logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Invazia din Ucraina divizează Biserica Ortodoxă şi îl izolează pe patriarhul Kiril al Moscovei (analiză Reuters)

Image

Binecuvântarea completă oferită de patriarhul Kiril al Moscovei faţă de invadarea Ucrainei de către Rusia i-a divizat pe credincioşii din Biserica Ortodoxă din lumea întreagă şi a declanşat o rebeliune internă despre care experţii afirmă că este una fără precedent, informează Reuters.

Patriarhul Kiril, în vârstă de 75 de ani, un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a spus că războiul din Ucraina este un fel de zid de apărare împotriva Occidentului pe care el îl consideră decadent, în special din cauza acceptării homosexualităţii.

Patriarhul Moscovei şi Vladimir Putin împărtăşesc aceeaşi viziune despre "Russkiy Mir" ("Lumea rusă"), care asociază unitatea spirituală şi expansiunea teritorială în anumite părţi ale fostei U.R.S.S., au declarat mai mulţi experţi pentru Reuters.

Ceea ce Putin consideră o restaurare politică, patriarhul Kiril spune că reprezintă o cruciadă.

Însă patriarhul moscovit a stârnit reacţii negative atât în ţara lui, cât şi în rândul bisericilor ortodoxe din străinătate şi care sunt asociate Patriarhiei Moscovei.

În Rusia, aproape 300 de credincioşi ortodocşi dintr-un grup denumit Preoţii Ruşi pentru Pace au semnat o scrisoare prin care au condamnat "ordinele ucigaşe" transmise în Ucraina.

"Oamenii din Ucraina ar trebui să-şi facă alegerile de unii singuri, nu sub ameninţarea armelor, fără presiune din Vest sau din Est", afirmă autorii scrisorii, referindu-se la milioanele de ucraineni care sunt acum divizaţi, având opinii pro-Moscova şi pro-Kiev.

Autorităţile ruse spun că acţiunea lor în Ucraina reprezintă "o operaţiune militară specială", concepută nu pentru a ocupa teritoriul ucrainean, ci pentru a demilitariza şi a "de-nazifica" ţara vecină.

Dintre cei 260 de milioane de creştini ortodocşi din lumea întreagă, circa 100 de milioane trăiesc în Rusia, iar unii dintre ortodocşii din străinătate respectă primatul Patriarhiei Moscovei. Însă războiul din Ucraina a tensionat aceste relaţii.

Fără rugăciuni pentru patriarh

La Amsterdam, războiul din Ucraina i-a convins pe preoţii din Parohia Sfântul Nicolae să nu mai rostească numele patriarhului Kiril în rugăciunile lor.

Un episcop rus din Europa de Vest i-a vizitat şi a încercat să îi facă să se răzgândească, însă parohia olandeză a rupt legăturile cu Patriarhia Moscovei şi a spus că acea decizie a fost "un pas foarte dificil, făcut cu mare durere în inimile noastre".

"Patriarhul Kiril pur şi simplu a discreditat Biserica", a declarat Taras Khomych, profesor de teologie la Liverpool Hope University şi membru al Bisericii Catolice de rit Bizantin din Ucraina. "Mulţi oameni vor să vorbească liber în Rusia, dar se tem", a adăugat el într-un interviu telefonic acordat agenţiei Reuters.

Ucraina are aproximativ 30 de milioane de credincioşi ortodocşi, împărţiţi între Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei (UOC-MP) şi alte două biserici ortodoxe, din care una este autocefală, adică independentă - Biserica Ortodoxă Ucraineană.

Ucraina este un teritoriu cu o importanţă vitală pentru Biserica Ortodoxă Rusă, pentru că este considerată leagănul civilizaţiei ruse, locul în care preoţii misionari bizantini l-au creştinat în secolul al X-lea pe cneazul Vladimir I al Kievului.

Mitropolitul Kievului, Onufrei Berezovski, din partea UOC-MP, i-a cerut preşedintelui Putin "o încheiere imediată a războiului fratricid", iar un alt mitropolit din UOC-MP, Evologi din oraşul Sumî din estul Ucrainei, le-a cerut preoţilor locali să nu se mai roage pentru patriarhul Kiril.

