logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Muzicianul Eric Clapton împlineşte 75 de ani

Image

Chitaristul Eric Clapton s-a născut la 30 martie 1945, la Ripley, în Marea Britanie. A început studiile la "Kingston College of Art", dar nu le-a finalizat.

Pasionat de muzică şi de chitară, a început să cânte alături de numeroase trupe britanice, printre care Roosters şi Yardbirds, la cea de-a doua cântând alături de Jimmy Page şi Jeff Beck. Interpretarea instrumentală de excepţie i-a adus lui Clapton denumirea "Slowhand", datorită efectului sonor deosebit pe care îl obţinea plimbându-şi încet mâna pe corzile chitării. În 1965 a părăsit grupul Yardbirds şi s-a alăturat trupei Bluesbreakers, potrivit site-ului bestmusic.ro.

În 1966, şi-a alcătuit propria trupă, Cream, cu basistul Jack Bruce şi bateristul Ginger Baker, declarându-şi intenţia de a revoluţiona domeniul muzical, de a şoca şi schimba lumea. Trupa a cunoscut un deosebit succes, egalându-l pe cel al trupelor Beatles sau Rolling Stones, dar s-a destrămat în 1969, după lansarea albumului "Goodbay". Chiar dacă nu au fost împreună decât câţiva ani, cu piese ca ''Sunshine of your Love'', ''White Room'' şi clasicul ''Crossroads'', grupul a intrat în istorie.

În 1970 a cântat cu Derek and the Dominos, cu care a realizat binecunoscuta melodie ''Layla''. Ei au realizat un singur album - ''Layla and Other Assorted Love Songs''.

 

 

La începutul anilor '70 a început cariera solo a lui Clapton. Albumul său a intrat în top 40 cu piesa "After Midnight". Apoi a început să colaboreze cu Delaney & Bonnie & Friends. Activitatea sa a fost destul de restrânsă în perioada 1971-1972, din cauza dependenţei de heroină şi de alcool, conform site-ului www.ericclapton.com.

În 1974 a lansat albumul "461 Ocean Boulevard", care a intrat în topuri cu melodia "I Shot the Sheriff". Următoarele albume - "There's One in Every Crowd" (martie 1975), "E.C. Was Here" (august 1975) şi "No Reason to Cry" (august 1976) nu au avut la fel de mult succes. A urmat "Slowhand" (noiembrie 1977), care s-a vândut în milioane de copii datorită pieselor "Cocaine", "Lay Down Sally" şi "Wonderful Tonight". A continuat cu "Backless" (noiembrie 1978) - de pe care s-a remarcat piesa "Promises", "Just One Night" (aprilie 1980) şi "Another Ticket" (februarie 1981) - cu piesa "I Can't Stand It".

Popularitatea lui Clapton a crescut în anii '80, odată cu albumele "Money and Cigarettes" (februarie 1983), "Behind the Sun" (martie 1985) şi "August" (noiembrie 1986). În 1988, Polygram realizează un CD-retrospectivă a pieselor sale, "Crossroads", care va însemna o fericită încununare a carierei lui Clapton, alături de decernarea premiului Grammy, pentru "Best Historical Album" şi "Best Liner Notes". "Journeyman" din noiembrie 1989 a fost ultimul album realizat în studio într-o perioadă de cinci ani. În martie 1991, fiul de patru ani al lui Clapton a murit într-un accident. După acest eveniment, artistul a creat "24 Nights" (octombrie 1991), o colecţie de piese interpretate la concertele din Royal Albert Hall în Londra şi a compus un set de coloane sonore pentru Rush (ianuarie 1992), precizează bestmusic.ro.

 

 

În martie 1992, Clapton a înregistrat un concert pentru MTV Unplugged. Tot în 1992, primeşte şase premii Grammy, printre care şi pentru albumul "Tears in Heaven". "Crossroads 2: Live in the '70s" este o colecţie de piese cântate de-a lungul carierei şi prelucrate. Doi ani mai târziu, Clapton înregistrează un alt album, "From the Cradle", devenit unul din cele mai celebre creaţii ale sale.

