logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

#Ucraina/Rusia a lansat duminică spre luni 108 drone, după ce Kievul și UE au cerut o încetare a focului de 30 de zile

Image

Rusia a lansat în noaptea de duminică spre luni 108 de drone asupra Ucrainei și a lovit un tren civil de marfă, rănindu-l pe mecanicul acestuia, au anunțat luni dimineața autoritățile ucrainene, după ce mai mulți lideri europeni s-au alăturat în weekend apelului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski privind instituirea unei încetări a focului pentru 30 de zile începând de luni, relatează Reuters și Kanal24 Ukraine.

Apărarea antiaeriană ucraineană a distrus 55 de drone de atac Shahed lansate de Rusia începând de duminică ora 23:00 (20:00 GMT) în estul, nordul, sudul și centrul Ucrainei, au raportat Forțele aeriene ucrainene într-un comunicat pe Telegram.

Printre dronele lansate de partea rusă, 30 au fost de tip 'momeală' care s-au pierdut pe traseu, fără să producă pagube.

În urma atacului rusesc au fost lovite însă obiective din Odesa și Nikolaev (sud), Donețk (est) și Jitomir (centru), conform postului de televiziune ucrainean Kanal24 Ukraine.

Mecanicul unui tren civil de marfă a fost rănit în urma unui atac cu dronă asupra infrastructurii feroviare din regiunea Donețk (est), au anunțat Căile ferate ucrainene.

'Propunerile de armistițiu sunt ignorate, atacurile ostile asupra infrastructurii feroviare (...) continuă', a declarat compania ucraineană de căi ferate, Ukrzaliznîția, într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram.

În cursul vizitei sâmbătă la Kiev, președintele Franței, Emmanuel Macron, premierii britanic și polonez, Keir Starmer și respectiv Donald Tusk, precum și noul cancelar german Friedrich Merz s-au alăturat apelului lui Zelenski privind instituirea unui armistițiu 'necondiționat și complet' de 30 de zile, avertizând Moscova că în caz contrar se va expune unor 'noi sancțiuni masive'. Europenii au dat asigurări că acționează concertat cu SUA, potrivit AFP.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a calificat cererile de încetare a focului drept 'ultimatumuri' și, la rândul său, a propus discuții directe cu Ucraina pentru joi pentru a pune capăt războiului, o inițiativă îmbrățișată de președintele american Donald Trump

Putin s-a pronunțat pentru reluarea negocierilor bilaterale pe baza protocoalelor de la Istanbul de la începutul anului 2022, care prevăd cerințe rusești ce echivalează cu o capitulare completă a Ucrainei, apreciază Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank cu sediul în SUA.

Putin a făcut această propunere în cadrul unei conferințe de presă, convocate ad-hoc la Kremlin, în noaptea de 10 spre 11 mai, după propunerea comună a SUA, Ucrainei și Europei de încetare generală a focului pe o durată de cel puțin 30 de zile începând cu 12 mai.

Consilierul președintelui rus, Iuri Ușakov, a declarat că Rusia își va anunța în curând delegația la negocierile de la Istanbul și că aceste negocieri ar trebui să țină cont de 'evoluțiile discuțiilor din 2022', conform comentariului ISW publicat pe pagina sa oficială de Internet.

Putin și Ușakov se referă la proiectul de acord al Rusiei privind protocoalele de la Istanbul din aprilie 2022, care conțineau termeni ce echivalează cu o capitulare a Kievului și lasă Ucraina neputincioasă în a se apăra împotriva unei potențiale viitoare agresiuni ruse.

Wall Street Journal (WSJ) și New York Times (NYT) au relatat în martie, respectiv în iunie 2024 că au obținut mai multe versiuni ale proiectelor de protocoale de la negocierile de pace ucraineano-ruse din aprilie 2022 de la Istanbul.

Proiectele acestor protocoale cereau ca Ucraina să renunțe la aspirațiile sale de aderare la NATO și să-și modifice Constituția pentru a adăuga o prevedere de neutralitate care ar interzice țării să adere la alianțe militare, să încheie acorduri militare sau să găzduiască personal militar străin, instructori sau sisteme de arme pe teritoriul său.

De asemenea, Rusia cerea ca ea însăși, SUA, Regatul Unit, Republica Populară Chineză (RPC), Franța și Belarus să acționeze drept garanți de securitate ai acordului.

Conform documentelor, Moscova solicita și ca statele garante 'să denunțe tratatele și acordurile internaționale incompatibile cu neutralitatea permanentă a Ucrainei, inclusiv acordurile de ajutor militar.

