logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

LIVE UPDATE Parlament: Candidaţii propuşi de Dacian Cioloş pentru funcţiile de miniştri - audiaţi în comisiile parlamentare de specialitate

Imagine din galeria Agerpres

Miniştrii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş au fost audiaţi, marţi, în comisiile parlamentare de specialitate.

 

Sursa foto (c) : USR PLUS / Facebook

 

UPDATE ORA 20.47 Parlament - audieri miniştri / Mihăilă: Măsurile restrictive anunţate de domnul preşedinte puteau fi luate mai repede

 

Fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă a declarat, marţi, că măsurile restrictive invocate de preşedintele Klaus Iohannis în contextul pandemiei de COVID-19 puteau fi luate şi asumate mai repede, atunci când se apropia "limita superioară" a capacităţii de îngrijire a sistemului medical.

"Cred că (...) principala cauză pentru care rata de spitalizare este atât de mare este legată de rata mică de vaccinare şi cred că măsurile acestea restrictive anunţate de domnul preşedinte astăzi puteau fi luate şi asumate mai repede, atunci când se apropia limita superioară a capacităţii de îngrijire. Ideea este că au trecut şase săptămâni de când incidenţa a crescut peste 1 la mie la nivel naţional. Acum suntem peste 10 la mie la nivel naţional şi încă există destul de mare libertate de circulaţie", a afirmat Mihăilă, propusă pentru nou mandat în Cabinetul Cioloş, după ce a fost audiată la comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

 

UPDATE ORA 20.34 Parlament - audieri miniştri/ Căţean: Planul Naţional Strategic ar trebui să fie prioritatea numărul zero pentru noi

 

Foto: (c) LIVIU ŞOVA / AGERPRES FOTO

 

Planul Naţional Strategic (PNS) ar trebui să fie prioritatea numărul zero pentru noi, iar până în septembrie 2022, acest plan trebuie să fie finalizat, a declarat, marţi, George Căţean, ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii, la audierile din Comisiile de specialitate din Parlament.

"Planul Naţional Strategic ar trebui să fie prioritatea numărul zero pentru noi. Cele aproximativ 20 de miliarde de euro pe care le vom avea la dispoziţie până în 2027 trebuie să aibă un plan. Avem un deadline, septembrie 2022, ca acest Plan Naţional Strategic să fie finalizat. Cu toţii ar trebui să ne propunem ca în 2023 să nu fim în situaţia în care să nu putem să dăm plăţile directe pe Pilonul I sau să nu putem deschide măsuri care să vizeze investiţia în agricultură şi dezvoltare rurală", a spus George Căţean.

 

UPDATE ORA 20.23 Parlament - audieri miniştri/ George Căţean - aviz negativ pentru funcţia de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

 

Foto: (c) LIVIU ŞOVA / AGERPRES FOTO

 

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, George Căţean, a primit marţi aviz negativ din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

Membrii comisiilor de specialitate au respins nominalizarea lui Goţiu pentru portofoliul de la Agricultură cu 19 voturi "împotrivă", 5 "pentru" şi 7 abţineri.

 

UPDATE ORA 20.09 Parlament - audieri miniştri / Ioana Mihăilă - aviz negativ pentru funcţia de ministru al Sănătăţii

 

Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO

 

Ioana Mihăilă a primit aviz negativ, marţi, pentru funcţia de ministru al Sănătăţii din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

S-au înregistrat şapte voturi "pentru", 18 "împotrivă" şi nouă abţineri.

 

UPDATE ORA 19.49 Parlament - audieri miniştri / Corina Atanasiu - aviz negativ pentru funcţia de ministru al Educaţiei

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

 

Corina Atanasiu a primit, marţi, din partea comisiilor parlamentare de specialitate, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Educaţiei.

S-au înregistrat 10 voturi "pentru", 17 "împotrivă" şi 11 abţineri.

 

UPDATE ORA 19.44 Parlament-audieri miniştri / Mihăilă: Ultima evaluare a INSP primită - România, necesar de 450 de paturi ATI în valul patru

 

Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO

 

Ioana Mihăilă, propusă pentru funcţia de ministrul al Sănătăţii, a afirmat, marţi, la audierea în comisiile parlamentare de specialitate, că pe parcursul verii a primit patru avertizări din partea Institutului Naţional de Sănătate Publică privind valul patru al pandemiei de COVID-19, precizând că ultima dintre acestea indica un necesar de aproximativ 450 de paturi de terapie intensivă.

 

"Pe parcursul verii am primit patru avertizări din partea Institutului Naţional de Sănătate Publică, dar la ultimele am trimis o adresă tocmai solicitându-le să recalculeze riscurile deoarece ei estimau, după ce au recalculat riscurile, că România ar avea nevoie de aproximativ 450 de paturi de terapie intensivă atunci când se atinge numărul maxim de cazuri. Aceasta a fost ultima evaluare a INSP care mi-a fost transmisă mie în data de 2 septembrie 2021", a spus Mihăilă.

