logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Un vaccin ARNm împotriva HIV a prezentat rezultate promiţător în studii clinice realizate pe animale

Image

Un vaccin experimental împotriva HIV care utilizează tehnologia ARNm, aceeaşi ca în cazul vaccinurilor anti-COVID-19 Pfizer/BioNTech şi Moderna, a prezentat rezultate promiţătoare în urma studiilor clinice realizate pe animale, conform unei cercetări conduse de un institut naţional din Statele Unite, informează UPI.

"În pofida a aproape patru decenii de eforturi din partea comunităţii de cercetare la nivel mondial, un vaccin eficient pentru prevenirea HIV rămâne un obiectiv evaziv", a declarat dr. Anthony Fauci, care conduce Institutul Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) din SUA, unde a fost efectuat noul studiu. "Acest vaccin experimental mARN combină mai multe caracteristici ce pot depăşi deficienţele altor vaccinuri experimentale HIV şi reprezintă astfel o abordare promiţătoare", a adăugat într-un comunicat Fauci, coautor al studiului.

Un expert în boli infecţioase care nu a participat la cercetare s-a arătat la fel de optimist. "Aceste rezultate sunt promiţătoare", a spus dr. Amesh Adalja, cercetător la Centrul Johns Hopkins din Baltimore. După părerea sa, strategiile bazate pe ARNm vor avea "mai multe utilizări în afara COVID-19, unde şi-au făcut debutul clinic. Un vaccin HIV a fost evaziv, însă, studiul aduce o dovadă a conceptului în cazul unui animal, conform căreia ar putea fi posibilă utilizarea acestei tehnologii".

În studiul NIAID, experimentele pe şoareci şi maimuţe rhesus au demonstrat că vaccinul a declanşat răspunsuri imune la nivel celular şi anticorpi împotriva unui virus asemănător HIV.

La maimuţe, exemplarele care au primit un vaccin primar urmat de mai multe rapeluri pe parcursul unui an au prezentat un risc de infecţie cu 79% mai mic pe expunere la virusul imunodeficienţei umane-simiene (SHIV) - un virus asemănător cu HIV uman utilizat de obicei în studiile pe primate - comparativ cu maimuţele nevaccinate.

Studiul a fost publicat pe 9 decembrie în jurnalul Nature Medicine.

SHIV a fost utilizat în cercetare deoarece primatele non-umane nu sunt susceptibile la contractarea HIV-1, virusul care infectează oamenii, au explicat cercetătorii.

Vaccinul conţine instrucţiuni ARNm pentru producerea a două proteine esenţiale în cazul HIV, Env şi Gag. Celulele musculare folosesc proteinele pentru a produce particule asemănătoare virusului (VLP) cu numeroase copii ale Env pe suprafaţa lor, care apoi declanşează un răspuns imun, potrivit oamenilor de ştiinţă.

VLP nu pot provoca infecţii sau boli pe cont propriu deoarece le lipseşte codul genetic complet al HIV, au subliniat autorii studiului.

În experimentele care au implicat şoareci, "două injecţii cu vaccinul ARNm care formează VLP au indus anticorpi neutralizanţi în cazul tuturor animalelor", conform comunicatului emis de NIAID. Un aspect important, proteinele Env generate la şoareci erau foarte asemănătoare cu cele observate la întregul virus, mult mai mult decât s-a văzut în încercările anterioare de a produce un vaccin eficient împotriva HIV, a indicat echipa de cercetare.

Acest lucru "imită îndeaproape infecţia naturală şi poate să fi jucat un rol în declanşarea răspunsurilor imune dorite", a spus conducătorul studiului, dr. Paolo Lusso de la Laboratorul pentru imunoreglare al NIAID, citat în comunicat.

În experimentele care au implicat macaci rhesus, maimuţele au primit mai întâi o doză de vaccin, urmată de doze de rapel, anul următor. Potrivit NIAID, "vaccinul a fost bine tolerat (de maimuţe) şi a produs doar efecte adverse uşoare, temporare, la macaci, cum ar fi pierderea poftei de mâncare".

