logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Tulcea: Lacul Iacobdeal, una dintre cele mai noi atracţii turistice ale judeţului

Image

Lacul Iacobdeal, situat în vârful cu acelaşi nume, la poalele căruia se află satul tulcean Turcoaia, atrage tot mai mulţi turişti, iar proprietarii lui au început un proiect de amenajare şi susţin că nu vor impune taxe celor care vor să-l viziteze.

"Vârful acela de deasupra satului Turcoaia s-a numit mai întâi Sesenbair, Dealul încurcat. Probabil că era împădurit. Legenda spune că Iacob era un bărbat frumos care avea o nevastă cel puţin la fel de frumoasă pe care au luat-o turcii. De durere, s-a haiducit şi unde-i prindea pe turci, acolo-i şi omora. Turcii au organizat o poteră să-l prindă, iar el s-a ascuns în Muntele încurcat. L-au prins în cele din urmă, iar în mentalul popular locul a rămas ca Iacobdeal", a declarat, pentru AGERPRES, autorul monografiei comunei Turcoaia, Vasile Velea.

Iacobdeal s-a numit apoi Muntele lui Carol I după ce, în aprilie 1902, la vârsta de 70 de ani, prim-ministrul Dimitrie Sturdza, pentru a treia oară prim-ministru al României, a urcat cei 336 de metri ai vârfului în 38 de minute, potrivit plăcii comemorative montată în muntele de granit la vremea aceea.

"Placa din bronz a fost confecţionată de o asociaţie a meşteşugarilor din Brăila şi acum este păstrată la şcoala din sat. Acolo mai avem vestigii găsite în cetatea Troesmis", a mai spus Vasile Velea.

Din satul Turcoaia până la una dintre cele mai noi atracţii turistice ale judeţului Tulcea, lacul Iacobdeal, drumul este scurt, însă greu de parcurs, din cauza gropilor.

"Este un drum industrial de exploatare pe care circulă maşini de capacitate foarte mare. Acolo trebuie intervenit cu o tehnică specială. Cred că o turnare de asfalt normală nu ar fi suficient. Avem în vedere acel drum. Acum, avem proiecte de 8 milioane de euro pentru care trebuie să asigurăm cofinanţare", a afirmat primarul comunei Turcoaia, Stelian Bălan.

Lacul Iacobdeal s-a format, potrivit autorităţii locale, în urmă cu aproape 70 de ani, atunci când, după o acţiune de derocare cu explozibil, vagonetele cu piatră şi uneltele oamenilor au fost inundate de un izvor. De atunci, lacul din muntele de granit a crescut continuu.

 

Sursa foto: (c) Luisiana BIGEA/AGERPRES FOTO


"Aveam opt ani, când am coborât cu tata aici. El şi colegii lui luau apă pentru carieră, iar peisajul era unul science-fiction. Pereţii erau drepţi în stâncă şi ochiul de apă din fundul gropii era albastru. După vreo 20 de ani, aici am fost cerută în căsătorie, iar apoi mi-am susţinut soţul când a vrut să-l cumpere. Atunci am zis că va fi pentru noi, că ne vom face o crescătorie de peşte, o căsuţă, numai că, în timp, apele s-au concentrat aici, iar locul a devenit o atracţie turistică", a afirmat Ana Ţăranu, proprietara lacului.

Ana Ţăranu este profesoară de limba engleză la şcoala din satul Turcoaia şi împreună cu soţul ei deţine o societate comercială care, în anul 2005, a concesionat lacul de la autoritatea comunală pentru o perioadă de 49 de ani. Anul trecut, a scris primul proiect european pentru amenajarea lacului ca obiectiv turistic, iar anul acesta proiectul a fost declarat eligibil şi a primit o finanţare de 40.000 de euro.

"Nu ne dorim ca acest loc să fie doar o sursă de venit pentru familie, ci să fie o atracţie turistică şi să găzduiască activităţi care să contribuie la promovarea localităţii în care ne-am născut. Vrem să facem un spaţiu de campare, să avem apă potabilă, energie electrică şi totul să fie eco. Proiectul trebuie să se încheie în luna noiembrie a anului viitor", a mai spus Ana Ţăranu.

Până acum, pentru realizarea investiţiei s-au obţinut avizele de la diferite instituţii publice şi private, astfel că cele aproape 200 de persoane care vin la Turcoaia vara, în fiecare sfârşit de săptămână fără ploi, au avut parte doar de umbrele şi o terasă.

"Lacul este unic în zonă. Apa are o culoare deosebită. Se aseamănă foarte mult cu un lac format în craterul unui vulcan din judeţul Braşov. Nu ştiu dacă mi-aş dori să fie amenajat, pentru că, de obicei, unde ajunge omul să bată mai mult, se cunoaşte", a afirmat Mădălina Avram, în vârstă de 39 de ani.