În 1997, a colaborat cu muzicianul Simon Climie şi l-a convins să formeze o trupă de hip-hop. Clapton şi Climie au lucrat împreună pentru ''Pilgrim'', un album apreciat de fani şi clasat pe o poziţie de frunte în top datorită piesei ''My Father's Eyes''. În acelaşi an, primeşte din nou premiul Grammy, fiind nominalizat la categoriile "Record of the Year" şi "Best Male Pop Vocal Performance", pentru cântecul "Change the World", din coloana sonoră a filmului "Phenomenon" (cu John Travolta în rolul principal).

În iunie 2000, împreună cu legendarul B.B. King, înregistrează un album cu muzică blues, ''Riding With the King''. Albumul a primit în numai trei săptămâni discul de aur. Doi ani mai târziu, Clapton organizează şi conduce ''Concert for George'' la Royal Albert Hall din Londra, în memoria prietenului său dintotdeauna George Harrison. Concertul i-a reunit pe Paul McCartney, Ringo Starr, Jeff Lynne, Tom Petty şi indianul Ravi Shankar. La sfârşitul anului 2002, a început să lucreze la albumul ''Me & Mr. Johnson''. Acesta reprezenta un omagiu adus legendei blues-ului american, Robert Johnson, şi care a fost lansat la 22 martie 2004.

 

Sursa foto; (c) Eric Clapton/facebook


În cursul anului 2005, la 8 aprilie, a participat la un concert de binefacere, care s-a desfăşurat la Royal Albert Hall din Londra şi care a avut ca scop strângerea de fonduri pentru bolnavii de cancer.

 


Autobiografia lui Clapton a fost publicată în 2007 şi a fost tradusă în 12 limbi străine devenind un bestseller. În cei peste 40 de ani de carieră, Clapton a efectuat numeroase turnee de anvergură, în SUA, Canada, Europa. În februarie 2008, a susţinut trei concerte cu vechiul său prieten Steve Winwood, la Madison Square Garden, New York. În 2009, împreună cu trupa sa, a efectuat un turneu în Japonia, Noua Zeelandă şi Australia.

În 2010, Eric Clapton a susţinut un concert la Bucureşti, alături de Steve Winwood, în cadrul turneului ''Two legends - one live experience''.

Cele mai recente albume sunt ''Clapton'' (2010), ''Old Sock'' (2013), ''The Breeze: An Appreciation of JJ Cale'' (2014), "I Still Do" (2016), "Happy Xmas" (2018).

Eric Clapton este considerat unul dintre cei mai de succes muzicieni, fiind celebrat de trei ori în Rock and Roll Hall of Fame (pentru The Yardbirds, Cream şi pentru întreaga sa carieră solo).

 

Sursa foto; (c) Eric Clapton/facebook


Considerat unul dintre cei mai mari chitarişti ai tuturor timpurilor, Clapton s-a clasat pe locul al IV-lea pe lista revistei muzicale Rolling Stone "100 Greatest Guitarists of All Time". A câştigat 18 premii Grammy şi BAFTA şi a fost introdus în Songwriters Hall of Fame. În septembrie 2018, Eric Clapton a primit o stea pe Royal Albert Hall's Walk of Fame.

Regina Elisabeta a II-a i-a conferit titlul "Officer of the Order of the British Empire", iar în 2004, i-a acordat titlul "Commander of the Order of the British Empire", precizează site-ul www.ericclapton.com. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 7

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 10-02-2025 15:02

Interimatul funcției prezidențiale (procedură)

Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat, la 10 februarie 2025, demisia din funcția de președinte al României. El a menționat că va pleca de la Palatul Cotroceni pe data de 12 februarie. Klaus Ioha

Documentare 10-02-2025 12:13

Suspendarea și demiterea președintelui României (procedură)

Birourile permanente ale Senatului și Camerei Deputaților se reunesc la 10 februarie 2025, începând cu ora 13:30. Birourile permanente reunite ar urma să ia o decizie în privința cererii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Partidul Oamenilor Tineri (POT) a anunțat, la 5 februarie, că a redepus, pentru a treia oară,

Documentare 10-02-2025 11:30

Sesiune plenară a Parlamentului European în perioada 10-13 februarie 2025

Parlamentul European (PE) se reunește în sesiune plenară la Strasbourg, în perioada 10-13 februarie 2025. Pe agenda vor fi supuse dezbaterilor și votului subiecte precum raportul anual al Băncii Centrale Europene (BCE), sprijinul UE pentru Ucraina, Programul de lucru al Comisiei pe 2025, viitoarea strategie a UE pentru Orientul Mijlociu, situația actuală a relați

