logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Protest pe holurile Parlamentului al reprezentanţilor unor asociaţii civice

Imagine din galeria Agerpres

Trei reprezentanţi ai unor asociaţii civice au protestat, joi, pe holurile Palatului Parlamentului, în timp ce deputaţii şi senatorii îşi exprimau votul asupra Guvernului propus de premierul desemnat Nicolae Ciucă, afişând un banner pe care era expus mesajul: "Tot voi?".

Protestatarii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că PNL face un guvern cu PSD, apreciind astfel că trădează electoratul care a votat coaliţia din care a făcut parte şi USR.

"Am venit să spunem că suntem aici. E clar: suntem aici. În România, societatea civilă are o voce, voce pe care vreţi sa o auziţi. Ieri am lansat un manifest al societăţii civile, suntem aici, cu ochii pe voi. (...) Sute de oameni au semnat manifestul civil pe care l-am lansat ieri! Nu abandonăm România, aşa cum fac PSD şi PNL, care îşi bat joc din nou", a afirmat Diana Voicu, reprezentant al Asociaţiei Iniţiativa România.

"De 30 de ani avem aceeaşi guvernare, avem aceiaşi oameni politici care se plimbă de la un partid la altul. Anul trecut oamenii au votat schimbarea. Din păcate, domnul Iohannis şi PNL s-au urcat pe PSD şi la 10 luni distanţă acel PSD este ok. Şi-au trădat alegătorii şi ne-au sfidat pe noi", a spus şi Marian Rădună, reprezentant al Geeks for Democracy.

"Special am venit de la Cluj în calitate de reprezentant al grupurilor care au facilitat protestele pentru justiţie să le spun în faţa unora dintre angajaţii noştri, începând cu preşedintele, continuând cu prim-ministrul Florin Cîţu şi cu PNL, că au trădat votul a milioane de români prin ceea ce au făcut. Ei au jurat, şi-au luat un angajament fata de milioane de români când ne-au cerut votul că niciodată nu se vor alia cu PSD, grupare infracţională", a adăugat Ligia Măhălean, reprezentant al Asociaţiei "Umbrela Anticorupţie".

Cei trei l-au atenţionat pe Sorin Grindeanu, care a trecut spre biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, că este cel care a dat Ordonanţa 13: "Ce le spuneţi votanţilor PSD, domnule Grindeanu? E bine cu PNL?", Grindeanu nu a intrat însă în dialog cu ei şi a trecut mai departe.

Protestatarii i-au strigat "Ruşine! Ruşine!"şi lui Florin Cîţu care a trecut prin apropiere, evitând calea de acces din apropierea lor.

La un moment dat s-a alăturat protestului liderul AUR, George Simon, care i-a sfătuit pe cei prezenţi să strige şi împotriva lui Klaus Iohannis "pe care l-au votat".

"Lăsaţi-i în pace să protesteze. (...) E dictatura şi a lui Klaus Iohannis, nu uitaţi de el, că voi l-aţi votat", a spus Simion, care n-a fost însă acceptat de protestatari, dar nici el n-a dorit să se alăture protestului, "pentru că ei sunt şi cu LGBT şi cu altele".

Cei trei reprezentanţi ai asociaţiilor s-au întins apoi pe jos, în momentul în care au fost invitaţi de reprezentanţii Camerei Deputaţilor să părăsească holul, în condiţiile în care ei au avut acces în Palatul Parlamentului în calitate de invitaţi ai unui deputat. În final, bannerul a fost confiscat.

Mai multe asociaţii civice, printre care Iniţiativa România, Grupul pentru Dialog Social GDS şi Corupţia Ucide, solicită actualei puteri repararea legilor Justiţiei, inclusiv desfiinţarea SIIJ, alegerea primarilor în două tururi, desfiinţarea pensiilor speciale, un guvern fără dosare penale, depolitizarea instituţiilor de stat şi transparenţă în cheltuirii banilor publici din programele PNDL şi PNRR, avertizând că vor ieşi din nou în stradă dacă se va legifera împotriva acestor cereri.

Acestea au dat publicităţii miercuri un document intitulat "Nu abandonăm România. Declaraţie a societăţii civile către cei care deţin puterea în stat" în care susţin că ultimele luni au reprezentat "o mineriadă politică" şi a fost "zdrobit ceea ce se construise în săptămâni şi luni de proteste curate care cereau un destin european pentru România".

Iniţiatorii declaraţiei sunt 9 asociaţii civice: Iniţiativa România, Grupul pentru Dialog Social GDS, Vă vedem din Sibiu, Corupţia Ucide, Geeks for Democracy, Freedom House România, Societatea Timişoara, Aradul Civic, Reset. Documentul a fost semnat de mai multe alte organizaţii şi mişcări civice şi aproape 50 de personalităţi ale societăţii civile din România, printre care Ada Solomon, Brînduşa Armanca, Dan Teodorescu, Mircea Cărtărescu, Monica Macovei, Tudor Chirilă, Valeriu Nicolae, Vladimir Tismăneanu. AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, Alina Novăceanu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)

 

Citeşte şi:

 

LIVE UPDATE VIDEO Parlamentul se întruneşte pentru votul de învestire a Guvernului propus de Nicolae Ciucă

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 17-04-2025 20:52

SOS România anunță o moțiune simplă, la Senat, împotriva ministrului Sănătății

Senatorii SOS România vor depune, săptămâna viitoare, la Parlament, o moțiune simplă prin care cer demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din cauza 'gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare din România', a anunțat joi Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Potrivit senatorului

