logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

O companie de bioinginerie susține că a readus la viață lupii străvechi dispăruți acum peste 12.000 de ani

Image

Compania de biotehnologie Colossal Biosciences, cunoscută pentru încercarea de a aduce înapoi mamuții lânoși, susține că a reușit să reproducă trei pui de lup străvechi (Canis dirus), specie dispărută în urmă cu 12.500 de ani, transmit Live Science și New Scientist.

Lupii străvechi (Canis dirus) sunt o specie care a devenit recent foarte populară în contextul reprezentării sale în romanele fantastice și în seria HBO 'Game of Thrones'. În prezent, compania Colossal Biosciences susține că a readus la viață această specie de lupi folosind instrumentele ingineriei genetice în ceea ce a descris drept 'primul proces de dez-extincție din lume'.

Ei au reușit acest lucru prin reconstrucția genomului acestor lupi din ADN-ul recuperat de la fosile, identificând variantele genelor care se regăseau doar la lupii străvechi și le ofereau caracteristicile de specie, spre deosebire de cele întâlnite la lupii cenușii (Canis lupus).

Echipa a modificat apoi ADN-ul preluat de la lupii cenușii pentru a include aceste variante unice ale genelor și au introdus acest material genetic în ovocite denucleate de lup cenușiu, iar după o perioadă de dezvoltare în laborator, ovocitele au fost introduse în cățele mame surogat, conform revistei TIME. Trei dintre embrioni au fost implantați cu succes în trei cățele mame surogat procedură ce a condus la nașterea unor 'pui de lup străvechi' complet albi, doi masculi și o femelă, care au primit numele Romulus, Remus și Khaleesi.

'Echipa noastră a prelevat ADN dintr-un dinte vechi de 13.000 de ani și dintr-un craniu de 72.000 de ani, și a obținut pui sănătoși de lup străvechi', a declarat Ben Lamm, CEO al companiei Colossal Biosciences. 'Odinioară s-a spus că orice tehnologie suficient de avansată nu poate fi deosebită de magie. Azi echipa noastră dezvăluie o parte din magia la care a lucrat', a adăugat el.

 



Pentru a readuce la viață lupii străvechi dispăruți, echipa a folosit un proces similar celui ce a dus la clonarea celebrei oițe Dolly în 1996. Pentru a produce o clonă perfectă prin această metodă este necesară îndepărtarea unei singure celule din subiectul clonării, iar materialul său genetic, păstrat în nucleul celular, este extras. Această informație genetică este apoi introdusă în ovulul unui animal donator din aceeași specie, al cărui nucleu propriu a fost îndepărtat. Ovulul conține acum toată informația genetică necesară pentru a reconstrui subiectul original al clonării și este apoi transferat într-o mamă surogat pentru a-i da naștere.

Însă, având în vedere că lupii străvechi au dispărut la sfârșitul ultimei ere glaciare, geneticienii din cadrul companiei Colossal au fost nevoiți să aproximeze punând laolaltă indiciile pe care le-au obținut din registrul fosil.

Pentru a reconstitui genomul acestor animale, ei au folosit mostre genetice prelevate de la fosile de lupi străvechi și le-au comparat cu genomurile rudelor canide care trăiesc în prezent, precum lupii, șacalii și vulpile. Ei au selectat lupii cenușii să fie donatorii ovulelor pentru că aceste animale sunt cele mai apropiate rude în viață ale lupilor străvechi.

Această analiză genomică le-a permis oamenilor de știință să identifice 20 de diferențe cheie în 14 gene ce erau responsabile de caracteristicle reprezentative ale speciei lupilor străvechi - talia mult mai mare, blana albă, dinții mai mari și urletul caracteristic.

Apoi, au colectat celule din mostre de sânge prelevate de la lupi cenușii și au apelat la tehnologia de editare genetică CRISPR pentru a opera 20 de modificări pe cele 14 gene identificate, astfel încât să fie identice celor pe care le aveau lupii străvechi.

Odată create aceste 'celule de lupi străvechi', nucleele lor au fost extrase și introduse în ovule de lupi cenușii. La fel ca și în cazul oiței Dolly, nucleele ovulelor donatorilor au fost îndepărtate pentru a face loc noului ADN. Celulele reproductive - așa cum sunt ovulele și spermatozoizii - au în mod normal o singură copie a fiecărui cromozom, însă celule din restul organismului poartă două copii. Astfel, transferul nucleelor dintr-o altă celulă a organismului într-o celulă reproducătoare îi conferă acesteia toate instrucțiunile genetice necesare pentru a se transforma într-un embrion.

