#Ucraina transmite SUA: Acceptarea restricțiilor privind dimensiunea armatei, linie roșie la negocierile de pace

Ucraina a transmis SUA că acceptarea unor limite privind dimensiunea forțelor sale armate sau pregătirea generală a armatei sale va constitui o linie roșie, a declarat joi un înalt oficial ucrainean, în timp ce președintele american Donald Trump încearcă să negocieze cu Rusia sfârșitul războiului, relatează Reuters.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că dorește reducerea dimensiunii armatei ucrainene, Kievul să renunțe la ambițiile sale de a adera la NATO, iar Moscova să controleze integral patru regiuni ucrainene pe care le revendică drept ale sale - Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie -, pe lângă Crimeea.
'Aceasta este o poziție de principiu a Ucrainei - nimeni, și cu siguranță nu țara agresoare Rusia, nu va dicta Ucrainei ce fel de forțe armate ar trebui să aibă', a declarat oficialul de rang înalt, Pavlo Palisa, într-un interviu pentru Reuters.
Palisa este adjunctul șefului administrației președintelui Volodimir Zelenski și a făcut parte din delegația ucraineană care s-a întâlnit cu oficiali americani la discuțiile din Arabia Saudită luna trecută.
O armată ucraineană bine pregătită ar fi cea mai bună garanție de securitate a Kievului împotriva unor noi atacuri rusești dacă și când se va ajunge la o încetare a focului sau la un acord de pace, a spus el.
'Pot să presupun după ce se ghidează Federația Rusă - poate că vrea să se pregătească pentru a-i fi mai ușor în viitor, dar nu. Sarcina noastră este să învățăm bine lecțiile trecutului', a adăugat Palisa.
În timpul unei prime întâlniri cu oficiali americani în Arabia Saudită, Ucraina a fost de acord cu o încetare a focului necondiționată de 30 de zile propusă de SUA, după care Washingtonul și-a reluat ajutorul militar și schimbul de informații cu Kievul după o scurtă pauză.
Dar Rusia a declarat că trebuie îndeplinite condiții cruciale înainte să se ajungă la o încetare a focului. Părțile au convenit apoi separat să înceteze fiecare atacurile asupra instalațiilor energetice ale celeilalte, dar de atunci s-au acuzat reciproc de nerespectarea acordurilor.
Kievul spune că ar putea organiza o nouă rundă de discuții cu oficialii americani săptămâna viitoare.
Oficialii ucraineni afirmă că au oferit SUA dovezi ale atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene. Kievul respectă acordul, a declarat Palisa.
Administrația Trump a făcut presiuni pentru o încheiere rapidă a războiului lansat pe scară largă de Rusia în februarie 2022, însă un acord de pace durabil pare departe de a fi iminent.
Luptele continuă, iar comandantul șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sârski, a declarat că o nouă ofensivă rusă este deja în desfășurare în nord-estul Ucrainei. Rusia controlează aproximativ o cincime din teritoriul ucrainean.
În afară de problema dimensiunii forțelor sale armate, Ucraina a declarat că nu va recunoaște niciodată suveranitatea Rusiei asupra regiunilor ucrainene anexate, deși a recunoscut public că nu va fi posibil să recupereze o parte din teritoriul ocupat prin forță.
În plus față de menținerea unei armate ucrainene puternice, Palisa a subliniat importanța garanțiilor de securitate din partea partenerilor americani și europeni ai Kievului, care ar putea contribui la descurajarea viitoarelor atacuri rusești.
Statele Unite nu s-au angajat să ofere garanții de securitate, deși unele puteri europene au discutat despre o 'coaliție a voluntarilor' care ar putea desfășura un contingent de trupe pentru a consolida descurajarea.
Palisa a declarat că se așteaptă ca Rusia să-și intensifice atacurile la sfârșitul acestei luni și în luna mai.
Același oficial ucrainean a afirmat că, în opinia sa, Rusia își va concentra ofensiva asupra orașului Pokrovsk (in est), dar ar putea, de asemenea, să atace pe fronturile de lângă Kupiansk și Lyman (est), precum și în Zaporojie și Novopavlivka (sud-est).
