Comunicat de presă - Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române
Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române organizează în data de 13 mai 2025, începând cu ora 9.00, colocviul Istoria religioasă a României ca istorie religioasă a Europei: concepte, probleme și perspective comparative, la care vor participa 15 cercetători din 6 centre academice (Alba Iulia, București, Cluj, Erfurt, Liverpool, Sibiu) și 8 instituții (3 institute de cercetare ale Academiei Române și 5 universități).
În cadrul colocviului, de la ora 12.00, profesorul Roland Clark, profesor de Istorie europeană modernă la Universitatea din Liverpool, va susține comunicarea plenară The Shepherd of Maglavit: Lived Religion in Modern Romania, care anunță cartea sa în pregătire despre fenomenul Maglavit și toate implicațiile sale religioase, sociale și politice.
Colocviul se va desfășura la parterul Casei Academiei/Casa Oamenilor de Știință (COȘ), intrarea din Calea Rahovei 147-153, de la 09.00 la 18.00 (cu o pauză de prânz de la 13.00-14.30).
Dacă doriți să realizați materiale de presă sau interviuri cu participanții, vă rugăm să ne scrieți la [email protected].
Participanții și titlurile comunicărilor sunt mai jos.
https://www.ihr-acad.ro/wp-content/uploads/2025/04/310.DIHR_.Colocviu.Istoria.religioasă.a.României.pdf
https://www.facebook.com/events/1650575985588669/
Istoria religioasă a României nu a fost studiată decât sporadic cu metodele și instrumentele istoriei generale și comparate a religiilor și a rămas astfel departe de a fi integrată în ansamblul cercetărilor globale în studiul academic al religiilor. Istoriile particulare ale bisericilor, cultelor sau mișcărilor religioase de pe teritoriul României și ansamblul dinamicilor acestora în perioadele premodernă și modernă nu au fost încă asimilate critic într-o imagine de ansamblu de sine stătătoare și nu constituie încă un veritabil canton dintr-o istorie religioasă comparată a Europei.
Mari teme perene și globale ale istoriei religiilor - precum reprezentarea identității și diversității religioase, strategiile de coabitare/excludere inter- și infra-religioasă, convertirea, in/toleranța religioasă, istoria instituțiilor, ritualurilor, disidențelor sau sincretismelor religioase, dinamica religiozității rurale/urbane în modernitate și atâtea altele - așteaptă să integreze inclusiv sursele istoriei religioase a României, începând cu varietățile sale istorice majore de creștinism, iudaism și islam, dar și cu ansamblul altor mișcări și curente religioase secundare și terțiare, până în contemporaneitate.
Istoria religioasă a României (1500-2000) este un proiect multianual de cercetare al Institutului de Istorie a Religiilor inițiat și sprijinit prin Consiliul științific al Institutului și aprobat de Academia Română. El va include și o bibliografie critică de rezumate în limba engleză ale contribuțiilor relevante apărute în România în ultimii 150 de ani.
Colocviul va aniversa 20 de ani de la afilierea României la International Association for the History of Religions (IAHR) și va contribui la pregătirea celui de-al 22-lea Congres european al European Association for the Study of Religions, având totodată, în premieră, statutul de Regional Conference a IAHR, care va avea loc la București în septembrie 2026.
Colocviul național
Istoria religioasă a României ca istorie religioasă a Europei: concepte, probleme și perspective comparative
București, 13 mai 2025, la sediul Institutului.
Keynote lecture
ROLAND CLARK
Professor of Modern European History, University of Liverpool
The Shepherd of Maglavit: Lived Religion in Modern Romania
Ștefan Lungu, Institutul de Istorie a Religiilor, Academia Română
Intertextualități 'păgâne' în cultul ortodox. Reliefarea trăsăturilor specifice poemelor liturgice prin confruntare cu poemele creștine din cartea I a Antologiei Palatine.
'Pagan' intertextualities in the Orthodox rite. Emphasizing the specific features of liturgical poems by confronting them with the Christian poems in the 1st book of the Palatine Anthology.
Mihai Kovacs, Universitatea 'Babeș-Bolyai', Centrul TRANS.SCRIPT, Cluj-Napoca / Centrul Cultural Palatul Principilor, Alba Iulia
Alteritate confesională și propagandă politică
Studiu de caz: Principele Gabriel Bethlen în publicațiile lui Abraham Verhoeven
Confessional Alterity and Political Propaganda.
Case Study: Prince Gabriel Bethlen in Abraham Verhoeven's Publications
Daniela Dumbravă, Institutul de Istorie a Religiilor, Academia Română.
Argumente umaniste despre monarhie la Moscova: Vasilologhion-ul milescian în atmosfera milenaristă de secol XVII
Daniel Dumitran, Chief of Department of History, Archaeology and Heritage, 1 Decembrie 1918 University, Alba Iulia
The Jewish Enlightenment and the Issue of Tolerance in Central European and Romanian Context
Bogdan Tătaru-Cazaban, Institutul de Istorie a Religiilor, Academia Română
Ortodoxia românească. Schiță pentru o istorie culturală (secolele XIX-XX)
Romanian Orthodoxy. Outline for a Cultural History (19th-20th Centuries)
Ionuț Daniel Băncilă, Institutul de Istorie a Religiilor, Academia Română.
