Romsilva: Operaţionalizarea Statului personalului silvic nu putea fi realizată de Consiliul de Administraţie şi conducerea instituţiei, până la finele anului 2019
Operaţionalizarea principalelor prevederi ale Legii nr. 234/2019, care modifică şi completează Ordonanţa privind Statutul personalului silvic, nu putea fi realizată de către Consiliul de Administraţie şi conducerea executivă a Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva până la finele anului 2019, iar negocierile între conducerea instituţiei şi Federaţia Sindicatelor din Silvicultură sunt în desfăşurare, precizează Romsilva într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES.
"Din considerente obiective - operaţionalizarea principalelor prevederi ale Legii nr. 234/2019 - nu putea fi realizată de către Consiliul de Administraţie şi conducerea executivă a Romsilva până la finele anului 2019, dar au fost imediat demarate, încă din 18 decembrie 2019, toate demersurile legale, iar negocierile sunt în desfăşurare, între conducerea Romsilva si Federaţia Sindicatelor din Silvicultură. Astfel, preocupările reale şi asumate ale conducerii Romsilva, au condus la aprobarea de către Consiliul de Administraţie, în data de 18.12.2019, a comisiei de negociere şi mandatare pentru negocierea actului adiţional la Contractul colectiv de muncă înregistrat la ITM Bucureşti sub nr.168/22.05.2019 în scopul transpunerii în acesta a prevederilor Legii nr.234/2019", se arată în comunicatul citat.
Potrivit Romsilva, conducerea executivă a instituţiei a manifestat permanent o conduită de respect pentru tot personalul silvic şi, mai ales, pentru pădurari.
"Atitudinea conducerii Romsilva s-a manifestat întotdeauna cu bună credinţă şi printr-o totală disponibilitate la necesităţile şi neajunsurile actuale ale tuturor categoriilor de personal silvic - materializându-se prin respectarea legislaţiei în vigoare şi acordarea tuturor drepturilor prevăzute de Contractul colectiv de munca (C.C.M), prin identificarea de resurse financiare şi prevederea lor în bugetul de venituri şi cheltuieli aferent anului 2019. Concret, în anul 2019, Consiliul de Administraţie şi conducerea executivă a Romsilva au fost alături de familiile tuturor silvicultorilor agresaţi sau ucişi în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu acordând, începând din luna noiembrie 2019, sprijin financiar celor trei copii minori ai pădurarului ucis în Judeţul Maramureş (câte un salariu minim pe economie, în cuantum brut, până la definitivarea studiilor pentru fiecare copil)", menţionează Romsilva.
Reprezentanţii instituţiei susţin că actul normativ în discuţie îşi are aplicabilitate pentru toate categoriile de personal silvic, indiferent de locul/instituţia/unitatea/organizaţia în care-şi desfăşoară activitatea.
În viziunea Romsilva, anterior operaţionalizării principalelor prevederi ale Legii nr.234/2019, se impune îndeplinirea unor obiective, unul dintre acestea fiind stabilirea impactului şi a sustenabilităţii economico-financiare a majorării cu 18% a fondului de salarizare al Romsilva în contextul menţinerii numărului existent de angajaţi la nivelul regiei, al unităţilor şi/sau subunităţilor sale (obiectiv realizat).
De asemenea, se are în vedere prognozarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Romsilva pentru anul 2020, în ipoteza aplicării dispoziţiilor legale după cum urmează: pentru perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2020 menţinerea nivelului cheltuielilor cu personalul la cel actual; începând cu data aprobării prin Hotărâre de Guvern a bugetului de venituri şi cheltuieli al Romsilva, recalcularea cheltuielilor cu personalul respectând majorarea salarială pentru categoria pădurarilor (1,5 ori salariul minim garantat în plată), precum şi pentru toţi ceilalţi salariaţi (personal silvic sau de altă specialitate decât cea silvică).
Un alt obiectiv face referire la faptul că, începând cu data publicării in Monitorul Oficial al României a ordinului conducătorului autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură privind normele metodologice de încadrare şi promovare a personalului silvic în grade profesionale şi gradaţii, va avea loc o recalculare prin includerea şi a noilor indemnizaţii de grad profesional în acord cu prevederile Legii nr.234/2019 (art. II din Statutul personalului silvic). Urmează aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Romsilva pentru anul 2020, dar şi armonizarea prevederilor Contractului colectiv de muncă cu valabilitate 2019 -2021, cu respectarea procedurii reglementate de Legea dialogului social - procedură în curs de derulare la nivelul Romsilva.