Ca parte a protocoalelor de la Istanbul, Rusia solicita limitarea efectivelor armatei ucrainene la 85.000 de soldați, 342 de tancuri și 519 sisteme de artilerie.

În plus, Rusia a cerut atunci ca rachetele ucrainene să fie limitate la o rază de acțiune de 40 de kilometri, o rază care ar permite forțelor ruse să desfășoare sisteme și materiale critice în apropierea Ucrainei, fără să se teamă de lovituri.

Rusia încearcă acum să reitereze aceleași cereri după trei ani de război, în pofida faptului că forțele ucrainene au reușit să forțeze Rusia să se retragă din nordul Ucrainei, au eliberat porțiuni semnificative de teritoriu în regiunile Harkov și Herson și au încetinit ritmul de înaintare al Rusiei pe întreg teatrul de operațiuni.

De fapt, Putin continuă să ceară capitularea Ucrainei în încercarea de a-și asigura obiectivele strategice prin tărăgănarea negocierilor, în timp ce caută să obțină câștiguri pe câmpul de luptă.

De asemenea, Putin continuă să ceară ca orice negocieri să abordeze 'cauzele profunde' ale războiului în Ucraina, așa cum le percepe Moscova, ceea ce a afirmat și în cadrul conferinței de presă amintite.

În același timp, Putin a sugerat că Rusia ar putea să accepte într-un final un armistițiu, dar a susținut că un 'adevărat armistițiu' nu ar trebui să permită aprovizionarea cu arme a armatei ucrainene.

Kremlinul a susținut în mod repetat că Rusia trebuie să elimine 'cauzele profunde' ale războiului în Ucraina, pe care oficialii ruși le-au definit ca fiind presupusa încălcare de către NATO a angajamentelor de a nu se extinde în Europa de Est și de-a lungul frontierelor Rusiei în anii 1990, 2000 și 2010, precum și presupusa discriminare de către guvernul ucrainean a etnicilor ruși, a limbii, mass-media și culturii ruse în Ucraina, mai notează ISW. AGERPRES/(AS-redactor: Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 482

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 23-06-2025 22:04

UPDATE Pentagonul anunță că nu s-au înregistrat victime în atacul iranian asupra bazei americane Al-Udeid din Qatar

Departamentul Apărării american a confirmat luni seară că Iranul a lansat rachete balistice cu rază scurtă și medie de acțiune către baza militară americană Al-Udeid din Qatar, fără a se înregistra victime, transmit Reuters, DPA și AFP. ''La acest moment, nu există informații despre victime americane. Monitorizăm atent situația&#

Politic Ex 23-06-2025 21:30

Zelenski și Starmer anunță consolidarea cooperării militare între Kiev și Londra

Premierul britanic Keir Starmer a anunțat luni un acord privind consolidarea cooperării militare între Londra și Kiev, cu ocazia unei vizite a președintelui Volodimir Zelenski în Regatul Unit în timpul căreia șeful statului ucrainean a fost primit de regele Charles al III-lea la Castelul Windsor, transmit Reuters și AFP. '

Politic Ex 23-06-2025 20:52

Qatarul denunță atacul iranian asupra bazei militare americane Al-Udeid

Qatarul a denunțat luni seară atacul cu rachete iranian contra bazei americane Al-Udeid aflate pe teritoriul său, afirmând că este vorba despre o ''încălcare flagrantă'' a suveranității sale, transmit AFP, Reuters și DPA. ''Exprimăm condamnarea fermă de către statul Qatar a atacului asupra bazei aeriene Al-U

Politic Ex 23-06-2025 19:58

Baze americane din Qatar, atacate după ce Iranul a anunțat că va riposta la loviturile SUA

Mai multe explozii au fost auzite luni seară deasupra capitalei Qatarului, Doha, după ce Teheranul a amenințat că va riposta la loviturile aeriene americane recente asupra obiectivelor nucleare iraniene, transmit Reuters și AFP. Axios, care citează o oficialitate israeliană, a relatat că Iranul a lansat șase rachete către bazele militare ameri

Politic Ex 23-06-2025 19:56

Suedia achiziționează sisteme de apărare aeriană germane în valoare de 810 milioane de euro

Guvernul suedez a anunțat luni achiziția unor sisteme de apărare aeriană de producție germană contra unei sume de nouă miliarde de coroane - 810 milioane de euro - , într-un moment în care această țară nordică își sporește cheltuielile pentru apărare, informează AFP. IRIS-T SLM, fabricat de compania germană Diehl, este un sis

Politic Ex 23-06-2025 19:28

Robert Fico: Slovacia își rezervă dreptul de a decide ritmul de creștere a cheltuielilor sale militare

