logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

De la Elba la Ebru, marile fluvii europene sunt invadate de microplastice

Image

Unele plutesc, altele se depun în albiile cursurilor de apă: microplasticele au invadat fluviile europene, de la Elba în Germania și până în Ebru în Spania, Sena în Franța și Tamisa în Regatul Unit, dezvăluie 14 studii publicate simultan în revista Environmental Science and Pollution Research, informează AFP.

'Poluarea există în toate fluviile europene' studiate, a declarat Jean-Francois Ghiglione, director de cercetare la CNRS din Franța în domeniul ecotoxicologiei microbiene marine, care a coordonat în 2019 o campanie de mare anvergură ce a vizat nouă mari fluvii de pe 'Bătrânul Continent'.

La expediția Tara Microplastiques au participat 40 de chimiști, biologi și fizicieni de la 19 laboratoare de cercetare, precum și numeroși doctoranzi și post-doctoranzi, cu sprijinul fundației Tara Ocean.

În Elba, Ebru, Garonne, Loara, Ron, Rin, Sena, Tamisa și Tibru, a fost aplicată aceeași metodă, cu o minuțioasă activitate de prelevare și de analiză a eșantioanelor recoltate la gurile de scurgere ale fluviilor, apoi cu expediții în amonte până la primul mare oraș de pe fiecare fluviu.

'Microplasticele sunt mai mici decât un bob de orez', a explicat Alexandra Ter Halle, fizio-chimistă la CNRS din Toulouse, care a participat la realizarea analizelor: este vorba despre particule mai mici de 5 milimetri, cele mai mici dintre ele fiind invizibile cu ochiul liber.

Printre ele se află fibrele de textile sintetice provenite din spălare, microparticule care se formează sub pneurile mașinilor sau în timpul deșurubării dopului unei sticle de apă, precum și granulele virgine din industria plasticului.

'3.000 de particule pe secundă în Ron'

Potrivit oamenilor de știință, poluarea 'alarmantă' observată a fost în medie 'de trei microplastice pe metru cub de apă' în cele nouă fluvii studiate.

Desigur, acea valoare este departe de cele 40 de microplastice pe m3 de apă detectate în cele mai poluate 10 fluvii din lume (Fluviul Galben, Yangtze, Mekong, Gange, Nil, Niger, Ind, Amur, Xijiang, Hai He) care irigă țările care produc cele mai mari cantități de plastic sau care tratează cele mai mari cantități de deșeuri.

Însă luând în calcul volumele de apă, 'în orașul Valence din regiunea Rhone, avem un debit de 1.000 de metri cub pe secundă, așadar 3.000 de particule plastice la fiecare secundă', a declarat Jean-Francois Ghiglione. În cazul Senei, acest parametru este de 900 de microplastice pe secundă.

Cercetătorii au descoperit 'o noutate' care i-a surprins, grație unui progres în metodele de analiză dezvoltate în timpul studiului: 'masa micilor microplastice, cele care nu se văd cu ochiul liber, este mai mare decât a celor care pot fi văzute', a adăugat Jean-Francois Ghiglione.

'Or, marile microplastice plutesc și sunt prelevate la suprafață, în timp ce fragmentele invizibile sunt repartizate în toată coloana de apă și sunt ingerate de multe animale și organisme', a adăugat el.

'Poluare difuză și instalată'

Unul dintre studii a identificat o bacterie virulentă pe un microplastic găsit în Loara, capabilă să declanșeze infecții la oameni.

Un alt rezultat neașteptat: un sfert din microplasticele descoperite în fluvii nu provin din deșeuri, ci din plasticele primare industriale. Aceste granule, denumite și 'lacrimi de sirenă', ajung uneori pe plajele infestate după un accident maritim.

Acest rezultat, care vizează Franța, a putut fi stabilit datorită unei vaste operațiuni de științe participative, denumită 'Plastic sub lupă', unică în lume, la care au participat 350 de clase de la școli generale și licee franceze, adică aproximativ 15.000 de elevi, care efectuează prelevări în fiecare an de pe barje fluviale.