Proprietarii lacului recunosc că se confruntă cu problema deşeurilor lăsate în urmă de turişti.

"Dacă nu vom avea grijă de lac, va deveni o groapă de gunoi. Mult timp am strâns cu copiii mei deşeurile, dar anul acesta am avut o acţiune de strângere a deşeurilor organizată împreună cu asociaţia 'Galaţi, oraşul meu'. E foarte greu să strângi toate deşeurile aruncate de turişti în lac", a menţionat Ana Ţăranu.

Amenajarea unui loc de campare la lac ar fi o provocare pentru turiştii Parcului Naţional Munţii Măcinului, fiindcă dacă traseul ar începe aici, el s-ar încheia la Dealul Consul, unul din locurile preferate de regina Maria pentru a picta.

"Deasupra lacului este un drum de care la finele căruia turiştii pot vedea un peisaj extraordinar, având în centru Insula Mare a Brăilei. Traseul trebuie însă amenajat, fiindcă este şi drum industrial, iar grupurile de turişti trebuie să fie organizate, pentru a evita orice eveniment neplăcut", a afirmat Ana Ţăranu.

Lacul Iacobdeal este apreciat în mod special pentru culoare. Primăvara, apa e verde. Vara, lacul înfloreşte şi capătă nuanţe albastru-turcoaz. Iar toamna, apa lacului este maro, similară cu cea a depunerilor de pe pietre. Priveliştea i-a surprins pe artişti, iar zona a găzduit echipe de producţie ale unor filme şi videoclipuri muzicale.

Situat în apropiere de localitatea tulceană Izvoarele, Dealul Consul, prima rezervaţie naturală din România, are o altitudine de 333 de metri şi a fost declarat rezervaţie naturală odată cu Poiana Regelui Ferdinand I, din Niculiţel, în anul 1927. Actul a fost emis pe data de 27 mai, după o vizită regală efectuată pe Dunăre în perioada 21 mai-2 iunie 1926. În acea perioadă, Dealul Consul se numea Muntele Cinel.

Cu cele peste 3.450 de specii de floră şi faună, dar şi cu suprafeţe importante de vegetaţie stepică, Parcul Naţional Munţii Măcinului, declarat Rezervaţie a Biosferei în anul 1998, este singura zonă din Uniunea Europeană unde ecosistemele specifice zonei de stepă se întâlnesc alături de păduri submediteraneene şi balcanice. Munţii Măcinului au o deosebită importanţă între formaţiunile muntoase din România, fiind cei mai vechi munţi. AGERPRES / (A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Irina Poenaru, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 20

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 24-04-2025 05:20

Prezidențiale2025/ UB: Candidați la scrutinul din 4 mai semnează Declarația pentru o Românie democratică și euroatlantică

Mai mulți candidați la prezidențiale vor semna joi Declarația din Balconul Universității din București pentru păstrarea orientării euroatlantice a României și a valorilor societății deschise. Reprezentanții Universității din București au anunțat că vor lua parte la semnarea documentului Nicușor Dan, Victor Ponta, Lavinia Șandru, George S

Social 24-04-2025 05:11

MAI: Cartea electronică de identitate - disponibilă de joi în București

Cetățenii români cu vârsta de peste 14 ani care au domiciliul în București vor putea solicita, începând de joi, eliberarea unei cărți electronice de identitate, a informat, miercuri, Ministerul Afacerilor Interne. Potrivit anunțului publicat de MAI, programările se vor realiza exclusiv online, prin accesarea portalului HUB Servici

Social 23-04-2025 22:34

Mesaje RO-ALERT privind prezența unor urși în Bușteni (Prahova) și Rucăr (Argeș)

Autoritățile au transmis, miercuri seară, mesaje RO-ALERT privind prezența unor urși în orașul Bușteni din județul Prahova și în comuna Rucăr din județul Argeș. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova a anunțat că, în urma semnalării prezenței animalului sălbatic în Bușteni, a fost trimisă o ambulanță SMU

Administratie 23-04-2025 18:18

Constanța: Festivalul Neversea nu va avea loc în acest an pentru că organizatorii nu au găsit un sector de plajă necontractat

Organizatorii Neversea anunță că ediția a VII-a a festivalului se amână pentru 2026, evenimentul neputându-se desfășura în vara acestui an la Constanța pentru că nu a fost găsit un sector de plajă necontractat și care să corespundă conceptului manifestării. Potrivit sursei citate, după șase ediții spectaculoase și sute de mii de fani care au

Social 23-04-2025 16:39

Constanța: Două tinere rănite după ce un bărbat a intrat cu o ambarcațiune condusă ilegal într-o geamandură, pe Dunăre

