logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

FOTO/VIDEO Aselenizare reuşită pentru misiunea indiană Chandrayaan-3

Image

Misiunea indiană Chandrayaan-3 a atins obiectivul aselenizării în siguranţă în regiunea polului sudic al Lunii, a anunţat miercuri Organizaţia Indiană de Cercetare Spaţială (ISRO), transmit agenţiile internaţionale de presă.

 


Reuşita Indiei este considerată crucială pentru explorarea selenară, propulsând ţara în rândul puterilor spaţiale, la doar câteva zile după ce o sondă rusească similară s-a prăbuşit pe satelitul natural al Pământului.

Doar URSS, Statele Unite şi China au reuşit aselenizări controlate.

Acesta a fost cea de-a doua tentativă a Indiei de a aseleniza în mod controlat şi vine la doar câteva zile de la eşecul misiunii Luna-25 a Rusiei.

 

Foto: (c) Amit Dave / REUTERS


Misiunea Chandrayaan-3, care înseamnă "vehicul lunar" în sanscrită, a aselenizat în jurul orei 12:30 GMT în apropierea Polului Sud al Lunii, o regiune puţin explorată.

În 2019, misiunea Chandrayaan-2 a ISRO a desfăşurat cu succes un modul de aselenizare, însă sonda sa s-a prăbuşit cu puţin timp înainte de a ajunge pe Lună.

Dezvoltată de Organizaţia Indiană de Cercetare Spaţială (ISRO), misiunea Chandrayaan-3 include un modul de aselenizare numit Vikram, care înseamnă "curaj/valoare" în sanscrită, şi un robot mobil, numit Pragyan ("înţelepciune", în sanscrită) pentru a explora suprafaţa Lunii.

Sonda indiană a trebuit să facă cinci sau şase orbite eliptice în jurul Pământului pentru a câştiga viteză, înainte de a fi trimisă pe o traiectorie selenară cu durata de o lună.

 

Foto: (c) Amit Dave / REUTERS


Vikram s-a detaşat de modulul său de propulsie săptămâna trecută şi a transmis imagini cu suprafaţa Lunii după ce a intrat pe orbita lunară, la 5 august.

După aselenizare, robotul mobil, alimentat cu energie solară, va explora suprafaţa Lunii şi va transmite date înapoi pe Pământ timp de două săptămâni.

În cele două săptămâni, Chandrayaan-3 va derula o serie de experimente, inclusiv o spectrometrie pentru analizarea compoziţiei minerale a suprafeţei Lunii.

"Aselenizarea la Polul Sud (al Lunii) va permite de fapt Indiei să exploreze pentru a afla dacă există apă îngheţată pe Lună. Iar acest lucru este foarte important pentru datele cumulate şi pentru ştiinţa referitoare la geologia Lunii" a declarat Carla Filotico de la compania de consultanţă SpaceTec Partners, citată de Reuters.

Programul aerospaţial indian beneficiază de un buget relativ modest, dar care a crescut semnificativ de la prima tentativă de orbitare a Lunii, în 2008.

 

 

Foto: (c) ISRO/Handout via REUTERS 


Această misiune indiană, cu un cost de 74,6 milioane de dolari (66,5 milioane de euro), potrivit media, mult mai mic în comparaţie cu cel al misiunilor altor ţări, este o mărturie a unei inginerii spaţiale frugale.

Înainte de aselenizare, starea de spirit era caracterizată de optimism la centrul de comandă al misiunii de la periferia Bengaluru, în timp ce reprezentanţi ISRO şi oameni de ştiinţă priveau concentraţi la monitorizare, monitorizând sonda de aselenizare.

Momentul a fost aşteptat cu nerăbdare în toată ţara. Au fost rostite rugăciuni în lăcaşurile de cult, iar şcolarii au fluturat tricolorul indian în timp ce aşteptau să urmărească în direct aselenizarea.

Premierul Narendra Modi a urmărit aselenizarea din Africa de Sud, unde participă la summitul BRICS.

"Este o zi istorică pentru sectorul spaţial indian", a scris premierul indian Narendra Modi pe reţeaua socială X (fostă Twitter).

