O companie de bioinginerie susține că a readus la viață lupii străvechi dispăruți acum peste 12.000 de ani

Compania de biotehnologie Colossal Biosciences, cunoscută pentru încercarea de a aduce înapoi mamuții lânoși, susține că a reușit să reproducă trei pui de lup străvechi (Canis dirus), specie dispărută în urmă cu 12.500 de ani, transmit Live Science și New Scientist.
Lupii străvechi (Canis dirus) sunt o specie care a devenit recent foarte populară în contextul reprezentării sale în romanele fantastice și în seria HBO 'Game of Thrones'. În prezent, compania Colossal Biosciences susține că a readus la viață această specie de lupi folosind instrumentele ingineriei genetice în ceea ce a descris drept 'primul proces de dez-extincție din lume'.
Ei au reușit acest lucru prin reconstrucția genomului acestor lupi din ADN-ul recuperat de la fosile, identificând variantele genelor care se regăseau doar la lupii străvechi și le ofereau caracteristicile de specie, spre deosebire de cele întâlnite la lupii cenușii (Canis lupus).
Echipa a modificat apoi ADN-ul preluat de la lupii cenușii pentru a include aceste variante unice ale genelor și au introdus acest material genetic în ovocite denucleate de lup cenușiu, iar după o perioadă de dezvoltare în laborator, ovocitele au fost introduse în cățele mame surogat, conform revistei TIME. Trei dintre embrioni au fost implantați cu succes în trei cățele mame surogat procedură ce a condus la nașterea unor 'pui de lup străvechi' complet albi, doi masculi și o femelă, care au primit numele Romulus, Remus și Khaleesi.
'Echipa noastră a prelevat ADN dintr-un dinte vechi de 13.000 de ani și dintr-un craniu de 72.000 de ani, și a obținut pui sănătoși de lup străvechi', a declarat Ben Lamm, CEO al companiei Colossal Biosciences. 'Odinioară s-a spus că orice tehnologie suficient de avansată nu poate fi deosebită de magie. Azi echipa noastră dezvăluie o parte din magia la care a lucrat', a adăugat el.
Pentru a readuce la viață lupii străvechi dispăruți, echipa a folosit un proces similar celui ce a dus la clonarea celebrei oițe Dolly în 1996. Pentru a produce o clonă perfectă prin această metodă este necesară îndepărtarea unei singure celule din subiectul clonării, iar materialul său genetic, păstrat în nucleul celular, este extras. Această informație genetică este apoi introdusă în ovulul unui animal donator din aceeași specie, al cărui nucleu propriu a fost îndepărtat. Ovulul conține acum toată informația genetică necesară pentru a reconstrui subiectul original al clonării și este apoi transferat într-o mamă surogat pentru a-i da naștere.
Însă, având în vedere că lupii străvechi au dispărut la sfârșitul ultimei ere glaciare, geneticienii din cadrul companiei Colossal au fost nevoiți să aproximeze punând laolaltă indiciile pe care le-au obținut din registrul fosil.
Pentru a reconstitui genomul acestor animale, ei au folosit mostre genetice prelevate de la fosile de lupi străvechi și le-au comparat cu genomurile rudelor canide care trăiesc în prezent, precum lupii, șacalii și vulpile. Ei au selectat lupii cenușii să fie donatorii ovulelor pentru că aceste animale sunt cele mai apropiate rude în viață ale lupilor străvechi.
Această analiză genomică le-a permis oamenilor de știință să identifice 20 de diferențe cheie în 14 gene ce erau responsabile de caracteristicle reprezentative ale speciei lupilor străvechi - talia mult mai mare, blana albă, dinții mai mari și urletul caracteristic.
Apoi, au colectat celule din mostre de sânge prelevate de la lupi cenușii și au apelat la tehnologia de editare genetică CRISPR pentru a opera 20 de modificări pe cele 14 gene identificate, astfel încât să fie identice celor pe care le aveau lupii străvechi.