 

UPDATE ORA 19.22 Parlament - audieri miniştri / Pîslaru: Deficitul bugetar pentru 2022 ar trebui să fie în jur de 6,2%

 

Deficitul bugetar pentru 2022 ar trebui să fie în jur de 6,2%, iar consolidarea fiscală în jur de 0,8 - 1%, a declarat, marţi, ministrul propus pentru Ministerul Finanţelor, Dragoş Pîslaru, la audierile din comisiile de specialitate ale celor două Camere.

 

UPDATE ORA 19.14 Parlament - audieri miniştri / Goţiu: În PNRR nu există interdicţia ca din 2023 să nu se mai folosească lemnul de foc

 

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu conţine nicio referire privind interdicţia din 2023 a folosirii lemnului de foc pentru încălzirea locuinţelor, ci prevede măsuri legate de tranziţia de la încălzirea cu lemn către alte tipuri de energie, a afirmat, marţi, ministrul propus pentru portofoliul Mediului, Mihai Goţiu, în timpul audierilor din comisiile de specialitate, reunite, ale Parlamentului.

 

UPDATE ORA 19.12 Parlament - audieri miniştri / Oana Ţoiu: Sindicatele şi patronatele să fie invitate la şedinţele CNSU în care se decid restricţii

 

Foto: (c) LIVIU ŞOVA / AGERPRES FOTO

 

Sindicatele şi patronatele reprezentative trebuie invitate, cu rol consultativ, la şedinţele Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în care se decid restricţii pentru angajaţi şi angajatori, a declarat, marţi, ministrul propus al Muncii şi Protecţiei Sociale, Oana Ţoiu, în timpul audierilor parlamentare.

"Vin în faţa dumneavoastră cu propunerea concretă ca partenerii sociali să fie invitaţi şi la Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în cazul şedinţelor în care se discută restricţii şi libertăţi pentru angajaţi şi angajatori. Este necesară prezenţa confederaţiilor patronale şi sindicale reprezentative, chiar dacă au rol consultativ, pentru că felul în care funcţionează acum dialogul este parţial disfuncţional. Nu e necesar să fie anunţate măsuri, apoi proteste ca formă de a reacţiona la ele şi să ajungem să creăm în societate o angoasă semnificativ mai mare decât ar fi fost un răspuns comun de la început", a afirmat Oana Ţoiu.

 

UPDATE ORA 18.53 Parlament - audieri miniştri / Ioana Mihăilă: Mandatul meu a pus pe masă soluţii care au fost faultate de premier

 

Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO

 

Ioana Mihăilă, propusă pentru funcţia de ministrul al Sănătăţii, a afirmat, marţi, la audierea în comisiile parlamentare de specialitate, că va demonstra cu documente că fostul său mandat "a pus pe masă soluţii" privind pandemia de COVID-19 care, însă, "au fost faultate de câte ori s-a putut de către un premier care nu credea că vine valul patru".

 

Ea a spus că pacienţii aşteaptă soluţii şi măsuri ferme. Mihăilă le-a cerut parlamentarilor din cele două comisii de specialitate să se bazeze pe ştiinţă.

 

"Acum câteva ore înainte să ne adunăm în această sală, am văzut cu toţii că 561 de oameni au murit de COVID doar în ultimele 24 de ore, de peste 15 ori mai mulţi decât suntem noi aici. (...) Pacienţii aşteaptă soluţii, nu prelungirea crizei. Aşteaptă măsuri ferme, nu declaraţii şi dezbateri. Înainte să vă lansaţi în întrebări, acuzaţii şi ştiri false vânturate prin presă, vă avertizez că voi demonstra cu documente, nu cu vorbe frumoase că mandatul meu a pus soluţii pe masă soluţii care au fost faultate de câte ori s-a putut de către un premier care nu credea că vine valul patru. Nu mă interesează de la ce partide sunteţi, înţeleg că politica este politică de partid, dar vă cer ca, astăzi, să fim specialişti care se bazează pe ştiinţă. Sunt necesare măsuri ferme şi asta am propus în mandatul meu, asta voi propune în continuare", a transmis Ioana Mihăilă.

 

UPDATE ORA 18.40 Parlament - audieri miniştri / Oana Ţoiu, aviz nefavorabil pentru funcţia de ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale

 

Foto: (c) LIVIU ŞOVA / AGERPRES FOTO

 

Oana Ţoiu, propusă pentru funcţia de ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale, a primit, marţi, aviz nefavorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.



Dintre membrii celor patru comisii de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, 24 de parlamentari au votat împotriva propunerii de aviz favorabil, 18 au votat pentru avizul favorabil, iar 5 parlamentari s-au abţinut.

 

UPDATE ORA 18.24 Parlament - audieri miniştri / Pîslaru: Zero taxe pe salariul minim; am redus aplicabilitatea acestei măsuri doar pe un singur sector, HoReCa

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

 

Măsura Zero taxe pe salariul minim ar urma să fie aplicată doar asupra unui sector pilot, cel de HoReCa, iar impactul ar fi de aproximativ 1,8 miliarde de lei, a declarat, marţi, ministrul propus pentru Ministerul Finanţelor, Dragoş Pîslaru, la audierile din comisiile de specialitate ale celor două Camere.
 

