Cameră - dezbateri/ Violenţa domestică - o problemă globală pentru care trebuie luate măsuri urgente

Violenţa împotriva femeii reprezintă o problemă globală pentru care trebuie luate măsuri urgente, au apreciat, luni, în plen, deputaţii de la toate grupurile parlamentare, la o dezbatere care marchează Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei domestice - 24 noiembrie.
"Violenţa asupra femeilor este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din lume. Are loc atât în familie, cât şi la locul de muncă, pe stradă, la şcoală. (...) Violenţa împotriva femeilor şi minorilor este o problemă globală şi reprezintă o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului, care s-a agravat din ce în ce mai mult în România, dar şi în UE, motiv pentru care trebuie să luăm măsuri urgente pentru combaterea acestui fenomen", a declarat deputatul PSD Georgeta Holban.
Urmările violenţei fizice şi sexuale sunt înspăimântătoare şi numărul acestora atinge cote alarmante în continuare, aproape că nu trece o zi fără un nou caz de violenţă domestică, iar 40% dintre ordinele de protecţie sunt încălcate de agresori, a atras atenţia deputatul UDMR Andrea-Eva Csep.
"Un exemplu deosebit de înspăimântător: între 2013-2020, o femeie din Bucureşti a avut 12 ordine de protecţie emise de instanţă. Toate au fost încălcate de către agresor, pentru că în România plângerile nu aveau valoare, iar încălcarea ordinelor de protecţie nu putea fi dovedită în principal din motivul neaplicabilităţii brăţărilor electronice. Ca şi un aspect comparativ: 30 de ţări din lume folosesc deja sistemul electronic de monitorizare. Studiile au arătat că odată monitorizaţi, 95% dintre agresori se tem să recidiveze. (...) La nivel global, 6% dintre femei declară că au fost supuse violenţei sexuale de soţul sau partenerul lor, 15 milioane de adolescente din întreaga lume, cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani, au suferit sex forţat. Una din 10 femei din Uniunea Europeană recunoaşte că s-a confruntat cu hărţuire cibernetică de la vârsta de 15 ani. În cinci regiuni, 82% dintre femeile parlamentare au declarat că au suferit o formă de violenţă psihologică în timp ce îşi aveau mandatul", a argumentat ea.
Aceasta a adăugat că în jur de 50 de femei îşi pierd viaţa în fiecare săptămână în Uniunea Europeană ca urmare a violenţei domestice, iar acest număr a crescut în perioada carantinei.
"Aşadar, pandemia COVID-19 nu a condus la îmbunătăţirea situaţiei, toate tipurile de violenţă împotriva femeilor şi fetelor, în special violenţa domestică, s-au intensificat, relaţiile familiale tind să devină din ce în ce mai încordate. În unele ţări, apelurile la liniile de asistenţă s-au multiplicat şi de cinci ori; la noi, în România, femeile agresate au apelat de 2.831 de ori numărul unic naţional din luna mai 2020 până acum. Şi, atenţie, în fiecare oră, o femeie sună la 112 pentru a-şi reclama partenerul violent. Şi asta nu este tot: sunt extrem de multe victime care nu apelează la ajutor, care preferă să îndure în tăcere din motivul lipsei adăposturilor şi a unui sistem de protecţie eficient. Din nefericire, multe dintre femei sunt omorâte înainte să apuce să ceară din nou ajutor", a subliniat Andrea-Eva Csep.
În anul 2020 au fost peste 26.000 de cazuri de loviri sau alte violenţe, 72 de cazuri de omor şi 58 de cazuri de tentativă de omor, acestea fiind doar cifrele raportate, pe baza cărora autorităţile au putut să intervină, a arătat, la rândul său, deputatul PNL Mara Calista.
"Degeaba am reuşit noi, în Parlamentul României, şi am modificat cadrul legislativ pentru a răspunde şi a contracara fenomenul violenţei, dacă instituţii ale statului de forţă, de ordine nu urmăresc ordinele de protecţie. (...) Foarte multe ONG-uri au venit şi au suplinit acolo unde statul român nu a reuşit să facă faţă, iar lucrul acesta, din păcate, a rămas neobservat", a evidenţiat Calista.
În România, la fiecare 30 de secunde, o femeie este bătută de un bărbat, iar la fiecare cinci zile o femeie moare în pumnul unui bărbat, a spus deputatul USR Simina-Geanina Tulbure.