"În contextul argumentelor logice şi obiective mai sus prezentate şi probate, la care se adaugă şi o serie de prevederi şi termene legale ce se impun a fi respectate, apreciem respectuos că nu poate plana asupra conducerii Romsilva nici o intenţie de inacţiune sau management defectuos. Mai mult decât atât, fiind vorba de utilizarea surselor financiare (chiar şi când vorbim despre salarizarea sau dotarea personalului silvic, desigur cu respectarea reglementărilor legale în vigoare) conducerea Romsilva manifestă prudenţă, urmărind o creştere raţională a salariilor personalului silvic, în acord cu prevederile Statutului personalului silvic (modificat şi completat), care să fie sustenabilă, pentru care să existe resursele financiare necesare şi să nu fie o creştere care să creeze grave dezechilibre între personalul silvic şi personalul contractual angajat de altă specializare decât silvică, în ceea ce presupune desfăşurarea în condiţii de normalitate şi eficienţă a activităţii Romsilva", notează Romsilva.
Oficialii Regiei adaugă că, "în continuare respectăm toate actele normative şi termenele legale, derulăm toate acţiunile şi obligaţiile ce cad în sarcina Consiliului de Administraţie şi a conducerii executive a Romsilva, primând interesul superior al întreg Corpului silvic - ca resursă umană indispensabilă în ceea ce priveşte apărarea şi asigurarea integrităţii fondului forestier naţional".
Recent, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a solicitat conducerii Romsilva să pună în aplicare imediat Statutul Personalului Silvic, prin operaţionalizarea unor prevederi referitoare la acordarea indemnizaţiilor pentru gradele profesionale, acordarea majorării salariale pentru pădurari şi a uniformelor de serviciu.
"Termenul pentru operaţionalizare, sfârşitul anului 2019, a fost deja depăşit. Vreau să se înţeleagă foarte clar că Romsilva este o regie a Statului român, aflată sub autoritatea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi nu voi ezita nicio secundă să exercit această autoritate, în cazul în care situaţii asemănătoare se vor repeta. Este inadmisibil să ne batem joc tocmai de oamenii pe care ne bazăm să ne păzească pădurile. Întreaga societate românească a fost martoră, în ultima perioadă, la dificultăţile pe care pădurarii le întâmpină la îndeplinirea atribuţiilor de serviciu. Avem zeci de cazuri de atacuri, răniri şi chiar decese. Nu voi accepta ca, pe lângă aceste riscuri majore la care se supun, angajaţii noştri să aibă de suferit suplimentar din cauza lipsei de acţiune sau a managementului defectuos", a subliniat Alexe.
Romsilva funcţionează sub autoritatea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) şi administrează 3,14 milioane de hectare păduri proprietate publică a statului, aproximativ 48% din totalul pădurilor din România şi are ca scop gospodărirea durabilă şi unitară, în conformitate cu prevederile amenajamentelor silvice şi ale normelor de regim silvic, a fondului forestier proprietate publică a statului.
În cadrul Romsilva lucrează 16.500 de persoane. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Tanczos Barna: Schimbarea perspectivei de către S & P, un semnal cât se poate de clar; avem nevoie de măsuri de reducere a deficitului bugetar
S&P nu a modificat ratingul de țară, România este în continuare recomandată investitorilor, însă agenția de rating ne-a dat un semnal cât se poate de clar prin schimbarea perspectivei din stabil în negativ, acela că avem nevoie de măsuri de reducere a deficitului bugetar, de un buget cumpătat și un stat mai suplu, a transmis ministru
S&P a confirmat ratingurile României la 'BBB-/A-3', dar a revizuit perspectiva de la stabilă la negativă
S&P Global a confirmat vineri ratingurile României la 'BBB-/A-3', dar a revizuit perspectiva de la stabilă la negativă, din cauza riscurilor fiscale și externe ridicate, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară. S&P semnalează că mediul politic fragmentat și nesigur din România va în
Wizz Air lansează trei rute noi în România și o bază permanentă pe Aeroportul Internațional București Băneasa
Wizz Air anunță continuarea expansiunii în București cu două aeronave Airbus A321neo de ultimă generație, trei rute noi și deschiderea celei de-a doua baze care deservește orașul, la Aeroportul Internațional București Băneasa - Aurel Vlaicu, începând cu 1 aprilie 2025, potrivit unui comunicat de presă al operatorului aerian, transmis vineri AGERPRES.