"Zero taxe pe salariul minim. În dezbaterea pe care am avut-o asupra programului de guvernare noi am stat şi am cumpănit cu privire la această măsură şi ceea ce veţi găsi în programul de guvernare este faptul că am redus aplicabilitatea acestei măsuri doar pe un singur sector pilot. Şi acest lucru înseamnă că am avut discuţii cu sectorul HoReCa, deci sectorul de hoteluri - restaurante, care este acum, mai ales în condiţiile pandemiei şi ale restricţiilor, este puternic încercat şi nu-şi mai găseşte forţă de muncă, şi am spus că cea mai bună metodă pentru a testa o astfel de propunere de politică publică este să începem cu un sector în contextul de pandemie care se leagă direct de prioritatea pe care am pus-o pe masă. Impactul este într-o primă fază ceva de genul 1,8 miliarde de lei, pe care nu-l văd ca un impact care să fie neapărat altceva decât un sprijin pe timp de pandemie prin care, repet, putem pilota, testa, dacă măsura respectivă are impactul scontat, şi anume angajarea mai facilă de personal şi menţinerea în viaţă a acestui sector foarte important, sectorul de HoReCa", a declarat Dragoş Pîslaru.

 

UPDATE ORA 18.17 Parlament - audieri miniştri/Goţiu: Până la finalul anului 2026 putem să împădurim 56.700 de hectare de păduri noi

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

 

Până la finalul anului 2026 putem să împădurim 56.700 de hectare de păduri noi şi să constituim peste 3 milioane de metri pătraţi de noi zone de păduri urbane, mai ales că avem susţinere în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a declarat, marţi, ministrul propus pentru portofoliul Mediului, Mihai Goţiu, la audierile din Comisiile de specialitate din Parlament.

"O altă măsură pentru care mă voi implica este cea de a împăduri România şi aici nu ne referim la obligaţia legală pe care o au operatorii privaţi sau Romsilva de a regenera pădurilor care se taie ci ne referim la plantarea, împădurirea unor suprafeţe noi. Acest lucru, aşa cum a fost prevăzut şi în Programul de Guvernare cu care am candidat în 2020 este deja şi are o susţinere în PNRR pe componenta 2, unde sunt prevăzute atragerea a 803 milioane de euro pentru aceste împăduriri, astfel încât până la finalul anului 2026 să putem împăduri 56.700 de ha de păduri noi şi, de asemenea, să constituim peste 3 milioane metri pătraţi de noi zone de păduri urbane. Desigur, această măsură se va face în doi paşi, pentru că trebuie să pregătim capacitatea României de a asigura aceste împăduriri", a susţinut Goţiu.

 

UPDATE ORA 18.03 Goţiu, despre votul din comisiile de specialitate: Din punct de vedere politic, este un vot aşteptat

 

Ministrul propus pentru portofoliul de la Mediu, Mihai Goţiu, consideră că votul negativ pe care l-a primit marţi în comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului este unul politic, însă este convins că parlamentarii au înţeles de fapt că USR are măsuri ferme pentru combaterea tăierilor ilegale de păduri, pentru tragerea la răspundere a tuturor celor care încalcă legislaţia de mediu, pentru reîmpădurirea României şi pentru a curăţa natura de deşeuri.
 

"Din punct de vedere politic, este un vot aşteptat, chiar dacă sunt ferm convins că şi cei care au fost în comisii înţeleg cât sunt de importante protecţia mediului şi măsurile de combatere a schimbărilor climatice şi sper că şi cei care au urmărit această dezbatere înţeleg faptul că avem măsuri ferme pentru combaterea tăierilor ilegale de păduri, pentru tragerea la răspundere a tuturor celor care încalcă legislaţia de mediu, pentru a reuşi într-adevăr să împădurim România, pentru a scoate deşeurile din natură, pentru un aer mai curat, pentru ape sănătoase. Şi-au făcut jocul politic, dar sunt convins că, indiferent de votul de astăzi şi de mâine, şi clasa politică şi cetăţenii înţeleg că nu mai putem să ne batem joc, nu mai putem ignora tot acest fenomen, fie că vorbim despre infracţionalitate, fie de măsuri pro-active pentru protejarea mediului", a afirmat Goţiu, după audieri.

 

UPDATE ORA 17.23 Parlament - audieri miniştri / Stelian Ion - aviz negativ pentru funcţia de ministru al Justiţiei

 

Foto: (c) LIVIU ŞOVA / AGERPRES FOTO

 

Stelian Ion a primit, marţi, din partea comisiilor parlamentare de specialitate, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Justiţiei.

"Am jurat de patru ori pe Biblie - o dată la depunerea jurământului în calitate de avocat, de două ori ca deputat şi o dată ca ministru şi din punctul acesta de vedere sunt cu conştiinţa împăcată. Mi-am exercitat atribuţiile întotdeauna cu bună-credinţă şi cu probitate. (...) Un nou mandat ar însemna o continuare a activităţii la Ministerul Justiţiei. (...) Au fost anumite puncte pe care în opt luni am reuşit să le atingem împreună în cadrul acestui mandat care a încetat de curând, dar au fost şi lucruri ce nu au fost duse la îndeplinire", a declarat el. 