Un bărbat este cercetat penal după ce a intrat într-o geamandură cu o ambarcațiune pe care o conducea ilegal pe Dunăre, în zona comunei Ghindărești, două tinere fiind rănite în urma incidentului, a informat, miercuri, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța. Conform sursei citate, lucrătorii Poliției Orașului Hârșova au fost s

Administratie 23-04-2025 16:15

Sector 1: Apel de idei pentru transformarea clădirii administrative a Pieței Amzei în hub pentru industrii creative

Primăria Sectorului 1 și filiala București a Ordinului Arhitecților din România au lansat, miercuri, un apel de idei pentru transformarea a cinci săli din clădirea administrativă a Pieței Amzei într-un hub pentru industriile creative, suma maximă pentru această investiție fiind estimată la un milion de lei. 'Ne aflăm într-o clădire istori

Administratie 23-04-2025 16:11

Nicușor Dan: Între Primăria Capitalei și Termoenergetica sunt datorii care se vor stinge pe parcursul anului

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, miercuri, că datoriile între Primăria Generală și Termoenergetica se vor stinge pe parcursul anului. 'Între Primăria Capitalei și Termoenergetica sunt ca în fiecare început de an datorii care se vor stinge pe parcursul anului, pentru că în lunile de iarnă sunt facturile m

Social 23-04-2025 16:01

INHGA: Alerte Cod galben de inundații pe râuri din cinci județe, până la miezul nopții

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, avertizări Cod galben de inundații, ce vizează până la miezul nopții mai multe râuri din Transilvania și Crișana. Potrivit hidrologilor, până la ora 00:00, vor fi viituri rapide, creșteri de debite și de niveluri, cu posibile depășiri ale Cote

Administratie 23-04-2025 15:50

Timiș: A fost desemnat câștigătorul licitației pentru proiectarea și construcția viitorului stadion 'Dan Păltinișanu'

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că a fost desemnat, prin licitație, câștigătorul contractului pentru proiectarea și construcția viitorului stadion 'Dan Păltinișanu' din Timișoara. 'Procedurile pentru stabilirea câștigătorului licitației de proiectare și construcție a stadionului 'D

Social 23-04-2025 13:48

Ziua Veteranilor de Război/MApN: Evenimente pentru celebrarea românilor ce au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial

Ministerul Apărării Naționale a anunțat, miercuri, că organizează, în perioada 24-29 aprilie, o serie de activități, cu prilejul Zilei Veteranilor de Război, în semn de recunoștință pentru curajul, sacrificiul și devotamentul românilor care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial. Potrivit unui comunicat al MApN, &

Social 23-04-2025 13:45

Mureș: Proiect-pilot de amplasare de coduri QR pe monumente ale eroilor din România, Slovacia, Ungaria și Cehia

Primul cod QR din cadrul unui proiect-pilot a fost amplasat, miercuri, pe Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureș, demersul având ca menire aflarea de informații referitoare la istoria care a dus la ridicarea acestui obiectiv, precum și la numărul celor căzuți în bătălia purtată aici în al Doilea Război Mondial. 'La iniți

Social 23-04-2025 13:12

REPORTAJ/Marșul comemorativ pe urmele eroilor români căzuți pe Frontul de Vest a ajuns la Oarba de Mureș

Marșul comemorativ intitulat 'Pe urmele eroilor români căzuți pe Frontul de Vest - Ungaria, Slovacia, Cehia', organizat de Ministerul Apărării Naționale, prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, la împlinirea a 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, a ajuns, miercuri, la Cimitirul Eroilor de la Oarba de Mureș, unde

Social 23-04-2025 12:15

Brigada Rutieră: Patru persoane duse la spital după un accident între două mașini pe Bulevardul Basarabia

Patru persoane au fost transportate la spital, pentru îngrijiri medicale, după ce două mașini s-au ciocnit la intersecția dintre Șoseaua Morarilor și Bulevardul Basarabia. Polițiștii rutieri ajunși la fața locului au constatat că este vorba de un accident de circulație în care au fost implicate două autovehicule, iar în urma

Social 23-04-2025 11:16

INHGA: Atenționare Cod galben de inundații în zece bazine hidrografice, până joi la prânz

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o atenționare Cod galben de viituri, valabilă până joi la prânz, în zece bazine hidrografice, inclusiv pe afluenții mici ai Dunării. Potrivit hidrologilor, în intervalul 23 aprilie, ora 13:00 - 24 aprilie, ora 12:00, av&

Social 23-04-2025 11:02

Maramureș: Doi polițiști, transportați la spital în urma unui accident rutier în comuna Ruscova

O autospecială a poliției a fost implicată într-un accident rutier pe DJ 187, în comuna Ruscova, o agentă de poliție aflată în mașină fiind rănită, a informat, miercuri, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș, Florina Meteș. În autospecială se aflau doi polițiști, ambii fiind transportați la spital.