Kiril, care susţine că Ucraina este o parte indivizibilă a jurisdicţiei sale spirituale, a întrerupt deja relaţiile cu patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, care exercită un primat onorific şi istoric asupra celorlalţi patriarhi din ţările ortodoxe, fiind considerat "primul dintre egalii săi", fapt care îi conferă importanţa, dar nu şi puterea, unui papă catolic.

Patriarhia Constantinopolului a recunoscut în octombrie 2018 autonomia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, stârnind nemulţumirea Bisericii Ortodoxe Ruse, care a denunţat "o schismă" şi a rupt legăturile cu Constantinopolul.

"Unele biserici sunt atât de supărate pe patriarhul Kiril din cauza poziţiei sale asupra războiului, încât ne confruntăm acum cu o revoltă în lumea ortodoxă", a declarat Tamara Grdzelidze, profesoară de studii religioase la Universitatea de Stat Ilia din Georgia şi fostă ambasadoare a Georgiei la Vatican.

Într-o declaraţie comună, teologi ortodocşi de la mai multe instituţii, inclusiv de la Centrul de Studii Creştin-Ortodoxe din cadrul Universităţii Fordham din New York şi de la Academia Volos de Studii Teologice din Grecia, i-au condamnat pe liderii religioşi care "îşi îndeamnă comunităţile să se roage în feluri prin care încurajează activ ostilitatea".

Printre alţi lideri ortodocşi care au criticat războiul se află şi patriarhul Teodor al II-lea al Alexandriei şi al întregii Africi, patriarhul Daniel al României şi arhepiscopul Leon al Finlandei.

Schisma cu ceilalţi creştini

Poziţia patriarhului Kiril a creat şi o schismă între Biserica Ortodoxă Rusă şi alte biserici creştine.

Secretarul general al Consiliului Mondial al Bisericilor (WWC), părintele Ian Sauca, i-a trimis patriarhului Kiril o scrisoare în care l-a rugat "să intervină şi să medieze cu autorităţile pentru a opri acest război".

Kiril i-a răspuns că "forţe care consideră în mod deschis că Rusia este duşmanul lor au venit aproape de graniţele noastre" şi că Occidentul este implicat într-o "strategie geopolitică pe scară largă" pentru a slăbi Rusia. Reprezentanţii WCC au publicat ambele scrisori.

După Revoluţia rusă din 1917, liderii sovietici au început să desfiinţeze Biserica Ortodoxă Rusă. Stalin a readus-o la viaţă după ce Hitler a invadat Rusia în Al Doilea Război Mondial, pentru a uni societatea civilă împotriva trupelor naziste.

"Aceeaşi idee este readusă acum la viaţă de către Putin", a declarat Olenka Pevny, profesoară de Slavonă şi Studii Ucrainene la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, care deţine cetăţenie americană şi este de origine ucraineană.

"Pe măsură ce poziţia Rusiei în lume şi identitatea rusă au început să scadă ca importanţă, Putin a înrolat încă o dată Biserica pentru a-l ajuta să aducă poporul sub controlul lui şi a încercat să îi lege de Rusia pe oamenii din naţiunile independente, precum Ucraina, promovând noţiunea unei Biserici Ortodoxe Ruse unificate, pentru a nega orice diversificare religioasă", a declarat ea într-un interviu telefonic.

Poziţia pro-Putin a patriarhului Kiril a afectat şi relaţiile Moscovei cu Vaticanul.

În 2016, papa Francisc a devenit primul pontif romano-catolic care s-a întâlnit cu un lider al Bisericii Ortodoxe Ruse după Marea Schismă, actul care a împărţit creştinătatea în ramura creştinilor de est şi ramura creştinilor de vest în anul 1054.

Cea de-a doua întâlnire, despre care atât papa Francisc, cât şi patriarhul Kiril, au spus că doresc să o organizeze în acest an, a devenit de acum virtual imposibilă, potrivit experţilor. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Anda Badea)

 

Citeşte şi:

 

Cel puţin 23 de civili au fost ucişi la Doneţk într-un atac ucrainean, acuză Moscova

 

Noi negocieri ruso-ucrainene luni

 

 VIDEO Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a părăsit reşedinţa oficială pentru a vizita răniţii dintr-un spital

 

LIVE UPDATE A zecea zi a invaziei ruse în Ucraina: Rusia acţionează pentru a încercui Kievul şi Harkovul 

 

LIVE UPDATE VIDEO Invazia în Ucraina, a noua zi: Bombardamente ruseşti asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa

 