La puţin peste 14 luni după vaccinarea iniţială, "toţi macacii vaccinaţi au dezvoltat niveluri măsurabile de anticorpi neutralizanţi direcţionaţi împotriva majorităţii tulpinilor într-un grup de testare de 12 tulpini diferite de HIV", potrivit comunicatului. Dincolo de creşterea promiţătoare a nivelurilor de anticorpi, inocularea pare de asemenea să amplifice activitatea celulelor T a maimuţelor împotriva SHIV - celulele T sunt o altă componentă esenţială a răspunsului sistemului imunitar.

Este nevoie, totuşi, de studii suplimentare, iar studiile care au rezultate promiţătoare în experimentele ştiinţifice realizate pe animale nu au întotdeauna aceleaşi rezultate la oameni.

"Acum ne perfecţionăm protocolul de vaccinare pentru a îmbunătăţi calitatea şi cantitatea VLP-urilor produse", a adăugat Lusso. "Acest lucru poate creşte şi mai mult eficacitatea vaccinului şi, astfel, va scădea numărul de inoculări primare şi de rapeluri necesare pentru a produce un răspuns imun robust. Dacă se confirmă că este sigur şi eficient, intenţionăm să efectuăm un studiu de fază 1 a acestei platforme de vaccin pe voluntari adulţi sănătoşi", a adăugat specialistul. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor online: Anda Badea)

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Stiinta 09-04-2025 19:48

Lună versus Marte: Alesul lui Trump la conducerea NASA se confruntă cu întrebări dificile despre viitorul agenției

Antreprenorul Jared Isaacman, nominalizat de președintele Donald Trump pentru a conduce NASA, va trebui să răspundă miercuri unor întrebări din partea senatorilor americani cu privire la modul în care va încerca să păstreze un echilibru între dorința administrației Trump de a trimite echipaje pe Marte și programul emblematic al agenției spațiale ameri

Stiinta 09-04-2025 18:31

Astronomii au detectat două stele pitice albe menite să moară într-o detonare cvadruplă

Astronomii au detectat două stele pitice albe puternice - rămășițe stelare extrem de compacte - care orbitează aproape una de cealaltă și care par destinate să moară într-o detonare cvadruplă extraordinar de violentă, informează Reuters. Cele două stele, legate gravitațional una de cealaltă în ceea ce se numește 'sistem binar', au fost loca

Planeta 09-04-2025 13:29

Eforturile de refacere a coralilor afectați de albire sunt insuficiente (studiu)

Recifele de corali din întreaga lume se confruntă cu albirea în masă, care duce la moartea lor, odată cu accelerarea schimbărilor climatice, iar un nou studiu a constatat că demersurile realizate pentru refacerea acestor ecosisteme sunt insuficiente pentru a le asigura supraviețuirea, transmite agenția Xinhua. Cercetarea a evidenți

Planeta 09-04-2025 13:14

Compromis european pentru înăsprirea legii privind poluarea cu microplastice

Comisia Europeană, europarlamentarii și statele membre au ajuns marți seară la un compromis pentru a înăspri legislația împotriva poluării cu microplastice care invadează râurile, plajele și oceanele, transmite AFP. Acest acord ar trebui să permită adoptarea definitivă a unui nou regulament în termen de câteva lun

Stiinta 09-04-2025 11:08

Auzul slab poate să 'crească riscul de insuficiență cardiacă' (studiu)

Scăderea acuității auditive ar contribui la creșterea riscului de a dezvolta insuficiență cardiacă, conform unui studiu, relatează miercuri DPA/PA Media. Cercetătorii au sugerat că suferința psihologică cauzată de hipoacuzie joacă un rol 'notabil'. Pentru acest studiu, o echipă de specialiști din China a analizat informa

Stiinta 08-04-2025 13:31

O companie de bioinginerie susține că a readus la viață lupii străvechi dispăruți acum peste 12.000 de ani

Compania de biotehnologie Colossal Biosciences, cunoscută pentru încercarea de a aduce înapoi mamuții lânoși, susține că a reușit să reproducă trei pui de lup străvechi (Canis dirus), specie dispărută în urmă cu 12.500 de ani, transmit

