logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

De la Elba la Ebru, marile fluvii europene sunt invadate de microplastice

Image

Unele plutesc, altele se depun în albiile cursurilor de apă: microplasticele au invadat fluviile europene, de la Elba în Germania și până în Ebru în Spania, Sena în Franța și Tamisa în Regatul Unit, dezvăluie 14 studii publicate simultan în revista Environmental Science and Pollution Research, informează AFP.

'Poluarea există în toate fluviile europene' studiate, a declarat Jean-Francois Ghiglione, director de cercetare la CNRS din Franța în domeniul ecotoxicologiei microbiene marine, care a coordonat în 2019 o campanie de mare anvergură ce a vizat nouă mari fluvii de pe 'Bătrânul Continent'.

La expediția Tara Microplastiques au participat 40 de chimiști, biologi și fizicieni de la 19 laboratoare de cercetare, precum și numeroși doctoranzi și post-doctoranzi, cu sprijinul fundației Tara Ocean.

În Elba, Ebru, Garonne, Loara, Ron, Rin, Sena, Tamisa și Tibru, a fost aplicată aceeași metodă, cu o minuțioasă activitate de prelevare și de analiză a eșantioanelor recoltate la gurile de scurgere ale fluviilor, apoi cu expediții în amonte până la primul mare oraș de pe fiecare fluviu.

'Microplasticele sunt mai mici decât un bob de orez', a explicat Alexandra Ter Halle, fizio-chimistă la CNRS din Toulouse, care a participat la realizarea analizelor: este vorba despre particule mai mici de 5 milimetri, cele mai mici dintre ele fiind invizibile cu ochiul liber.

Printre ele se află fibrele de textile sintetice provenite din spălare, microparticule care se formează sub pneurile mașinilor sau în timpul deșurubării dopului unei sticle de apă, precum și granulele virgine din industria plasticului.

'3.000 de particule pe secundă în Ron'

Potrivit oamenilor de știință, poluarea 'alarmantă' observată a fost în medie 'de trei microplastice pe metru cub de apă' în cele nouă fluvii studiate.

Desigur, acea valoare este departe de cele 40 de microplastice pe m3 de apă detectate în cele mai poluate 10 fluvii din lume (Fluviul Galben, Yangtze, Mekong, Gange, Nil, Niger, Ind, Amur, Xijiang, Hai He) care irigă țările care produc cele mai mari cantități de plastic sau care tratează cele mai mari cantități de deșeuri.

Însă luând în calcul volumele de apă, 'în orașul Valence din regiunea Rhone, avem un debit de 1.000 de metri cub pe secundă, așadar 3.000 de particule plastice la fiecare secundă', a declarat Jean-Francois Ghiglione. În cazul Senei, acest parametru este de 900 de microplastice pe secundă.

Cercetătorii au descoperit 'o noutate' care i-a surprins, grație unui progres în metodele de analiză dezvoltate în timpul studiului: 'masa micilor microplastice, cele care nu se văd cu ochiul liber, este mai mare decât a celor care pot fi văzute', a adăugat Jean-Francois Ghiglione.

'Or, marile microplastice plutesc și sunt prelevate la suprafață, în timp ce fragmentele invizibile sunt repartizate în toată coloana de apă și sunt ingerate de multe animale și organisme', a adăugat el.

'Poluare difuză și instalată'

Unul dintre studii a identificat o bacterie virulentă pe un microplastic găsit în Loara, capabilă să declanșeze infecții la oameni.

Un alt rezultat neașteptat: un sfert din microplasticele descoperite în fluvii nu provin din deșeuri, ci din plasticele primare industriale. Aceste granule, denumite și 'lacrimi de sirenă', ajung uneori pe plajele infestate după un accident maritim.

Acest rezultat, care vizează Franța, a putut fi stabilit datorită unei vaste operațiuni de științe participative, denumită 'Plastic sub lupă', unică în lume, la care au participat 350 de clase de la școli generale și licee franceze, adică aproximativ 15.000 de elevi, care efectuează prelevări în fiecare an de pe barje fluviale.

