logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

O PERSONALITATE PE ZI: Compozitorul, pianistul şi dirijorul Igor Stravinski

Image

Igor Stravinski, unul dintre cei mai influenţi compozitori ai secolul XX, s-a născut la 17 iunie 1882, la Oranienbaum, lângă Sankt Petersburg, potrivit https://www.abt.org/.

Fiu al unui faimos bariton al Operei Imperiale, Feodor Stravinski, Igor a crescut într-o desăvârşită atmosferă artistică. A studiat dreptul la Universitatea din St. Petersburg, până la vârsta de 19 ani, când compozitorul, pedagogul şi criticul muzical Nikolay Rimsky-Korsakov (1844-1908) l-a încurajat să studieze serios compoziţia. Igor Stravinski a studiat teoria cu Kalafati.

La 22 ianuarie 1908, a fost interpretată la St. Petersburg prima sa simfonie, în care şi-a expus măiestria tehnicii. A urmat, la 29 februarie acelaşi an, setul de piese pentru mezzo-soprană şi orchestră, apreciat de critica muzicală, "Le Faune et la Bergere".

Pentru a celebra căsătoria dintre Maximillian Steinberg şi fiica lui Rimsky-Korsakov (17 iunie 1908), Stravinski a scris o fantezie orchestrală, "Feu d'artifice" ("Focul de artificii"), iar câteva zile mai târziu, când Rimsky-Korsakov a murit, a scris, în onoarea acestuia, o elegie.

Următoarea sa compoziţie, "Scherzo Fantastique" a fost interpretată la St. Petersburg, la 6 februarie 1909, şi a atras atenţia faimosului producător Serghei Diaghilev, fapt care a anunţat începutul unui parteneriat bogat cu compania acestuia, Ballets Russes. Acesta l-a angajat pe Stravinski să compună o lucrare cu un subiect rusesc. Rezultatul a fost primul balet, prima capodoperă, a lui Stravinski, "L'Oiseau de feu", care a avut premiera la Paris, la 15 iunie 1910.

Activităţile sale s-au concentrat la Paris, unde s-a şi mutat în 1911. Cel de-al doilea balet compus, "Petrouchka", care a avut premiera la 13 iunie 1911, la Paris, a fost un mare succes, fiind totodată ceva nou şi original, un punct de cotitură în modernismul secolului XX. Ritmurile spasmodice explozive, sonorităţile instrumentale noi, cu utilizarea pianului ca parte integrantă a orchestrei şi inovaţia atingerii a două clape diferite în acelaşi timp, au influenţat foarte mult compozitorii contemporani.

Doi ani mai târziu, Stravinski a compus o operă considerată a fi mult mai revoluţionară decât celelalte - "The Rite of Spring", care a avut premiera la Paris, în 29 mai 1913. Impactul a fost atât de mare încât au avut loc demonstraţii la premieră, unii spectatori crezând că au luat parte la o farsă; dar muzicienii progresişti au considerat opera drept începutul unei noi ere în compoziţie. În această situaţie, Stravinski a rupt toate legăturile cu armonia tradiţională şi a folosit combinaţii disonante fără precedent în muzica modernă, arată site-ul dedicat Teatrului American de Balet, https://www.abt.org/.

Înainte de izbucnirea Primului Război Mondial, Diaghilev a pus în scenă opera "La Rossignol", un basm liric după Hans Christian Andersen, care a avut premiera, la Paris, la 26 mai 1914. În timpul anilor de război, Stravinski a lucrat mai mult în Elveţia, subiectele ruseşti dominând, încă, compoziţiile sale. A scris "Les Noces" pentru un ansamblu neobişnuit de cor, cu solişti, patru piane şi şaptesprezece instrumente de percuţie. În ultimele luni ale războiului, a pus în scenă "Histoire du Soldat", o piesă de teatru cu şapte personaje, care a inclus mai multe dansuri moderne stilizate. În aceeaşi perioadă a scris "Ragtime", o lucrare pentru unsprezece instrumente, care a fost obţinută ritmic din muzica de jazz timpurie americană.

Şi-a continuat colaborarea cu Diaghilev, compunând baletul "Pulcinella", opera în două acte "Marya" după scriitorul Aleksandr Puşkin, şi "Renard" după poveşti populare ruseşti. Acestea au fost ultimele lucrări în care Stravinski a folosit teme ruseşti.