 


Terenul accidentat face dificilă aselenizarea la Polul Sud al Lunii. Gheaţa din regiune ar putea furniza combustibil, oxigen şi apă potabilă pentru misiuni viitoare cu echipaj uman pe Lună.

Aselenizarea reuşită propulsează India în rândul puterilor spaţiale, în condiţiile în care Guvernul premierului Narendra Modi caută să stimuleze investiţiile în lansări spaţiale private şi afaceri conexe bazate pe sateliţi. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu, editor online: Gabriela Badea) 

 

>>> Sursa foto: ISRO - Indian Space Research Organisation / Facebook.com

 

Citiţi şi:

 

Ce se află în spatele cursei către Polul Sud al Lunii, o zonă de aselenizare deosebit de accidentată? 

 

Chandrayaan-3: India se pregăteşte de o tentativă de aselenizare, o misiune istorică (GALERIE FOTO)  

Afisari: 4

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Stiinta 02-02-2025 11:00

BTA: O studentă în anul I a Universității din Sofia, autor principal la un prestigios forum global AI

Maria Drencheva, o studentă de 19 ani din anul întâi al Facultății de Matematică și Informatică (FMI) din cadrul Universității din Sofia și a Institutului INSAIT și-a trecut numele pe lista autorilor principali în unul dintre cele mai prestigioase forumuri din lume din domeniul inteligenței artificiale: ICLR (International Conference on Learning Rep

Stiinta 01-02-2025 11:00

BTA: Geomorfologul Daniela Pascal: Înțelegerea trecutului este cheia pentru preconizarea viitorului

Geomorfologul Daniela Pascal se află în Antarctica pentru a strânge mostre de rocă aflate deasupra ghețarilor și care conțin cuarț. Aceste mostre pot ajuta la determinarea perioadei în care un ghețar se retrage, dacă se retrage din cauza proceselor legate de schimbările climatice și dacă există vreo legătură cu activitatea umană, a declarat Pascal.

Planeta 01-02-2025 00:02

Un fragment de 19 km s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume (British Antarctic Survey)

Pentru prima dată, un fragment major, aproape la fel de mare ca Parisul, s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume, a cărui derivă din Antarctica este urmărită de sateliți, au declarat vineri cercetători, relatează AFP. Cel mai mare aisberg din lume este o platformă imensă de gheață în prezent cu lungime de 80 km, o suprafață de 3.3

Stiinta 31-01-2025 12:32

Concentrații ridicate de microplastice și nanoplastice, descoperite în placenta copiilor născuți prematur (studiu)

Microplasticele, care măsoară mai puțin de 5 milimetri și nanoplasticele, invizibile cu ochiul liber, sunt foarte răspândite, iar o nouă cercetare a descoperit concentrații ridicate din aceste particule în placenta copiilor născuți prematur, într-o proporție mai mare decât în cazul copiilor născuți la termen, transmite vineri agenția EFE

Planeta 31-01-2025 11:51

Thailanda/ Nivel alarmant de poluare a aerului la Bangkok; autoritățile provinciale, somate să ia măsuri

Guvernul thailandez a ordonat autorităților provinciale să impună interzicerea arderii miriștilor, una dintre cauzele poluării aerului care a atins din nou cote alarmante, vineri, la Bangkok, transmite AFP. Bangkok figura, vineri dimineață, printre cele mai poluate zece orașe din lume, cu un nivel de microparticule PM 2,5 de șase ori mai mare

Stiinta 31-01-2025 10:33

BTA/ Institutul INSAIT prezintă noua ediție a programului menit să rețină tinerele talente în Bulgaria

Institutul de Informatică, Inteligență Artificială și Tehnologie (INSAIT) și Universitatea St. Kliment Ohridski din Sofia au prezentat joi noua ediție a EXPLORER, programul institutului menit să rețină tinerele talente în Bulgaria. La evenimente au participat ministrul educației și tineretului, Krasimir Vălcev, rectorul Universității din Sofia, Georgi Vălcev, ș

Planeta 31-01-2025 08:40

Defrișările s-au amplificat în Indonezia în 2024

Suprafața pe care s-au efectuat defrișări a crescut în Indonezia în cursul anului trecut, a semnalat vineri un ONG indonezian care a analizat imagini din satelit și a derulat o anchetă pe teren, transmite AFP. Conform ONG-ului Auriga Nusantara, 261.575 de hectare de pădure primară și secundară au fost defrișate în 2024, cu 4.