 

UPDATE ORA 17.04 Parlament - audieri miniştri/Mihai Goţiu - aviz negativ pentru funcţia de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

 

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mihai Goţiu, a primit marţi aviz negativ din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

Membrii comisiilor de specialitate au respins nominalizarea lui Goţiu pentru portofoliul de la Mediu cu 18 voturi "împotrivă", 9 "pentru" şi 7 abţineri.

 

UPDATE ORA 16.58 Parlament - audieri miniştri/Dragoş Pîslaru - aviz negativ pentru funcţia de ministru al Finanţelor

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

 

Dragoş Pîslaru a primit aviz negativ, marţi, pentru funcţia de ministru al Finanţelor din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

S-au înregistrat 11 voturi "pentru", 16 "împotrivă" şi 13 abţineri din totalul voturilor exprimate de membrii comisiilor de specialitate ale celor două Camere.

 

UPDATE ORA 16.37 Parlament - audieri miniştri / Mihai Goţiu vrea înfiinţarea unei structuri de procurori specializaţi în combaterea infracţiunilor de mediu

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

 

Înfiinţarea unei structuri de procurori specializaţi în combaterea infracţiunilor de mediu este un prim punct din programul de guvernare, a declarat, marţi, ministrul propus pentru portofoliul Mediului, Mihai Goţiu, la audierile din Comisiile de specialitate din Parlament.

El a spus că îşi doreşte ca până la sfârşitul anului să existe o propunere legislativă în acest sens pentru a putea fi adoptată.

"Un prim punct din programul de guvernare pe care unii dintre dumneavoastră îl cunoaşteţi pentru care am luptat cât am fost senator: înfiinţarea unei structuri de procurori specializaţi în combaterea infracţiunilor de mediu. Am avut o lege care a trecut anul trecut în Parlament, dar a fost din păcate blocată la CCR, dar care şi-a reluat circuitul de adoptare în acest an datorită colegului meu de la Justiţie Stelian Ion, coautor al legii denumite de mass media "DNA-ul pădurilor". Această propunere de înfiinţare a acestei structuri de combatere a infracţionalităţii din domeniul mediului este într-un stadiu destul de avansat. Este un grup de lucru constituit la Ministerul Justiţiei cu reprezentanţi ai DNA, ai parchetelor şi ai Ministerului Afacerilor de Interne, care a avansat foarte mult pentru a stabili gravitatea acestor fapte. A fost şi sper că va continua cu un grup de lucru la Ministerul Mediului pentru a stabili acele fapte şi gravitatea lor astfel încât, până la sfârşitul anului, să avem o propunere legislativă şi să o adoptăm", a precizat el.

 

UPDATE ORA 15.46 Parlament-audieri miniştri / Ghinea: Avem şansa, anul viitor, să intre în ţară fonduri de 3,6 miliarde euro, doar pe autorităţile de management gestionate de MIPE

 

Foto: (c) LIVIU ŞOVA / AGERPRES FOTO

 

România este la o rată de absorbţie de 46,5% pe actualul buget şi există şansa ca anul viitor să intre în ţară 3,6 miliarde euro doar din autorităţile de management gestionate de MIPE, a declarat, marţi, ministrul propus pentru Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

"Pe închiderea actualului buget, la 1 septembrie, sumele rambursate de Comisia Europeană României au fost de 1,032 miliarde pentru autorităţile de management gestionate de ministerul pe care le-am condus. La asta se mai adaugă încă 300 de milioane pentru cele două programe operaţionale gestionate de Ministerul Dezvoltării. Deci un total de 1,3 miliarde euro bani efectiv intraţi în ţară în acest an. La asta se adaugă 438 milioane plăţi făcute către beneficiari şi aflate în proces de decontare de către Comisia Europeană şi care vor intra foarte curând în ţară. Suntem la o rată de absorbţie de 46,5%, o creştere de 8 puncte procentuale faţă de momentul în care am preluat mandatul.(...) Pe calculele mele avem o şansă, şi când spun avem o şansă asta înseamnă că trebuie să muncim, dacă muncim cum trebuie, anul viitor, în 2022, pot să intre în ţară 3,6 miliarde euro, o creştere exponenţială, pentru că ne apropiem de închiderea exerciţiului financiar european, doar din autorităţile de management pe care le gestionează MIPE", a spus Ghinea la audierea din comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului.

 

UPDATE ORA 15.41 Parlament - audieri miniştri/Claudiu Năsui - aviz negativ pentru funcţia de ministru al Economiei

 

Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO

 

Claudiu Năsui a primit aviz negativ, marţi, pentru funcţia de ministru al Economiei, Mediului de Afaceri şi Turismului din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

S-au înregistrat 13 voturi "pentru", 22 "împotrivă" şi 11 abţineri din totalul voturilor exprimate de membrii comisiilor de specialitate ale celor două Camere.

 

UPDATE ORA 15.11 Parlament - audieri miniştri / Ionuţ Moşteanu - aviz negativ pentru funcţia de ministru al Dezvoltării

 

Foto: (c) LIVIU ŞOVA / AGERPRES FOTO

 

Ionuţ Moşteanu a primit, marţi, din partea comisiilor parlamentare de specialitate, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

S-au înregistrat 10 voturi "pentru", 14 "împotrivă" şi 16 abţineri. 

