O PERSONALITATE PE ZI: Prinţesa Caroline de Monaco

Prinţesa Caroline a rămas departe de lumina reflectoarelor şi a vorbit rar cu presa, dar acţiunile filantropice şi eleganţa sa au ţinut întotdeauna locul cuvintelor. Responsabilitatea şi simţul datoriei au determinat-o să pună mereu, pe primul loc, asociaţiile sale umanitare, familia şi copiii, potrivit https://www.hellomonaco.com/.
Caroline Louise Margaret de Monaco s-a născut la 23 ianuarie 1957 şi este prima fiică a prinţului Rainer al III-lea (1923-2005) şi a prinţesei Grace de Monaco (1956-1982). Ea este sora mai mare a prinţului Albert al II-lea (n. 14 mart. 1958), suveran al Principatului (din 6 aprilie 2005) şi a prinţesei Stéphanie (n. 1 febr. 1965). Caroline de Monaco a fost, din 2005 şi până în decembrie 2014, când s-au născut nepoţii săi, copiii fratelui său, prinţesa Gabriella şi prinţul Jacques, moştenitoarea prezumtivă la tronul Principatului Monaco.
Şi-a luat Bacalaureatul francez în 1974 şi şi-a continuat studiile la Universitatea Sorbona din Paris, unde a primit o diplomă în filosofie (principal) şi psihologie şi biologie (secundar). Vorbeşte fluent în franceză, engleză, spaniolă, germană şi italiană. În timpul liber practică echitaţia, înotul şi schiul pe apă. În copilărie a luat lecţii de balet la Şcoala de dans "Marika Besobrasova" din Monte Carlo şi a studiat atât pianul cât şi flautul, potrivit https://palais.mc/.
La 21 de ani, prinţesa Caroline s-a căsătorit, pentru prima dată, cu bancherul francez Phillipe Junot. Peste 600 de invitaţi, între care staruri de la Hollywood, precum Ava Gardner, Cary Grant şi Frank Sinatra, au participat la ceremonia sclipitoare, desfăşurată în Grădina Regală, la 29 iunie 1978. Doi ani mai târziu, cuplul a divorţat.
La 31 decembrie 1983, prinţesa Caroline schimba jurămintele de nuntă cu omul de afaceri şi sportivul italian, Stefano Casiraghi. Au avut trei copii: Andrea Albert Pierre (n. 1984), Charlotte Marie Pomeline (n. 1986) şi Pierre Rainier Stefano (n. 1987). În octombrie 1990, Casiraghi murea într-un accident nautic.
Nouă ani mai târziu, la 23 ianuarie 1999, în cadrul unei ceremonii discrete, prinţesa Caroline devenea Alteţa Regală, prinţesa Caroline de Hanovra, în urma căsătoriei sale cu prinţul german Ernst August de Hanovra, duce de Brunswick. În 1999, s-a născut primul copil al cuplului, prinţesa Alexandra de Hanovra.
Prinţesa Caroline a fost numită, în 1979, de către părinţii săi, preşedintă a Comitetului Monegasc pentru Anul Internaţional al Copiilor. Empatia prinţesei faţă de tinerii cu nevoi şi aflaţi în dificultate a determinat-o să fondeze, în 1981, asociaţia "Jeune J'Ecoute", care a înfiinţat o "linie telefonică pentru tineret". Din aprilie 1983, ea este preşedintă de onoare a Ghizilor din Monaco, care a devenit Asociaţia Ghizilor şi Cercetaşilor din Monaco în 1992. Pe plan extern, prinţesa Caroline şi-a extins patronajul asupra Asociaţiei "Peter Le Marchant Trust" din Anglia, care organizează excursii gratuite cu barca pentru persoanele cu handicap.
