Donald Trump a fost achitat. Ce urmează acum?

Congresul SUA l-a achitat sâmbătă pe Donald Trump în al doilea său proces de impeachment iar la puţin peste trei săptâmâni de la venirea la putere a lui Joe Biden începe o altă pagină în politica americană. Dar care vor fi consecinţele pe termen scurt şi mediu ale acestei decizii asupra principalilor actori ai vieţii politice, se întreabă France Presse într-un amplu comentariu.
Chiar dacă suspansul era aproape inexistent, achitarea este evident o uşurare pentru Donald Trump. Pe termen scurt, acest vot îi oferă ocazia de a relua unul dintre argumentele sale favorite de campanie: să pozeze în martir, în victimă a unei nesfârşite "vânători de vrăjitoare".
Singurul preşedinte din istorie pus sub acuzare de două ori, el este acum şi singurul care a fost achitat de două ori. "Acesta poate fi un lucru care să ralieze oamenii: să spună că a fost luat drept ţintă de stânga şi de presă, de manieră incorectă", afirmă Capri Cafaro, fostă aleasă democrată şi profesoară la American University.
Reacţionând la verdictul Senatului, Donald Trump a părut că se pregăteşte pentru viitor. "Mişcarea noastră magnifică, istorică şi patriotică, 'Make America Great Again', este abia la început", a afirmat el.
Însă ecuaţia, care a funcţionat în timpul celor patru ani ai săi la putere, a devenit mai complicată după ziua întunecată de 6 ianuarie şi violenţele comise de susţinătorii săi.
Numeroşi responsabili republicani s-au distanţat de el, ceea ce constituie un handicap important pentru o eventuală revenire, chiar dacă capacitatea sa de a galvaniza mulţimile rămâne un atu cu greutate.
Fără un mandat de ales public, privat de contul său de Twitter, izolat în clubul său de golf de la Mar-a-Lago, la peste 1.300 km de Washington, el ar putea avea acum dificultăţi în a se face auzit.
Cu atât mai mult cu cât viitoarele alegeri prezidenţiale din 2024 au început să trezească şi apetitul altora.
Una dintre pretendentele posibile la învestitura republicană, Nikki Haley, a distrus deja toate podurile şi estimează că el ar trebui să nu poată candida din nou în următoarele alegeri primare.
"El a luat-o pe un drum pe care nu ar fi trebuit să meargă, iar noi nu ar fi trebuit să-l urmăm şi nu ar fi trebuit să-l ascultăm. Şi nu trebuie să lăsăm niciodată asta să reînceapă", a declarat ea.
După ce s-a raliat, uneori cu inima îndoită dar mereu ascultător, în spatele lui Donald Trump timp de patru ani, The Grand Old Party traversează o perioadă de mari cutremure.
Un pumn de aleşi susţin sus şi tare că locul lui Donald Trump nu poate fi pus la îndoială şi că el este candidatul natural pentru 2024.
"Partidul este al său. Nu este al nimănui altcuiva", a spus în urmă cu câteva zile aleasa republicană Marjorie Taylor Greene, care a susţinut în trecut tezele mişcării de extremă dreapta complotiste QAnon.
Însă numeroşi tenori din partid vor un nou început. Confruntaţi cu sondaje care îl favorizează în continuare pe Trump, ei se întreabă dacă să întoarcă pagina brutal, lent sau imperceptibil, scrie AFP.
Dincolo de evenimentele traumatizante de la 6 ianuarie, partidul îl consideră responsabil pentru pierderea Senatului. Refuzul său de a accepta înfrângerea timp de peste două luni a plasat Partidul Republican într-o poziţie proastă în două scrutine senatoriale de la începutul lui ianuarie, câştigate de democraţi.
Există şi un punct de îngrijorare pentru strategii partidului: susţinerea lui Trump în procesul de impeachment, motivată de dorinţa de a nu-l supăra pe fostul preşedinte, ar putea avea un cost electoral.
