Camera Deputaţilor: Elevi şi studenţi au simulat un proces cu un criminal nazist, promotor al programului de sterilizare forţată

Mai mulţi elevi şi studenţi din Complexul Educaţional "Laude-Reut" şi alte colegii şi universităţi din Bucureşti, Iaşi, Ploieşti, Buzău şi Sibiu au participat, joi, în sala de plen a Camerei Deputaţilor, la un proces simulat care l-a avut în boxa acuzaţilor pe Ernst Rudin (1874-1952), creierul legislaţiei "igienei rasiale", promotor al programului nazist de sterilizare forţată.
Iniţiativa a aparţinut Fundaţiei Magna cum Laude-Reut şi Complexului Educaţional "Laude-Reut", împreună cu Social Excellence Forum din Israel şi Ambasada Statului Israel la Bucureşti.
"Apreciez nespus deschiderea Parlamentului României pentru a aduce în prim plan şi a face lumină asupra unei pagini grele din trecut. Ne aflăm astăzi în faţa unui moment istoric şi a unei premiere in România - judecarea în cadrul unui proces simulat a unuia dintre criminalii nazişti direct responsabili de genocidul rasial. Este un proces care se impunea să aibă loc chiar şi post-mortem pentru generaţiile trecute, prezente şi viitoare şi pentru victimele şi supravieţuitorii Holocaustului şi familiile acestora. (...) Este o luptă constantă şi asumată de toţi cei ce credem în libertate, demnitate şi valorile morale. Această luptă o purtăm şi prin educaţie. Prin simularea de azi consider că avem o contribuţie valoroasă la cunoaşterea adevărului şi odată cu aceasta la combaterea antisemitismului şi a extremismului", a subliniat Tova Ben Nun-Cherbis, preşedintele Complexului Educaţional "Laude - Reut".
Totodată, a adăugat el, rolul acestei simulări este de a evidenţia importanţa respectului faţă de ceilalţi şi de a accepta diferenţa şi unicitatea individuală, precum şi nevoia de unitate şi solidaritate, toate determinate de faptul că suntem parte a unei comunităţi.
"Trag un semnal de alarmă cu privire la pericolul credinţei oarbe într-un lider abuzator. Astfel, consider că evenimentul de astăzi, din Parlamentul României, permite tuturor celor implicaţi să contribuie nu doar la procesul istoric justiţionar, ci este o declaraţie de luptă împotriva extremismului şi antisemitismului", a transmis el.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a subliniat că acţiunea de la Parlament readuce în atenţie importanţa deprinderii exerciţiului utilizării instrumentelor internaţionale în materie de drepturile omului şi reparaţia istorică adusă în memoria generaţiilor victime ale Holocaustului.
"România a devenit un model regional în privinţa asumării Holocaustului şi contracarării negării şi distorsionării adevărului despre acesta. De remarcat este faptul că definiţia de lucru a antisemitismului a fost adoptată în Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului în timpul preşedinţiei române din perioada martie 2016 - martie 2017. Ulterior, Parlamentul României a adoptat, la 20 iunie 2018, cu o majoritate copleşitoare, o lege cu privire la combaterea antisemitismului care include definiţia de lucru a antisemitismului adoptată în această alianţă. Continuăm să susţinem această definiţie la nivel internaţional. (...) Sperăm ca atitudinea proactivă a autorităţilor române va produce rezultatele pozitive în combaterea acestor fenomene îngrijorătoare. La nivel politic există o preocupare constantă pentru a aducerea la lumină a adevărului istoric", a afirmat Marcel Ciolacu, care s-a referit la importanţa educării tinerei generaţii.
Potrivit acestuia, discursul de ură, discriminarea trebuie arătate şi blamate ori de câte ori apar.
"Ca viitori lideri, vă rog să reţineţi importanţa respectării drepturilor şi demnităţii umane prin acţiuni concrete", le-a transmis el elevilor prezenţi în plenul Camerei Deputaţilor.
Evenimentul din Parlament are o mare putere de simbol, de exemplu, a subliniat, la rândul său, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.
