Remus Mihai Goţiu, propus ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor (fişă biografică)

Comitetul Politic al USR a validat, la 17 octombrie 2021, lista miniştrilor propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş şi programul de guvernare cu care se va prezenta în Parlament. Remus Mihai Goţiu a fost propus ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Remus Mihai Goţiu s-a născut la 6 decembrie 1973, potrivit biografiei publicate pe site-ul https://www.usrplus.ro.
A absolvit, în 1992, Colegiul Naţional ''Decebal'' din Deva. Licenţiat în Drept al Universităţii ''Babeş-Bolyai'' din Cluj-Napoca (1999). Visiting fellows - Bursă de excelenţă în jurnalism ''Milena Jesenska'' - Institut for Human Sciences, Viena (ianuarie- martie 2014). Doctorand (din 2020), cu tema ''Jurnalism şi comunicare de mediu'', la Universitatea ''Babeş-Bolyai'' din Cluj-Napoca, Şcoala Doctorală de Ştiinţe Politice şi ale Comunicării.
Jurnalist (jurnalism sportiv, social, cultural, politic şi de investigaţie) la Radio Cluj, Transilvania Jurnal, Ziarul de Cluj, Prosport, Clujeanul, Ziarul Clujeanului (1994-2005); Redactor-şef adjunct la Clujeanul, Ziarul Clujeanului (Media Pro) (2005-2006); Redactor-şef la Clujeanul, Ziarul Clujeanului, Clujeanul.ro (Media Pro), Viaţa Clujeanului (2006-2010); analist comentator -Voxpublica.ro (Realitatea.net) (2010-2014); coordonator editorial - România curată (Societatea Academică din România) (2014-2016).
Colaborator extern (2005-2016) şi cadru didactic asociat (2007-2009) la Universitatea ''Babeş-Bolyai'' din Cluj-Napoca; expert evaluator (evaluator din partea societăţii civile, pentru evaluarea proiectelor de intervenţie culturală - Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) (2011).
Membru al grupurilor civice clujene care au militat pentru spaţii verzi, revendicarea spaţiului public şi pentru drepturile minorităţilor (etnice şi sociale), în Cluj-Napoca (2002-2016); membru activ al Campaniei Salvaţi Roşia Montană (2002-2014); organizator al protestelor civice pentru dreptul la vot al cetăţenilor din Diaspora (noiembrie 2014); membru activ în mişcările civice pentru salvarea pădurilor, apelor şi ariilor naturale protejate din România (2014-2016).
A fost senator din partea Uniunii Salvaţi România (USR) în legislatura 2016-2020, fiind ales în circumscripţia electorală nr.13 Cluj; membru al Biroului Permanent al Senatului şi vicepreşedinte (dec. 2016 - feb. 2017; feb. - sep. 2017; sep. 2017 - feb. 2018), potrivit http://www.cdep.ro. A fost şi vicelider al Grupului parlamentar al Uniunii Salvaţi România (din feb. 2018). Membru în Comisiile permanente: pentru Învăţământ, cercetare, tineret şi sport; pentru Ape şi Păduri; pentru Mediu; pentru Cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii.
A făcut parte din Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial, precum şi din Comisia parlamentară de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a clarifica aspectele ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie, potrivit http://www.cdep.ro/. A fost membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Chile (şi secretar), al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Peru, al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Austria şi al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Argentina.