 

UPDATE ORA 15.01 Parlament - audieri miniştri / Ghinea: În 28 octombrie, România poate face prima cerere de plată pentru PNRR

 

Foto: (c) LIVIU ŞOVA / AGERPRES FOTO

 

România ar putea face prima cerere de plată pentru întreaga cofinanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în 28 octombrie, când urmează să primească aprobarea pentru PNRR la reuniunea Consiliului de Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), a declarat, marţi, ministrul propus al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.
 

"Sunt zero şanse ca România să nu primească prefinanţare. Este procesul normal de aprobare. PNRR-ul României a fost aprobat în Comisia Europeană la 27 septembrie. Sunt trei comitete, trei structuri de decizie, în consiliu prin care trebuie să treacă. A trecut în Comitetul FICO, comitetul tehnic de finanţe în 12 octombrie şi urmează să fie în COREPER (Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană n.r) în 27 octombrie şi în ECOFIN în 28 octombrie. Acestea sunt ultimele date pe care le am în mod oficial de la Guvernul României. Deci, în 28 octombrie, având aprobarea şi de la ECOFIN, România poate să facă prima cerere de plata pentru întreaga cofinanţare", a declarat Ghinea la audierea din comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului.

 

UPDATE ORA 14.52 Drulă, despre schimbarea Consiliilor de Administraţie de la companiile din subordinea MTI: Este o frenezie a deprofesionalizării

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU  / AGERPRES FOTO

 

Schimbările la nivelul Consiliilor de Administraţie ale companiilor importante aflate în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii din ultima perioadă reprezintă o frenezie a deprofesionalizării, mai ales în condiţiile în care mandatele erau interimare pe patru luni, iar oamenii revocaţi sunt profesionişti, a declarat marţi, Cătălin Drulă, după audierile din comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului.

Întrebat ce părere are despre aceste schimbări, Drulă a răspuns: "Da, este o frenezie a deprofesionalizării, nici eu nu o înţeleg, mai ales că, chiar dacă aceste mandate erau interimare - mandatele definitive pe patru ani eram în curs cu procedurile - erau mandate interimare de 4 luni, din care mai aveau câte 3, câte 2 luni, adică oamenii ăştia au fost revocaţi şi sunt foarte mulţi profesionişti din mediul privat care s-au trezit cu mandatele revocate".

 

UPDATE ORA 14.25 Parlament - audieri miniştri/Cristina Prună - aviz negativ pentru funcţia de ministru al Energiei

 

Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO

 

Cristina Prună a primit aviz negativ, marţi, pentru funcţia de ministru al Energiei din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.
 

S-au înregistrat 14 voturi "pentru", 27 "împotrivă" şi 16 abţineri din totalul voturilor exprimate de membrii comisiilor de specialitate ale celor două Camere.

 

UPDATE ORA 14.14 Parlament - audieri miniştri/ Cristian Ghinea, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene

 

Foto: (c) LIVIU ŞOVA / AGERPRES FOTO

 

Cristian Ghinea a primit, marţi, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

 

S-au înregistrat 13 voturi "împotrivă", 7 voturi "pentru" şi 8 abţineri din partea membrilor Comisiilor pentru afaceri europene ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

 

UPDATE ORA 14.10  Drulă:A fost supus la vot un aviz negativ, ce nu a întrunit numărul de voturi necesare,deci avizul este pozitiv

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU  / AGERPRES FOTO

 

Propunerea de aviz negativ supusă la vot, marţi, pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii nu a întrunit numărul de voturi necesar pentru a trece astfel că, implicit, avizul este pozitiv, a declarat Cătălin Drulă, ministrul propus pentru acest portofoliu, după audieri.

 

Practic, s-au înregistrat 12 voturi pentru aviz negativ, opt voturi împotrivă şi şapte abţineri din partea membrilor Comisiilor pentru transporturi şi infrastructură, reunite, ale Camerei Deputaţi lor şi Senatului.

 

UPDATE ORA 14.06  Parlament - audieri miniştri/ Cătălin Drulă - avizat pozitiv pentru funcţia de ministru al Transporturilor şi Infrastructurii 

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU  / AGERPRES FOTO

 

Cătălin Drulă a fost avizat pozitiv, marţi, pentru portofoliul de la Transporturi şi Infrastructură, de membrii comisiilor de specialitate ale Parlamentului, primind 12 voturi pentru, 8 împotrivă şi şapte abţineri.

 

UPDATE ORA 13.40 Parlament - audieri miniştri/ Alin Stoica - aviz negativ pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne

 

Alin Stoica a primit aviz negativ, marţi, pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

 


Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

 

S-au înregistrat 19 voturi "pentru" aviz negativ, 5 "împotrivă" şi 13 abţineri.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

 

UPDATE ORA 12.47 Parlament - audieri miniştri/Nicu Fălcoi: Procentul de 2% din PIB pentru Apărare nu trebuie prevăzut; e de la sine înţeles

 

Deputatul USR Nicu Fălcoi, propus ministru al Apărării Naţionale în Cabinetul Cioloş, a declarat marţi că Uniunea Salvaţi România îşi asumă prin programul de guvernare alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, dar acest procent nu a mai fost prevăzut în document deoarece este de la sine înţeles.

