TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Dacii'' (1967)

Filmul istoric "Dacii", regizat de Sergiu Nicolaescu după un scenariu de Titus Popovici este o co-producţie româno-franceză, care a avut premiera în România în februarie 1967. Pelicula, realizată de Studioul Cinematografic Bucureşti în colaborare cu Franco-London Film (Franţa), reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului, potrivit site-ului sergiunicolaescu.ro.
Acţiunea filmului se petrece în perioada împăratului roman Domiţian (interpretat de actorul György Kovács), când pe malul Dunării ajunge o armată romană condusă de generalul Fuscus, pregătită să atace Dacia. Curând i se alătură legiunile de la Rin conduse de generalul Severus şi legiunile împăratului Domiţian, care spunea că are nevoie de aurul dacilor pentru a putea plăti solda celor din legiuni. Senatorul Attius şi generalul Severus trec Dunărea cu intenţia de a negocia cu dacii, dar Attius este omorât de o săgeată trasă de un străjer dac.
Când Decebal (interpretat de actorul Amza Pellea) află că romanii invadează Dacia, dă ordin ca populaţia să se refugieze în munţi, iar oastea condusă de Oluper (interpretat de actorul Mircea Albulescu) se luptă cu romanii la Argidava. Rănit, Oluper reuşeşte să ajungă la Sarmizegetusa.
Decebal trimite o solie cu daruri alegorice, simbolizând mândria şi libertatea dacilor, la tabăra lui Domiţian, dar mesajul este interpretat de romani drept o propunere de supunere a dacilor faţă de Imperiul Roman. Severus este trimis la Sarmizegetusa pentru a-i comunica regelui Daciei că împăratul îi primeşte supunerea, dar Decebal îi spune că mesajul soliei trimise de daci era că vor lupta împotriva celor care le calcă pământul. Potrivit obiceiului străbun, fiul lui Dcebal, Cotyso, este sacrificat pentru ca dacii să primească ajutorul lui Zamolxis în luptă.
Domiţian trimite armata condusă de Severus spre Sarmizegetusa, dar legiunile romane intră într-o ambuscadă şi Severus e rănit. El rătăceşte prin munţi şi e găsit de Meda, fiica lui Decebal, care îl duce acasă şi îi îngrijeşte rănile. După ce se vindecă, Decebal îl lasă să plece în tabăra romană. Aici se naşte o ceartă între Severus şi Fuscus, cei doi se luptă cu săbiile, iar Fuscus este omorât.
Sursa foto: cinemaraton.ro
Împăratul îi încredinţează lui Severus comanda armatei romane, pentru a-i ataca pe daci. Pe câmpul de luptă, Severus îl provoacă pe Decebal să se lupte cu săbiile, iar regele dac îl ucide. Chiar şi fără comandat, armata romană continuă lupta.
Din distribuţia filmului mai fac parte actorii români Emil Botta, Geo Barton, Septimiu Sever, Nicolae Secăreanu, Vasile Cosma, Alexandru Herescu, Cornel Gîrbea, Papil Panduru, Constantin Lungeanu, Dinu Gherasim, Alexandrescu Vrancea, Sergiu Nicolaescu, cascadorii Szobi Cseh, Tudor Stavru, actorii francezi Pierre Brice, Georges Marchal, Marie-José Nat.
Dublajul vocilor în limba română aparţine actorilor Emanoil Petruţ, Leopoldina Bălănuţă, Ion Besoiu, Gheorghe Dinică, Fory Etterle, Ştefan Iordache.
Cadrele exterioare au fost filmate la Buftea, Sarmizegetusa, Stâna de Vale, Munţii Bucegi şi Hârşova.AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Roxana Mihordescu, editor online: Anda Badea)
Sursa foto deschidere: cinemagia.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 30 aprilie
Este a 120-a zi a anului 2025. Au mai rămas 245 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 08 m și apune la 20 h 19 m. Luna răsare la 07 h 27 m. Luna nu apune în această zi. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Explozii și incendii la uzine și laboratoare de armament (cronologie 2005-2025)
O explozie, urmată de un incendiu, a avut loc marți, 29 aprilie 2025, în incinta Laboratorului artileristic al Armatei, din localitatea Pantelimon, județul Ilfov, în urma căreia și-a pierdut viața un angajat civil al unității.
