LIVE UPDATE VIDEO În Senatul SUA a început cel de-al doilea proces de punere sub acuzare a lui Donald Trump
Senatul SUA a început marţi al doilea proces de impeachment al fostului preşedinte Donald Trump sub acuzaţia că a incitat la violenţele soldate cu morţi de la Capitoliu de pe 6 ianuarie, relatează Reuters şi AFP.
UPDATE 14.02.2021 ORA 02.31 Cine sunt cei şapte republicani care au votat împotriva lui Trump în procesul de impeachment
Şapte senatori republicani li s-au alăturat democraţilor şi au votat sâmbătă pentru condamnarea lui Donald Trump, în timp ce majoritatea colegilor lor de partid din Senat au votat pentru achitarea lui, relatează Reuters.
Unul dintre ei, Richard Burr, a votat anterior că procedura este neconstituţională întrucât Trump şi-a încetat mandatul pe 20 ianuarie, o moţiune respinsă de Senat.
UPDATE 14.02.2021 ORA 01.00 Donald Trump a fost achitat. Ce urmează acum?
Congresul SUA l-a achitat sâmbătă pe Donald Trump în al doilea său proces de impeachment iar la puţin peste trei săptâmâni de la venirea la putere a lui Joe Biden începe o altă pagină în politica americană. Dar care vor fi consecinţele pe termen scurt şi mediu ale acestei decizii asupra principalilor actori ai vieţii politice, se întreabă France Presse într-un amplu comentariu.
Chiar dacă suspansul era aproape inexistent, achitarea este evident o uşurare pentru Donald Trump. Pe termen scurt, acest vot îi oferă ocazia de a relua unul dintre argumentele sale favorite de campanie: să pozeze în martir, în victimă a unei nesfârşite "vânători de vrăjitoare".
UPDATE 14.02.2021 ORA 00.05 Trump este 'responsabil' pentru asaltul asupra Capitoliului, susţine liderul republicanilor din Senat
Liderul senatorilor republicani Mitch McConnell l-a acuzat sâmbătă pe Donald Trump că este "responsabil" de asaltul criminal asupra Capitoliului, la puţin timp după ce a votat pentru achitarea sa în cadrul procesului istoric de impeachment din Senat, relatează AFP şi Reuters.
"Nu există nicio îndoială că preşedintele Trump este, practic şi moral, responsabil pentru provocarea evenimentelor din acea zi" de 6 ianuarie, a declarat influentul senator, care şi-a justificat votul afirmând că a votat pentru achitarea sa întrucât Senatul nu este competent să judece un fost preşedinte.
UPDATE 13.02.2021 ORA 23.36 Liderul majorităţii democrate Chuck Schumer îi critică pe republicanii din Senat pentru achitarea lui Trump
Liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, i-a criticat sâmbătă pe colegii săi republicani pentru că nu l-au condamnat pe fostul preşedinte Donald Trump în al doilea proces de impeachment contra sa, relatează dpa.
"Marea majoritate a republicanilor din Senat, inclusiv liderul republican, au votat pentru achitarea fostului preşedinte Trump, semnându-şi numele în coloanele istoriei alături de numele său pentru totdeauna", a spus Schumer.
UPDATE 13.02.2021 ORA 23.21 Trump: Acest proces, o altă fază ''a celei mai mari vânători de vrăjitoare'' din istoria SUA
Foto: (c) Leah Millis/REUTERS
Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat sâmbătă că procesul de impeachment contra sa din Senat a fost o altă fază a "celei mai mari vânători de vrăjitoare din istoria ţării noastre", relatează Reuters.
Trump a dat publicităţii un comunicat după ce Senatul l-a achitat în al doilea proces de impeachment contra sa din ultimele 12 luni, întrucât colegii săi republicani au votat împotriva condamnării sale pentru "instigare la insurecţie" înaintea evenimentelor de la 6 ianuarie, când susţinătorii săi au luat cu asalt Capitoliul.
Fostul preşedinte al SUA a promis că continue să apere "măreţia Americii", potrivit AFP.