"Senatorii care au votat achitarea s-au protejat poate împotriva unor alegeri primare periculoase în faţa unor candidaţi mai spre extremă din sânul partidului, dar s-au făcut în acelaşi timp mai vulnerabili în alegerile veritabile", subliniază Wendy Schiller, de la Brown University.
Liderul republican din Senat Mitch McConnell a votat achitarea, ascuzându-se în spatele unor chestiuni de drept. El a afirmat însă la puţină vreme după aceea că Trump este "practic şi moral" responsabil pentru violenţele de la 6 ianuarie.
Circa o sută de foşti responsabili republicani au făcut în ultimele zile să circule ideea creării unui nou partid de centru-dreapta care să-i reunească pe republicanii care vor să o rupă complet cu trumpismul.
Însă şansele de a schimba modelul american care se articulează, dintotdeauna, în jurul a două partide, par extrem de slabe.
Şi pentru Joe Biden este o uşurare că procesul predecesorului său a fost atât de rapid (cinci zile), întrucât se temea ca aceasta să nu umbrească începutul mandatului său, scrie France Presse.
În mod concret, asta înseamnă că Senatul va avea mai mult timp de consacrat pentru confirmarea membrilor guvernului său şi votarea priorităţilor sale legislative.
La modul mai general, el poate acum să-şi aplice strategia fără interferenţe, respectiv să se concentreze asupra luptei împotriva COVID-19 şi să facă abstracţie de predecesorul său.
Lui îi rămâne însă sarcina infinit mai delicată de a ieşi din acest moment inedit al istoriei: să reunească, aşa cum a promis în campanie, o Americă fracturată, mai notează AFP.AGERPRES/(AS - editor: Florin Ştefan, editor online: Andreea Preda)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Panama va permite desfășurarea de militari americani în apropierea canalului (acord)
Panama va permite desfășurarea de trupe americane în zonele de acces și adiacente canalului, potrivit unui acord bilateral publicat joi de guvernul panamez, care exclude însă posibilitatea unor baze militare, notează AFP. Prezența trupelor americane în Panama este o problemă sensibilă în această țară din America Central
Al doilea portavion american a ajuns în Orientul Mijlociu
Al doilea portavion trimis de Statele Unite în Orientul Mijlociu pentru a proteja fluxurile comerciale a sosit la fața locului, a anunțat joi armata americană, care desfășoară în prezent o campanie intensă de lovituri împotriva rebelilor houthi din Yemen, transmite AFP. Potrivit unui mesaj pe X al Comandamentului Comun americ
VIDEO SUA: Musk prevede economii de 150 de miliarde de dolari, sub promisiunea inițială
Elon Musk a declarat joi că misiunea sa de a reduce cheltuielile federale ale Statelor Unite va permite economisirea a 150 de miliarde de dolari pe un an întreg, o sumă mai mică decât ambițiile sale inițiale, notează AFP. 'Sunt încântat să anunț că anticipăm economii de 150 de miliarde de dolari în anul fiscal
SUA: Ambasadoarea americană la Kiev rechemată de la post
Ambasadoarea Statelor Unite la Kiev, Bridget Brink, își va părăsi postul într-un moment în care președintele Donald Trump operează o apropiere de Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a confirmat joi Departamentul de Stat, notează AFP. Bridget Brink, diplomată de carieră, a fost numită de fostul președinte Joe Bid
Consultări 'pozitive' între Rusia și SUA la Istanbul, dar fără niciun acord concret
Rusia și SUA au purtat joi la Istanbul negocieri 'pozitive' pentru normalizarea relațiilor lor diplomatice, dar fără a ajunge la vreun acord concret, potrivit EFE. 'Noua rundă de consultări bilaterale la nivel de experți (...) s-a desfășurat într-o atmosferă pozitivă și a permis realizarea unor progrese în soluționarea problemelor ridic
CIJ: Sudanul acuză EAU că, prin susținerea rebelilor, sunt 'motorul' unui 'genocid' în Darfur
Sudanul a acuzat joi, la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), Emiratele Arabe Unite (EAU) că sunt, printr-un presupus sprijin dat rebelilor, 'motorul' a ceea ce autoritățile de la Khartum califică drept 'genocidul' din Darfur, transmite AFP. Sudanul a atacat EAU la Curtea de la Haga, acuzând Emiratele de complicitate
Armata europeană nu poate înlocui NATO, afirmă președintele Germaniei
O armată europeană nu ar putea înlocui NATO, a declarat joi președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, citat de DPA. 'Trebuie să mulțumim NATO pentru multe lucruri', a afirmat Steinmeier în timpul unei vizite la un comandament militar din orașul Koblenz, landul Renania-Palatinat, în vestul Germaniei.