VIDEO LIVE UPDATE A opta zi a invaziei: Noi bombardamente ruse înaintea unei noi runde de negocieri

 

VIDEO LIVE UPDATE Ziua a şaptea a invaziei: Lupte grele în oraşele Harkov şi Herson

 

LIVE UPDATE Ofensiva rusă în Ucraina continuă

 

VIDEO LIVE UPDATE Negocieri ruso-ucrainene la frontiera cu Belarus

 

LIVE UPDATE Ofensiva rusă împotriva capitalei ucrainene Kiev continuă

 

VIDEO LIVE UPDATE A patra zi de la începutul invaziei ruseşti: Ucraina menţine poziţiile militare în timp ce sosesc mai multe ajutoare occidentale

 

VIDEO LIVE UPDATE Forţele ruse au lansat atacuri coordonate cu rachete asupra mai multor oraşe ucrainene, inclusiv Kiev

 

VIDEO LIVE UPDATE: Lupte la Kiev, primele unităţi ale armatei ruse au intrat în capitala ucraineană; Ucraina vrea pace

 

VIDEO LIVE UPDATE Operaţiune militară în Ucraina, anunţată de Vladimir Putin. În România, CSAT şi un task-force pentru gestionarea situaţiei, la nivelul Guvernului 

Afisari: 8

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

23-12-2024 11:13

Expoziţia interactivă de magie ''Abracadabra - Secretele Magiei'' - de vineri, la ARCUB

Expoziţia interactivă de magie "Abracadabra - Secretele Magiei" va fi deschisă, în premieră, la ARCUB - Hanul Gabroveni pe 27 decembrie, informează un comunicat al organizatorilor transmis, luni, AGERPRES. Vizitatorii vor avea posibilitatea ca până pe 4 mai să poată explora un adevărat labirint al magiei, unde peste 20 de atracţii interac

04-12-2024 17:09

Koyo Kouoh devine comisarul Bienalei de la Veneţia 2026, o premieră pentru o femeie africană

Elveţiano-cameruneza Koyo Kouoh, în prezent curatoare a Muzeului Zeitz-MOCAA din Cape Town, va fi comisarul Bienalei de Artă Contemporană de la Veneţia 2026, devenind prima femeie africană numită în acest post, au anunţat organizatorii evenimentului italian, citaţi de AFP. "Consiliul de administraţie al Bienalei de la Veneţia (...) a decis să

27-11-2024 11:00

BNR lansează în circuitul numismatic o bancnotă aniversară cu tema 185 de ani de la naşterea regelui Carol I

Banca Naţională a României lansează în circuitul numismatic, începând de duminică, 1 decembrie, o bancnotă aniversară pentru colecţionare, cu valoare nominală de 100 lei, imprimată pe suport de polimer, cu tema 185 de ani de la naşterea regelui Carol I. Conform unui comunicat al BNR, bancnota are dimensiuni de 147 x 82 mm, culoare predo

21-11-2024 16:41

Câciu: Proiectul Ro-HydroHub este povestea de succes a oricărei ţări şi un model care trebuie perpetuat

Proiectul Ro-HydroHub este povestea de succes a oricărei ţări şi o provocare pentru Ministerul Cercetării, Digitalizării şi Inovării, a declarat, joi, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, după ceremonia de semnare a contractului pentru realizarea hub-ului românesc de hidrogen şi noi tehnologii energetice, organizată la Palatul Victoria.

17-11-2024 14:26

Fotbal: Andrei Raţiu - Cunoaştem situaţia meciului cu Kosovo, dar noi nu mai putem face nimic

Internaţionalul român Andrei Raţiu a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că "tricolorii" cunosc faptul că UEFA va decide soarta partidei cu Kosovo, abandonat la scorul de 0-0, după retragerea oaspeţilor de pe teren, şi că nu mai depinde de ei. "Cunoaştem situaţia de la meciul cu Kosovo, dar noi nu mai putem face nimic. No

17-11-2024 14:25

Fotbal: Mircea Lucescu - S-a creat un grup prea omogen la naţională, trebuie mai multă concurenţă

Selecţionerul Mircea Lucescu a afirmat, duminică, într-o conferinţă de presă, că va efectua unele schimbări în formula de start la meciul cu Cipru, din Liga Naţiunilor, forţat şi de absenţele lui Dennis Man şi Nicolae Stanciu, precizând că în următoarele partide va trebui să promoveze alţi 3-4 jucători la echipa naţională, pentru că acum există un gru

