De la Elba la Ebru, marile fluvii europene sunt invadate de microplastice

Unele plutesc, altele se depun în albiile cursurilor de apă: microplasticele au invadat fluviile europene, de la Elba în Germania și până în Ebru în Spania, Sena în Franța și Tamisa în Regatul Unit, dezvăluie 14 studii publicate simultan în revista Environmental Science and Pollution Research, informează AFP.
'Poluarea există în toate fluviile europene' studiate, a declarat Jean-Francois Ghiglione, director de cercetare la CNRS din Franța în domeniul ecotoxicologiei microbiene marine, care a coordonat în 2019 o campanie de mare anvergură ce a vizat nouă mari fluvii de pe 'Bătrânul Continent'.
La expediția Tara Microplastiques au participat 40 de chimiști, biologi și fizicieni de la 19 laboratoare de cercetare, precum și numeroși doctoranzi și post-doctoranzi, cu sprijinul fundației Tara Ocean.
În Elba, Ebru, Garonne, Loara, Ron, Rin, Sena, Tamisa și Tibru, a fost aplicată aceeași metodă, cu o minuțioasă activitate de prelevare și de analiză a eșantioanelor recoltate la gurile de scurgere ale fluviilor, apoi cu expediții în amonte până la primul mare oraș de pe fiecare fluviu.
'Microplasticele sunt mai mici decât un bob de orez', a explicat Alexandra Ter Halle, fizio-chimistă la CNRS din Toulouse, care a participat la realizarea analizelor: este vorba despre particule mai mici de 5 milimetri, cele mai mici dintre ele fiind invizibile cu ochiul liber.
Printre ele se află fibrele de textile sintetice provenite din spălare, microparticule care se formează sub pneurile mașinilor sau în timpul deșurubării dopului unei sticle de apă, precum și granulele virgine din industria plasticului.
'3.000 de particule pe secundă în Ron'
Potrivit oamenilor de știință, poluarea 'alarmantă' observată a fost în medie 'de trei microplastice pe metru cub de apă' în cele nouă fluvii studiate.
Desigur, acea valoare este departe de cele 40 de microplastice pe m3 de apă detectate în cele mai poluate 10 fluvii din lume (Fluviul Galben, Yangtze, Mekong, Gange, Nil, Niger, Ind, Amur, Xijiang, Hai He) care irigă țările care produc cele mai mari cantități de plastic sau care tratează cele mai mari cantități de deșeuri.
Însă luând în calcul volumele de apă, 'în orașul Valence din regiunea Rhone, avem un debit de 1.000 de metri cub pe secundă, așadar 3.000 de particule plastice la fiecare secundă', a declarat Jean-Francois Ghiglione. În cazul Senei, acest parametru este de 900 de microplastice pe secundă.
Cercetătorii au descoperit 'o noutate' care i-a surprins, grație unui progres în metodele de analiză dezvoltate în timpul studiului: 'masa micilor microplastice, cele care nu se văd cu ochiul liber, este mai mare decât a celor care pot fi văzute', a adăugat Jean-Francois Ghiglione.
'Or, marile microplastice plutesc și sunt prelevate la suprafață, în timp ce fragmentele invizibile sunt repartizate în toată coloana de apă și sunt ingerate de multe animale și organisme', a adăugat el.
'Poluare difuză și instalată'
Unul dintre studii a identificat o bacterie virulentă pe un microplastic găsit în Loara, capabilă să declanșeze infecții la oameni.
Un alt rezultat neașteptat: un sfert din microplasticele descoperite în fluvii nu provin din deșeuri, ci din plasticele primare industriale. Aceste granule, denumite și 'lacrimi de sirenă', ajung uneori pe plajele infestate după un accident maritim.
Acest rezultat, care vizează Franța, a putut fi stabilit datorită unei vaste operațiuni de științe participative, denumită 'Plastic sub lupă', unică în lume, la care au participat 350 de clase de la școli generale și licee franceze, adică aproximativ 15.000 de elevi, care efectuează prelevări în fiecare an de pe barje fluviale.
Însă oamenii de știință au renunțat să mai întocmească un palmares al fluviilor europene, de la cel mai poluat până la la cel mai puțin poluat: cifrele obținute au fost global 'echivalente', iar datele insuficiente, a explicat Jean-Francois Ghiglione.
La fel pentru impactul asupra orașelor, 'nu am demonstrat o legătură directă între prezența microplasticelor și cea a unui mare oraș, întrucât rezultatele în amonte și în aval de un oraș nu sunt foarte diferite', a adăugat specialistul francez.