A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii (fișă biografică)
Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat, la 29 aprilie, decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de
Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia, din 29 aprilie 2025 (prezentare și cronologie)
Cea de-a 10-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M/3SI) se desfășoară la 29 aprilie 2025, la Varșovia, Polonia. Summitul din Polonia marchează 10 ani de la implementarea acestei inițiative, iar discuțiile se vor axa atât pe subiecte de interconectivitate regională în transport și energie, cât și pe problemele curente de securitate. Precedent
29 aprilie - Ziua internațională a dansului
La 29 aprilie este celebrată, anual, Ziua internațională a dansului, din inițiativa Comitetului de Dans al Institutului Internațional de Teatru (ITI) din cadrul UNESCO. A fost instituită în 1982 pentru a aniversa dansul și pe fondatorul baletului modern, Jean-Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727. Potrivit tradiției, în fiecare an, o personali
BISERICA CATOLICÃ: Perioada Scaunului vacant și alegerea noului papă
La demisia sau moartea Papei înainte de alegerea unui succesor, Scaunul Petrin al Romei devine vacant ('sede vacante'). Legile canonice care guvernează această perioadă de interreg - interimat - sunt precizate în Constituția Apostolică Universi Dominici gregis, modificată ulterior prin Motu Proprio Normas nonnullas. (sursa:
29 aprilie - Ziua veteranilor de război
Ziua veteranilor de război este marcată anual, la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. Această zi a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007. Data aleasă este cea
Prezidențiale2025/ Alegerile prezidențiale după anul 1989 (1990-2024)
După Revoluția din decembrie 1989, în țara noastră au avut loc opt alegeri prezidențiale, în anii 1990, 1992, 1996, 2000, 2004, 2009, 2014 și 2019. În urma acestora, au fost aleși patru președinți ai României: Ion Iliescu, cu trei mandate (1990-1992, 1992-1996, 2000-2004); Emil Constantinescu, cu un mandat (1996-2000); Traian Băsescu, cu două mandate
CITATUL ZILEI
''Numai trecerea timpului îl arată pe cel cu adevărat drept; pe ticălos îl poți recunoaște și într-o singură zi'' - Sofocle (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
Prezidențiale2025/ Prezentarea candidaților
Biroul Electoral Central a stabilit, la 20 martie 2025, rămânerea definitivă a candidaturilor depuse pentru alegerile la funcția de președinte al României, la scrutinul din 4 mai 2025, iar la 22 martie a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea de înscriere în buletinul de vot a candidaților. Potrivit comunicatului BEC, ordinea pe bulet
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 29 aprilie
Ortodoxe Sf. 9 Mucenici din Cizic; Sf. Cuv. Memnon Greco-catolice Sf. 9 M. din Cizic; Sf. cuv. Memnon, făcătorul de minuni; Sf. Ecaterina de Siena, patroana Europei Romano-catolice Sf. Ecaterina de Siena, fc. înv., patroană a Europei Sfin
Prezidențiale2025/ Președintele României - rol și atribuții
Președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării. Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și înt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 aprilie
Este a 119-a zi a anului 2025. Au mai rămas 246 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 09 m și apune la 20 h 18 m. Luna răsare la 06 h 42 m și apune la 23 h 03 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo (29 aprilie)
La 29 aprilie 2025, este programată, la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București, cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România. Pentru a doua oară consecutiv, evenimentul este prezentat de actorul de stand-up comedy Claudiu Teohari, potrivit premiilegopo.ro. Peste 900 de invi
PERSONALITATEA ZILEI: Tenismenul american Andre Agassi
Jucătorul de tenis Andre Agassi, câștigător a opt titluri de Mare Șlem în carieră și campion olimpic, în 1996, la Atlanta, s-a născut la 29 aprilie 1970, în Las Vegas, Nevada, SUA. Fiul unui fost boxer