Însă oamenii de știință au renunțat să mai întocmească un palmares al fluviilor europene, de la cel mai poluat până la la cel mai puțin poluat: cifrele obținute au fost global 'echivalente', iar datele insuficiente, a explicat Jean-Francois Ghiglione.

La fel pentru impactul asupra orașelor, 'nu am demonstrat o legătură directă între prezența microplasticelor și cea a unui mare oraș, întrucât rezultatele în amonte și în aval de un oraș nu sunt foarte diferite', a adăugat specialistul francez.

'Ceea ce vedem aici este o poluare difuză și instalată', care 'vine de peste tot' în interiorul fluviilor. 'Coaliția științifică internațională din care noi facem parte (în cadrul negocierilor internaționale purtate sub egida ONU pentru reducerea poluării cu plastic - n.red.) cere o scădere majoră a producției de plastic primar, pentru că știm deja că producția de plastic este complet legată de poluare', a concluzionat el. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 705

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 22-05-2025 07:42

Grecia: Cutremur cu magnitudinea 6 în largul insulei Creta

Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs joi în largul coastei insulei Creta, în Grecia, a anunțat Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ), relatează Reuters și DPA. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 77 km (47,85 mile), potrivit centrului german. Anterior, GFZ informase că seismul a avut o magn

Planeta 21-05-2025 11:16

Inundații rapide au izolat orașe din interiorul Australiei; locuitorii s-au refugiat pe acoperișuri

Ploile puternice care au lovit regiunea de sud-est a Australiei au declanșat inundații rapide care au izolat miercuri orașe întregi, iar unii locuitori au fost nevoiți să se refugieze pe acoperișuri în timp ce autoritățile au emis rapid ordine de evacuare, transmite Reuters. Localitățile din regiunile Hunter și Mid North Coast din

Planeta 20-05-2025 19:58

Chiar și la 1,5 grade de încălzire, creșterea nivelului mării ar putea fi dramatică (studiu)

Creșterea nivelului mării va testa sever rezistența umanității până la sfârșitul secolului și mai departe, chiar dacă încălzirea globală nu depășește 1,5°C, au avertizat marți cercetători, relatează AFP. Rata de creștere a nivelului mării s-a dublat în trei decenii ajungând la 10 centimetri și, dacă tendința actuală continuă,

Planeta 20-05-2025 19:19

Un seism cu magnitudinea 6,6 s-a produs în largul coastelor din Papua Noua Guinee

Un cutremur de pământ cu magnitudinea 6,6 s-a produs marți în largul coastelor nordice din Papua Noua Guinee, a anunțat Serviciul de Prospectare Geologică al Statelor Unite (USGS), citat de AFP. Seismul s-a produs la adâncimea de 52,7 kilometri, la o distanță de aproximativ 117 kilometri de orașul Angoram. Centrul Național de A

Planeta 20-05-2025 18:29

Pakistan/ Canicula duce la închiderea anticipată a școlilor în Punjab

Creșterea temperaturilor în Punjab, cea mai populată provincie din Pakistan, a determinat marți guvernul acestei provincii să închidă toate școlile publice și private pentru vacanța de vară cu patru zile mai devreme decât era prevăzut, informează AFP. Ministrul Educației la nivel de provincie, Rana Sikander Hayat, a declarat că vacanța de var

Planeta 19-05-2025 12:13

Mai multe seisme s-au produs pe insula elenă Evia, fiind afectate peste 50 de locuințe

Mai multe seisme cu magnitudine de până în 4,7 au lovit nordul insulei Evia, cea de-a doua cea mai mare insulă a arhipelagului elen, în ultimele 24 de ore, transmite luni DPA. Cutremurele au fost simțite până la Atena, la aproximativ 130 de kilometri distanță. Seismologii greci au anunțat că monitorizează

Planeta 19-05-2025 10:59

O nouă erupție a vulcanului Lewotobi Laki-Laki din Indonezia

Un vulcan din estul Indoneziei a intrat de luni în erupție aruncând nori de gaze și cenușă vulcanică până la altitudinea de 1 kilometru și determinând autoritățile să ridice nivelul de alrtă la maxim, transmite AFP. Muntele vulcanic Lewotobi Laki-Laki (1584 de metri înălțime) de pe insula turistică Flores a intrat