Următoarea compoziţie, un concert de pian, comandat de Koussevitzky, a marcat începutul perioadei sale neoclasice. Au urmat: "Apollon Musagete", o pantomimă pentru orchestră de coarde care evocă baletele de la curtea din Lully; "Capriccio" pentru pian şi orchestră; opera-oratoriu, "Oedipus Rex"; "Symphony of Psalms", scrisă pentru a 50-a aniversare a Boston Symphony. Comandat de Ida Rubenstein, Stravinski a compus un balet, "Persephone", pe textul lui Andre Gide, pe care l-a dirijat la Opera din Paris la 30 aprilie 1934. În 1937, Stravinsky a dirijat "Jeux des Cartes" (un balet în trei acte), scris după un scenariu propriu având la bază un joc de poker imaginar. În lucrarea sa "Dumbarton Oaks" (concert de cameră) şi-a continuat practica compoziţiei neo-baroce.

 


Sursa foto: Stravinsky Fund/Facebook.com


Igor Stravinski a devenit cetăţean francez în 1934, dar a părăsit Franţa în 1938. S-a stabilit la Hollywood şi a devenit cetăţean american în 1945. Pentru o scurtă perioadă a fost lector la Universitatea Harvard (1939-1940), potrivit https://www.abt.org/.

Stravinsky a continuat să-şi dirijeze lucrările atât în Statele Unite, cât şi în Europa. A scris muzică în mai multe stiluri şi în mai multe scopuri. A compus, în 1942, "Circus Polka" (dedicat unui tânăr elefant) pentru Ringling Brothers Circus; concertul "Ebony" pentru clarinet şi formaţie de swing, interpretat de Woody Herman; în 1951, şi-a completat opera, "The Rake's Progress", după un libret de W.H. Auden şi C. Kallman. În 1957, a scris un balet pentru doisprezece dansatori, "Agon", bazat pe tehnici seriale, care a fost pus în scenă, la Los Angeles, la împlinirea vârstei de 75 de ani.

Din 1958, Igor Stravinski a explorat serialismul, în lucrări precum "Threni", "The Flood" şi "Abraham and Isaac". Ultima sa mare lucrare "Requiem Canticles" a fost compusă în 1966.

A murit la 6 aprilie 1971, la New York. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Cristian Anghelache)

 

Sursa foto: Stravinsky Fund/Facebook.com

Afisari: 109

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 09-05-2025 09:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră

Documentare 09-05-2025 08:30

9 mai - Ziua Națională a Oinei

La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a

Documentare 09-05-2025 08:00

9 Mai - Ziua Europei

Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d

Documentare 09-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 09-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai

Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c

Documentare 09-05-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai

Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 08-05-2025 21:21

Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)

Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a

Documentare 08-05-2025 11:20

Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)

Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d

Documentare 08-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu

Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul

Documentare 08-05-2025 10:45

DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)

Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami

Documentare 08-05-2025 10:27

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)

La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit

Documentare 08-05-2025 10:15

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)

În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc

Documentare 08-05-2025 10:00

Târgul internațional de bijuterii de la Geneva - GemGeneve

Târgul internațional de bijuterii de la Geneva, cunoscut sub numele de GemGeneve, este un eveniment anual dedicat profesioniștilor și amatorilor de gemologie și bijuterii. Anul acesta are loc în perioada 8-11 mai 2025, și va reuni expozanți de renume mondial, inclusiv bijutieri, designeri, artizani și dealeri de pietre prețioase. Reprezent&aci

Documentare 08-05-2025 09:45

8-9 mai-Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial (ONU)

Zilele ONU de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial sunt marcate, în fiecare an, în 8 și 9 mai. Pe 8 mai 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Aliații au acceptat capitularea necondiționată a Germaniei naziste, potrivit https://www.un.org/

Documentare 08-05-2025 09:30

8 mai - Ziua internațională a talasemiei

Ziua internațională a talasemiei este marcată, începând cu 1993, la data de 8 mai a fiecărui an, la inițiativa Federației Internaționale a Talasemiei (TIF). Cu acest prilej, sunt aduse la cunoștința publicului și a factorilor de decizie informații legate de această boală ereditară, sunt discutate noi posibilități de ameliorare a suferințelor pacien