"Faptul că suntem în sala Parlamentului şi nu într-un tribunal, această simulare de proces este mai mult decât simbolică, pentru că în această sală oamenii aleşi să fie aici pot vota legi, pot face lucruri care să nu permită ceea ce voi sunteţi chemaţi astăzi să judecaţi. Este iarăşi un simbol că peste ani, indiferent câţi au trecut, lucrurile rele nu se uită, iar Holocaustul, marile crime împotriva romilor, împotriva deţinuţilor comunişti trebuie să rămână în memorie. (...) Indiferent de câţi ani trec, vinovăţiile ies la suprafaţă, iar vinovaţii sunt pedepsiţi", a arătat ministrul Culturii.
Reuven Azar, ambasadorul Statului Israel în România, a amintit faptul că Ernst Rudin, fost director al Institutului German de Cercetări Psihiatrice şi preşedinte al Societăţii Germane de Igienă Rasială, a fost coautor al legislaţiei naziste care a făcut posibilă sterilizarea forţată şi eutanasierea voluntară.
"Conferinţa de astăzi are rolul de a evoca obligaţia noastră, a tuturor, de a nu uita ororile care s-au petrecut cu doar 78 de ani în urmă. (...) În timpul regimului nazist, peste 400.000 de persoane au fost sterilizate forţat, iar circa 300.000 dintre pacienţii internaţi în instituţiile psihiatrice au fost ucişi, în vreme ce 70.000 dintre aceştia au fost ucişi în camerele de gazare. Promotorii igienei rasiale, printre care Ernst Rudin, au jucat un rol major în Holocaust, căruia i-au căzut victime atât evrei, cât şi populaţiile romani, slave şi de culoare, precum şi persoane cu dizabilităţi fizice sau intelectuale. Consecinţa regimului nazist a fost Holocaustul. Acesta este un fenomen unic comparativ cu orice alt genocid din istoria omenirii", a arătat Reuven Azar.
Diplomatul a amintit că Holocaustul a fost plănuit şi executat în urma unei ideologii rasiale atotcuprinzătoare, care a creat ierarhia universală între popoare.
"Holocaustul este unic în istoria umanităţii. Cu toţii avem datoria morală de a învăţa despre ceea ce s-a întâmplat pentru a înţelege pericolul unei astfel de ideologii şi pentru a lua măsurile de prevenire. Toţi suntem egali, indiferent de rasă. (...) Calitatea de a fi diferiţi ne permite să ne bucurăm de avantajele pe care le aduce fiecare prin unicitatea sa", a transmis ambasadorul Israelului.
Printre cei prezenţi la eveniment s-au aflat ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Peer Gebauer, preşedintele Curţii Constituţionale, Marian Enache, judecătoarea CCR Iuliana Scântei, vicepreşedintele Senatului Robert Cazanciuc, reprezentanţi ai unor instituţii din ţară şi din Israel. AGERPRES/(A - autor: Cătălina Matei, editor: Florin Marin. editor online: Ady Ivaşcu)
***Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ionuț Vulpescu: În vremuri de confuzie și diviziune, nu trebuie să ne uităm rădăcinile europene
Rădăcinile europene nu trebuie uitate, a afirmat, joi, deputatul PSD Ionuț Vulpescu, președinte al Adunării Generale a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (AIO), care a menționat că proiectul european este tot mai des pus sub semnul întrebării pe întregul continent. Prezent la evenimentul aniversar 'Together for Europe - 75
Parlament/ Se introduc limite clare cu privire la durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților (proiect)
Doi senatori AUR, Petrișor Peiu și Niculina Stelea, au depus la Parlament un proiect de lege prin care se introduc limite clare privind durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților comerciale. Potrivit expunerii de motive, propunerea legislativă urmărește introducerea unor limite clare privind durata mandatelor administrator
Senat/Abrudean, la întâlnirea cu președinta Parlamentului European: România este guvernată cu responsabilitate, chiar și în această perioadă complicată
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a evidențiat, luni, la Budapesta, la o discuție cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, că 'angajamentul' României pentru stabilitate, reforme și parcurs european rămâne 'la fel de ferm și de actualitate'. 'Discuție cu doamna Roberta Metsola,
Camera Deputaților/Demnitarii să-și poată rezerva posturile didactice din învățământ doar 5 ani - adoptare tacită