Viata Parlamentara 15-04-2025 17:04

Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe - restituită inițiatorilor

Biroul permanent al Camerei Deputaților a restituit, marți, inițiatorilor o moțiune simplă depusă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Moțiunea simplă inițiată de AUR și POT împotriva ministrului Emil Hurezeanu a fost depusă marți la Camera Deputaților, iar Biroul permanent a decis că textul nu respectă prevede

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:55

Cazanciuc, după întâlnirea cu delegația SUA: Am discutat cu harta strategică pe masă rolul și locul României în Europa

Robert Cazanciuc (PSD), vicepreședinte al Senatului, a afirmat marți că a prezentat delegației de congresmeni din SUA prezentă la București o hartă cu rolul și locul României în Europa și că discuțiile au avut loc cu harta strategică pe masă. El a explicat, după întâlnirea de la Parlament cu cei opt membri ai Congresulu

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:14

Suciu, după întâlnirea cu delegația SUA: Anularea alegerilor, ca o discuție liberă despre situația politică

Discuțiile senatorilor și deputaților români cu delegații Congresului SUA au vizat aspecte ale diplomației parlamentare, iar tema anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut a fost abordată ca 'o discuție liberă despre situația politică din România', a declarat la finalul discuțiilor vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu.

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:08

Cameră/ Comisia pentru cultură: Anul 2027 se instituie ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'

Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților a dat, marți, cu unanimitate de voturi, raport de adoptare unui proiect de lege care prevede instituirea anului 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'. 'Se instituie anul 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu' în România. Cu prilejul sărbătoririi 'Anului Ion I.C. Brătianu'

Viata Parlamentara 14-04-2025 18:58

Senat: Legea privind pedepsirea șoferilor drogați, adoptată

Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Au fost înregistrate 85 de voturi ''pentru'', 3 ''împotrivă''

Viata Parlamentara 14-04-2025 18:18

Centrele de plasament au obligația să instaleze sisteme de supraveghere video - proiect adoptat de Senat

Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect legislativ inițiat de parlamentari de la USR care vizează protecția și promovarea drepturilor copilului, în sensul instituirii în sarcina serviciilor de tip rezidențial și a furnizorilor de servicii sociale a obligației de a instala sisteme de supraveghere video și de menținere a acestora în stare de func

Viata Parlamentara 14-04-2025 17:37

Senat: Emanuel-Gabriel Botnariu, numit președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități

Plenul Senatului l-a numit, luni, pe Emanuel-Gabriel Botnariu președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități începând din 27 aprilie, pentru un mandat de patru ani. S-au înregistrat 89 de voturi ''pentru'' și 21 ''împotrivă'

Viata Parlamentara 14-04-2025 16:59

Senat/ Abrudean, în vizită oficială în Azerbaidjan: Țările noastre, unite printr-un Parteneriat strategic

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a efectuat, în perioada 12-14 aprilie, o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la invitația președintei Sahiba Gafarova a Parlamentului azer (Milli Majlis). Potrivit unui comunicat al Senatului, Abrudean a abordat, în cadrul întrevederii oficiale cu Sahiba Gafaro

Viata Parlamentara 14-04-2025 15:02

Cazanciuc: Vizita congresmenilor americani în România - un mesaj de parteneriat strategic între cele două țări

Vizita în România a unei delegații a Congresului SUA reprezintă un mesaj de ''parteneriat strategic'' între cele două țări, a declarat, luni, vicepreședintele Senatului Robert Cazanciuc, care a susținut că Statele Unite s-au bazat ''întotdeauna'', în Europa, ''pe doi piloni strategici - Polonia și

Viata Parlamentara 14-04-2025 14:13

Ștefan Pălărie: USR solicită reînființarea comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea cazului Nordis

USR propune reînființarea comisiei parlamentare de anchetă care să se ocupe de cazul Nordis, în condițiile în care cea aprobată anul trecut în luna noiembrie nu a lucrat ''nici măcar o dată''. Liderul senatorilor USR, Ștefan Pălărie, a declarat luni, la Palatul Parlamentului, că se vor relua toate proced

Viata Parlamentara 14-04-2025 13:46

Senat/Comisii: Raport de admitere pentru legea privind pedepsirea șoferilor drogați

Comisiile juridică și de sănătate din Senat au acordat, luni, raport de admitere cu amendamente propunerii legislative privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Proiectul a fost amânat de două ori în Comisia juridică pentru

Viata Parlamentara 11-04-2025 12:24

Camera Deputaților/ Institutul Național de Formare în Sectorul Public va fi înființat prin comasarea a patru instituții (proiect)

Deputatul PSD Mihai Ghigiu a depus la Parlament un proiect de lege care propune înființarea Institutului Național de Formare în Sectorul Public, prin comasarea a patru instituții publice. ''Se înființează Institutul Național de Formare în Sectorul Public, instituție publică de interes național, cu personalitate

Viata Parlamentara 10-04-2025 14:01

Parlament/ Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, obligatorie (proiect)

Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, dacă patrupedele nu au acte de pedigree, va fi obligatorie, prevede o propunere legislativă pentru modificarea și completarea OUG nr.155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, depusă la Parlament. 'Este obligatorie sterilizarea câinilo

Viata Parlamentara 08-04-2025 17:14

Diana Buzoianu (USR): Calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific când se calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu

Președintele Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR), a declarat marți că, în sfârșit, calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific care poate să fie luat în considerare de procurori atunci când calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu. 'Eu am atras atenția că, în legea inițială, &i