La fel ca oamenii, cimpanzeii, dar chiar şi bondarii îşi pot transmite abilităţile dobândite semenilor

Bondarii şi cimpanzeii pot învăţa de la semenii lor abilităţi atât de complexe încât nu le-ar putea dezvolta singuri, o caracteristică ce era considerată anterior unică pentru specia umană, potrivit a două studii publicate miercuri, transmite AFP.
Evoluţia culturii umane se bazează parţial pe acumularea de inovaţii şi pe transmiterea lor prin intermediul învăţării sociale, ceea ce face posibilă îmbunătăţirea performanţelor de la o generaţie la alta, ajungându-se la tehnici şi tehnologii atât de elaborate încât un singur individ nu le mai poate descoperi în mod independent.
"Imaginaţi-vă nişte copii naufragiaţi pe o insulă pustie. Cu puţin noroc ar fi capabili să supravieţuiască, dar nu vor învăţa singuri să scrie şi să citească", explică Lars Chittka, profesor de etologie la Queen Mary University din Londra, co-autor al unuia dintre studiile publicate de revista Nature.
Mai multe experimente au demonstrat deja existenţa abilităţilor de învăţare socială în rândul animalelor, ceea ce duce la perfecţionarea anumitor comportamente de-a lungul timpului, fapt care sugerează că şi animalele posedă o formă de "cultură cumulativă" - spargerea nucilor la cimpanzei sau modificarea rutelor de zbor la porumbei etc.
Dar oamenii de ştiinţă nu exclud că aceste facultăţi pot apărea şi în mod spontan, prin existenţa în creier a unei "regiuni a soluţiilor latente".
Cercetătorii au decis să testeze acest tip de comportament social şi pe bondari, care sunt nişte insecte sociale. Ei au supus un prim grup de bondari la un traseu complicat către o recompensă dulce: mai întâi au fost nevoiţi să împingă o filă albastră care, odată eliberată, a permis împingerea unei a doua file roşii şi a deschis calea către recompensa dulce.
Experimentul a fost dur pentru bondari, iar primul pas nu a avut niciun rezultat. "Le cerem să înveţe fără recompensă şi au detestat acest lucru", a declarat pentru AFP Alice Bridges, cercetător la Queen Mary University şi co-autoare a studiului. Bondarii au încercat să treacă de fila roşie, fără să înţeleagă că ar fi trebuit ca mai întâi să o deblocheze pe cea albastră pentru a ajunge la recompensă. Descurajaţi, au renunţat.
Pentru a-i remotiva, cercetătorii au introdus în prima fază a experimentului o recompensă temporară pe care apoi au retras-o treptat, fapt care i-a ajutat pe bondari să rezolve acest puzzle.
Bondarii "demonstratori" au fost apoi aşezaţi în perechi cu bondari "naivi", care nu cunoşteau problema şi care şi-au observat ghizii înainte de a încerca individual. Rezultat: 5 din cei 15 observatori au parcurs imediat ambele etape, fără recompensă intermediară. "Am fost atât de surprinşi, încât aproape că am luat-o razna în laborator!", îşi aminteşte Alice Bridges.
"Eşantionul este cu siguranţă mic "dar concluzia este clară: sarcina a fost excepţional de dificilă şi totuşi, unii bondari au reuşit să o îndeplinească prin învăţare socială", susţine Alex Thornton, de la Centrul pentru Ecologie şi Conservare al Universităţii Britanice din Exeter, într-un comentariu asociat studiului.
Acest studiu este primul care demonstrează existenţa unui fenomen de cultură cumulativă la nevertebrate, subliniază autorii.
O astfel de abilitate pare să fie deţinută şi de cimpanzei, rudele noastre cele mai apropiate, potrivit unui alt studiu publicat în Nature Human Behavior, condus de Edwin van Leewen de la Universitatea din Utrecht (Ţările de Jos).
Primatele din sanctuarul Chimfunshi din Zambia dispuneau în incintele lor de un distribuitor de alune ce necesita folosirea unei bile şi a unui sertar, în trei etape - un sistem complex inspirat din comportamente naturale, când cimpanzeii se înarmează cu unelte - beţe - pentru a aduna termite. Timp de 3 luni, 66 de indivizi au explorat dispozitivul fără ca vreunul dintre ei să înţeleagă cum funcţionează. Apoi, cercetătorii au antrenat cu succes doi cimpanzei, astfel încât să-şi poată disemina noile abilităţi în cadrul grupurilor lor.
După două luni de observaţii, 14 primate "naive" au reuşit să stăpânească folosirea dispozitivul, iar ceilalţi cimpanzei, cu cât se uitau mai mult la demonstraţiile lor, cu atât reuşeau să rezolve mai repede problema, conform autorilor. Ei au ajuns la concluzia că "cimpanzeii folosesc învăţarea socială pentru a dobândi abilităţi dincolo de" sarcinile simple sau rudimentare care implică zona de soluţie latentă.
Pentru Alex Thornton, "puterea acestor două studii constă în ceea ce dezvăluie despre oameni, care tind să-şi supraestimeze abilităţile în comparaţie cu alte animale"AGERPRES/(AS - editor: Codruţ Bălu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prima femeie germană care a ajuns în spațiu speră că realizarea sa îi va inspira pe alții
Specialista în robotică Rabea Rogge, devenită recent prima femeie germană care a ajuns în spațiul cosmic, și-a exprimat speranța că misiunea sa va inspira tinerii și în special femeile să studieze știința și tehnologia, transmite joi agenția DPA. Pornind de la propria experiență, tânăra de 29 de ani a subliniat importanța unui model de
Europa s-a confruntat cu inundații istorice în 2024, spun oamenii de știință
Europa s-a confruntat anul trecut cu cele mai extinse inundații din 2013, 30% din rețeaua hidrografică a continentului fiind afectată de inundații semnificative pe fundalul schimbărilor climatice cauzate de arderea combustibililor fosili, care au continuat să determine ploi torențiale și alte evenimente meteo extreme, au precizat marți oamenii de știință, informează Reuters.