Stiinta 30-01-2025 19:18

Grecii și romanii au contaminat cu plumb regiunea Mării Egee (studiu)

Contaminarea mediului cu plumb provocată de om în regiunea Mării Egee a început în urmă cu aproximativ 5.200 de ani, cu circa 1.200 de ani mai devreme decât se credea până în prezent, potrivit unei cercetări care mai relevă că expansiunea Imperiului Roman în Grecia Antică a contribuit în mod semnificativ la această poluare.

Planeta 30-01-2025 18:54

După incendii, experții propun viziuni îndrăznețe pentru reconstrucția orașului Los Angeles

În timp ce orașul Los Angeles se reface după recentele incendii devastatoare, ingineri de mediu, urbaniști și experți în dezastre naturale propun diferite viziuni pentru viitorul cartierelor ce au fost reduse la mormane de cenușă și moloz, relatează Reuters. Clădiri de apartamente s-ar putea ivi în fostele amplasamente ale complexelor comerci

Stiinta 30-01-2025 15:35

Grupul Thales va construi un modul de alunizare pentru Agenția Spațială Europeană

Grupul Thales Alenia Space (TAS) a semnat joi un contract de 862 de milioane de euro cu Agenția Spațială Europeană (ESA) pentru a dezvolta modulul Argonaut, un viitor vehicul de asolizare destinat transportului de mărfuri pe Lună, informează AFP. TAS, un joint-venture creat de companiile Thales (67%) și Leonardo (33%), va concepe, va dezvolta și va livra modul

Stiinta 30-01-2025 13:39

Astronauții chinezi au obținut oxigen și combustibil pentru rachete în spațiu, folosind 'fotosinteza artificială'

Astronauții chinezi au reușit să obțină oxigen și combustibil pentru rachete în spațiu, folosind un nou tip de 'fotosinteză artificială', o tehnologie inovatoare ce utilizează doar echipamente relativ simple și un minim de energie și care ar putea fi folosită pentru a asigura resursele necesare pe viitoarea bază selenară a Chinei, care urmează să fie gata &icir

Planeta 30-01-2025 10:39

Rusia/ Temperaturile ridicate de la Moscova doboară recorduri

Luna ianuarie 2025 este pe cale să devină una dintre cele mai calde înregistrate la Moscova, au anunțat miercuri meteorologii, luni și marți fiind doborâte recordurile de temperatură din această perioadă, transmite AFP. Termometrul nu a coborât miercuri sub 3,8 grade Celsius, o valoare 'de lună aprilie', mult mai mare

Stiinta 29-01-2025 20:11

Lucrările avansează la construcția telescopului gigant din deșertul chilian Atacama

Zeci de cutii în care se află oglinzi sunt plasate de-a lungul unei coline dintr-un deșert îndepărtat din nordul statului Chile pe măsură ce muncitorii fac progrese la construcția Extremely Large Telescope, proiectat să devină unul dintre cele mai performante observatoare astronomice asamblate vreodată pe Terra, informează Reuters.

Stiinta 29-01-2025 17:15

Un nou contract pentru racheta europeană Ariane 6: lansarea unui telescop spațial în 2026

Carnetul de comenzi continuă să crească pentru racheta Ariane 6: la sfârșitul anului 2026, acest lansator greu european va lansa telescopul spațial Plato, conform unui contract semnat miercuri cu Agenția Spațială Europeană (ESA), informează AFP. Companiei Arianespace i-a fost încredințată de către ESA lansarea satelitului său Plato, 'un vâ

Planeta 29-01-2025 14:03

Temperaturi record pentru această perioadă în Ungaria

Recordul zilnic de căldură pentru această perioadă înregistrat în Ungaria a fost doborât trei zile la rând, duminică, luni și marți, a anunțat serviciul național de meteorologie HungaroMet, transmite miercuri agenția MTI. După o noapte caldă, temperatura de marți dimineață a atins 10,5 grade Celsius la Napkor, în județul Szabolcs-