logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Universitatea Politehnica Timișoara

Profesorul Radu Băncilă, de la Universitatea Politehnica Timișoara, onorat la împlinirea vârstei de 80 de ani

În spiritul tradiției de a-și onora profesorii remarcabili, Universitatea Politehnica Timișoara a organizat joi, 8 mai 2025, aniversarea prof. emerit dr.ing. Radu Băncilă, la împlinirea vârstei de 80 de ani, în prezența reprezentanților conducerii UPT, ai Facultății de Construcții, căreia i-a dedicat întreaga carieră, a colegilor și prietenilor.

În deschiderea evenimentului, moderat de prof.univ.dr.ing. Edward Petzek, prieten și colaborator apropiat, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a vorbit despre relația directă cu profesorul Radu Băncilă, un adevărat specialist în poduri, atât la propriu, cât și la figurat, amintind rolul esențial al acestuia în stabilirea și consolidarea relației de colaborare cu Universitatea Tehnică din Munchen. De asemenea, rectorul UPT i-a oferit o Plachetă de Onoare profesorului Radu Băncilă, 'în semn de aleasă prețuire și de profundă apreciere pentru dăruirea cu care s-a dedicat activității științifice, didactice, manageriale și de cercetare în cadrul Universității Politehnica Timișoara. De numele său se leagă înființarea specializării cu limba de predare germană la Facultatea de Construcții a UPT, dar și extinderea colaborării internaționale'.

Decanul Facultății de Construcții din cadrul UPT, prof.univ.dr.ing. Raul Zaharia, a prezentat aspecte din cariera extraordinară a profesorului Radu Băncilă, iar colegii, prietenii și colaboratorii acestuia, printre care acad. Ion Boldea, primarul localității Bran, Cosmin Feroiu, prof.univ.dr.ing. Dorin Radu, prodecan al Facultății de Construcții din Brașov, i-au adus omagii și au depănat amintiri care îi leagă.

În încheierea evenimentului, profesorul Radu Băncilă a mulțumit tuturor celor prezenți și a prezentat 'Crâmpeie din viața mea', cu amintiri despre familia sa, despre părinți, despre casa părintească din Bran, perioada studenției, cariera sportivă (înot și polo), doctoratul cu academicianul Dan Mateescu, dar și unele dintre realizările profesionale remarcabile.

* * *

Prof.em.dr.ing. Radu Băncilă este absolvent al Liceului 'N. Lenau' din Timișoara și al Institutului Politehnic Timișoara, Facultatea de Construcții, promoția 1967. În anul 1981 devine doctor inginer și din 1992 profesor universitar în cadrul Facultății de Construcții, Departamentul CMMC. În anul 1997 devine conducător de doctorat, iar în 2012 primește titlul de profesor emerit al Universității Politehnica Timișoara. A fost ales ca prodecan (1999) și decan (2004-2008) al Facultății de Construcții.

În 1991, profesorul Radu Băncilă a inițiat studiul de inginerie civilă în limba germană - primul studiu ne-germanistic din România cu predare în limba germană. Profesorul Băncilă a contribuit la încheierea unui contract de parteneriat, în 1993, între Universitatea Politehnica Timișoara și Universitatea Tehnică din Munchen, iar secția a fost inclusă în programul de promovare al Serviciului German de Schimb Academic DAAD. De asemenea, a realizat un program de diplomă dublă cu Universitatea Tehnică din Munchen și cu HTWG Graz, iar la ora actuală, specializarea în limba germană are 380 de absolvenți, dintre care 33 cu diplomă dublă TUM/UPT și HTWG/UPT.

În anul 2012 Profesorul Băncilă a primit Ordinul de Merit al Republicii Federale Germania, 'Crucea de Merit Clasa I' de la Ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Andreas von Mettenheim.

Distinsul profesor a fost primit în 2019 ca Membru de Onoare al Secției de Construcții și Urbanism din cadrul Academiei de Științe Tehnice din România.

Este membru sau membru fondator într-o serie de asociații internaționale de calibru în domeniul construcțiilor, are 110 lucrări științifice publicate în reviste internaționale de prestigiu, 10 cărți de specialitate publicate, 4 în limba engleză și 2 în limba germană.
A obținut locul I pe plan european pentru lucrarea 'O nouă viață pentru un pod metalic istoric peste Mureș la Săvârșin', acordat de către Convenția Europeană pentru Construcții Metalice ECCS, la categoria 'Reabilitarea podurilor existente', iar în 2020 a fost distins cu Premiul 'Traian Vuia' la Gala Excelenței Bănățene.

Universitatea Politehnica Timișoara (www.upt.ro), cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul țării, a fost înființată prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand la 11 noiembrie 1920. Universitate de cercetare avansată și educație, UPT este astăzi una dintre școlile românești cu tradiție, recunoscută în plan național și internațional, atât prin activitatea generațiilor de cadre didactice și cea a unor academicieni prestigioși, cât și prin cei peste 140.000 de absolvenți care au dus renumele acesteia peste tot în lume. Având și o bază materială de invidiat, cele 10 facultăți ale universității asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenți.

Dimensiunea internațională a Universității Politehnica Timișoara este evidențiată și prin faptul că este parte a consorțiului european de universități E3UDRES2 - Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions, inițiativă sprijinită de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. E3UDRES2 reunește universități europene de top pentru a colabora în dezvoltarea regiunilor inteligente și sustenabile prin educație inovatoare, cercetare aplicată și cooperare transdisciplinară.

Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul oficial: https://www.eudres.eu/.

Afisari: 61

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].