"Ceea ce este mai alarmant este că aproape 60% dintre români consideră justificată violenţa asupra femeilor şi nu reacţionează atunci când sunt martorii unor violenţe. (...) Cred că a venit momentul să devenim conştienţi în ce ţară trăim şi mai ales să nu uităm de româncele din diaspora, care ajung să fie traficate de către bărbaţi. Trebuie să ne unim şi să avem o legislaţie bună în ceea ce priveşte violenţa împotriva femeilor, dar problema nu este legislaţia, ci implementarea sa", a punctat aceasta.
Violenţa domestică este o problemă de societate, cu consecinţe asupra educaţiei copiilor, asupra evoluţiei unei persoane, a apreciat deputatul neafiliat Violeta Alexandru.
"Înfiinţarea de centre pentru protecţia persoanelor victime ale violenţei domestice nu înseamnă doar să amenajezi nişte pereţi. Sunt multe locuri în ţară care, din păcate, nu sunt la îndemâna doamnelor, pentru că lipseşte în comunitate sprijinul necesar. (...) Trebuie să facem mai mult, începând cu familie, biserică, poliţie, educaţie şi chiar angajatorii", a arătat fostul ministru al Muncii.
Deputatul AUR Dan Tănasă a făcut, în acest context, un apel către autorităţi pentru măsuri urgente, argumentând că violenţa împotriva femeilor este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din lume, aceasta fiind, alături de violenţa împotriva copiilor, o problemă de sănătate şi siguranţă publică.
"În ultimii doi ani, pandemia de COVID-19 a produs în rândurile populaţiei din ţara noastră incertitudini, multe persoane au rămas fără loc de muncă sau au lucrat de acasă, copiii au rămas acasă timp îndelungat, fără acces la instituţiile de învăţământ. Prin urmare, tensiunile din familie au crescut exponenţial din aceste cauze (...). La fiecare 30 de secunde o femeie din România este supusă unui act de violenţă în familie. (...) Accesul victimelor la consiliere psihologică, juridică, financiară este în continuare restrâns. (...) Supravieţuitorii violenţei trebuie sprijiniţi în mod real, prin aplicarea legislaţiei, prin majorarea pedepselor din Codul penal pentru agresorii sexuali, pentru pedofilii şi traficanţii de minori", a subliniat deputatul, care a amintit despre scopul campaniei internaţionale de combatere a acestui fenomen - promovarea numărului unic de urgenţă 112 şi a liniei naţionale telefonice gratuite 0800.500.333.
Liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a concluzionat cu o intervenţie punctuală: "În tot tragismul lucrurilor despre care s-a vorbit aici, trebuie să-mi exprim totuşi o mică bucurie, a faptului că am auzit din nou rostindu-se, de la acest microfon, cuvintele "femeie, bărbat, mamă. E bine!". AGERPRES/(A - autor: Cătălina Matei, editor: Florin Marin, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Senat/ Moțiunea simplă împotriva lui Rafila - scoasă de pe ordinea de zi a plenului de luni
Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, inițiată de SOS România, AUR și POT, programată inițial a fi dezbătută și votată luni, a fost scoasă de Biroul permanent de pe ordinea de zi a plenului Senatului. Motivul invocat a fost similar celui de la Camera Deputaților, unde moțiunea simplă împotriva min
Camera Deputaților: Evaluarea judecătorilor de la ICCJ - reintrodusă în legislație (proiect)
Deputatul USR Oana Murariu a depus la Parlament un proiect de lege care are ca principală prevedere reintroducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Oana Murariu precizează în expunerea de motive a proiectului că reintroducerea evaluării judecătorilor de la ÎCCJ este 'absolut firească'
Senat: Moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila; dezbatere și vot, luni
O moțiune simplă intitulată 'Vaccinuri, minciuni și tăcere. Ministrul Rafila trebuie să plece' a fost depusă, miercuri, în plenul Senatului, de senatorul S.O.S. România Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care a condus ședința de plen de miercuri, a anunțat că, î
Camera Deputaților/Ziua națională a gastronomiei și vinului românesc - sărbătorită și în plan internațional, prin evenimente de diplomație
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect care prevede ca Ziua națională a gastronomiei să fie sărbătorită și în plan internațional, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, prin organizarea de evenimente de diplomație publică și culturală care să pună în valoare specificul gastronomiei și vinului românesc.
