logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Pahonţu (Romsilva): Circa un milion de mc de lemn de foc vom livra populaţiei până la finele anului; în 2018, scoatem pe piaţă 4 milioane mc

Imagine din galeria Agerpres

Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva va livra pentru populaţie, până la finele acestui an, circa un milion de metri cubi de lemn de foc, o cantitate cu aproximativ 20% mai mare decât în anul precedent, preţul mediu de vânzare fiind de 150 de lei pe metru cub, fără TVA, a declarat, joi, directorul general al Romsilva, Ciprian Pahonţu.

"Romsilva a livrat în acest an direct către persoane fizice un volum cu aproximativ 20% mai mare decât în anul precedent, la jumătatea lunii decembrie fiind deja valorificaţi 986.652 de metri cubi, la un preţ mediu de 150 de lei, fără TVA, pe metrul cub. Romsilva estimează că, până la finalul anului, volumul va depăşi un milion de metri cubi, în condiţiile în care anul trecut, regia a livrat pe piaţă către persoane fizice 838.600 de metri cubi, la un preţ mediu de 149 de lei/mc, fără TVA", a precizat Pahonţu, într-o conferinţă de bilanţ.

În ceea ce priveşte anul 2018, regia intenţionează să scoată pe piaţă pentru populaţie în jur de 4 milioane metri cubi de lemn de foc, circa 3 milioane mc din lucrări de îngrijire şi încă un milion mc din sortarea produselor principale.

Acesta a precizat că, în ciuda informaţiilor apărute în piaţă referitoare la criza lemnului de foc, Romsilva a pus pe piaţă cantităţi aproape similare în fiecare an pentru recolta de lemn este relativ constantă şi în concordanţă cu suprafaţa de pădure administrată.

Potrivit sursei citate, Romsilva a realizat în acest an un inventar al comunităţilor dependente de lemnele de foc din pădurile de stat şi a încheiat, în primele nouă luni, 1.151 de parteneriate cu autorităţile locale, beneficiare fiind 1.945 de comunităţi locale. Astfel, în cadrul acestor parteneriate, vor fi livrate 302.021 de metri cubi lemne de foc până la finalul anului, la preţuri accesibile.

"Regia a putut exploata în acest an în regim propriu doar 15% din volumul de masă lemnoasă pusă pe piaţă, restul fiind oferit, prin licitaţii publice, firmelor autorizate, care exploatează şi comercializează masa lemnoasă, inclusiv lemne de foc. În 2018, însă, în urma modificărilor legislative recente, Romsilva va putea exploata în regie proprie aproximativ 40% din volumul de masă lemnoasă, însemnând şi o majorare a volumului de lemn de foc livrat populaţiei, la preţuri accesibile", a mai spus Pahonţu.

Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare fond forestier aflat în proprietatea publică a statului, aproximativ 47% din totalul fondului forestier naţional.

La începutul lunii decembrie, Cătălin Tobescu, reprezentantul Fordaq România, preciza că politicile publice pe domeniul pădurilor au luat-o în direcţii contradictorii, în ultimii 4 - 5 ani, iar la ora actuală ne confruntăm cu o criză artificială a lemnului de foc pentru populaţie.

"Nu cred că gândim atât de diferit, ci avem informaţii diferite. Până în ultimii 4-5 ani am văzut că politicile publice pe păduri au luat-o în direcţii contradictorii. Aceste schimbări contradictorii de direcţie au condus la o criză teribilă în domeniul pădurilor şi suntem într-o criză de resursă, artificială. Ar trebui să discutăm de această criză de resursă atât de gravă din sector. Populaţia are nevoie de un necesar de 14-15 milioane mc de lemn de foc. Populaţia trebuie să plătească preţul pieţei. Prin modificarea Codului Silvic din iunie, factorul politic a decis să prioritizeze aprovizionare populaţiei cu lemn de foc", a spus Tobescu.

Potrivit reprezentantului Fordaq România, odată cu transferul domeniului Păduri de la Ministerul Mediului către Ministerul Apelor şi Pădurilor, în România s-au dezvoltat două legislaţii diferite, respectiv pe mediu şi pe păduri.