UPDATE 13.02.2021 ORA 22.52 VIDEO Senatorii americani l-au achitat pe Donald Trump în al doilea său proces de impeachment
Foto: (c) U.S. Senate TV/Handout via Reuters
Democraţii nu au reuşit să adune numărul necesar de voturi pentru a-l condamna pe Donald Trump în Senatul SUA în al doilea său proces de impeachment, relatează AFP, dpa şi Reuters.
Votul a fost de 57 pentru condamnare şi 43 împotrivă, în condiţiile în care erau necesare două treimi din voturile din Senat, respectiv 67. Totuşi, şapte republicani au votat împotriva lui Trump în cadrul celui de al doilea proces de impeachment.
UPDATE 13.02.2021 ORA 22.40 SUA:Cele două părţi şi-au încheiat pledoariile finale în al doilea proces de impeachment contra lui Trump
Congresmenii americani democraţi şi-au încheiat pledoariile finale sâmbătă, în a cincea zi a celui de al doilea proces de impeachment contra fostului preşedinte Donald Trump, fiind urmaţi de avocaţii miliardarului republican, relatează Reuters, dpa şi AFP.
Democrata Madeleine Dean din Pennsylvania a reiterat argumentul că susţinătorii lui Trump au crezut că acţionează la ordinul fostului preşedinte atunci când au luat cu asalt Capitoliul american pe 6 ianuarie.
UPDATE 13.02.2021 ORA 20.28 SUA: Acord în Senat pentru continuarea procesului de impeachment contra lui Trump fără convocarea martorilor
Democraţii şi apărarea fostului preşedinte american Donald Trump au ajuns, sâmbătă, la un acord care permite evitarea convocării martorilor şi avansarea procesului de impeachment deschis în Senatul american împotriva fostului lider de la Casa Albă, informează AFP.
Acordul a fost anunţat de cele două partide în şedinţa publică a Senatului, în a cincea zi a procesului de impeachment lansat contra lui Trump pentru ''incitare la insurecţie''.
Procurorii democraţi anunţaseră anterior că vor să o audieze pe o aleasă republicană, Jaime Herrera Beutler, ceea ce ar fi întârziat procedura.
UPDATE 13.02.2021 ORA 18.04 VIDEO Senatul SUA a votat pentru convocarea martorilor în procesul de impeachment contra lui Trump
Senatul SUA a votat sâmbătă în favoarea convocării martorilor în al doilea proces de impeachment lansat împotriva fostului preşedinte american Donald Trump, transmit Reuters şi dpa.
Acest proces de impeachment a intrat sâmbătă în a cincea zi.
Camera Reprezentanţilor a Congresului american l-a acuzat pe Trump de ''incitare la insurecţie'', susţinând că discursul acestuia din 6 ianuarie a încurajat mulţimea de susţinători să ia cu asalt Capitoliul în aceeaşi zi. Cinci persoane au decedat în acele evenimente, printre care un ofiţer de poliţie.
Michael van der Veen, avocatul lui Trump, a susţinut că va avea nevoie de 100 de depoziţii dacă democraţii din Camera Reprezentanţilor doresc să cheme martori în proces.
UPDATE 11.02.2021 ORA 03.21 SUA: Trump, ''incitator-şef'' al asaltului asupra Capitoliului, acuză democraţii
O violenţă nemaiîntâlnită eliberată de "incitatorul-şef": procurorii democraţi din procesul lui Donald Trump l-au acuzat miercuri pe fostul preşedinte că a alimentat de luni de zile furia partizanilor săi până când aceasta a explodat la Capitoliu, pe 6 ianuarie, comentează AFP.
Asaltul lor asupra Congresului, care i-a adus lui Donald Trump al doilea proces în faţa Senatului, pentru "incitare la insurecţie", nu a apărut "din neant": "furia mulţimii a fost stârnită luni de zile de Donald Trump", a afirmat Joaquin Castro, unul dintre aleşii responsabili cu prezentarea acuzaţiilor.