 


Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

 

"Alocarea de 2%, care deşi s-a tot zvonit că nu este cuprinsă în programul de guvernare, nici pomeneală că nu ne-o asumăm. Alocarea de 2% pentru bugetul Apărării şi creionarea unui buget cât mai rapid - imediat după votul de învestitură", a afirmat Fălcoi, după audierea în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

 

UPDATE ORA 12.22 Parlament - audieri miniştri/ Dan Barna - aviz negativ pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe

 

Dan Barna a primit marţi, din partea comisiilor parlamentare de specialitate, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe.

 


Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO

 

S-au întrunit 20 de voturi "împotrivă", 11 voturi "pentru" şi 4 abţineri.

 

Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO

 

UPDATE ORA 12.19 Parlament - audieri miniştri/ Iulia Popovici: Digitalizarea Ministerului Culturii, regândirea salariilor, 'Timişoara 2023' - prioritare

 

Iulia Popovici, care a primit aviz negativ, marţi, pentru funcţia de ministru al Culturii din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, a afirmat că digitalizarea Ministerului Culturii şi alinierea salariilor la nivelul celorlalte autorităţi centrale sunt prioritare.

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

 

"Digitalizarea ministerului şi alinierea salariilor la nivelul celorlalte autorităţi centrale sunt prioritare, pentru că ceea ce există acum a condus în timp la un acut deficit de personal şi la imposibilitatea de a atrage specialişti în administraţia culturală. Încă şi mai dramatică e situaţia direcţiilor judeţene de cultură, a căror capacitate umană şi administrativă trebuie crescută prin regândirea organigramei şi a salariilor, însoţită de respectarea Legi Monumentelor Istorice, care stipulează înfiinţarea Serviciului Monumentelor Istorice, încadrat cu personal specializat, asta însemnând principial arhitecţi", a spus Popovici la audieri.

 

UPDATE ORA 12.11 Parlament - audieri miniştri/ Nicu Fălcoi - aviz negativ pentru funcţia de ministru al Apărării

 

Ministrul propus la Apărare, Nicu Fălcoi, a primit, marţi, aviz negativ din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

 


Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

 

S-au înregistrat 15 voturi "împotrivă", 8 voturi "pentru" şi 13 abţineri din partea membrilor Comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

 

UPDATE ORA 12.08 Parlament - audieri miniştri/ Monica Berescu - aviz negativ pentru funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării

 

Monica Elena Berescu a primit aviz negativ, marţi, pentru funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

 


Foto: (c) LIVIU ŞOVA / AGERPRES FOTO

 

S-au înregistrat 17 voturi "pentru", 17 "împotrivă" şi 8 abţineri din totalul voturilor exprimate de membrii comisiilor de specialitate ale celor două Camere.

 

Foto: (c) LIVIU ŞOVA / AGERPRES FOTO

 

UPDATE ORA 11.09 Audieri miniştri/Tudor Pop, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului

 

Tudor Pop, candidat propus de prim-ministrul desemnat Dacian Cioloş, a primit, marţi, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului din partea Comisiilor reunite pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor şi Senat.

 


Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

 

În urma audierilor desfăşurate la Camera Deputaţilor, Pop a primit 9 voturi pentru şi 12 împotrivă, înregistrându-se totodată şi 4 abţineri. La audieri a asistat pentru scurt timp şi prim-ministrul desemnat Dacian Cioloş.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

 

UPDATE ORA 11.03 Parlament - audieri miniştri/ Iulia Popovici - aviz negativ pentru funcţia de ministru al Culturii

 

Iulia Popovici a primit aviz negativ, marţi, pentru funcţia de ministru al Culturii din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

 


Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

 

S-au înregistrat 9 voturi 'împotriva' numirii ca ministru, 4 voturi "pentru" şi 7 abţineri din partea membrilor Comisiilor pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

 

ORA 05.00 Parlament: Candidaţii propuşi de Dacian Cioloş pentru funcţiile de miniştri - audiaţi în comisiile parlamentare de specialitate

 

Miniştrii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş vor fi audiaţi, marţi, în comisiile parlamentare de specialitate.

 

Candidaţii propuşi de Dacian Cioloş sunt:

* Dan Barna - ministrul Afacerilor Externe;

* Nicu Fălcoi - ministrul Apărării Naţionale;

* Alin Stoica - ministrul Afacerilor Interne;

* Stelian Ion - ministrul Justiţiei;

* Dragoş Pîslaru - ministrul Finanţelor;

* Cătălin Drulă - ministrul Transporturilor şi Infrastructurii;

* Cristina Prună - ministrul Energiei;

* Claudiu Năsui - ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului;

* George Căţean - ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;

* Mihai Goţiu - ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor;

* Cristian Ghinea - ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene;

* Ioana Mihăilă - ministrul Sănătăţii;

* Ionuţ Moşteanu - ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei;

* Oana Ţoiu - ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale;

* Corina Atanasiu - ministrul Educaţiei;

* Monica Berescu - ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării;

* Iulia Popovici - ministrul Culturii;

* Tudor Pop - ministrul Tineretului şi Sportului.