A primit: Premiul Green Awards România - Galele Green Awards România, premiu pentru jurnalism de mediu (2011); Diploma aniversară ''Prietenii TIFF 10 ani'' - Festivalul Internaţional de Film ''Transilvania'', diploma pentru jurnalism cultural (reflectarea TIFF) (2011); Premiu pentru opinie şi Premiu pentru reportaj - Galele Superscrieri (2012); Bursa europeană pentru excelenţă în jurnalism 'Milena Jesenska' - Institute for Humane Sciences, Viena (2013); Cartea anului 2013 - ancheta Revistei ''Cultura'' - pentru ''Afacerea Roşia Montană'' (2014); Premiul Special al Juriului - Galele Industriei de Carte din România ''Bun de Tipar'', pentru ''Afacerea Roşia Montană'' (2014); Premiul Special al Juriului - Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj, pentru ''Afacerea Roşia Montană'' (2014); Cartea anului 2013 (finalistă) - Revista ''Observator Cultural'' pentru ''Afacerea Roşia Montană'' (2014). În 2002, a primit Premiul pentru debut la Festivalul Internaţional ''Lucian Blaga'' pentru ''Povestea unui poem discursiv''. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Andreea Onogea, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto:USR PLUS /Facebook
Citeşte şi:
* Comitetul Politic al USR a validat lista miniştrilor şi programul de guvernare al Cabinetului Cioloş
* Dacian Cioloş, prim-ministru desemnat (fişă biografică)
* Iulia Popovici, propusă ministru al Culturii (fişă biografică)
* Monica Elena Berescu, propusă ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării (fişă biografică)
* Corina Atanasiu, propusă ministru al Educaţiei (fişă biografică)
* Ioana Mihăilă, propusă ministru al Sănătăţii (fişă biografică)
* Cristian Ghinea, propus ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene (fişă biografică)
* Tudor Rareş Pop, propus ministru al Tineretului şi Sportului (fişă biografică)
* George Aurelian Căţean, propus ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (fişă biografică)
* Oana-Silvia Ţoiu, propusă ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale (fişă biografică)
* Claudiu Năsui, propus ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (fişă biografică)
* Cristina Prună, propusă ministru al Energiei (fişă biografică)
* Cătălin Drulă, propus ministru al Transporturilor şi Infrastructurii (fişă biografică)
* Stelian-Cristian Ion, propus ministru al Justiţiei (fişă biografică)
* Dragoş Nicolae Pîslaru, propus ministru al Finanţelor (fişă biografică)
* Alin-Bogdan Stoica, propus ministru al Afacerilor Interne (fişă biografică)
* Ilie Dan Barna, propus ministru al Afacerilor Externe (fişă biografică)
* Nicu Fălcoi, propus ministru al Apărării Naţionale (fişă biografică)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
FENOMENE ASTRONOMICE: Eclipsă parțială de Soare vizibilă de pe teritoriul României (29 martie)
La 29 martie 2025, Luna va acoperi o parte din discul solar în emisfera nordică, în cadrul unei eclipse parțiale de Soare de aproximativ patru ore, informează AFP. Fenomenul celest va începe la ora 08:50 GMT și se va încheia în jurul orei 12:43 GMT. 'Primii continentali care vor vedea eclipsa parțială vor fi locuitorii din Mau
DOCUMENTAR: Trecerea la ora oficială de vară
În noaptea de sâmbătă spre duminică, 29 spre 30 martie, ultima duminică a acestei luni calendaristice, ora 03.00 devine ora 04.00 (ora oficială a României trece de la GMT+2 la GMT+3). Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie (27), potrivit www.timeanddate.com.
CITATUL ZILEI
'Sfiiciunea a murit când s-au născut hainele.' - Mark Twain, 'Urmând ecuatorul' (MAXIME ȘI CUGETÃRI din folclorul și literatura AMERICANÃ, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1974).
