiator şi membru în Comisia de agricultură, a subliniat că în anul 2016 au existat circa 50 de cazuri de atacuri ale urşilor asupra agriculturii şi zootehniei, acestea fiind de 500 în anul 2023. Totodată, judeţele afectate erau 7 în 2016, iar acum sunt 23 de judeţe.

"Până în 2023 Ministerul Mediului a plătit pagube în valoare de 21,4 milioane de lei, iar în anul acesta deja s-au plătit peste 3 milioane de lei pagube, Deci vedem foarte clar că aceste pagube şi bineînţeles rezolvarea problematicii urşilor bruni la nivel naţional ar descărca ţara de o sumă consistentă de bani care sunt plătiţi către fermieri foarte corect. (...) Decizia finală privind proiectul de lege va fi luată de comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi apoi de plenul Camerei. UDMR va trata protecţia vieţii umane ca o prioritate şi în comisiile din Camera Deputaţilor, în scopul introducerii cât mai rapide în lege a cotelor de vânătoare pentru populaţia de urşi", a adăugat deputatul.

Iniţiativa legislativă depusă în Senat completează Ordonanţa de Urgenţă din 2021 privind intervenţia imediată şi Legea Vânătorii. Proiectul de lege prevede că asociaţiile de vânătoare trebuie să preia probe genetice în cazul împuşcării, iar urşii masculi de vârf care depăşesc anumite punctaje şi urşii cu pui nu pot fi împuşcaţi. De asemenea, se instituie obligaţia strictă de raportare pentru monitorizarea precisă a extragerilor. Totodată, se stipulează în lege că Ministerul Mediului trebuie să efectueze recensăminte ale populaţiei de urs la fiecare doi ani şi să stabilească cotele de vânătoare pe baza acestora.

Proiectul de lege UDMR va fi discutat în Senat şi apoi va fi adoptat de plenul Camerei Deputaţilor. AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 23

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 15-05-2025 15:49

Ionuț Vulpescu: În vremuri de confuzie și diviziune, nu trebuie să ne uităm rădăcinile europene

Rădăcinile europene nu trebuie uitate, a afirmat, joi, deputatul PSD Ionuț Vulpescu, președinte al Adunării Generale a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (AIO), care a menționat că proiectul european este tot mai des pus sub semnul întrebării pe întregul continent. Prezent la evenimentul aniversar 'Together for Europe - 75

Viata Parlamentara 15-05-2025 15:43

Parlament/ Se introduc limite clare cu privire la durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților (proiect)

Doi senatori AUR, Petrișor Peiu și Niculina Stelea, au depus la Parlament un proiect de lege prin care se introduc limite clare privind durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților comerciale. Potrivit expunerii de motive, propunerea legislativă urmărește introducerea unor limite clare privind durata mandatelor administrator

Viata Parlamentara 12-05-2025 18:11

Senat/Abrudean, la întâlnirea cu președinta Parlamentului European: România este guvernată cu responsabilitate, chiar și în această perioadă complicată

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a evidențiat, luni, la Budapesta, la o discuție cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, că 'angajamentul' României pentru stabilitate, reforme și parcurs european rămâne 'la fel de ferm și de actualitate'. 'Discuție cu doamna Roberta Metsola,

Viata Parlamentara 12-05-2025 17:41

Camera Deputaților/Demnitarii să-și poată rezerva posturile didactice din învățământ doar 5 ani - adoptare tacită

Camera Deputaților a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă care prevede limitarea la cel mult cinci ani consecutivi a dreptului cadrelor didactice de rezervare a postului sau catedrei pe durata ocupării de către acestea a unor demnități sau funcții publice, termenul de adoptare și vot fiind depășit. Proiectul merge la Senat, care este f

Viata Parlamentara 12-05-2025 16:14

Parlament: 20 mai - ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel

O ședință solemnă a Senatului și Camerei Deputaților consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel va avea loc pe 20 mai, au decis, luni, prin aprobarea unui Memorandum intern, Birourile permanente reunite ale celor două Camere. 'În contextul relațiilor privilegiate româno israelien

Viata Parlamentara 12-05-2025 14:19

Camera Deputaților/ Ministrul Sănătății nu participă la 'Ora Guvernului'; are alt program

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu va fi prezent luni la dezbaterea 'Ora Guvernului' din plenul Camerei Deputaților, deoarece are alt program. Dezbaterea a fost programată săptămâna trecută, la solicitarea grupului parlamentar al USR, tema propusă fiind 'Situația catastrofală din sistemul sanitar cu privire la investiț

Viata Parlamentara 09-05-2025 01:08

Senat/ Moțiunea simplă împotriva lui Rafila - scoasă de pe ordinea de zi a plenului de luni

Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, inițiată de SOS România, AUR și POT, programată inițial a fi dezbătută și votată luni, a fost scoasă de Biroul permanent de pe ordinea de zi a plenului Senatului. Motivul invocat a fost similar celui de la Camera Deputaților, unde moțiunea simplă împotriva min

Viata Parlamentara 08-05-2025 13:55

Camera Deputaților: Evaluarea judecătorilor de la ICCJ - reintrodusă în legislație (proiect)

Deputatul USR Oana Murariu a depus la Parlament un proiect de lege care are ca principală prevedere reintroducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Oana Murariu precizează în expunerea de motive a proiectului că reintroducerea evaluării judecătorilor de la ÎCCJ este 'absolut firească'

Viata Parlamentara 07-05-2025 19:40

Senat: Moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila; dezbatere și vot, luni

O moțiune simplă intitulată 'Vaccinuri, minciuni și tăcere. Ministrul Rafila trebuie să plece' a fost depusă, miercuri, în plenul Senatului, de senatorul S.O.S. România Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care a condus ședința de plen de miercuri, a anunțat că, î

Viata Parlamentara 07-05-2025 12:49

Camera Deputaților/Ziua națională a gastronomiei și vinului românesc - sărbătorită și în plan internațional, prin evenimente de diplomație

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect care prevede ca Ziua națională a gastronomiei să fie sărbătorită și în plan internațional, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, prin organizarea de evenimente de diplomație publică și culturală care să pună în valoare specificul gastronomiei și vinului românesc.

Viata Parlamentara 07-05-2025 12:05

Camera Deputaților: Măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin care se instituie măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și

Viata Parlamentara 07-05-2025 11:18

Ciubuc: Ne aflăm într-o criză constituțională; avem un președinte interimar care nu poate numi un prim-ministru interimar

Deputatul S.O.S. România Ciprian Ciubuc a declarat miercuri că în România este 'o criză constituțională', deoarece președintele interimar, conform Constituției, nu poate numi un prim-ministru interimar. 'Cu toții sper că ne-am revenit după șocul unora care au primit o lovitură din partea votului românilor și

Viata Parlamentara 07-05-2025 11:12

Camera Deputaților/Maria Cernit: Ziua de 8 mai ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii

Ziua de 8 mai, în care se marchează egalitatea de șanse între bărbați și femei, ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii, a afirmat, miercuri, în plen, deputata POT Maria Cernit. 'Pe 8 mai marcăm Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, un prilej

Viata Parlamentara 06-05-2025 22:48

Senat - Comisia de cultură: 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală

Comisia pentru cultură și media a Senatului a organizat marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie', care marchează 35 de ani de la acel moment emoționant.

Viata Parlamentara 06-05-2025 19:51

Abrudean: 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei', eveniment cu multiple semnificații culturale pentru relațiile româno-moldovene

'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie' este un eveniment cu multiple semnificații pentru relațiile dintre România și Republica Moldova, un drum al 'recun