Slovacia trebuie să-și rezerve dreptul de a decide cât de repede își va spori cheltuielile militare în vederea atingerii noilor ținte ale NATO pentru 2035 și orice creștere a cheltuielilor anul viitor va merge către proiecte precum șosele și spitale, a declarat luni premierul Robert Fico, potrivit Reuters. Membrii NATO au fos

Politic Ex 23-06-2025 19:04

Tarife vamale: Stategia europeană de negociere este prea complicată, deplânge cancelarul federal german

Cancelarul federal german Friedrich Merz a criticat luni abordarea Uniunii Europene în negocierile comerciale cu SUA, calificând-o drept 'mult prea complicată', informează AFP. Luând cuvântul în timpul unui eveniment organizat de către federația industrială BDI, șeful guvernului german a sugerat că Uniunea

Politic Ex 23-06-2025 18:30

Premierul Bavariei și cancelarul Merz consideră serviciul militar obligatoriu viitorul Germaniei

Premierul landului german Bavaria, Markus Söder, a declarat luni la München că serviciul militar obligatoriu reprezintă viitorul Germaniei, transmite dpa. 'Nu pot exista interdicții asupra gândirii, exprimării și deciziei în chestiunea serviciului militar obligatoriu. Întrebarea 'da sau nu' despre servic

Politic Ex 23-06-2025 18:00

Primit de Putin, șeful juntei militare din Mali spune că dorește întărirea relațiilor cu Moscova

Șeful juntei militare din Mali, generalul Assimi Goita, în vizită oficială în Rusia, a declarat luni că dorește 'întărirea' legăturilor cu Moscova, în timpul unei întrevederi cu președintele rus Vladimir Putin la Kremlin, informează AFP. 'Sunt convins că această vizită va fi ocazia pentru întărir

Politic Ex 23-06-2025 17:40

Iranul nu trebuie să dezvolte arma nucleară, avertizează secretarul general al NATO

Iranul nu trebuie să dezvolte arma nucleară, a afirmat luni, la Haga, secretarul general al NATO, Mark Rutte, cu o zi înaintea summitului Alianței Nord-Atlantice, informează AFP și Reuters. ''Aliații s-au pus de acord de mult timp pentru a spune că Iranul nu trebuie să dezvolte arme nucleare. Aliații au cerut Iranului, de mai mul

Politic Ex 23-06-2025 17:14

Asociația palestiniană 'Women of the Sun' a câștigat premiul Vigdis al Consiliului Europei

Asociația palestiniană 'Women of the Sun' a câștigat premiul Vigdis al Consiliului Europei, a anunțat luni această instituție cu sediul la Strasbourg, informează AFP. Fondată de Reem al-Hajajreh în 2021 la Bethleem (Cisiordania), 'Women of the Sun' desfășoară programe în special în favoarea accesului fet

Politic Ex 23-06-2025 16:55

Mark Rutte: Noul punct de referință de 5% din PIB pentru apărare, fundamental pentru securizarea viitorului

Țările membre NATO au fost de acord să cheltuiască pentru apărare 5% din produsul lor internt brut (PIB), a declarat luni secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Mark Rutte, adăugând că aliații vor investi în mii de tancuri și vehicule blindate suplimentare, transmit Reuters și AFP. Rutte a făcut aceste comentarii într

Politic Ex 23-06-2025 16:34

Germania își va spori cheltuielile militare la 3,5% din PIB până în 2029 (surse)

Germania își va spori cheltuielile anuale pentru apărare la 3,5% din produsul intern brut (PIB) până în 2029, au declarat surse politice de la Berlin, înainte cu o zi de summitul NATO de la Haga, potrivit Reuters. Cheltuielile totale pentru apărare ale Germaniei vor fi majorate de la 95 de miliarde de euro, în pro

Politic Ex 23-06-2025 16:28

#Ucraina: Președintele Zelenski se va deplasa miercuri la Strasbourg pentru a se adresa Consiliului Europei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va deplasa miercuri la Strasbourg pentru a se adresa Consiliului Europei, în timpul unei vizite dominate de proiectul privind înființarea unui tribunal special pentru crima de agresiune contra țării lui, informează luni AFP. Consiliul Europei, ce reunește 46 de țări printre care Ucraina,

Politic Ex 23-06-2025 16:25

Ungaria și Slovacia blochează un nou pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei

Ungaria și Slovacia au decis să nu susțină planul Uniunii Europene pentru al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat luni ministrul ungar de externe Peter Szijjarto într-o informare pentru presă difuzată pe Facebook și preluată de Reuters. Cele două state se opun intenției UE de a elimina treptat importurile de ener