'Ceea ce vedem aici este o poluare difuză și instalată', care 'vine de peste tot' în interiorul fluviilor. 'Coaliția științifică internațională din care noi facem parte (în cadrul negocierilor internaționale purtate sub egida ONU pentru reducerea poluării cu plastic - n.red.) cere o scădere majoră a producției de plastic primar, pentru că știm deja că producția de plastic este complet legată de poluare', a concluzionat el. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
India/ Avertizare de caniculă, cu temperaturi de peste 42 de grade Celsius
Departamentul de Meteorologie din India (IMD) a emis o avertizare de caniculă valabilă pentru nord-vestul Indiei, inclusiv New Delhi, unde se prognozează că temperaturile vor depăși 42 de grade Celsius în următoarele zile, transmite luni agenția EFE. ''Condițiile de caniculă severă vor continua, probabil, în vestul (statulu
SUA/ Cel puțin 20 de morți în urma furtunilor puternice
Bilanțul furtunilor puternice înregistrate în vestul mijlociu (Midwest) și sudul Statelor Unite a urcat la cel puțin 20 de decese, conform media locale, transmite luni agenția DPA. În statul Georgia, un tată și fiul său au murit duminică după ce un copac a căzut și i-a lovit pe un teren de golf, a relatat postul de televiziun
Republica Democratică Congo/ Bilanțul ploilor torențiale crește la 33 de morți în capitala Kinshasa
Cel puțin 33 de persoane au fost confirmate decedate în urma ploilor abundente care au inundat Kinshasa, capitala Republicii Democratice Congo (RDC), au anunțat autoritățile locale luni dimineață, transmite agenția Xinhua. Vicepremierul și ministrul de Interne Jacquemain Shabani a declarat că ploile torențiale din noaptea de vineri spre
Nordul Greciei, afectat de un scurt episod de iarnă
Temperaturile din nordul Greciei au scăzut în cursul nopții cu până la 20 de grade Celsius, iar în numeroase zone au fost înregistrate precipitații sub formă de ninsoare, inclusiv în Salonic, transmite luni agenția DPA care citează postul ERTnews. În Salonic, temperatura a coborât până la minus 2
Cutremur în Myanmar/ Bilanțul depășește pragul de 3.500 de morți; ploaia îngreunează intervențiile
Bilanțul victimelor cutremurului cu magnitudinea 7,7 care a lovit Myanmar în urmă cu 10 zile a crescut la cel puțin 3.514 morți, alte 210 persoane fiind în continuare date dispărute, conform cifrelor publicate luni de guvernul militar, transmite agenția DPA. Cele mai multe victime au fost raportate în Mandalay și în &ic
Seism cu magnitudinea 6,9 în Papua Noua Guinee
Un seism cu magnitudinea 6,9 s-a produs în largul insulei New Britain, în Papua Noua Guinee, a anunțat sâmbătă dimineața Institutul geologic american (USGS), relatează AFP. Cutremurul de mică adâncime a declanșat o alertă de tsunami, care a fost ulterior ridicată de Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific (PTWC
Scurta erupție vulcanică din Islanda a durat doar câteva ore
Cea mai recentă erupție vulcanică care s-a produs în peninsula Reykjanes din Islanda a durat doar câteva ore, potrivit Biroului de meteorologie din Islanda, informează DPA. Deși s-au înregistrat în continuare mici seisme în regiune, probabilitatea ca solul de deasupra camerei magmatice subterane să se redeschidă e
Cutremur în Myanmar/ Bilanțul a urcat la 3.145 de morți
Bilanțul victimelor cutremurului cu magnitudinea 7,7 din Myanmar a crescut la 3.145 de morți, 4.589 de răniți și 221 de dispăruți, a anunțat joi Myanmar Radio and Television (MRTV), transmite agenția Xinhua. Departamentul de pompieri din Myanmar, în colaborare cu echipele internaționale de intervenție, a continuat operațiunile de căutare
Capitala Nepalului, acoperită de o ceață toxică provocată de incendiile de pădure
O ceață densă, cu miros înțepător, a acoperit joi capitala Nepalului, Kathmandu, unul dintre cele mai poluate orașe din lume, alimentată de incendiile de pădure care fac ravagii în întreaga țară, informează AFP. Potrivit experților, numeroase incendii, amplificate de o iarnă excepțional de secetoasă și de condiții atmosferice
Australia a cunoscut cele mai călduroase 12 luni înregistrate vreodată (servicii meteo)
Australia a cunoscut cele mai călduroase 12 luni înregistrate vreodată, a anunțat joi un reprezentant al serviciilor meteorologice de pe insula-continent, care a fost afectată și de inundații violente, cicloane și de un vast fenomen de albire a coralilor, informează AFP. Între aprilie 2024 și martie 2025, temperatura medie în
Peste o sută de organizații de mediu solicită interzicerea explorării combustibililor fosili din oceane
Peste 100 de organizații de mediu solicită impunerea imediată a unei interdicții asupra explorării resurselor de petrol și de gaze din oceane în anticiparea Conferinței ONU pentru oceane (UNO3) din iunie, a transmis joi dpa. Căutarea continuă de combustibili fosili în fundul mării amenință ecosistemele marine, subliniază cele 111 o
Seism în Myanmar: Bilanțul morților a depășit pragul de 3.000, potrivit juntei
Peste 3.000 de persoane au murit în Myanmar în urma cutremurului puternic cu magnitudinea de 7,7 care a lovit țara în urmă cu șase zile, potrivit unui nou bilanț al deceselor, anunțat joi de junta din această țară, informează AFP. Un purtător de cuvânt al armatei aflate la putere, Zaw Min Tun, a declarat că au fost conf
Cutremur în Myanmar/ Bilanțul deceselor se apropie de 3.000
Bilanțul puternicului cutremur produs în urmă cu cinci zile în Myanmar a urcat la 2.886 de decese, a anunțat miercuri junta militară aflată la putere, alte peste 4.600 de persoane fiind rănite și aproximativ 370 fiind în continuare date dispărute, transmite agenția DPA. Liderul juntei, Min Aung Hlaing, a declarat miercuri că
Guvernul slovac a aprobat împușcarea a 350 de urși după ce un bărbat a fost ucis săptămâna trecută
Guvernul slovac a aprobat miercuri împușcarea a 350 de urși în acest an, în urma creșterii numărului de atacuri ale acestor animale, a căror populație s-a mărit în ultimii ani, a declarat prim-ministrul Robert Fico, informează Reuters. Această țară din Europa Centrală găzduiește, în numeroasele sale regiuni muntoa