Odată create aceste 'celule de lupi străvechi', nucleele lor au fost extrase și introduse în ovule de lupi cenușii. La fel ca și în cazul oiței Dolly, nucleele ovulelor donatorilor au fost îndepărtate pentru a face loc noului ADN. Celulele reproductive - așa cum sunt ovulele și spermatozoizii - au în mod normal o singură copie a fiecărui cromozom, însă celule din restul organismului poartă două copii. Astfel, transferul nucleelor dintr-o altă celulă a organismului într-o celulă reproducătoare îi conferă acesteia toate instrucțiunile genetice necesare pentru a se transforma într-un embrion.
Ovulele s-au maturizat în embrioni în condiții de laborator, rezultând 45 de embrioni care au fost transferați în două cățele domestice - care sunt din punct de vedere tehnic o subspecie a lupilor cenușii.
Doar câte un singur embrion dintre cei transferați mamelor surogat a prins, iar după 65 de zile de gestație Romulus și Remus s-au născut prin cezariană, la 1 octombrie 2024. Întregul proces a fost repetat câteva luni mai târziu cu o a treia cățea mamă surogat, care i-a dat naștere lui Khaleesi trei luni mai târziu.
Compania Colossal a publicat fotografii și imagini cu primii pași ai lui Romulus și Remus, primele urlete și alte etape ale dezvoltării lor și a descris lupii străvechi ca fiind prima specie 'dez-extinctă din lume'.
A mai existat o speciei 'dez-extinctă' care însă a redevenit rapid extinctă. În 2003 cercetători din Spania au clonat o specie dispărută de capră sălbatică denumită bucardo sau ibexul de Pirinei (Capra pyrenaica pyrenaica). Însă puiul de capră a murit la doar câteva minute după naștere.
Compania Colossal Biosciences a anunțat și nașterea mai multor pui clonați de lupi roșii - cea mai amenințată specie de lup din lume, conform unui comunicat.
În urmă cu câteva luni aceeași companie a prezentat 'șoareci lânoși' modificați genetic, care au blana similară celei a mamuților lânoși, fapt ce marchează un progres important către obiectivul companiei de a readuce la viață acești titani ai erei glaciare la orizontul anului 2028. AGERPRES/(AS - editor: Codruț Bălu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Grecia / Peste o mie de hectare, pârjolite într-un incendiu forestier în regiunea Peloponez
Pompierii greci luptau joi pentru cea de-a treia zi consecutivă cu un incendiu de pădure declanșat în regiunea Peloponez (sud-vestul Greciei), care a devastat până acum ''1.145 de hectare de teren'', potrivit serviciului european Copernicus, informează AFP. Peste 350 de pompieri asistați de 75 de vehicule, 15 bombardiere de apă și 1
Două decese, locuințe distruse în urma unui incendiu masiv de vegetație în Cipru
Două persoane și-au pierdut viața și sute de locuitori au fost evacuați după ce un incendiu masiv de vegetație a devastat regiuni din sudul Ciprului, distrugând locuințe și punând în pericol comunități întregi pe fundalul unui val intens de caniculă, informează Reuters. Cel puțin 100 de kilometri pătrați au fost pârjoliți în
10 decese și 14 răniți în incendiile de vegetație din centrul Turciei
Zece pompieri și-au pierdut viața și alți 14 au fost răniți în timp ce luptau să stingă un incendiu de vegetație izbucnit în provincia Eskisehir, din centrul Turciei, a spus miercuri ministrul pentru Agricultură și Păduri, Ibrahim Yumakli, potrivit Reuters. Pompierii și echipele de salvatori depun eforturi încă de marți pentru a limita un inc
Valul de căldură se intensifică în Grecia, iar lipsa apei a devenit o sursă de îngrijorare
Valul de căldură din Grecia s-a intensificat miercuri și se așteaptă să se agraveze și mai mult joi, conform prognozelor meteo, temperaturile locale apropiindu-se deja de 45°C marți, transmite AFP. Lipsa ploilor și căldura provoacă, de asemenea, o secetă și o penurie de apă care alarmează autoritățile. Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a
Cinci decese în Italia în contextul unui val de caniculă care a paralizat zone din sudul Europei
Cinci decese s-au înregistrat în Italia din cauza căldurii extreme care afectează în continuare regiuni din sudul Europei, informează DPA. Miercuri până la ora 10:00 (08:00 GMT), temperaturile depășiseră deja 30 de grade Celsius în Sicilia. Turcia și Grecia se confruntă de asemenea cu temperaturi ri