Stiinta 08-04-2025 11:15

Primul copil născut în Marea Britanie după un transplant de uter

O fetiță s-a născut în Marea Britanie în urma unui transplant de uter pe care mama ei l-a primit de la sora sa mai mare, o premieră în această țară, a anunțat marți un spital din Londra, transmite AFP. Micuța Amy Isabel s-a născut la 27 februarie 2025, la Spitalul Queen Charlotte and Chelsea, la doi ani după transplantul de c

Stiinta 08-04-2025 10:46

Diabetul în perioada sarcinii ar fi corelat cu un risc crescut de tulburări de neurodezvoltare la copii (studiu)

Diabetul în perioada sarcinii este corelat, într-un nou studiu publicat în The Lancet de o echipă de cercetători chinezi, cu un risc crescut de tulburări de neurodezvoltare, așa cum este autismul sau ADHD, la copii, transmite marți DPA. Autorii studiului au recunoscut că este nevoie de mai multe cercetări pentru a stabili cu

Planeta 08-04-2025 10:42

Myanmar/ Aproape 100 de replici în 11 zile, după cutremurul devastator

Un număr total de 98 de replici au fost resimțite în Myanmar după cutremurul devastator care a lovit regiunea la 28 martie, a anunțat marți Departamentul de meteorologie și hidrologie al țării, transmite agenția Xinhua. Magnitudinea acestor seisme a variat de la 2,8 la 7,5. Bilanțul victimelor cutremurului cu magnitudinea

Planeta 08-04-2025 09:06

Școli închise și localnici evacuați din cauza erupției vulcanului Kanlaon din Filipine

Vulcanul Kanlaon din centrul Filipinelor a erupt marți dimineață, aruncând în atmosferă nori de gaze și cenușă vulcanică și determinând autoritățile să închidă școlile și să demareze procedurile de evacuare ale localnicilor, transmit DPA și EFE. Erupția s-a produs în craterul din vârful vulcanului Kanlaon la

Planeta 08-04-2025 08:47

Europa a cunoscut cea mai caldă lună martie înregistrată vreodată (Copernicus)

Europa a cunoscut în 2025 cea mai caldă lună martie din istoria înregistrărilor, acest continent având cea mai rapidă rată de încălzire din lume, a anunțat marți observatorul european Copernicus, transmit agențiile AFP, Reuters și DPA. Anomalia puternică de temperatură, care a cruțat Peninsula Iberică și sudul Franței,

Stiinta 07-04-2025 18:01

Cercetătorii din Australia au creat un instrument care identifică tipurile de durere cronică

Cercetătorii din Australia au dezvăluit un dispozitiv de pionierat care este capabil să facă distincția între diferitele subtipuri de durere cronică, oferind astfel noi speranțe pentru un diagnostic și un tratament mai precis, au anunțat luni reprezentanții Universității Monash din Melbourne, informează Xinhua. Acest biosenzor minim invaziv folosește ner

Planeta 07-04-2025 16:09

De la Elba la Ebru, marile fluvii europene sunt invadate de microplastice

Unele plutesc, altele se depun în albiile cursurilor de apă: microplasticele au invadat fluviile europene, de la Elba în Germania și până în Ebru în Spania, Sena în Franța și Tamisa în Regatul Unit, dezvăluie 14 studii publicate simultan în revista Environmental Science and Pollution Research, informează AFP. 

Planeta 07-04-2025 13:52

India/ Avertizare de caniculă, cu temperaturi de peste 42 de grade Celsius

Departamentul de Meteorologie din India (IMD) a emis o avertizare de caniculă valabilă pentru nord-vestul Indiei, inclusiv New Delhi, unde se prognozează că temperaturile vor depăși 42 de grade Celsius în următoarele zile, transmite luni agenția EFE. ''Condițiile de caniculă severă vor continua, probabil, în vestul (statulu

Planeta 07-04-2025 13:33

SUA/ Cel puțin 20 de morți în urma furtunilor puternice

Bilanțul furtunilor puternice înregistrate în vestul mijlociu (Midwest) și sudul Statelor Unite a urcat la cel puțin 20 de decese, conform media locale, transmite luni agenția DPA. În statul Georgia, un tată și fiul său au murit duminică după ce un copac a căzut și i-a lovit pe un teren de golf, a relatat postul de televiziun