Camera Deputaților: Măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin care se instituie măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și
Ciubuc: Ne aflăm într-o criză constituțională; avem un președinte interimar care nu poate numi un prim-ministru interimar
Deputatul S.O.S. România Ciprian Ciubuc a declarat miercuri că în România este 'o criză constituțională', deoarece președintele interimar, conform Constituției, nu poate numi un prim-ministru interimar. 'Cu toții sper că ne-am revenit după șocul unora care au primit o lovitură din partea votului românilor și
Camera Deputaților/Maria Cernit: Ziua de 8 mai ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii
Ziua de 8 mai, în care se marchează egalitatea de șanse între bărbați și femei, ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii, a afirmat, miercuri, în plen, deputata POT Maria Cernit. 'Pe 8 mai marcăm Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, un prilej
Senat - Comisia de cultură: 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală
Comisia pentru cultură și media a Senatului a organizat marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie', care marchează 35 de ani de la acel moment emoționant.
Abrudean: 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei', eveniment cu multiple semnificații culturale pentru relațiile româno-moldovene
'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie' este un eveniment cu multiple semnificații pentru relațiile dintre România și Republica Moldova, un drum al 'recun
Gavrilă (POT): Dorin Popa manipulează opinia publică prin minciuni și victimizare; a comis fals în declarații
Anamaria Gavrilă, președinta Partidului Oamenilor Tineri (POT), a respins, marți, afirmațiile deputatului Dorin Popa potrivit cărora ea l-ar fi amenințat și a susținut că acesta a semnat documente oficiale în numele partidului fără a avea împuternicire și a încasat nelegal indemnizația de revoluționar. 'Este regretabil că domnul Dorin Pop
Senat/Comisia pentru cercetarea abuzurilor (dezbatere): ANAF să comunice cu debitorul înainte de emiterea titlului executoriu
Anunțarea debitorului despre datoriile acumulate printr-un telefon sau SMS înaintea aplicării popririi de către ANAF ar conduce, în cele mai multe cazuri, la acoperirea datoriilor și la economii financiare și de timp, este concluzia participanților la dezbaterea organizată, marți, de Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Senat. La dezbaterea int
Dorin Popa, demisionar din POT: Anamaria Gavrilă m-a amenințat că o să intru cu capul în gard
Deputatul Dorin Popa, care și-a anunțat demisia din POT marți, a declarat că președintele acestui partid, Anamaria Gavrilă, l-a amenințat că o să intre 'cu capul în gard' dacă nu face ce vrea ea. 'Îmi anunț astăzi demisia din Partidul Oamenilor Tineri. Simplu. Nu sunt tânăr. Mi-am dat seama că nu sunt tânăr și atunci am deci
Camera Deputaților/ Câciu: Aș putea avea o opțiune de vot; am o părere proastă despre ambii candidați
Deputatul social-democrat Adrian Câciu a afirmat marți că nu susține un anumit candidat în turul al doilea al prezidențialelor, pentru că 'are o părere proastă' despre amândoi, acceptând că totuși ar putea avea o opțiune de vot în favoarea lui Nicușor Dan. Reacția deputatului PSD vine în contextul în care luni
Daniel Suciu: PSD este astăzi în Opoziție
Social-democratul Daniel Suciu, vicepreședinte al Camerei Deputaților, a declarat marți că PSD este în acest moment în Opoziție, iar după părerea lui partidul ar trebui să rămână în Opoziție. Suciu a fost întrebat dacă ar fi oportun ca PSD să rămână în Opoziție sau să participe din nou la guvernare, după ce va fi ales
Palatul Parlamentului - iluminat în portocaliu și galben în 3 iunie, cu ocazia Zilei Internaționale a Piciorului Varus Equin
Parlamentul va fi iluminat, în seara zilei de 3 iunie, în portocaliu și galben, cu ocazia Zilei Internaționale a Piciorului Varus Equin, o afecțiune congenitală care afectează unul din 1.000 de nou-născuti. Potrivit unui memorandum intern aprobat de Biroul permanent al Camerei Deputaților, Comisia pentru sănătate și familie susține acest demers, la