logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

DOZA DE CULTURĂ: "Avarul" de Moliere

Imagine din galeria Agerpres

Comedia Avarul, scrisă de Moliere (Jean-Baptiste Poquelin) a fost reprezentată la 9 septembrie 1668 pe scena de la Palais-Royal, potrivit https://istoriiregasite.wordpress.com.

"Avarul" este o comedie extrem de socială a marelui scriitor clasic francez, prin care se pătrunde în interiorul unei familii burgheze din a doua jumătate a veacului al XVII-lea, căruia îi aflam moravurile şi vicisitudinile. Figura centrală, care le domină pe toate, este, evident, cea a lui Harpagon, personaj complex, stăpânit de o zgârcenie nemaipomenită şi de un egoism pe cât de odios, pe atât de ridicol. În jurul său, evoluează cele două perechi de îndrăgostiţi - Élise şi Valere, Marianne şi Cléante - destul de convenţionali prin atitudine şi limbaj. Mult mai pitoreşti, mai reliefaţi sunt La Fleche, valetul lui Cléante, şi mai cu seamă jupânul Jacques, bucătarul şi vizitiul avarului. Acţiunea se petrece la Paris.

În "Avarul", Moliere păstrează ideea centrală din "Aulularia" lui Plaut: un zgârcit care îşi ascunde comoara, obsedat de pierderea ei.

Cei doi copii ai lui Harpagon s-au îndrăgostit: Cléante îi mărturiseşte surorii sale, Élise, marea iubire pentru Marianne, fiica unei văduve destul de strâmtorate din apropiere. Élise, la rândul ei, este îndrăgostită de Valere, fiu rătăcit al unei familii bogate, care chiar îşi caută părinţii atunci când a întâlnit-o. De dragul său şi-a ascuns identitatea şi s-a tocmit slujitor al tatălui ei. Pentru a căpăta încrederea suspiciosului avar, îi laudă fără încetare bunul simţ şi cumpătarea, aprobându-i iniţiativele cele mai absurde. Deşi amândurora dragostea le este confirmată, Élise şi Cléante nu sunt tocmai fericiţi, căci ştiu că zgârcenia tatălui său nu le va permite niciodată să se căsătorească după pofta inimii.

Norocul pare însă să-i surâdă lui Cléante: Harpagon îl cheamă să-i ceară părerea chiar în privinţa Mariannei, vrând să ştie dacă fiul său o găseşte potrivită pentru o soţie. Fireşte că tânărul îi face portretul cel mai încurajator, totuşi Harpagon întrebase pentru sine, căci s-a decis să-şi ia o soţie tânără şi cuminte. "Fără să fie prea egoist", fiului său îi rezervase deja o văduvă bogată, în vreme ce Élise se va căsători cu bătrânul Anselme, care nici nu cere zestre.

Cléante trebuie să o ia înaintea tatălui său, dar nu are niciun ban. Cămătarul la care apelase printr-un mijlocitor pentru a se împrumuta se dovedise a fi chiar Harpagon. Cel care găseşte soluţia este La Fleche, valetul lui Cléante, care-i fură bătrânului caseta cu bani îngropată în grădină.

Înnebunit, Harpagon îşi ameninţă servitorii şi îl cheamă pe procuror. Jupân Jacques (bucătar şi vizitiu) care nu-l poate suferi pe Valere, aruncă vina asupra acestuia. Luat din scurt asupra "crimei" sale, Valere crede că este vorba de dragostea ascunsă pentru Élise şi încearcă să-şi ceară iertare în faţa lui Harpagon, a procurorului şi a lui Anselme, sosit şi el întâmplător. În felul acesta iese la iveală nu doar adevărata vină a lui Valere, dar şi identitatea sa. Lovitură de teatru: atât acesta, cât şi frumoasa Marianne sunt copiii domnului Anselme, pe numele său adevărat don Thomas d'Alburcy, a cărui familie se risipise pe vremuri într-un naufragiu din care fiecare se socotise unic supravieţuitor.

Căsătoria celor două perechi nu mai este în pericol, căci Anselme, generos, a acceptat toate condiţiile lui Harpagon: suportarea tuturor cheltuielilor, lipsa oricărei zestre pentru Élise şi Cleante, iar, în plus, haine noi de nuntă pentru părintele lor, care şi-a recuperat şi iubita casetă.

Piesă în proză, "Avarul" nu s-a bucurat de un mare succes în faţa publicului din 1668, obişnuit cu comediile în versuri. În creaţia lui Moliere, "Avarul" se numără, însă, printre piesele cele mai reprezentate (peste 2.000 de spectacole din 1680).

O interpretare de excepţie după piesa "Avarul" a avut-o, potrivit www.cinemagia.ro, celebrul actor francez de comedie Louis de Funes, în 1980, în filmul cu acelaşi nume - "L'avare". Regia a fost semnată de Jean Girault şi de Louis de Funes, iar în rolurile principale au mai jucat: Michel Galabru, Claude Gensac, Bernard Ménez, David Michael Frank, Herve Bellon şi Guy Grosso. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Marina Bădulescu, editor online : Alexandru Cojocaru)

Afisari: 32

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Documentare 14-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)

Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră

Documentare 14-05-2025 10:00

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)

La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c

Documentare 14-05-2025 09:00

Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)

Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.

Documentare 14-05-2025 08:30

14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel

La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci

Documentare 14-05-2025 08:00

14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste

La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec

Documentare 14-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982) 

Documentare 14-05-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost

Documentare 14-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului Greco-catolice Sf. m. Isidor din Chios Romano-catolice Sf. Matia, ap. Sfântul Mucenic Isidor din Hios este pomenit în calendarul creștin ortodox în

Documentare 14-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 mai

Este a 134-a zi a anului 2025. Au mai rămas 231 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 50 m și apune la 20 h 35 m. Luna răsare la 22 h 55 m și apune la 06 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 13-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii

Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a

Documentare 13-05-2025 10:00

Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)

În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B

Documentare 13-05-2025 09:00

Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)

Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul

Documentare 13-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge

Documentare 13-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o

Documentare 13-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai

Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)