Totuși, 'prioritatea absolută a rușilor, în opinia mea, va fi acum direcția Pokrovsk', a spus el.
Forțele ruse au încercat să încercuiască orașul Pokrovsk, important din punct de vedere strategic, pentru a-și atinge obiectivul de a prelua controlul deplin asupra regiunii Donețk.
Între timp, Kievul se confruntă cu incertitudinea legată de viitorul ajutorului militar american. Lipsa unui nou sprijin ar putea afecta în timp furnizarea de rachete pentru sistemele sale de apărare antiaeriană Patriot, precum și pentru sistemele sale ofensive HIMARS și ATACMS.
Palisa a declarat la începutul acestei luni că Ucraina nu a discutat încă cu SUA despre un ajutor suplimentar, dar că problema ar putea fi ridicată pe măsură ce negocierile pentru încetarea focului continuă.
Ucraina investește resurse în dezvoltarea propriei apărări antiaeriene, a declarat el, adăugând că mai multe țări au fost de acord să-i transfere licențe și documentație tehnică pentru producția 'anumitor echipamente' în țară.
'Procesul este în derulare și e destul de dinamic', a spus el.AGERPRES/(AS-redactor: Lilia Traci, editor: Ionuț Mareș, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ostaticul israeliano-american în drum spre un spital israelian (armata)
Ostaticul israeliano-american Edan Alexander, eliberat luni de mișcarea islamistă palestiniană Hamas, se îndreaptă spre un spital israelian cu elicopterul, după ce s-a întâlnit cu părinții săi, a anunțat armata israeliană, scrie AFP. Tânărul, însoțit de membri ai familiei sale, 'se află într-un elicopter
Marea Britanie: Trei soldați belgieni răniți în cursul unui exercițiu în Scoția
Trei soldați belgieni au fost spitalizați luni după ce au fost răniți într-un 'incident de tir' în timpul unui exercițiu în Scoția, a anunțat Ministerul belgian al Apărării într-un comunicat, notează AFP. 'Ei au primit primul ajutor și au fost apoi transferați la un spital local. În plus, o duzină de soldați au suferit
#Ucraina: Reuniune a miniștrilor apărării din cinci țări europene, vineri, la Roma
Ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, îi va primi vineri pe omologii săi din alte patru mari puteri militare europene - Germania, Franța, Polonia și Regatul Unit - pentru a discuta despre coordonarea sprijinului pentru Ucraina, a anunțat ministerul său luni seară, citat de AFP. Pe lângă Ucraina, miniștrii vor discuta și de
Ostatic eliberat: Netanyahu salută presiunea militară a Israelului și cea politică a președintelui Trump
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni că eliberarea ostaticului israeliano-american Edan Alexander, după mai bine de 19 luni de captivitate în Gaza, este rezultatul unei 'combinații câștigătoare' între presiunea militară a Israelului și cea politică a președintelui Donald Trump, relatează AFP. 'Ac
Gaza: CICR confirmă 'transferul' ostaticului Edan Alexander către israelieni (comunicat)
Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a confirmat într-un comunicat că a facilitat luni 'transferul în siguranță deplină' al ostaticului israeliano-american Edan Alexander din Gaza către autoritățile israeliene, relatează AFP. 'Suntem ușurați că încă o familie a putut fi reunită astăzi. Dar coșmarul conti
#Ucraina: Erdogan speră că 'fereastra de oportunitate' nu va fi pierdută
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care s-a oferit să găzduiască negocieri între Ucraina și Rusia, și-a exprimat speranța că 'fereastra de oportunitate' care s-a deschis în weekend 'nu va fi pierdută', relatează luni AFP. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a propus omologului său rus Vladimir Putin o &
Regatul Unit: Șase bulgari, condamnați la închisoare pentru spionaj în favoarea Rusiei