Însă oamenii de știință au renunțat să mai întocmească un palmares al fluviilor europene, de la cel mai poluat până la la cel mai puțin poluat: cifrele obținute au fost global 'echivalente', iar datele insuficiente, a explicat Jean-Francois Ghiglione.

La fel pentru impactul asupra orașelor, 'nu am demonstrat o legătură directă între prezența microplasticelor și cea a unui mare oraș, întrucât rezultatele în amonte și în aval de un oraș nu sunt foarte diferite', a adăugat specialistul francez.

'Ceea ce vedem aici este o poluare difuză și instalată', care 'vine de peste tot' în interiorul fluviilor. 'Coaliția științifică internațională din care noi facem parte (în cadrul negocierilor internaționale purtate sub egida ONU pentru reducerea poluării cu plastic - n.red.) cere o scădere majoră a producției de plastic primar, pentru că știm deja că producția de plastic este complet legată de poluare', a concluzionat el. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 671

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 29-04-2025 19:02

Satelitul european Biomass a fost plasat cu succes pe orbită

Racheta Vega C ce a fost lansată marți, la ora locală 06:15 (09:15 GMT) de la portul spațial european Kourou din Guyana Franceză, a plasat cu succes pe orbită satelitul Biomass, noua misiune a Agenției Spațiale Europene (ESA) pentru studierea pădurilor, transmite AFP. Satelitul a fost eliberat pe orbită la o altitudine de 666 km la 57 de minut

Planeta 28-04-2025 16:49

Vara lui 2024, cea mai caldă pe care a cunoscut-o Laponia în ultimii 2.000 de ani

Vara anului 2024 a fost cea mai caldă înregistrată în Laponia, regiune care acoperă nordul Finlandei, Norvegiei și Suediei, în ultimii 2.000 de ani, a indicat Institutul meteorologic finlandez, care a explicat luni pentru AFP că fenomenul este cauzat de încălzirea climei. 'Temperatura medie a verii trecute în

Planeta 26-04-2025 02:26

VIDEO Ecuador: Cel puțin 20 de răniți și pagube materiale după un seism cu magnitudinea 6,3

Un cutremur cu magnitudinea 6,3 grade s-a produs vineri în provincia Esmeraldas, nord-vestul Ecuadorului, cel puțin 20 de persoane fiind rănite și peste 100 de locuințe distruse, potrivit unui bilanț publicat vineri de autorități, relatează AFP și Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 35 de kilometri, în jurul orei

Planeta 25-04-2025 12:08

Turcia/ Cutremur cu magnitudinea 4,5, fără răniți sau pagube materiale

Un cutremur cu magnitudinea 4,5 s-a produs în provincia turcă Kutahya, la aproximativ 350 km sud de Istanbul, vineri, la două zile după un puternic seism, cu magnitudinea 6,2. Nu au fost înregistrate persoane rănite sau pagube materiale, însă cutremurul de vineri a stârnit îngrijorare în rândul locuitorilor, transmit agențiil

Planeta 25-04-2025 12:01

India/ Un sistem de alertă pentru a preveni atacurile elefanților

În pădurile din centrul Indiei o echipă caută urme ale trecerii elefanților pentru a alimenta un sistem de alertă menit să limiteze incidentele dintre aceste animale și oameni, în urma cărora își pierd viața anual sute de persoane, notează AFP. ''Nu trebuie să facem zgomot pentru a evita orice confruntare'', ș

Planeta 25-04-2025 11:21

Cuba/ Un incendiu a distrus peste 1.900 ha de pădure în vestul țării

Un incendiu forestier de amploare a mistuit peste 1.900 de hectare de pădure în provincia Pinar del Río din vestul Cubei, transmite vineri agenția EFE. Incendiul, izbucnit în urmă cu cinci zile într-o zonă cunoscută sub numele de Arenales din Minas de Matahambre, s-a răspândit rapid, alimentat de vântul car