După moartea mamei sale, în 1982, prinţesa Caroline a servit de facto ca Prima Doamnă, până la căsătoria fratelui său, în 2011, cu fosta înotătoare olimpică Charlene Wittstock, născută în Africa de Sud. La rugămintea tatălui său a preluat o serie de sarcini, implicându-se în activitatea mai multor organizaţii umanitare. A devenit preşedintă a Fundaţiei "Princess Grace", a Garden Club din Monaco, a Festivalului "Printemps des Arts" din Monte-Carlo şi a Crucii Roşii. În 1985, într-o conferinţă organizată la Paris, prinţesa Caroline a anunţat oficial crearea Baletului din Monte Carlo, împlinind astfel un vis al mamei sale. Este fondatoarea Orchestrei Filarmonice din Monte Carlo. Participă în mod regulat la o serie de evenimente sociale legate de Familia Regală Monegască, precum celebrarea Zilei Naţionale, Balul anual al trandafirilor, competiţia de Formula Unu Monaco Grand Prix.
Tatăl său, prinţul Rainier al III-lea, a numit-o printr-un decret semnat la 4 martie 1988, preşedintă a Consiliului de Administraţie al Fundaţiei "Prince-Pierre". În 1992, a fost numită preşedintă a Colegiului artistic al Premiului Internaţional de Artă Contemporană. În aprilie 1993, prinţesa Caroline a fost numită preşedintă a AMADE Mondiale (Asociaţia Mondială a Prietenilor Copiilor). Mama sa, prinţesa Grace de Monaco, a creat această organizaţie caritabilă, în 1963, pentru a proteja copiii de abuzul fizic şi psihologic, conform https://palais.mc/
La 2 decembrie 2003, directorul general UNESCO, Koichiro Matsuura, a numit-o pe Alteţa Sa Regală, prinţesă de Hanovra, ambasador al bunăvoinţei, o recunoaştere a angajamentului ei personal faţă de protecţia copiilor şi a familiei şi a contribuţiei la promovarea programelor UNESCO pentru educaţia fetelor şi a femeilor. La 10 noiembrie 2005, prinţul Albert al II-lea de Monaco i-a conferit însemnele de Comandant al Meritului Cultural pentru contribuţia la dezvoltarea artei şi culturii în Principat, pentru implicarea sa activă în numeroasele asociaţii, fundaţii şi organizaţii culturale monegasce pe care Alteţa Sa le prezidează.
UNICEF a onorat-o cu Premiul Campionul Copiilor în 2006. Anul următor, ea a călătorit în Africa de Sud, pentru a-l întâlni pe liderul sud-african Nelson Mandela, laureat al Premiului Nobel pentru Pace. În septembrie 2007, prinţul Albert al II-lea şi prinţesa Caroline au găzduit o gală de caritate în prezenţa fostului preşedinte sud-african.
În decembrie 2011, Asociaţia Mondială a Prietenilor Copiilor a onorat-o pe prinţesa Caroline pentru "eforturile ei neobosite de a continua moştenirea organizaţiei". Prietenul său, director de creaţie al Casei Chanel, Karl Lagerfeld, i-a oferit premiul.
La 20 mai 2014, ministrul francez al culturii şi comunicării, Aurélie Filippetti, a promovat-o pe Alteţa Sa Regală la gradul de Comandant al Ordinului Artelor şi Literelor, una dintre cele mai prestigioase distincţii dintre cele patru ordine ministeriale ale Republicii Franceze. În 2014, la 3 iulie, generalul de armată Jean-Louis Georgelin, Marele Cancelar al Legiunii de Onoare, i-a conferit însemnele de Comandant al Ordinului Meritul Agricol, notează site-ul oficial al familiei princiare.
Considerată un simbol internaţional al modei, prinţesa Caroline este una dintre cele mai bine îmbrăcate femei din lume. În noiembrie 2011, la Muzeul Naţional din Monaco, a fost deschisă o expoziţie în onoarea sa, potrivit https://www.tatler.com/. Stilul vestimentar al prinţesei a făcut obiectul unui documentar BBC în trei părţi, difuzat în iunie 2020. Totodată, revista "Vogue" a numit-o "unul dintre cei mai stilaţi membri ai familiei regale din Europa". AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Ionela Gavril, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.imdb.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 30 aprilie
Este a 120-a zi a anului 2025. Au mai rămas 245 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 08 m și apune la 20 h 19 m. Luna răsare la 07 h 27 m. Luna nu apune în această zi. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Explozii și incendii la uzine și laboratoare de armament (cronologie 2005-2025)
O explozie, urmată de un incendiu, a avut loc marți, 29 aprilie 2025, în incinta Laboratorului artileristic al Armatei, din localitatea Pantelimon, județul Ilfov, în urma căreia și-a pierdut viața un angajat civil al unității.