Camera Deputaților a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă care prevede limitarea la cel mult cinci ani consecutivi a dreptului cadrelor didactice de rezervare a postului sau catedrei pe durata ocupării de către acestea a unor demnități sau funcții publice, termenul de adoptare și vot fiind depășit. Proiectul merge la Senat, care este f
Parlament: 20 mai - ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
O ședință solemnă a Senatului și Camerei Deputaților consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel va avea loc pe 20 mai, au decis, luni, prin aprobarea unui Memorandum intern, Birourile permanente reunite ale celor două Camere. 'În contextul relațiilor privilegiate româno israelien
Camera Deputaților/ Ministrul Sănătății nu participă la 'Ora Guvernului'; are alt program
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu va fi prezent luni la dezbaterea 'Ora Guvernului' din plenul Camerei Deputaților, deoarece are alt program. Dezbaterea a fost programată săptămâna trecută, la solicitarea grupului parlamentar al USR, tema propusă fiind 'Situația catastrofală din sistemul sanitar cu privire la investiț
Senat/ Moțiunea simplă împotriva lui Rafila - scoasă de pe ordinea de zi a plenului de luni
Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, inițiată de SOS România, AUR și POT, programată inițial a fi dezbătută și votată luni, a fost scoasă de Biroul permanent de pe ordinea de zi a plenului Senatului. Motivul invocat a fost similar celui de la Camera Deputaților, unde moțiunea simplă împotriva min
Camera Deputaților: Evaluarea judecătorilor de la ICCJ - reintrodusă în legislație (proiect)
Deputatul USR Oana Murariu a depus la Parlament un proiect de lege care are ca principală prevedere reintroducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Oana Murariu precizează în expunerea de motive a proiectului că reintroducerea evaluării judecătorilor de la ÎCCJ este 'absolut firească'
Senat: Moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila; dezbatere și vot, luni
O moțiune simplă intitulată 'Vaccinuri, minciuni și tăcere. Ministrul Rafila trebuie să plece' a fost depusă, miercuri, în plenul Senatului, de senatorul S.O.S. România Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care a condus ședința de plen de miercuri, a anunțat că, î
Camera Deputaților/Ziua națională a gastronomiei și vinului românesc - sărbătorită și în plan internațional, prin evenimente de diplomație
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect care prevede ca Ziua națională a gastronomiei să fie sărbătorită și în plan internațional, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, prin organizarea de evenimente de diplomație publică și culturală care să pună în valoare specificul gastronomiei și vinului românesc.
Camera Deputaților: Măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin care se instituie măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și
Ciubuc: Ne aflăm într-o criză constituțională; avem un președinte interimar care nu poate numi un prim-ministru interimar
Deputatul S.O.S. România Ciprian Ciubuc a declarat miercuri că în România este 'o criză constituțională', deoarece președintele interimar, conform Constituției, nu poate numi un prim-ministru interimar. 'Cu toții sper că ne-am revenit după șocul unora care au primit o lovitură din partea votului românilor și
Camera Deputaților/Maria Cernit: Ziua de 8 mai ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii
Ziua de 8 mai, în care se marchează egalitatea de șanse între bărbați și femei, ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii, a afirmat, miercuri, în plen, deputata POT Maria Cernit. 'Pe 8 mai marcăm Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, un prilej
Senat - Comisia de cultură: 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală
Comisia pentru cultură și media a Senatului a organizat marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie', care marchează 35 de ani de la acel moment emoționant.
Abrudean: 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei', eveniment cu multiple semnificații culturale pentru relațiile româno-moldovene
'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie' este un eveniment cu multiple semnificații pentru relațiile dintre România și Republica Moldova, un drum al 'recun