Programul audierilor începe la ora 10,00, candidaţii având la dispoziţie, în medie, câte o oră pentru a-şi expune intenţiile şi pentru a răspunde la întrebări. Excepţie fac Ioana Mihăilă propusă pentru Ministerul Sănătăţii care are alocate două ore, precum şi Stelian Ion - Ministerul Justiţiei, Mihai Goţiu - Ministerul Mediului şi Corina Atanasiu - Ministerul Educaţiei, câte o oră şi jumătate.

Lista cu miniştri şi programul de guvernare au fost depuse, luni, la Parlament.

Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au mai decis ca votul asupra listei miniştrilor şi programului de guvernare să aibă loc miercuri.

Conform regulamentului, fiecare candidat pentru funcţia de ministru înscris în lista Guvernului este audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere legislative al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă.

În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat. Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială.

Legislativul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile. Trebuie să fie prezenţi cel puţin jumătate plus unu dintre membrii celor două Camere ale Parlamentului.

Pentru a fi învestit, Guvernul Cioloş are nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari. USR are 80 de deputaţi şi senatori.

În cazul neacordării votului de încredere, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.

În cazul adoptării, Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se înaintează, de asemenea, de îndată şefului statului spre a proceda la numirea Guvernului. AGERPRES

 

* LIVE UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzarii ştirilor pe fluxul agenţiei.

 

Citiţi şi:

 

Comitetul Politic al USR a validat lista miniştrilor şi programul de guvernare al Cabinetului Cioloş

 

Biroul Naţional al USR a agreat lista de miniştri şi programul de guvernare; vor fi supuse validării Comitetului Politic

 

Dacian Cioloş, prim-ministru desemnat (fişă biografică)

 

Monica Elena Berescu, propusă ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării (fişă biografică)

 

Remus Mihai Goţiu, propus ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor (fişă biografică)

 

Ioana Mihăilă, propusă ministru al Sănătăţii (fişă biografică)

 

* Cristian Ghinea, propus ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene (fişă biografică)

 

Liviu-Ionuţ Moşteanu, propus ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (fişă biografică)

 

Tudor Rareş Pop, propus ministru al Tineretului şi Sportului (fişă biografică)

 

George Aurelian Căţean, propus ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (fişă biografică)

 

Oana-Silvia Ţoiu, propusă ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale (fişă biografică)

 

Claudiu Năsui, propus ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (fişă biografică)

 

Cristina Prună, propusă ministru al Energiei (fişă biografică)

 

Cătălin Drulă, propus ministru al Transporturilor şi Infrastructurii (fişă biografică)

 

Stelian-Cristian Ion, propus ministru al Justiţiei (fişă biografică)

 

Dragoş Nicolae Pîslaru, propus ministru al Finanţelor (fişă biografică)

 

* Alin-Bogdan Stoica, propus ministru al Afacerilor Interne (fişă biografică)

 

Ilie Dan Barna, propus ministru al Afacerilor Externe (fişă biografică)

 

Corina Atanasiu, propusă ministru al Educaţiei (fişă biografică)

 

Nicu Fălcoi, propus ministru al Apărării Naţionale (fişă biografică)

Afisari: 47

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 03-04-2025 16:48

Memorandumuri de înțelegere între Guvernul României și cel al Saint Vincent și Grenadine, semnate la Palatul Victoria

O serie de memorandumuri bilaterale au fost semnate joi, la Palatul Victoria, între Guvernul României și Executivul din Saint Vincent și Grenadine, cu prilejul vizitei la București a prim-ministrului acestei țări, Ralph E. Gonsalves. Ceremonia a avut loc la finalul unei întâlniri a celor două delegații oficiale conduse

Politic 03-04-2025 16:36

Guvern: Peste 37 hectare de teren - scoase din fondul forestier național pentru amenajarea hidroenergetică Răstolița

Guvernul a aprobat, joi, scoaterea definitivă din fondul forestier național a unui teren de 37,5263 hectare, de către Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale 'Hidroelectrica' S.A., pentru realizarea amenajării hidroenergetice Răstolița. Potrivit unui comunicat al Executivului, scoaterea definitivă din fondul

Politic 03-04-2025 15:25

Ciolacu: Jandarmeria Română, structură esențială în arhitectura de securitate a statului

Jandarmeria Română a obținut încrederea românilor prin curajul și seriozitatea cu care a intervenit prompt și eficient acolo unde a fost nevoie, a evidențiat premierul Marcel Ciolacu în mesajul transmis acestei instituții, care împlinește, joi, 175 de ani. 'Cu responsabilități în garantarea siguranței ce

Politic 03-04-2025 15:05

VIDEO Premierul din Saint Vincent și Grenadine, la Palatul Victoria

Prim-ministrul Marcel Ciolacu l-a primit, joi, la Palatul Victoria, pe premierul din Saint Vincent și Grenadine, Ralph E. Gonsalves, aflat într-o vizită în România.  

