Ziua internaţională a mamei

Sărbătorită de jur împrejurul lumii la date diferite pe parcursul anului, Ziua internaţională a mamei reprezintă un bun prilej pentru toţi copiii, mari sau mici, să-şi exprime respectul, mulţumirea şi recunoştinţa faţă de mame, cele care i-au crescut, i-au educat şi le-au oferit dragoste necondiţionată.
În cea mai mare parte a ţărilor care marchează Ziua internaţională a mamei, aceasta este sărbătorită în cea de-a doua duminică a lunii mai, respectiv la 13 mai anul acesta. Printre aceste ţări se numără Australia, Africa de Sud, Austria, Belgia, Bulgaria, Brazilia, Canada, China, Danemarca, Germania, Grecia, India, Italia, Japonia, Olanda, Elveţia, Turcia, Ucraina, Statele Unite ale Americii, notează site-ul www.holidays.net. Alte ţări, însă, marchează această zi la date diferite, cum ar fi 8 martie, când este celebrată şi Ziua internaţională a femeii, sau la 21 martie, în prima zi de primăvară.
Potrivit tradiţiilor fiecărei ţări, în această zi, mamele, bunicile şi străbunicile se bucură de o atenţie deosebită în mijlocul familiei, alături de prieteni şi de cei dragi. Dar nu a fost întotdeauna astfel, aceste manifestări conturându-se abia în ultimele două-trei secole şi căpătând amploare de la jumătatea secolului al XX-lea.
Potrivit site-ului www.mothersdaycelebration.com, Ziua mamei îşi are rădăcinile în antichitate, în ritualurile cu puternice accente simbolice şi spirituale, când diferitele civilizaţii cinsteau zeităţile, mai degrabă decât pe mamele reale. În Grecia Antică, se aduceau ofrande în cinstea zeiţei-mamă Rhea, iar romanii o sărbătoreau pe Cybele. Odată cu apariţia creştinismului, însă, au încetat să mai fie venerate zeităţile, iar de atunci este cinstită Fecioara Maria, mama Domnului Iisus Hristos.
Date din istoria mai recentă, însă, indică faptul că această zi era sărbătorită în anii 1600, în Anglia. Aici, se sărbătorea ''Mothering Sunday'' în fiecare an, în cea de-a IV-a duminică din postul Sfintelor Paşti, cunoscut în această zonă sub denumirea de ''Lent''. În această duminică, după cinstirea Fecioarei Maria, la Sfânta Liturghie, copiii le ofereau mamelor daruri şi flori.
Potrivit site-ului www.history.com, varianta modernă a ceea ce numim astăzi Ziua mamei îşi are originea în Statele Unite ale Americii şi datează din secolul al XIX-lea, în anii premergători Războiului Civil (1861-1865), când Ann Reeves Jarvis, din statul american Virginia de Vest, a înfiinţat aşa-numitele ''Mothers' Day Work Clubs'', nişte centre în care femeile erau iniţiate în creşterea copiilor. În 1868, Ann Reeves Jarvis a propus o zi pentru promovarea reconcilierii şi a prieteniei, iar în 1908, Anna Jarvis, fiica sa, a iniţiat Ziua mamei, pentru a le sărbători pe cele care ne-au dat viaţă. Pentru a promova această sărbătoare şi în alte state, până în anul 1912, Anna Jarvis a fondat Asociaţia Internaţională pentru Ziua Mamei.
Ziua mamei a devenit sărbătoare oficială americană la 8 mai 1914, când a fost legiferată de către preşedintele american Woodrow Wilson, prin semnarea rezoluţiei privind instituirea acestei zile. În scurt timp, s-a bucurat de o mare popularitate.
Anna Jarvis văzuse această zi ca pe o sărbătoare de familie, un prilej de bucurie pentru toţi membrii acesteia, care, în primul rând, aveau să asiste împreună la slujba de duminică de la biserică. Văzând, însă, gradul de comercializare la care s-a ajuns pentru celebrarea acestei zile, a fost foarte dezamăgită şi a încercat, fără succes, să o retragă din calendar, notează site-ul citat anterior. Ea îşi dorise, de fapt, ca această zi să fie celebrată mai mult la un nivel spiritual.
În zilele noastre, Ziua mamei este sărbătorită în fiecare familie, printr-o serie de activităţi dedicate acesteia, precum jocuri, vizite, plimbări în parc sau o cină festivă. Sunt oferite flori, bomboane de ciocolată şi mici cadouri simbolice care exprimă afecţiunea.