Ovulele s-au maturizat în embrioni în condiții de laborator, rezultând 45 de embrioni care au fost transferați în două cățele domestice - care sunt din punct de vedere tehnic o subspecie a lupilor cenușii.

Doar câte un singur embrion dintre cei transferați mamelor surogat a prins, iar după 65 de zile de gestație Romulus și Remus s-au născut prin cezariană, la 1 octombrie 2024. Întregul proces a fost repetat câteva luni mai târziu cu o a treia cățea mamă surogat, care i-a dat naștere lui Khaleesi trei luni mai târziu.



Compania Colossal a publicat fotografii și imagini cu primii pași ai lui Romulus și Remus, primele urlete și alte etape ale dezvoltării lor și a descris lupii străvechi ca fiind prima specie 'dez-extinctă din lume'.

A mai existat o speciei 'dez-extinctă' care însă a redevenit rapid extinctă. În 2003 cercetători din Spania au clonat o specie dispărută de capră sălbatică denumită bucardo sau ibexul de Pirinei (Capra pyrenaica pyrenaica). Însă puiul de capră a murit la doar câteva minute după naștere.

Compania Colossal Biosciences a anunțat și nașterea mai multor pui clonați de lupi roșii - cea mai amenințată specie de lup din lume, conform unui comunicat.

În urmă cu câteva luni aceeași companie a prezentat 'șoareci lânoși' modificați genetic, care au blana similară celei a mamuților lânoși, fapt ce marchează un progres important către obiectivul companiei de a readuce la viață acești titani ai erei glaciare la orizontul anului 2028. AGERPRES/(AS - editor: Codruț Bălu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 826

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 02-05-2025 17:02

Cutremur de peste 7 grade în extremitatea sudică a Chile

Un cutremur de 7,5 grade Richter a zguduit vineri dimineața extremitatea sudică a Chile, în regiunea Magallanes, declanșând o alertă de tsunami pentru întreaga coastă, transmit agențiile internaționale de presă. Potrivit informațiilor preliminare publicate de Centrul Seismologic Național (CSN), cutremurul a fost înregis

Planeta 02-05-2025 12:30

Regatul Unit/ Record de căldură pentru o zi de 1 mai

Mercurul din termometre a urcat joi până la 29, 3 grade Celsius la Londra, un record în Regatul Unit pentru o zi de 1 mai, după cea mai însorită lună aprilie de la debutul măsurătorilor meteorologice, a indicat Oficiul național de meteorologie, potrivit AFP. Această temperatură inedită a fost înregistrată de Met Office

Planeta 01-05-2025 04:38

VIDEO Incendii în Israel: Franța 'solidară' își oferă sprijinul (Macron)

Președintele Emmanuel Macron și-a exprimat joi solidaritatea Franței cu Israelul și a oferit un 'sprijin material' țării în care se confruntă cu mai multe incendii devastatoare care amenință Ierusalimul, notează AFP. 'Solidaritate deplină cu poporul israelian care se confruntă cu incendii teribile',

Stiinta 30-04-2025 11:43

Un studiu solicită ca exercițiile fizice să fie prescrise în paralel cu tratamentul împotriva cancerului

Un nou studiu sugerează că medicii ar trebui să prescrie exerciții fizice pentru pacienții care urmează un tratament împotriva cancerului pentru a-i ajuta să contracareze efectele secundare ale tratamentelor medicamentoase, informează DPA. Activitatea fizică în timpul tratamentului poate să stimuleze, de asemenea, bunăstarea mental

Stiinta 30-04-2025 09:26

China: Cei trei astronauți din misiunea spațială Shenzhou-19 au revenit cu bine pe Terra

Trei astronauți chinezi au revenit cu bine pe Terra miercuri, după șase luni petrecute la bordul stației spațiale Tiangong ('Palatul celest'), potrivit presei de stat chineze, marcând astfel o nouă etapă în afirmarea Chinei ca o putere spațială, informează AFP. Capsula spațială care i-a transportat pe cei trei astronauți, p

Stiinta 30-04-2025 09:08

Eșec pentru racheta Alpha a companiei Firefly; satelitul Lockheed aflat la bord a ajuns în ocean

Racheta Alpha a companiei Firefly Aerospace a suferit marți o problemă tehnică, în timpul celui de-al șaselea zbor al său, ceea ce a condus la prăbușirea în Oceanul Pacific a unui satelit Lockheed Martin pe care urma să îl plaseze pe orbită, transmite Reuters. La aproximativ două minute după decolarea de la Baza din Vandenber