Documentare 10-02-2025 09:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 85 de ani de la debutul seriei animate 'Tom și Jerry' (10 februarie)

La 10 februarie 1940, a avut loc debutul în cinematografie al îndrăgitelor personaje animate Tom și Jerry, în scurtmetrajul de 9 minute 'Puss Gets the Boot', arată www.imdb.com. Creatorii celor două personaje și realizatorii peliculei au fost William Hanna și Joseph Barbera. Producătorul peliculei a

Documentare 10-02-2025 09:00

10 februarie - Ziua internațională a leopardului arab (ONU)

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat ziua de 10 februarie drept Ziua internațională a leopardului arab, în Rezoluția 77/295, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la leopardul arab, se menționează pe site-ul https://www.un.org/. Leopardul arab este clasificat pe Lista Roșie a IUC

Documentare 10-02-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Cea mai bună filozofie e cea care muncește tăcută un colț de ogor' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972) 

Documentare 10-02-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 februarie

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Haralambie; Sf. Mc. Valentina Greco-catolice Sf. m. Haralambie; Sf. Scolastica Romano-catolice Sf. Scolastica, fc. Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua

Documentare 10-02-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 februarie

Este a 41-a zi a anului 2025. Au mai rămas 324 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 23 m și apune la 17 h 38 m. Luna apune la 06 h 31 m și răsare la 15 h 08 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)

Documentare 09-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Mia Farrow

Actrița americană Mia Farrow s-a născut la 9 februarie 1945, la Los Angeles. Este fiica regizorului John Farrow și a actriței Maureen O'Sullivan, mama sa fiind cea care i-a îndreptat pașii către lumea filmului. După studii, s-a hotărât să devină actriță. A debutat în filmul ''John Paul Jones'' (1959), regizat de tatăl său

Documentare 09-02-2025 09:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 125 de ani de la apariția competiției și trofeului dedicate Cupei Davis (9 februarie)

Tenisul a apărut în 1874 în Marea Britanie, iar ulterior s-a extins foarte repede în America, conform www.tennis.com. În jurul anului 1880 tenisul era practicat în aproximativ 30 de cluburi exclusiviste din SUA, majoritatea pe coasta de est, dar și în San Francisco, Chicago și New Orleans

Documentare 09-02-2025 08:00

9 februarie - Ziua Limbii Elene

La 9 februarie, în fiecare an, este sărbătorită în țara noastră, Ziua Limbii Elene, instituită prin Legea nr. 204/2018, cu scopul păstrării tradițiilor, culturii și limbii materne de către persoanele aparținând acestei minorități etnice. Inițiativa legislativă privind instituirea acestei zile i-a aparținut lui Dragoș Gabriel Zisopol, președin

Documentare 09-02-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Nu din prisosul, nu din puținul tău, ci din neavutul tău, din ceea ce îți lipsește. Dăruind altuia ce nu ai - credință, lumină, încredere, nădejde - le vei dobândi și tu.' - Nicolae Steinhardt (Monahul Nicolae Delarohia); 'Jurnalul fericirii', Editura Mănăstirii Rohia, 2005. 

Documentare 09-02-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 februarie

Ortodoxe Sf. Mucenic Nichifor Duminica a 33-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 33 dR. Sf. m. Nichifor Romano-catolice Duminica a 5-a de peste an Sf. Apolonia, fc. m. Sfântul Mucenic Nichifor este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 9 februarie.

Documentare 09-02-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 februarie

Este a 40-a zi a anului 2025. Mai sunt 325 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 24 m și apune la 17 h 36 m. Luna apune la 05 h 46 m și răsare la 13 h 57 m. Vărsător: 20 ianuarie - 18 februarie. Al treilea decan: 9 februarie - 18 februarie. AGERPRES/(Documentare - Daniela

Documentare 08-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul de teatru și film Jack Lemmon

Unul dintre cei mai apreciați actori din istoria cinematografiei și televiziunii, Jack Lemmon a devenit primul care a câștigat Premiul Oscar atât pentru rol secundar, pentru interpretarea din 'Mister Roberts' (1955), cât și pentru rol principal - 'Save the Tiger' (1973). Portofoliul său a inclus o gamă largă de interpretări, atât comic