Planeta 18-05-2025 12:15

Cel puțin 27 de persoane au murit în statele americane Kentucky și Missouri din cauza furtunilor puternice

Furtunile puternice au provocat moartea a cel puțin 27 de persoane în statele americane Missouri și Kentucky, au anunțat sâmbătă autoritățile, informează DPA. În Kentucky s-au înregistrat cel puțin 18 decese, a anunțat pe rețeaua X guvernatorul Andy Beshear. Devastarea este cutremurătoare, a scris Beshear

Planeta 16-05-2025 16:17

Ninsoare rară în Letonia la sfârșit de primăvară

Ninsoarea care s-a abătut în noaptea de joi spre vineri asupra regiunii Vidzeme din nord-estul Letoniei este una dintre cele mai târzii ninsori de primăvară înregistrate vreodată în această țară, au anunțat meteorologii, informează Xinhua. Potrivit acestora, a fost raportată ninsoare vineri dimineață și în regiune

Planeta 15-05-2025 15:35

Încălzirea apei Atlanticului de Nord semnalează că am putea avea o vară fierbinte în Europa (studiu)

Europa ar putea trece anul acesta printr-o vară excepțional de călduroasă, conform unui studiu bazat pe modele computerizate, publicat joi de Institutul german Max Planck pentru Meteorologie (MPI-M), transmite DPA. Valurile de căldură din Europa sunt deseori precedate de încălzirea Atlanticului de Nord, care se acumulează în preala

Planeta 14-05-2025 18:04

Masa de gheață antarctică a crescut pentru prima oară după ultimele decenii de scădere accelerată

În cazul a cel puțin patru ghețari majori din regiunea Wilkes Land-Queen Mary Land din estul Antarcticii datele satelitare arată că s-a înregistrat o inversare a procesului de pierdere accelerată de masă prin care au trecut în perioada 2011 - 2020, aceștia înregistrând creșteri record ale masei de gheață în perioada 2021 - 2023, co

Planeta 14-05-2025 17:33

Anglia traversează cea mai secetoasă primăvară din 1956

Anglia traversează cea mai secetoasă primăvară din ultimii 69 de ani, a anunțat Agenția britanică pentru mediu, stârnind temeri cu privire la o posibilă secetă în lunile următoare, informează AFP. 'Perioada februarie-aprilie a fost cea mai uscată din 1956', a indicat un raport al agenției guvernamentale dat publicității mar

Planeta 14-05-2025 03:19

VIDEO/Un cutremur puternic cu magnitudinea 6,1 în largul coastelor Greciei

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,1 a lovit Grecia miercuri dimineață devreme, epicentrul fiind situat în mare, la 15 kilometri de insula Kasos, în sudul Mării Egee, potrivit Institutului american de geofizică (USGS), relatează AFP. Seismul s-a produs la o adâncime de 78 de kilometri în jurul orei locale 01.51 (

Planeta 13-05-2025 18:50

BTA: Apicultorii avertizează cu privire la mortalitatea alarmant de ridicată a albinelor

Apicultorii au avertizat cu privire la o rată alarmant de mare a mortalității albinelor din Bulgaria de la începutul primăverii, în cadrul unei conferințe de presă organizată marți de BTA. Mihail Mihailov, președintele Uniunii Apicultorilor din Bulgaria și al Sindicatului Unit al Apicultorilor din Bulgaria a declarat că primele inf

Planeta 13-05-2025 14:43

Cutremur cu magnitudinea 4,4, resimțit la Napoli; nu există răniți sau pagube materiale

Un cutremur cu magnitudinea 4,4 a zguduit, marți la prânz, zona Campi Flegrei (Câmpiile Flegree) de lângă Napoli, unde a fost resimțit inclusiv în centrul istoric al acestui oraș portuar din sudul Italiei. Seismul nu a provocat victime sau pagube materiale, transmite AFP. Cutremurul, produs la o adâncime de trei k