UPDATE 10.02.2021 ORA 00.42 VIDEO SUA: Senatul a votat pentru continuarea procesului de impeachment a lui Donald Trump
Senatorii americani au votat marţi cu 56 de voturi pentru şi 44 împotrivă pentru a continua procesul de destituire a fostului preşedinte Donald Trump, transmite miercuri dpa.
Şase republicani s-au alăturat democraţilor pentru a afirma constituţionalitatea unui proces de punere sub acuzare a unui preşedinte care nu mai este în funcţie.
Foto: (c) U.S. Senate TV/Handout via Reuters
Democraţii vor avea nevoie de votul a cel puţin 17 republicani care să li se alăture pentru a obţine majoritatea de două treimi necesară pentru a-l condamna pe Donald Trump.
UPDATE 10.02.2021 ORA 00.32 VIDEO Procesul de punere sub acuzare a lui Donald Trump: Apărarea denunţă o instrumentalizare politică
Procesul lui Donald Trump în faţa Senatului este 'o instrumentalizare politică a procedurii de punere sub acuzare' şi va 'diviza' Statele Unite, a pledat marţi avocatul fostului preşedinte republican, David Schoen, transmite AFP.
'Acest proces va deschide noi răni adânci în naţiune, deoarece mulţi americani îl văd drept ceea ce este în realitate: o încercare a unui grup de politicieni de a-l elimina pe Donald Trump din politică şi de a priva de voturilor lor 74 de milioane de alegători', a adăugat el.
'Aceste elite şi-au bătut joc de ei timp de patru ani', 'nu le-a plăcut rezultatul alegerilor din 2016', a asigurat Schoen, recurgând la un argument folosit des de fostul preşedinte.
UPDATE 9.02.2021 ORA 23.16 VIDEO Procesul de punere sub acuzare a lui Donald Trump: Argumente ale democraţilor
În cel de-al doilea proces de destituire a fostului preşedinte american Donald Trump, în curs de desfăşurare marţi, la Washington, aleşii democraţi au susţinut că Senatul are dreptul de a pune sub acuzare un fost oficial pentru comiterea de ilegalităţi, transmite dpa.
'Timp de secole, opinia predominantă a fost că foştii oficiali sunt supuşi procedurii de punere sub acuzare', a argumentat David Cicilline, senator democrat de Rhode Island, adăugând că Donald Trump rămâne o ameninţare la adresa democraţiei chiar şi după ce a părăsit funcţia.
UPDATE 9.02.2021 ORA 20.34 Acuzarea lui Donald Trump se bazează pe 'fapte concrete şi solide' (procuror democrat)
Dosarul de acuzare împotriva lui Donald Trump se bazează pe "fapte concrete şi solide", a declarat marţi alesul şi procurorul democrat Jamie Raskin, care a difuzat încă de la începutul procesului din Senat un montaj video, relatează AFP.
Alesul democrat, un fost profesor de drept, a promis să evite "lecţiile lungi" plictisitoare şi a proiectat un film de mai multe minute, în care a inclus extrase din declaraţiile inflamatorii ale lui Donald Trump din faţa susţinătorilor săi, adunaţi pe 6 ianuarie la Washington, şi scene cu violenţele produse cu prilejul asaltului asupra Capitoliului.
Liderul majorităţii democrate din senat, Chuck Schumer, a caracterizat faptele reţinute împotriva lui Trump drept "cele mai grave acuzaţii aduse în istoria americană unui preşedinte al SUA".
Foto: (c) AL DRAGO / EPA
9.02.2021 ORA 20.34 A început în Senatul SUA al doilea proces de impeachment al lui Trump
Senatul SUA a început marţi al doilea proces de impeachment al fostului preşedinte Donald Trump sub acuzaţia că a incitat la violenţele soldate cu morţi de la Capitoliu de pe 6 ianuarie, relatează Reuters şi AFP.
Procesul istoric al fostului preşedinte republican a început într-o ambianţă solemnă, aleşii democraţi însărcinaţi cu acuzarea traversând în tăcere până la Senat culoarele Capitoliului, sediul Congresului luat cu asalt de susţinătorii lui Trump pe 6 ianuarie, provocând haos şi evacuarea congresmenilor.