"Pădurile au fost până la un moment dat la Ministerul Mediului, iar ulterior acestea au fost transferate la alt minister, dezvoltându-se astfel două legislaţii diferite, pe mediu şi pe păduri. Problema centrală în acest moment, care a devenit şi o problemă socială, este cea legată de criza artificială a lemnului de foc pentru populaţie, dar şi de creşterea preţurilor peste nivelul ţărilor din Uniunea Europeană", considera Cătălin Tobescu.

Din datele centralizate de Fordaq România reiese faptul că exporturile industriei mobilei au scăzut pe toate cele trei destinaţii majore de export pe piaţa europeană: Germania (-3%), Italia (-10%) şi Franţa (-3%).

Pe de altă parte, importurile de buştean de răşinoase s-au redus foarte mult în 2017, comparativ cu 2016, ca urmare a intrării în vigoare a interdicţiei complete de export buştean din Ucraina. 

Potrivit unui raport al Consiliului Concurenţei privind piaţa primară a lemnului, indicele mediu de recoltare este anual de 5,86 mc/ha în Cehia, de 5 mc/ha în Germania, de 3,13 mc/ha în Franţa, de 3,47 mc/an în Polonia şi de 2,15 mc/ha în România.

Creşterea naturală a pădurilor din România este, în fiecare an, de circa 5,4 mc/ha, arată şi datele Institutului Naţional de Statistică (INS), în timp ce Inventarul Forestier Naţional relevă că ar fi vorba despre circa 7,8 mc/ha. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 11-02-2025 12:44

Mai mult de 8 din 10 adolescenți care au TikTok accesează zilnic platforma (sondaj)

Peste 84% dintre adolescenții cu vârste între 14 și 19 ani care au cont de TikTok accesează platforma zilnic, iar peste jumătate dintre aceștia (53,4%) o fac de mai mult de patru ori pe zi, ei petrecând, în medie, în jur de două ore jumătate pe platformă, relevă un sondaj realizat de World Vision România, cu prilejul Zilei Siguranț

Economic 11-02-2025 12:32

Circa două treimi dintre români resimt o creștere a costurilor asociate locuinței (cercetare)

Aproape două treimi dintre români (64%) resimt o creștere a costurilor lunare asociate locuinței, în condițiile în care România rămâne pe primul loc în topul țărilor cu cel mai mare număr de proprietari de locuințe (84%), arată rezultatele studiului European Housing Trend Report, realizat de Re/Max Europe în 2024.

Economic 11-02-2025 12:23

UNCSV: Strategii de marketing și branding pentru managerii cooperativelor agricole în cadrul unui proiect Erasmus

Marketingul, brandingul și antreprenoriatul strategic pentru managerii și membrii consiliilor de administrație ai cooperativelor agricole din România au fost temele abordate în cadrul celui de-al doilea proiect Erasmus, derulat de Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), la Dalum Academy of Agricultural Business din Odens

Economic 11-02-2025 12:12

Rolul Guvernului este să promoveze profesionalizarea meseriei de expert contabil și auditor pe partea de sustenabilitate (secretar de stat)

Rolul Guvernului este să promoveze profesionalizarea meseriei de expert contabil și auditor pe partea de sustenabilitate, context în care a fost înființat Departamentul de Dezvoltare Durabilă, la nivelul Guvernului, pentru a încerca o anumită standardizare a raportării nefinanciare, a declarat, marți, într-o conferință de specialitate, Mihai P

Economic 11-02-2025 12:07

Ministerul Finanțelor a atras, marți, 90 milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitația de luni

Ministerul Finanțelor a atras, marți, 90 milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitația de luni, când a împrumutat 1,028 miliarde de lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark cu o maturitate reziduală la 66 luni, la un randament mediu de 7,39% pe an. Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 90

Economic 11-02-2025 11:47

ANCOM a aplicat sancțiuni de peste 2,57 milioane de lei pe piața comunicațiilor electronice și a serviciilor poștale, în 2024

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) aplicat sancțiuni de peste 2,57 milioane de lei, în urma celor 4.241 de controale derulate pe parcursul anului 2024 în domeniul comunicațiilor electronice și al serviciilor poștale. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, transmis marți