17-11-2024 14:00

Acţiune de plantare a 15.000 de puieţi de salcâm, derulată de Electrica Furnizare şi Act for Tomorrow

Angajaţii Electrica Furnizare, alături de Asociaţia Act for Tomorrow, au plantat sâmbătă, 16 noiembrie, mii de puieţi pe un teren degradat din localitatea Potlogi, în cadrul unei acţiuni ample de voluntariat, a anunţat duminică societatea. Pădurea Electrica Furnizare a cuprins, în total, 15.000 de puieţi de salcâm iar acţiunea de planta

16-11-2024 16:50

Memorandum româno-spaniol pentru intensificarea cooperării în domeniul economiei sociale

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale din România, Simona Bucura Oprescu, şi vicepreşedintele Guvernului Spaniei, Yolanda Diaz Perez, ministrul Muncii şi Economiei Sociale, au semnat, la Madrid, un Memorandum de Înţelegere pentru intensificarea cooperării în domeniul economiei sociale. Conform unui comunicat al MMSS, documentul reflectă a

16-11-2024 11:36

Cod galben de ceaţă în localităţi din judeţul Timiş, până la ora 13:00

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, sâmbătă, o atenţionare nowcasting Cod galben de ceaţă pentru localităţi din judeţul Timiş, valabilă până la ora 13:00. Potrivit meteorologilor, în judeţul Timiş, în Sânnicolau Mare, Jimbolia, Ciacova, Dudeştii Vechi, Lenauheim, Peciu Nou, Cărpiniş, Comloşu Mare, Cenad, Teremia Mare,

14-11-2024 10:59

Bursa de la Bucureşti a deschis cu creşteri pe majoritatea indicilor şedinţa de joi

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în creştere pe majoritatea indicilor, joi, iar valoarea schimburilor se cifra la 6,68 milioane de lei (1,34 milioane euro), după 30 de minute de la debutul şedinţei de tranzacţionare. Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 0,29%, iar indicele

14-11-2024 10:55

Transelectrica şi-a dublat profitul în primele nouă luni, la 410 milioane lei

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a înregistrat, în primele nouă luni din 2024, un profit net de 410 milioane lei, în creştere cu 99% faţă de cel obţinut în perioada similară a anului anterior, conform unui raport transmis, joi, Bursei de Valori Bucureşti. În primele nouă luni din 2023, Transelec

11-11-2024 13:47

Lorant Antal: Trebuie să fim în stare să consumăm gazul românesc în România şi să creăm valoarea adăugată

România se află pe o poziţie foarte bună în ceea ce priveşte producţia de gaze naturale, mai ales din 2027, odată cu exploatarea zăcămintelor din Neptun Deep, însă trebuie creată valoare adăugată în urma consumului de gaz românesc şi să nu fim forţaţi să exportăm, a declarat, luni, preşedintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică

08-11-2024 17:54

Fotbal: Marius Şumudică (Rapid) - UTA este o echipă imprevizibilă, dar noi ne dorim să câştigăm şi mâine

Antrenorul echipei de fotbal FC Rapid Bucureşti, Marius Şumudică, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că UTA, adversara din etapa a 16-a a Superligii, este o formaţie imprevizibilă, însă a subliniat că îşi doreşte să continue şi să continue parcursul bun din ultimele patru meciuri. "UTA are un antrenor cu experienţă. Mircea R

05-11-2024 21:32

Acord în Consiliul ECOFIN pe Pachetul TVA în era digitală

Miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană au ajuns la un acord politic asupra pachetului legislativ privind taxa pe valoarea adăugată (TVA) în era digitală (VIDA) în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN) care a avut loc marţi, la Bruxelles, a anunţat Ministerul Finanţelor. România a fost reprezentată în

05-11-2024 14:59

Hidroelectrica şi Universitatea Politehnica Timişoara au semnat un Memorandum de Colaborare

Hidroelectrica şi Universitatea Politehnica Timişoara (UPT) au semnat marţi un memorandum de colaborare, pentru susţinerea cercetării, inovării şi formării viitoarelor generaţii de specialişti în domeniul hidroenergiei şi ingineriei energetice, a anunţat compania, printr-un comunicat. "Acest Memorandum reprezintă o oportunitate importantă de a conso