Golful Persic, noua răscruce a diplomației mondiale? (analiză AFP)
De la negocierile privind Ucraina și discuțiile privind programul nuclear iranian programate sâmbătă și până la negocierile referitoare la Fâșia Gaza, țările din Golf ocupă din ce în ce mai mult scena diplomatică globală, în căutare de securitate și de recunoaștere, relatează joi AFP. Aliați tradiționali ai Statel
Rusia: Parchetul cere pedeapsa cu închisoarea împotriva unor jurnaliști pentru colaborare cu organizația lui Navalnîi
Parchetul rus a cerut joi aproape șase ani de închisoare împotriva a patru jurnaliști acuzați de colaborare cu organizația 'extremistă' a fostului opozant Aleksei Navalnîi, decedat într-o închisoare din Rusia în 2024, potrivit site-ului Mediazona, relatează AFP. Organizația lui Navalnîi, princi
Războiul tarifar declanșat de Washington împinge UE și Mercosur să accelereze demersurile privind implementarea acordului lor comercial
Ofensiva comercială a președintelui american Donald Trump, care a început cu aplicarea de tarife de 10% pentru majoritatea partenerilor comerciali ai Statelor Unite, a reactivat eforturile politice de impulsionare a acordului de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Mercosur, relatează joi EFE. După 25 de ani de negocieri și o semnare
Consultările între Rusia și SUA pentru normalizarea diplomatică s-au încheiat la Istanbul
Negocierile pentru normalizarea relațiilor diplomatice între Rusia și SUA s-au încheiat joi la Istanbul după aproape șase ore de discuții, relatează EFE. 'Noua rundă de consultări de la Istanbul s-a încheiat', a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, pentru agenția oficială
Rusia amenință Japonia cu 'măsuri dure' dacă furnizează arme Ucrainei
Rusia a amenințat joi Japonia cu măsuri dure dacă această țară va furniza Ucrainei arme sau alte echipamente militare, după ce guvernul de la Tokyo și-a manifestat disponibilitatea de a se alătura comandamentului NATO care coordonează ajutorul militar pentru Ucraina, relatează agenția EFE. 'Dorim să avertizăm că orice pas al Japoniei pentr
Israel: Netanyahu spune că se duc negocieri cu două țări pentru mutarea locuitorilor din Gaza
Premierul Benjamin Netanyahu a comunicat miercuri cabinetului de securitate israelian că 'sunt în curs negocieri cu două mari țări pentru a găzdui un număr semnificativ de locuitori din Fâșia Gaza care ar emigra voluntar', informează joi postul de televiziune israelian i24News, citând media locale, între care publicația Jerusalem Post.
Turcia și Israelul au început discuții pentru evitarea ciocnirilor în Siria între forțele lor
Oficiali turci și israelieni au început miercuri discuții menite să prevină incidente nedorite în Siria, unde sunt active armatele celor două puteri regionale, au indicat joi surse ministeriale turce și o sursă politică israeliană, citate de Reuters. Potrivit surselor turce, discuțiile tehnice din Azerbaidjan au marcat începu
#Ucraina transmite SUA: Acceptarea restricțiilor privind dimensiunea armatei, linie roșie la negocierile de pace
Ucraina a transmis SUA că acceptarea unor limite privind dimensiunea forțelor sale armate sau pregătirea generală a armatei sale va constitui o linie roșie, a declarat joi un înalt oficial ucrainean, în timp ce președintele american Donald Trump încearcă să negocieze cu Rusia sfârșitul războiului, relatează Reuters. Pre