Șase cetățeni bulgari au fost condamnați luni de justiția britanică la pedepse cuprinse între 5 ani și peste 10 ani de închisoare cu executare pentru spionaj în favoarea Rusiei, relatează agențiile Reuters și AFP. Cei șase bulgari, patru bărbați și două femei, au fost găsiți vinovați de desfășurarea unor operațiuni de spionaj
Comisia Europeană justifică un zbor charter de numai 200 de km pentru președinta von der Leyen
Comisia Europeană a apreciat luni că deplasarea președintei Ursula von der Leyen cu un avion charter de la Bruxelles până în Luxemburg - pe o distanță de numai 200 de km - a fost justificată, informează dpa. Președinta Comisiei a fost însoțită în călătorie de președintele Consiliului European, Antonio Costa, și de preșe
Germania: Ambasadorul ucrainean salută faptul că Merz a decis să țină secret ajutorul militar pentru Kiev
Ambasadorul ucrainean în Germania l-a lăudat pe noul cancelar Friedrich Merz pentru faptul că ține secretă amploarea ajutorului militar pentru Kiev, ceea ce este considerată o încercare de a crea 'ambiguitate strategică' menită să lase Rusia în necunoștință despre capabilitățile Ucrainei, transmite luni dpa. După ce a
#Ucraina: Europenii fac presiuni asupra Rusiei, evocând noi sancțiuni
Miniștrii de externe ai mai multor țări europene au exercitat luni presiuni asupra Rusiei pentru a face progrese ''fără întârziere'' care să permită negocieri asupra unei păci ''juste și durabile'' în Ucraina, evocând noi sancțiuni contra Rusiei, la finalul unei reuniuni desfășurate la Londra, transmite AFP.
Iranul avertizează puterile europene că reintroducerea sancțiunilor ar putea avea consecințe ireversibile
Ministrul iranian de externe a avertizat luni Marea Britanie, Franța și Germania că o decizie de a declanșa mecanismul ONU care ar reinstitui sancțiunile împotriva Teheranului ar putea duce la o escaladare ireversibilă a tensiunilor, relatează Reuters. În baza rezoluției ONU de ratificare a pactului nuclear din 2015, cele trei pute
Gaza: Mișcarea palestiniană Hamas anunță că ostaticul Edan Alexander a fost eliberat
Brigăzile Ezzedine al-Qassam, aripa armată a mișcării palestiniene Hamas, au anunțat luni că l-au pus în libertate pe ostaticul israeliano-american Edan Alexander, care fusese răpit și dus în Fâșia Gaza în timpul atacului terorist comis în 7 octombrie 2023 în sudul Israelului, relatează AFP. ''Brigăz
Familii din Turcia așteaptă vești despre cei dragi după încetarea rebeliunii kurde
La câteva ore după ce Partidul Muncitorilor din Kurdistan a anunțat că renunță la lupta armată, mai multe familii s-au adunat în fața unui birou din orașul Diyarbakir din sud-estul Turciei, cea mai mare localitate cu populație majoritar kurdă din țară; mulți din cei prezenți aveau lacrimi în ochi, relatează marți Reuters. Uni
Trump intenționează să vină în Turcia la negocierile dintre #Ucraina și Rusia
Președintele american Donald Trump a declarat luni că, în timpul turneului pe care-l începe în Orientul Mijlociu, intenționează să efectueze o escală joi în Turcia dacă va fi confirmată desfășurarea acolo a unor negocieri între Ucraina și Rusia și dacă va considera că prezența sa ar putea fi utilă, relatează agențiile AFP și Reuters.
Columbia se va alătura inițiativei Noul Drum al Mătăsii a Chinei, declară președintele Petro
Columbia se va alătura Inițiativei 'Belt and Road' (Noul Drum al Mătăsii) a Chinei, un proiect masiv de dezvoltare cu care statul asiatic finanțează proiecte de infrastructură, a declarat luni președintele columbian Gustavo Petro, informează Reuters. 'Vom semna (participarea) la Drumul Mătăsii', a declarat Gustavo Petro î