Nou val de caniculă în Grecia, autoritățile au suspendat munca în aer liber
Ministerul Muncii din Grecia a suspendat marți munca în aer liber în mai multe regiuni din cauza temperaturilor care ar putea ajunge până la 43 de grade Celsius în această țară, informează AFP. Din cauza ''temperaturilor și a nivelurilor de disconfort deosebit de ridicate'', munca în exterior a fost interzisă marți
Islanda/ Ceață vulcanică și poluare după erupția unui vulcan
O ceață vulcanică și o puternică poluare a aerului persistau luni în Islanda după erupția de miercuri a unui vulcan din peninsula Reykjanes, provenind de la două cratere rămase active, au indicat autoritățile islandeze, informează luni AFP. 'Zone întinse din țară sunt complet acoperite de ceață', a declarat pentru AFP Hlynu
Două noi arii marine protejate vor fi create în Grecia
Grecia va înființa două noi arii marine protejate, a anunțat luni guvernul de la Atena, care va respecta astfel promisiunea făcută în cadrul celei de-a treia conferințe ONU asupra oceanelor ce a avut loc în luna iunie, transmite AFP. 'Astăzi ne ținem această promisiune prin înființarea a două noi Parcuri Naționale M
Coreea de Sud dorește să construiască o bază selenară până în 2045
Coreea de Sud dorește să construiască o bază selenară până în anul 2045, conform unei informații publicate joi de cotidianul The Korea Times care citează o foaie de parcurs pentru explorările spațiale pe termen lung aparținând Administrației Aerospațiale Coreene (KASA), transmite Live Science. Foaia de parcurs prevede 'ci
Furtunile lovesc sudul Chinei continentale după trecerea taifunului Wipha
Furtunile s-au revărsat luni asupra zonelor sudice din China continentală determinând emiterea unor avertizări de viituri și alunecări de teren la o zi după ce taifunul Wipha s-a abătut asupra Hong Kong-ului. Ploile torențiale au afectat orașele Yangjiang, Zhanjiang și Maoming, din provincia Guangdong, sudul Chinei, după ce furtuna a atins uscatul duminică seară, infor
Inundații în Texas / Numărul dispăruților a fost revizuit în scădere
Autoritățile din Texas au revizuit în scădere numărul persoanelor date dispărute în urma inundațiilor catastrofale survenite la începutul lunii iulie, precizând că vor continua căutările pentru găsirea a trei persoane în zona cea mai grav afectată, informează AFP. Comitatul Kerr, epicentrul inundațiilor, ''confirmă că trei
Iran: Cutremur cu magnitudinea 5,2 în nordul țării
Un cutremur cu magnitudinea 5,2 a lovit duminică dimineață provincia Golestan din nordul Iranului, potrivit Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC), transmite Reuters. Seismul s-a produs la orele 01:07 (sâmbătă, 21:37 GMT), la o adâncime de șapte kilometri. Epicentrul a fost localizat la 36 de kilometri sud-sud-vest de orașul
Două râuri gigantice ce curgeau la suprafața Antacticii în urmă cu 80 de milioane de ani, descoperite sub gheață
Oamenii de știință au descoperit albiile a două râuri gigantice în Antarctica, un peisaj pierdut de mult timp, care a fost conservat sub calota glaciară antarctică timp de 30 de milioane de ani, conform unui studiu publicat la 11 iulie în revista Nature Geoscience, transmite Li
O aplicație AI poate detecta probleme cardiace structurale pornind de la simple examene ECG
Inteligența artificială (AI) poate transforma un test obișnuit făcut la cabinetul medicului într-un instrument de screening pentru detectarea eventualelor probleme structurale ale inimii, conform unui studiu publicat în revista Nature, transmite vineri Reuters. Instrumentul AI disponibil publicului, numit EchoNext, analizează datele electrocardiogr
Pagube majore în sudul Franței în urma unui incendiu de amploare
Un incendiu forestier de amploare a provocat pagube majore în sudul Franței, peste 1000 de pompieri luptând cu flăcările din jurul orașului portuar Martigues de lângă Marsilia, informează dpa vineri. Focul a cuprins 240 de hectare și s-a extins extrem de rapid, potrivit serviciului local de pompieri. În prezent, cea mai