Stiinta 29-04-2025 19:56

Meta lansează o aplicație distinctă de AI generativă, Meta AI

Meta a anunțat marți lansarea Meta AI, un asistent personal bazat pe inteligență artificială generativă (AI), o aplicație separată de platformele sale de socializare Facebook și Instagram, transmite AFP. Acest pas o pune în concurență directă cu ChatGPT și Gemini. Compania cu sediul în Menlo Park, California, a chelt

Planeta 29-04-2025 19:02

Satelitul european Biomass a fost plasat cu succes pe orbită

Racheta Vega C ce a fost lansată marți, la ora locală 06:15 (09:15 GMT) de la portul spațial european Kourou din Guyana Franceză, a plasat cu succes pe orbită satelitul Biomass, noua misiune a Agenției Spațiale Europene (ESA) pentru studierea pădurilor, transmite AFP. Satelitul a fost eliberat pe orbită la o altitudine de 666 km la 57 de minut

Stiinta 29-04-2025 13:58

Racheta Vega C decolează cu misiunea de a plasa pe orbită satelitul Biomass pentru studierea pădurilor

O rachetă Vega C a decolat marți de la portul spațial european Kourou din Guyana Franceză pentru a plasa pe orbită satelitul Biomass, noua misiune a Agenției Spațiale Europene (ESA) pentru studierea pădurilor, transmite EFE. Racheta și-a început zborul la ora locală 06:15 (09:15 GMT) pentru a plasa pe orbită satelitul, la o altitudine de

Stiinta 29-04-2025 13:00

China amână revenirea pe Pământ a capsulei cu echipaj uman Shenzhou-19 din cauza vremii nefavorabile

China a amânat revenirea pe Pământ a capsulei spațiale Shenzhou-19, programată inițial pentru marți, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile de la locul de aterizare, în regiunea Dongfeng din Mongolia Interioară, în nordul Chinei, a anunțat Agenția spațială chineză pentru misiuni cu echipaj uman, transmite Xinhua.

Stiinta 29-04-2025 09:00

Amazon a lansat primii sateliți din constelația sa Kuiper

Compania Amazon, deținută de miliardarul Jeff Bezos, a lansat luni seară primii sateliți din constelația sa Kuiper, care își propune să ofere servicii de internet de mare viteză din spațiu și să concureze cu rețeaua Starlink a unui alt multimiliardar, Elon Musk, informează AFP. Cu câțiva ani întârziere față de rivalul său, gigantul amer

Stiinta 28-04-2025 19:57

Compania Amazon pregătește lansarea primilor săi sateliți din constelația de comunicații Kuiper

Compania Amazon, deținută de miliardarul Jeff Bezos, se pregătește să lanseze luni primii sateliți din constelația sa de comunicații Kuiper, care promite să ofere o conexiune la internet de foarte mare viteză și să concureze cu rețeaua gigantică Starlink a companiei rivale SpaceX, deținută de Elon Musk, transmite AFP. Cu câțiva ani mai t

Stiinta 28-04-2025 18:17

SpaceX a încheiat cu succes cea de-a 250-a lansare pentru dezvoltarea constelației Starlink

SpaceX a încheiat cu succes duminică seară cea de-a 250-a lansare de sateliți pe orbită pentru dezvoltarea constelației Starlink, transmite luni Space.com. O rachetă Falcon 9 a transportat pe orbită 23 de sateliți Starlink. Racheta a fost lansată de la baza spațială Cape Canaveral, din Florida, duminică la ora locală 22:09 (luni 02:09 GM

Planeta 28-04-2025 16:49

Vara lui 2024, cea mai caldă pe care a cunoscut-o Laponia în ultimii 2.000 de ani

Vara anului 2024 a fost cea mai caldă înregistrată în Laponia, regiune care acoperă nordul Finlandei, Norvegiei și Suediei, în ultimii 2.000 de ani, a indicat Institutul meteorologic finlandez, care a explicat luni pentru AFP că fenomenul este cauzat de încălzirea climei. 'Temperatura medie a verii trecute în

Planeta 26-04-2025 02:26

VIDEO Ecuador: Cel puțin 20 de răniți și pagube materiale după un seism cu magnitudinea 6,3

Un cutremur cu magnitudinea 6,3 grade s-a produs vineri în provincia Esmeraldas, nord-vestul Ecuadorului, cel puțin 20 de persoane fiind rănite și peste 100 de locuințe distruse, potrivit unui bilanț publicat vineri de autorități, relatează AFP și Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 35 de kilometri, în jurul orei