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 29 martie
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Marcu, episcopul Aretuselor, și Chiril diaconul; Sf. Mc. Iona și Varahisie; Sf. Ier. Diadoh, episcopul Foticeei Greco-catolice Sf. m. Marcu al Aretusei; diac. Ciril și cei împreună cu el Romano-catolice Sf. Eustasie, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 martie
Este a 88-a zi a anului 2025. Au mai rămas 277 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 02 m și apune la 18 h 39 m. Luna răsare la 05 h 56 m și apune la 18 h 56 m. Eclipsă de Parțială de Soare - vizibilă în România 10 h 50 m - 14 h 43 m. Vizibilă în nord-vestul Africii, Europa și
Săptămâna europeană 24-28 martie 2025
Comisia Europeană a anunțat în noua sa strategie de pregătire pentru crize și amenințări că Uniunea Europeană se pregătește pentru riscuri, precum dezastre naturale, atacuri cibernetice și crize geopolitice, inclusiv posibilitatea unei agresiuni armate împotriva țărilor membre. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, la un summit la Paris,
Retrospectiva evenimentelor interne 24-28 martie 2025
Evaluarea preliminară pozitivă a Comisiei Europene cu privire la jalonul-cheie din cea de-a treia cerere de plată a României din Mecanismul de redresare și reziliență, amânarea programului american Visa Waiver pentru România, summitul liderilor ECR - Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni de la Cluj-Napoca, depunerea moțiunilor simple împo
PERSONALITATEA ZILEI: Scrimera Laura Badea Cârlescu, campioană olimpică, mondială și europeană la proba de floretă
Laura Badea Cârlescu este prima campioană olimpică din istoria sportului romanesc la floretă feminin individual, performanță reușită la Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996. A participat la patru ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice și a urcat de trei ori pe podiumul olimpic - de două ori la Atlanta (a cucerit medalia de aur la floretă individual și medalia de
DOCUMENTAR: Tenismenul elvețian Stanislas Wawrinka împlinește 40 de ani (28 martie)
Jucătorul profesionist de tenis Stanislas (Stan) Wawrinka s-a născut la 28 martie 1985, la Lausanne, Elveția, potrivit atptour.com. Cea mai mare performanță a sa este câștigarea medaliei de aur în proba de dublu la Jocurile Olimpice de vară din 2008 - Beijing (China) împreună cu compatr
FRAGMENT DE ISTORIE: 95 de ani de la redenumirea Constantinopol și Angora în Istanbul, respectiv Ankara (28 martie 1930)
În urma înfrângerii Imperiului Otoman în Primul Război Mondial, capitala otomană Constantinopol (astăzi Istanbul) și o mare parte din Anatolia au fost ocupate de Aliați. Ca răspuns, liderul mișcării naționaliste turce, Mustafa Kemal Atatürk, a stabilit sediul mișcării sale de rezistență în Angora (astăzi Ankara) în 1920. După câ
Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)
Un seism extrem de puternic s-a produs la 28 martie 2025 în Myanmar, fiind resimțit până în China și producând panică și la Bangkok, capitala Thailandei vecine. Conform Centrului german pentru Geoștiințe (GFZ), seismul a avut magnitudinea de 6,9. Institutul Geologic american (USGS) a anunțat că magnitudinea a fost de 7,7. Cutremurul a avut epicentrul
DOCUMENTAR: Scriitorul Eric-Emmanuel Schmitt împlinește 65 de ani (28 martie)
Scriitorul Eric-Emmanuel Schmitt este unul dintre cei mai citiți și jucați autori de limbă franceză din lume, ale cărui piese, aclamate de public și critici deopotrivă, au câștigat numeroase premii Molieres și Grand Prix du Théâtre al Academiei Franceze. Cărțile sale au fost traduse în 48 de limbi străine multe dintre ele având succes și ca pro
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
Spectacolul 'D'ale Carnavalului' de I.L. Caragiale, cu direcția de scenă semnată de Gelu Colceag, va fi prezentat în premieră la Sala Atelier a Teatrului Mic, pe 28 și 29 martie, de la ora 19.00. 'D'ale Carnavalului' a fost scrisă de Ion Luca Caragiale pentru concursul organizat de Teatrul Național din București,
CSAT, convocat pentru 28 martie (procedura reuniunilor)
Președintele interimar, Ilie Bolojan, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care va avea loc pe 28 martie 2025, la ora 12:00, la Palatul Cotroceni, a informat Administrația Prezidențială. Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la: stadiul și perspectivele conflictului din Ucraina î
Consiliul Afaceri Generale al UE din 28 martie: pe agendă, politica de coeziune
Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene se reunește la 28 martie 2025, la Bruxelles, principalul subiect de discuție fiind politica de coeziune. Se așteaptă, de asemenea, adoptarea de concluzii privind această politică, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/. Consiliul va discut