Economic 11-02-2025 11:37

DNSC avertizează în legătură cu mesajele primite din surse necunoscute folosind imaginea unor autorități

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează în legătură cu mesajele, link-urile și documentele primite din surse necunoscute sau suspicioase, folosind imaginea unor autorități în tentative de fraudă online. 'Adesea, infractorii cibernetici se folosesc de imaginea unor autorități pentru a oferi o doză mare de &ic

Economic 11-02-2025 11:06

Studiu: 80% dintre românii din mediul urban utilizează, zilnic, diferite platforme de social media

Opt din zece români (80%) de la oraș utilizează zilnic diferite platforme de social media, iar o persoană din două postează cel puțin o dată pe săptămână pe contul pe care îl deține, potrivit unui studiu de specialitate, publicat marți. Datele centralizate de Reveal Marketing Research arată că 30% dintre românii care po

Economic 11-02-2025 11:02

Ministerul Muncii: Programe de ucenicie pentru tinerii de sub 30 de ani, derulate printr-un proiect de 30 de milioane de euro

Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale (MMFTSS) anunță derularea unui proiect destinat programelor de ucenicie prin care tinerii cu vârsta de până în 30 de ani se pot califica la locul de muncă și, în același timp, sunt și remunerați. Este vorba despre proiectul 'START - Investește î

Economic 11-02-2025 11:01

Cea mai mare expoziție green din România va avea loc la Romexpo, în perioada 9 - 11 aprilie

Cea mai mare expoziție green din România - Green Energy Expo & Romenvirotec - se va desfășura în perioada 9 - 11 aprilie, în complexul expozițional Romexpo, și va îngloba inovații pentru producția de energie regenerabilă (energie solară, eoliană), pentru colectarea, sortarea și reciclarea inteligentă a deșeurilor, pentru filtrarea și purif

Economic 11-02-2025 10:45

Stocul de spații logistice și industriale în România a ajuns la 7,6 milioane mp, la finele anului trecut (consultanți)

Dezvoltatorii au finalizat, anul trecut, peste 570.000 de metri pătrați (mp) de spații logistice și industriale, în creștere cu 27% față de 2024, astfel că la nivel național stocul de acest tip de spații a ajuns la aproximativ 7,6 milioane mp, arată o analiză de specialitate, publicată marți. Potrivit datelor consultanților Cushman &

Economic 11-02-2025 10:43

Bursa de la București a început în scădere ședința de tranzacționare de marți

Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere ședința de marți, iar rulajul se cifra la 3,3 milioane de lei (665.455 euro), după 30 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 0,19%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluția

Economic 11-02-2025 10:41

AEI: Record la diferența între prețul spot al gazelor de pe bursele din România și cele din Europa

Situația incertitudinii de pe piața de gaze din România a împins ca tranzacțiile în prezent să fie realizate aproape exclusiv pe piața spot, fapt ce creează un mare risc pe creșterea prețului gazelor la cea mai mică variație a cererii, deja fiind înregistrată cea mai mare diferență din toate timpurile între prețul spot al gazelor de pe b

Economic 11-02-2025 10:18

Copiii din România primesc de la părinți primul smartphone, în medie, la vârsta de opt ani (studiu)

Vârsta medie la care părinții le oferă copiilor propriul smartphone este de opt ani, iar majoritatea celor între 5 și 12 ani petrec online, în medie, de la o oră la trei ore pe zi, arată rezultatele unui studiu, publicat marți de Google România. Conform cercetării, publicată marți, aproape jumătate dintre părinți au dec

Economic 11-02-2025 10:05

Petrescu (ASF): Autoritatea analizează cu atenție evoluțiile din piața financiară non-bancară; este pregătită să intervină prompt

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) analizează cu atenție evoluțiile din piața financiară non-bancară, stabilitatea și integritatea sectoarelor pe care le supraveghează fiind esențiale pentru economia României, mai ales în contextul actual, a declarat marți, pentru AGERPRES, președintele ASF, Alexandru Petrescu. Acesta a p