Foto: (c) Al Drago / REUTERS
Situaţie inedită, cei 100 de senatori care fac oficiul de juraţi au fost de asemenea martori şi victime ale atacului. După o rugăciune, senatorii au luat loc pe scaune pentru acest proces istoric.
Este pentru prima dată când un fost preşedinte american este vizat de o procedură de destituire după ce a părăsit Casa Albă. Pe 13 ianuarie, magnatul imobiliarelor a devenit primul preşedinte vizat de două ori de o pune sub acuzare de către Camera Reprezentanţilor, de această dată pentru "incitare la insurecţie".
Foto: (c) U.S. Senate TV / Handout via Reuters
"Senatul se întruneşte ca tribunal de impeachment", a spus senatorul democrat Patrick Leahy, care prezidează asupra procedurii.
Procesul se desfăşoară în condiţii extraordinare de securitate în jurul Capitoliului, inclusiv forţe de securitate înarmate şi un perimetru de garduri şi sârmă ghimpată. AGERPRES
* UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.
Citeşte şi:
În Senatul SUA începe cel de-al doilea proces de punere sub acuzare a lui Donald Trump
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Trump și rețeaua socială X au încheiat amiabil disputa judiciară legată de suspendarea contului său de Twitter
Donald Trump și X Corp (fosta Twitter) au convenit să încheie amiabil disputa juridică pe care noul președinte al SUA a deschis-o împotriva rețelei de socializare după ce aceasta i-a închis contul în urma asaltului asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021, a relatat sâmbătă postul CNN, citat de agenția EFE. Potrivi
Iranul se declară pregătit să negocieze cu SUA, dar nu sub 'presiunea maximală' promisă de Trump
Iranul este pregătit să negocieze cu SUA, dar nu sub politica președintelui american Donald Trump de 'presiune maximă', a declarat sâmbătă ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, potrivit AFP. 'Ridicarea sancțiunilor necesită negocieri, dar nu în cadrul unei politici de 'presiune maximă', întruc&acir
Noul secretar american al Apărării va face un turneu european, în Germania, Belgia și Polonia
Noul secretar american al Apărării, Pete Hegseth, va efectua săptămâna viitoare un turneu european, în Germania, Belgia și Polonia, a anunțat vineri Pentagonul, potrivit agenției DPA. El va pleca luni de la Washington către Germania, unde va vizita la Stuttgart cartierul general al Comandamentului american pentru Europa și centrul
VIDEO Zelenski: Este 'esențial' ca Trump să discute întâi cu Kievul și apoi cu Putin; #Ucraina, pregătită să împartă resursele minerale cu SUA
Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a afirmat sâmbătă că țara sa este pregătită să-și 'împartă' resursele cu SUA, după ce președintele american Donald Trump a cerut acces la resursele de metale rare (pământuri rare) ale Ucrainei în schimbul continuării ajutorului american pentru Kiev în războiul cu Rusia, și a insistat ca T
VIDEO Germania/alegeri: Conservatorul Friedrich Merz, dispus la o coaliție de guvernare cu social-democrații; noi proteste împotriva extremei drepte
Liderul conservatorilor germani și favorit în sondaje înaintea alegerile legislative din 23 februarie, creștin-democratul Friedrich Merz, a estimat sâmbătă că după alegeri ar putea ajunge la un acord asupra politicii privind imigrația cu social-democrații cancelarului în exercițiu Olaf Scholz și astfel să poată încheia o înțelegere
'Noi suntem viitorul!', proclamă suveraniștii europeni la o reuniune la Madrid, în timp ce-și pun speranțele în Trump
'Noi suntem viitorul!', au susținut sâmbătă liderii 'Patrioților pentru Europa', grupul din Parlamentul European creat de premierul conservator ungar Viktor Orban, reuniți la o conferință la Madrid, unde au cerut o schimbare radicală a politicii Uniunii Europene și diminuarea puterii și influenței instituțiilor de la Bruxelles, consemnează agenț