În România, Ziua Mamei se sărbătoreşte în prima duminică a lunii mai, respectiv la 6 mai anul acesta, fiind legiferată în anul 2009 şi marcată începând din 2010, pentru a sublinia importanţa acesteia în viaţa de familie şi în universul copilului. Ziua mamei este sărbătorită tot în prima duminică a lunii mai şi în Ungaria, Lituania, Portugalia şi Spania, se arată pe site-ul www.holidays.net. AGERPRES/(Documentare-Andreea Onogea; editor: Marina Bădulescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 30 aprilie
Este a 120-a zi a anului 2025. Au mai rămas 245 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 08 m și apune la 20 h 19 m. Luna răsare la 07 h 27 m. Luna nu apune în această zi. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Explozii și incendii la uzine și laboratoare de armament (cronologie 2005-2025)
O explozie, urmată de un incendiu, a avut loc marți, 29 aprilie 2025, în incinta Laboratorului artileristic al Armatei, din localitatea Pantelimon, județul Ilfov, în urma căreia și-a pierdut viața un angajat civil al unității.
A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii (fișă biografică)
Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat, la 29 aprilie, decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de
Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia, din 29 aprilie 2025 (prezentare și cronologie)
Cea de-a 10-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M/3SI) se desfășoară la 29 aprilie 2025, la Varșovia, Polonia. Summitul din Polonia marchează 10 ani de la implementarea acestei inițiative, iar discuțiile se vor axa atât pe subiecte de interconectivitate regională în transport și energie, cât și pe problemele curente de securitate. Precedent
29 aprilie - Ziua internațională a dansului
La 29 aprilie este celebrată, anual, Ziua internațională a dansului, din inițiativa Comitetului de Dans al Institutului Internațional de Teatru (ITI) din cadrul UNESCO. A fost instituită în 1982 pentru a aniversa dansul și pe fondatorul baletului modern, Jean-Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727. Potrivit tradiției, în fiecare an, o personali
BISERICA CATOLICÃ: Perioada Scaunului vacant și alegerea noului papă
La demisia sau moartea Papei înainte de alegerea unui succesor, Scaunul Petrin al Romei devine vacant ('sede vacante'). Legile canonice care guvernează această perioadă de interreg - interimat - sunt precizate în Constituția Apostolică Universi Dominici gregis, modificată ulterior prin Motu Proprio Normas nonnullas. (sursa:
29 aprilie - Ziua veteranilor de război
Ziua veteranilor de război este marcată anual, la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. Această zi a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007. Data aleasă este cea
Prezidențiale2025/ Alegerile prezidențiale după anul 1989 (1990-2024)
După Revoluția din decembrie 1989, în țara noastră au avut loc opt alegeri prezidențiale, în anii 1990, 1992, 1996, 2000, 2004, 2009, 2014 și 2019. În urma acestora, au fost aleși patru președinți ai României: Ion Iliescu, cu trei mandate (1990-1992, 1992-1996, 2000-2004); Emil Constantinescu, cu un mandat (1996-2000); Traian Băsescu, cu două mandate
CITATUL ZILEI
''Numai trecerea timpului îl arată pe cel cu adevărat drept; pe ticălos îl poți recunoaște și într-o singură zi'' - Sofocle (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
Prezidențiale2025/ Prezentarea candidaților
Biroul Electoral Central a stabilit, la 20 martie 2025, rămânerea definitivă a candidaturilor depuse pentru alegerile la funcția de președinte al României, la scrutinul din 4 mai 2025, iar la 22 martie a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea de înscriere în buletinul de vot a candidaților. Potrivit comunicatului BEC, ordinea pe bulet
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 29 aprilie
Ortodoxe Sf. 9 Mucenici din Cizic; Sf. Cuv. Memnon Greco-catolice Sf. 9 M. din Cizic; Sf. cuv. Memnon, făcătorul de minuni; Sf. Ecaterina de Siena, patroana Europei Romano-catolice Sf. Ecaterina de Siena, fc. înv., patroană a Europei Sfin
Prezidențiale2025/ Președintele României - rol și atribuții
Președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării. Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și înt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 aprilie
Este a 119-a zi a anului 2025. Au mai rămas 246 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 09 m și apune la 20 h 18 m. Luna răsare la 06 h 42 m și apune la 23 h 03 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo (29 aprilie)
La 29 aprilie 2025, este programată, la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București, cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România. Pentru a doua oară consecutiv, evenimentul este prezentat de actorul de stand-up comedy Claudiu Teohari, potrivit premiilegopo.ro. Peste 900 de invi
PERSONALITATEA ZILEI: Tenismenul american Andre Agassi
Jucătorul de tenis Andre Agassi, câștigător a opt titluri de Mare Șlem în carieră și campion olimpic, în 1996, la Atlanta, s-a născut la 29 aprilie 1970, în Las Vegas, Nevada, SUA. Fiul unui fost boxer