Planeta 24-04-2025 12:20

Peninsula Kamceatka/ Cenușa vulcanică provenită din erupția vulcanului Bezimianîi a acoperit trei sate

Cenușa vulcanică provenită din erupția vulcanului Bezimianîi din Peninsula Kamceatka, situată în Extremul Orient al Rusiei, a acoperit trei sate din districtul Milkovo, au anunțat joi serviciile locale de urgență, informează Xinhua. 'În prezent, cenușa vulcanică cade în trei sate din cauza emisiilor provenite de la vulcanul Bezimian

Planeta 24-04-2025 10:15

Istanbulul, zguduit de peste 185 de replici după seismul cu magnitudinea 6,2

O serie de cutremure au continuat să zguduie Istanbulul joi, Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia raportând noi replici, dintre care una cu magnitudinea 4,1, transmite agenția DPA. Replicile au fost înregistrate după

Planeta 23-04-2025 18:11

Peste 50 de replici la Istanbul după seismul de magnitudine 6,2

Peste 50 de replici s-au produs după seismul de magnitudine 6,2 înregistrat miercuri la Istanbul, a anunțat ministrul turc de interne Ali Yerlikaya, transmite AFP. 'Un cutremur de magnitudine 6,2 s-a produs în Marea Mar

Planeta 23-04-2025 13:34

Turcia/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 resimțit la Istanbul

Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, a zguduit orașul Istanbul miercuri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a fost unul dintre cele mai puternice cutremure înregistrate în ultimii ani în orașul cu 16 milioane de locuitori, transmite Reuters. În urm

Planeta 23-04-2025 12:00

Climă/ Albirea coralilor la nivel global doboară record după record

Episodul masiv de albire a coralilor din ultimii doi ani continuă să doboare recorduri, circa 84% dintre recifele de corali de pe planetă fiind în prezent afectate, ceea ce pune în pericol supraviețuirea acestor ecosisteme esențiale pentru viața marină și pentru sute de milioane de persoane, notează AFP. Coralii sunt extrem de vuln

Planeta 23-04-2025 08:56

SUA/ Mii de evacuări în statul New Jersey din cauza unui incendiu de pădure

Circa 3.000 de locuitori ai statului american New Jersey au fost nevoiți să își părăsească casele din cauza extinderii rapide a unui incendiu de pădure, care a mistuit deja peste 3.000 de hectare și amenință peste 1.300 de clădiri, au anunțat marți autoritățile, informează miercuri AFP. La ora locală 22:30 marți (02:30 GMT miercuri), inc

Planeta 20-04-2025 17:59

India/ Cel puțin trei morți în urma inundațiilor din Jammu și Cașmir

Cel puțin trei persoane, inclusiv doi copii, și-au pierdut viața în urma inundațiilor și alunecărilor de teren care au afectat zona Ramban din regiunea Jammu și Cașmir, controlată de India, au anunțat duminică autoritățile, transmite agenția Xinhua. Numeroase case și alte proprietăți au fost fie luate de ape, fie puternic deteriorate de

Planeta 20-04-2025 15:23

Indonezia/ Erupție a vulcanului Marapi

Vulcanul Marapi, situat în regențele Agam și Tanah Datar din provincia indoneziană Sumatra de Vest, a erupt din nou, sâmbătă, aruncând cenușă vulcanică până la 1.000 de metri deasupra vârfului său, transmite duminică agenția VNA. Centrul indonezian de vulcanologie și atenuarea riscurilor geologice (PVMBG) a raport

Planeta 20-04-2025 12:40

Circa 15% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu metale grele (studiu)

Între 14% și 17% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu cel puțin o substanță din categoria metalelor grele, o poluare ce prezintă un risc pentru sănătatea a până la 1,4 miliarde de oameni, au avertizat săptămâna aceasta oamenii de știință, transmite AFP. Un