TAROM lansează promoții de Ziua Unirii Principatelor Române la biletele achiziționate în perioada 24-26 ianuarie 2025
Cu ocazia celebrării Zilei Unirii Principatelor Române, pasagerii TAROM care achiziționează bilete de avion în perioada 24-26 ianuarie 2025 vor beneficia de prețuri promoționale, potrivit unui comunicat de presă al operatorului aerian național, transmis vineri AGERPRES 'Cele șapte destinații sunt perfecte nu doar pentru a petrece acolo o vacanț
Busuioc: Curtea de Conturi a României veghează la utilizarea corectă a resurselor țării, în beneficiul cetățenilor, de la înființarea sa în 1864
Curtea de Conturi a României aniversează vineri 161 de ani de la înființare, iar misiunea sa rămâne aceeași: să vegheze la utilizarea corectă a resurselor țării, în beneficiul cetățenilor, potrivit președintelui instituției, Mihai Busuioc. 'Ziua de 24 ianuarie are o semnificație deosebită pentru noi toți. În această zi, sărbăt
Contractul pentru construcția unui nou tronson al Autostrăzii Unirii (#A8) intră în procedură de licitație
Contractul pentru construcția unui nou tronson al Autostrăzii Unirii (#A8) intră în procedură de licitație, a anunțat vineri ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. 'CNIR a transmis validare la ANAP documentația pentru proiectarea și execuția tronsonului Târgu Frumos-Lețcani (28,8 km). După validarea documentației, va fi stabilit termenul p
Bursa de la București a închis în creștere ședința de tranzacționare de joi
Bursa de Valori București a închis în creștere pe aproape toți indicii ședința de tranzacționare de joi, cu un rulaj de 32,204 milioane de lei (7,074 milioane euro). Cele mai lichide titluri au fost ale Băncii Transilvania, cu schimburi de aproape 11,206 milioane de lei, urmate de acțiunile Sphera Franchise Group, cu 4,026 milioane
Burduja: Prin proiectul noii stații de transformare Onești Centru, cresc posibilitățile de racordare și calitatea serviciilor
Noua stație de transformare Onești Centru, finalizată de curând de Delgaz Grid, va determina creșterea calității serviciilor, dar și a posibilităților de racordare pentru consumatorii noi, inclusiv producători de energie din surse regenerabile, potrivit ministrului Energiei, Energiei, Sebastian Burduja. 'O veste cu adevărat bună pent
Fitch a confirmat la 'BB' ratingul pe termen lung al CEC Bank, cu perspectivă stabilă
Fitch Ratings a confirmat joi la 'BB' ratingul pentru împrumuturile termen lung al CEC Bank S.A. din România, cu perspectivă stabilă, ratingul de viabilitate (VR) la 'bb', și ratingul de sprijin guvernamental (GSR) la 'b', se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară. Ratingurile CEC p
Tanczos Barna: Susținem creșterea economică și asigurăm plata salariilor și pensiilor
Bugetul pentru 2025 susține creșterea economică și asigură plata salariilor și pensiilor, a anunțat, joi, pe Facebook, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, el menționând că investițiile vor depăși 7% din PIB și vor fi plătite toate drepturile câștigate până la sfârșitul anului 2024. 'Susținem creșterea economică și
Metrorex prelungește restricțiile de trafic pentru lucrări la Magistrala 6 de metrou, Secțiunea Sud, 1 Mai - Tokyo
Metrorex prelungește restricțiile de trafic pentru lucrări la Magistrala 6 de metrou, Secțiunea Sud, 1 Mai - Tokyo, astfel că, în zonele 1 Mai - Pajura, Gara Băneasa, Pajura - Romexpo - Piața Presei Libere, restricțiile de trafic se prelungesc până la 30 septembrie 2025, iar în zona Pajura până la 22 martie 2027, a anunțat joi compania.
Centrul European al Consumatorilor din România a recuperat 385.000 euro, în 2024
Centrul European al Consumatorilor din România (ECC Romania), direcție în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care instrumentează și soluționează pe cale amiabilă reclamații transfrontaliere, a recuperat pentru consumatori circa 385.000 euro, în 2024, cu 8,7% mai mult față de anul 2023. Potriv
Ministerul Finanțelor a împrumutat joi peste 1,3 miliarde lei de la bănci
Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, joi, 1,307 miliarde lei de la bănci, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Astfel, MF a atras 1,307 miliarde lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, cu o maturitate reziduală la 12 lun
Barbu: Anul acesta, Ministerul Agriculturii are un buget foarte bun, de aproape 5 miliarde de euro credite bugetare
Ministerul Agriculturii are în 2025 un buget foarte bun, de aproape 5 miliarde de euro credite bugetare și 27 de miliarde de lei credite de angajament, pentru că în continuare va sprijini dezvoltarea zootehniei din România și va lansa proiecte importante, atât în sectorul de creștere a porcilor, cât și în sectorul avicol și &
CFR Călători va suplimenta personalul comercial de la casele de bilete
CFR Călători va suplimenta, în limita posibilităților, personalul comercial de la casele de bilete din stațiile de cale ferată pentru a asigura servirea în condiții cât mai bune a studenților și a publicului călător, a anunțat joi compania feroviară de stat, într-un comunicat. Conform sursei citate, suplimentarea person