A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii (fișă biografică)
Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat, la 29 aprilie, decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de
Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia, din 29 aprilie 2025 (prezentare și cronologie)
Cea de-a 10-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M/3SI) se desfășoară la 29 aprilie 2025, la Varșovia, Polonia. Summitul din Polonia marchează 10 ani de la implementarea acestei inițiative, iar discuțiile se vor axa atât pe subiecte de interconectivitate regională în transport și energie, cât și pe problemele curente de securitate. Precedent
29 aprilie - Ziua internațională a dansului
La 29 aprilie este celebrată, anual, Ziua internațională a dansului, din inițiativa Comitetului de Dans al Institutului Internațional de Teatru (ITI) din cadrul UNESCO. A fost instituită în 1982 pentru a aniversa dansul și pe fondatorul baletului modern, Jean-Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727. Potrivit tradiției, în fiecare an, o personali
BISERICA CATOLICÃ: Perioada Scaunului vacant și alegerea noului papă
La demisia sau moartea Papei înainte de alegerea unui succesor, Scaunul Petrin al Romei devine vacant ('sede vacante'). Legile canonice care guvernează această perioadă de interreg - interimat - sunt precizate în Constituția Apostolică Universi Dominici gregis, modificată ulterior prin Motu Proprio Normas nonnullas. (sursa:
29 aprilie - Ziua veteranilor de război
Ziua veteranilor de război este marcată anual, la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. Această zi a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007. Data aleasă este cea
Prezidențiale2025/ Alegerile prezidențiale după anul 1989 (1990-2024)
După Revoluția din decembrie 1989, în țara noastră au avut loc opt alegeri prezidențiale, în anii 1990, 1992, 1996, 2000, 2004, 2009, 2014 și 2019. În urma acestora, au fost aleși patru președinți ai României: Ion Iliescu, cu trei mandate (1990-1992, 1992-1996, 2000-2004); Emil Constantinescu, cu un mandat (1996-2000); Traian Băsescu, cu două mandate
CITATUL ZILEI
''Numai trecerea timpului îl arată pe cel cu adevărat drept; pe ticălos îl poți recunoaște și într-o singură zi'' - Sofocle (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
Prezidențiale2025/ Prezentarea candidaților
Biroul Electoral Central a stabilit, la 20 martie 2025, rămânerea definitivă a candidaturilor depuse pentru alegerile la funcția de președinte al României, la scrutinul din 4 mai 2025, iar la 22 martie a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea de înscriere în buletinul de vot a candidaților. Potrivit comunicatului BEC, ordinea pe bulet
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 29 aprilie
Ortodoxe Sf. 9 Mucenici din Cizic; Sf. Cuv. Memnon Greco-catolice Sf. 9 M. din Cizic; Sf. cuv. Memnon, făcătorul de minuni; Sf. Ecaterina de Siena, patroana Europei Romano-catolice Sf. Ecaterina de Siena, fc. înv., patroană a Europei Sfin
Prezidențiale2025/ Președintele României - rol și atribuții
Președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării. Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și înt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 aprilie
Este a 119-a zi a anului 2025. Au mai rămas 246 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 09 m și apune la 20 h 18 m. Luna răsare la 06 h 42 m și apune la 23 h 03 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo (29 aprilie)
La 29 aprilie 2025, este programată, la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București, cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România. Pentru a doua oară consecutiv, evenimentul este prezentat de actorul de stand-up comedy Claudiu Teohari, potrivit premiilegopo.ro. Peste 900 de invi
PERSONALITATEA ZILEI: Tenismenul american Andre Agassi
Jucătorul de tenis Andre Agassi, câștigător a opt titluri de Mare Șlem în carieră și campion olimpic, în 1996, la Atlanta, s-a născut la 29 aprilie 1970, în Las Vegas, Nevada, SUA. Fiul unui fost boxer