Președintele israelian acuză Hamas de 'crimă împotriva umanității', comentând imaginile cu eliberarea a 3 ostatici vizibil slăbiți
Președintele israelian Isaac Herzog a vorbit sâmbătă despre o 'crimă împotriva umanității', comentând imaginile cu cei trei ostatici israelieni vizibil slăbiți care fost au eliberați mai devreme de mișcarea islamistă palestiniană Hamas, relatează AFP. 'Așa arată o crimă împotriva umanității', a scris Her
SUA: Un judecător a blocat controlul deținut de echipa lui Musk asupra sistemului de plăți al Trezoreriei americane
Un judecător federal american a emis sâmbătă o ordonanță de urgență ce prevede blocarea controlului asupra sistemului de plăți al Trezoreriei americane deținut de Comisia pentru eficiență guvernamentală (DOGE), condusă de Elon Musk, relatează AFP. Judecătorul Paul A. Engelmayer a interzis accesul la datele stocate de Trezoreria SUA de că
Cancelarul german Olaf Scholz critică o eventuală condiționare a ajutorului SUA pentru #Ucraina
Cancelarul german Olaf Scholz a criticat cererile președintelui american Donald Trump de a primi o 'garanție' asupra pământurilor rare din Ucraina în schimbul ajutorului militar acordat de SUA, relatează AFP și dpa. 'Ucraina este atacată și noi o ajutăm, fără a cere o plată în schimb. Aceasta ar trebui să fie pozi
Hamas a eliberat alți trei ostatici israelieni
Gruparea islamistă palestiniană Hamas a eliberat sâmbătă alți trei ostatici israelieni în Fâșia Gaza, ca parte a unui nou schimb de prizonieri cu Israelul, după intrarea în vigoare a încetării focului pe 19 ianuarie, potrivit imaginilor difuzate în direct de televiziuni, relatează dpa, AFP și Reuters. C
Coreea de Nord afirmă că programul său nuclear nu este negociabil
Coreea de Nord a declarat că programul său nuclear nu este o monedă de schimb, ci mai degrabă un instrument de folosit împotriva dușmanilor săi care încalcă suveranitatea țării, a informat sâmbătă presa de stat nord-coreeană, relatează dpa. Phenianul și-a reafirmat intenția de a continua dezvoltarea arsenalului său nuclear la
SUA: Trump anunță că îi va retrage lui Biden accesul la informații clasificate
Președintele american Donald Trump a anunțat vineri că îi va retrage dreptul predecesorului său Joe Biden de a avea acces la informații clasificate, o practică care le permite foștilor președinți să fie ținuți la curent cu informațiile sensibile, relatează AFP. 'Nu este nevoie ca Joe Biden să continue să aibă acces la informații clas
SUA anunță o vânzare de arme către Israel în valoare de peste 7 miliarde de dolari
Statele Unite au anunțat vineri ca au aprobat vânzarea de bombe, muniții și rachete în valoare totală de 7,4 miliarde de dolari către Israel, care a folosit arme americane în războiul din Fâșia Gaza, relatează AFP. Acest contract de armament include vânzarea de bombe, truse de ghidare și rachete pentru o sumă de 6
SUA: Trump l-a însărcinat pe Musk să revizuiască și bugetul Pentagonului
Donald Trump a declarat vineri că l-a însărcinat pe Elon Musk să revizuiască și bugetul Pentagonului, în cadrul misiunii sale extraguvernamentale care vizează reducerea clară a cheltuielilor publice federale, relatează AFP. Statele Unite au de departe cele mai mari cheltuieli în domeniul apărării din lume, iar creșterea buget
Desființarea USAID, una dintre 'cele mai grave gafe din politica externă americană '(Samantha Power)
Desființarea Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) de către guvernul Trump este 'una dintre cele mai grave și mai costisitoare gafe ale politicii externe din istoria americană', a apreciat vineri fosta directoare a agenției Samantha Power, relatează AFP. Această decizie 'pune în pericol milioane de vieți, mii