Politic 03-04-2025 15:03

VIDEO Guvern: Reducere de 15 posturi de secretari de stat și 5 de secretari generali adjuncți în 8 ministere

Guvernul a aprobat, joi, reducerea cu 15 a posturilor de secretari de stat și cu 5 a celor de secretari generali adjuncți în opt ministere, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. 'În perspectiva deciziilor asupra cărora Guvernul s-a angajat privind reducerea cheltuielilor publice și a aparatului

Politic 03-04-2025 14:45

VIDEO Mihai Constantin: Agenția Națională pentru Protecția Mediului va fuziona cu Agenția pentru Arii Naturale Protejate

Agenția Națională pentru Protecția Mediului va fuziona cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, urmând ca noua entitate, Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate, să funcționeze cu 2.001 posturi, urmare a unei hotărâri aprobate de Guvern, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Politic 03-04-2025 14:42

VIDEO Guvern: Ajutor de 342 milioane lei pentru agricultori ca să poată cultiva legume în sere și solarii

Guvernul a aprobat, în ședința de joi, un ajutor de 342 milioane lei pentru agricultorii și firmele din sectorul vegetal pentru cultivarea de legume în sere și solarii, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. 'A fost aprobată o hotărâre de Guvern prin care agricultorii și firmele din sector

Politic 03-04-2025 14:05

Bolojan: Jandarmeria - un pilon de bază al siguranței și ordinii publice; continuați să vă faceți datoria cu respectarea legii

Jandarmeria Română reprezintă 'un pilon de bază' al siguranței și ordinii publice, a declarat, joi, președintele interimar Ilie Bolojan, care le-a transmis reprezentanților acestei instituții să continue să-și facă datoria cu respectarea legii. 'Celebrăm astăzi 175 de ani de la

Politic 03-04-2025 13:58

Proiect depus la Parlament privind reintroducerea a două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor și președinților de CJ

Parlamentari de la S.O.S. România, POT și AUR doresc modificarea legislației pentru alegerea autorităților administrației publice locale, în sensul organizării a două tururi de scrutin ale alegerilor pentru primăriile locale și pentru consiliile județene, urmând ca în turul al doilea să se califice primii doi candidați care au obținut cel mai mare num

Politic 03-04-2025 13:03

Prezidențiale2025/Nicușor Dan: Tarifele SUA vor afecta întreaga lume; România trebuie să fie o voce puternică în UE

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a afirmat, joi, că tarifele impuse de Statele Unite ale Americii vor afecta întreaga lume, iar România 'riscă să fie prinsă din nou pe picior greșit'. 'Tarifele impuse de Statele Unite vor afecta întreaga lume, iar țara noastră riscă să fie prinsă din nou pe picior greșit. Risipa guverna

Politic 03-04-2025 12:34

Proiect S.O.S. România depus la Parlament: Hotărârile CCR pot fi atacate cu recurs la Instanța supremă

Parlamentarii S.O.S. România au depus un proiect de lege care prevede mai multe modificări în ceea ce privește funcționarea Curții Constituționale, printre care introducerea posibilității de a ataca hotărârile CCR cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. 'Deciziile Curții Constituționale sunt general obligatorii și au puter

Politic 03-04-2025 12:04

Năstase: Trump a hotărât să arunce în aer comerțul mondial, declanșând un război comercial la scară internațională

Președintele nou ales al SUA a decis să repare toate problemele nerezolvate ale lumii în câteva zile, iar acum suntem la capitolul 'comerț mondial', afirmă fostul premier Adrian Năstse într-o postare pe blog intitulată 'Noua dezordine mondială'. 'În urmă cu zece ani, atunci când și-a anunțat intenția de a candi

Politic 03-04-2025 11:36

Ciolacu: Doi trimiși speciali vor discuta la Mar-a-Lago cu reprezentanți ai Administrației Trump, în principal despre vize

Doi trimiși speciali ai prim-ministrului, respectiv ai Guvernului, se află în Statele Unite ale Americii, unde urmează să poarte discuții cu reprezentanți ai Administrației Trump, a anunțat, joi, premierul Marcel Ciolacu. Șeful Executivului a precizat înainte de ședința de guvern că unul dintre cei doi emisari a plecat din țară și, de miercuri, se

Politic 03-04-2025 11:22

Ciolacu: Vom proteja companiile românești de efectele războiului comercial al tarifelor vamale între America și Europa

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, măsuri de sprijin pentru toate industriile afectate de 'efectele noului război comercial al tarifelor vamale între America și Europa', menționând că există încredere în România din partea investitorilor. 'Vom proteja companiile românești cu toate resursele disponibile de e

Politic 03-04-2025 11:00

Prezidențiale2025/ 11 candidați pentru funcția supremă în stat; doar trei sunt la prima campanie de președinte

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale începe vineri, la ora 00:00, iar cei 11 candidați înscriși în cursa pentru Cotroceni au timp până pe data de 3 mai să îi convingă pe români să îi aleagă în cea mai înaltă funcție din statul român. Potrivit Constituției (art. 81), președintele Rom&acir