Ezoterismul ortodox. Pentru un profil confesional al ezoterismului românesc
An Orthodox Esotericism. The Confessional profile of Esotericism in Romania
Andreea Apostu, Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române
Reprezentări textuale ale comunităților musulmane din Dobrogea în presa scrisă din România între 1928 și 1939
Textual representations of Muslim communities in Dobrogea in Romanian print-based media between 1928 and 1939
Teodora Dumitru, Institutul de Istorie și Teorie Literară 'G. Călinescu', Academia Română
'Neutrohtonizarea' prin diversificare confesională. Un proiect anunțat în Jurnal francez (1930-1931), dar nematerializat în Orașul cu salcâmi (1935) de Mihail Sebastian
'Neutrohtonization' through confessional diversification. A project announced in Jurnal francez, but finally not materialized in Orașul cu salcâmi (1935) by Mihail Sebastian
Ion-Dragoș Vlădescu, Institutul de Istorie 'N. Iorga', Academia Română
Autocefalie sub asediu: Biserica Ortodoxă Română între tradiție canonică și reconfigurare politică în Europa postbelică (1945-1947)
Autocephaly Under Siege: The Romanian Orthodox Church Between Canonical Tradition and Political Reconfiguration in Postwar Europe (1945-1947)
Bogdan Emanuel Răduț, Institutul de Istorie 'N. Iorga', Academia Română
Federalizarea Cultelor Evanghelice în Republica Populară Română, un proiect eșuat al anilor '50
Federalization of Evangelical Denominations in the Romanian People's Republic, a failed project of the 1950s
Cristi Rusin, Facultatea de Istorie, Universitatea din București
Convertirea românilor la Islam. Istoria unui fenomen
The Conversion of Romanians to Islam. A History of a Phenomenon
Alina Pătru, catedra de Istoria și filozofia religiilor, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea 'Lucian Blaga', Sibiu
Transformări ale religiei populare în contextul detașării de tradițiile rurale. Analiza unor secvențe din spațiul românesc
Vlad-Anton Ștefănoaia, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea 'Lucian Blaga', Sibiu / PhD candidate ULBS, Sibiu/Universitat Erfurt
Pericol sau șansă? Studiu asupra percepției profesorilor de religie ortodoxă privind integrarea conținuturilor despre alte religii în educația religioasă din România
Peril or Opportunity? A Study on Orthodox Religion Teachers' Perception Regarding The Integration of Content About Other Religions into Religious Education in Romania
Eugen Ciurtin, Institutul de Istorie a Religiilor, Academia Română
Istoria religioasă absentă a Europei: 10 probleme (și 9 propuneri)
The absent part from a religious history of Europe: 10 problems (and 9 proposals)
Participanți:
15 cercetători (dintre care 5 doctoranzi în 3 școli doctorale) din 6 centre academice (Alba Iulia (2), București (9), Cluj (1), Erfurt (1), Liverpool (1), Sibiu (1) și 8 instituții (3 institute de cercetare ale Academiei și 5 universități)
1. Dr. Andreea Apostu, Institutul de Istorie a Religiilor, Academia Română.
2. Dr. Ionuț Daniel Băncilă, Institutul de Istorie a Religiilor, Academia Română.
3. Dr. Eugen Ciurtin, Institutul de Istorie a Religiilor, Academia Română.
4. Prof. Roland Clark, Professor of Modern European History, University of Liverpool.
5. Dr. Daniela Dumbravă, Institutul de Istorie a Religiilor, Academia Română.
6. Prof. dr. habil. Daniel Dumitran, Chief of Department of History, Archaeology and Heritage, 1 Decembrie 1918 University, Alba Iulia.
7. Dr. Teodora Dumitru, Institutul de Istorie și Teorie Literară 'G. Călinescu', Academia Română.
8. Drd. Mihai Kovacs, Universitatea 'Babeș-Bolyai', Centrul TRANS.SCRIPT, Cluj-Napoca / Centrul Cultural Palatul Principilor, Alba Iulia.
9. Ștefan Lungu, Institutul de Istorie a Religiilor, Academia Română.
10. Conf. dr. habil. Alina Pătru, catedra de Istoria și filozofia religiilor, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea 'Lucian Blaga', Sibiu.
11. Drd. Bogdan Emanuel Răduț, Institutul de Istorie 'N. Iorga', Academia Română.
12. Drd. Cristi Rusin, Facultatea de Istorie, Universitatea din București.
13. Drd. Vlad-Anton Ștefănoaia, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea 'Lucian Blaga', Sibiu / Universitat Erfurt.
14. Dr. Bogdan Tătaru-Cazaban, Institutul de Istorie a Religiilor, Academia Română.
15. Drd. Ion-Dragoș Vlădescu, Institutul de Istorie 'N. Iorga', Academia Română.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].