Chat GPT-4.5 este primul model AI care a trecut cu brio testul Turing (studiu)
Modelele mari de limbaj (LLM) devin din ce în ce mai bune la a pretinde că sunt oameni, versiunea Chat GPT-4.5 reușind să treacă cu brio testul Turing, conform unui studiu publicat la 31 martie în baza de date preprint arXiv, dar care nu a fost încă revizuit în regim peer review, transmite luni Live Science. Cercetători
Cancerul de col uterin va fi eradicat în Danemarca până în 2040 (studiu)
Danemarca va eradica cancerul de col uterin până în 2040, grație adeziunii la programul de vaccinare anti HPV și a testelor de depistare, a anunțat luni Liga daneză pentru luptă împotriva cancerului, potrivit AFP. ''Chiar înainte de 2040, un număr atât de mic de femei vor fi afectate de această maladie, &i
'Trezirea' unei găuri negre în constelația Fecioarei îi intrigă pe astronomi (studiu)
Gaura neagră masivă aflată în centrul unei galaxii din constelația Fecioarei s-a 'trezit', producând jeturi de raze X la intervale aproape regulate, care îi intrigă pe astronomi, potrivit unui studiu publicat vineri, informează AFP. Situată la 300 de milioane de ani-lumină de Terra, galaxia îndepărtată SDSS1335+0728 a făcut p&ac
O specie de furnică agresivă se răspândește în nordul Germaniei
O specie de furnică agresivă se răspândește din ce în ce mai mult în nordul Germaniei și amenință să distrugă liniile de curent electric și conexiunile la internet, informează DPA. Furnicile din specia invazivă Tapinoma magnum, originară din regiunea mediteraneană, se răspândesc până în nordul Germaniei, la Köln și Hano
O mandibulă fosilă descoperită în largul coastelor Taiwanului confirmă răspândirea omului de Denisova în Asia
Un fragment de mandibulă descoperit în largul coastelor Taiwanului nu aparține omului de Neandertthal, așa cum se credea inițial, ci unei alte specii de hominizi dispăruți, omul de Denisova și confirmă răspândirea acestei specii de hominizi pe întreg teritoriul Asiei, conform unui studiu publicat joi în jurnalul Science, transmite vineri Live Science.
În Japonia, o gară imprimată 3D a fost finalizată într-o săptămână
Companii japoneze au creat ceea ce susțin că este prima gară de cale ferată imprimată 3D din lume: o structură compactă, albă, instalată luna trecută într-o zonă rurală din vestul țării, transmite vineri AFP. Potrivit Serendix, o companie care lucrează cu West Japan Railway Company (JR West), a fost nevoie de doar șapte zile pentru a con
BTA: Ministrul Turismului și Președinta Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism discută modalități de parteneriat strategic
Ministrul Turismului Miroslav Borshosh s-s întâlnit joi cu Julia Simpson, președinta și CEO al Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism (WTTC). WTTC este cea mai mare organizație internațională reprezentând sectorul privat al turismului, cu peste 200 de lideri la nivel mondial de companii între membrii săi. C
Eșantioanele aduse de misiunea Chang'e 6 susțin ipoteza impactului ca origine a Lunii
Există mai puțină apă în mantaua de pe partea îndepărtată a Lunii decât se află în cea de pe partea mereu îndreptată spre Pământ, conform unor analize ale eșantioanelor de regolit și roci selenare culese de misiunea chineză Chang'e 6, transmite joi
Imensul deșert al Arabiei a fost odată un ținut luxuriant (studiu)
Unul dintre cele mai mari deșerturi din lume a găzduit cândva un lac vast și un sistem de râuri, a dezvăluit o echipă internațională de cercetători într-un studiu publicat miercuri, transmite agenția DPA. Cercetări recente au sugerat că Rub al-Khali (''Pătrimea goală''), vastul deșert al Peninsulei Arabice, ex
Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 5,9 în sudul provinciei Papua de Vest (GFZ)
Un cutremur cu magnitudinea 5,9 s-a produs joi în zona coastei sudice a provinciei Papua de Vest din Indonezia, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, a precizat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul '&
Cererea de energie electrică pentru centrele de date se va dubla până în 2030, din cauza AI (IEA)
Consumul de energie electrică al centrelor de date urmează să se dubleze până la orizontul anilor 2030 din cauza necesarului în creștere legat de dezvoltarea inteligenței artificiale (AI), transmite într-un nou raport, publicat joi, Agenția Internațională pentru Energie (IEA), care semnalează noi provocări pentru securitatea energetică, dar și pentr
Compania Amazon amână lansarea primilor săi sateliți pentru internet din cauza condițiilor meteorologice
Lansarea primilor sateliți pentru internet de mare viteză ai companiei Amazon, pentru dezvoltarea unei rețele menite să concureze cu Starlink, a lui Elon Musk, a fost amânată din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, conform companiei United Launch Alliance (ULA) care organizează misiunea, transmite joi DPA. ''O nouă dată
Lună versus Marte: Alesul lui Trump la conducerea NASA se confruntă cu întrebări dificile despre viitorul agenției
Antreprenorul Jared Isaacman, nominalizat de președintele Donald Trump pentru a conduce NASA, va trebui să răspundă miercuri unor întrebări din partea senatorilor americani cu privire la modul în care va încerca să păstreze un echilibru între dorința administrației Trump de a trimite echipaje pe Marte și programul emblematic al agenției spațiale ameri