logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

O analiză geologică explică durabilitatea megaliţilor de la Stonehenge

Image

Prima analiză ştiinţifică exhaustivă efectuată asupra megaliţilor ce alcătuiesc Stonehenge a dezvăluit unele dintre trăsăturile datorită cărora aceste blocuri de piatră au reprezentat ''un material ideal'' pentru ridicarea renumitului monument din sudul Angliei, relatează Reuters.

Cercetătorii au descris miercuri o serie de analize care au oferit detalii despre structura interioară a unuia dintre cele 52 de blocuri de gresie (''sarsen'') de la monumentul megalitic Stonehenge, reuşind să obţină astfel o imagine asupra geologiei şi compoziţiei lor chimice.

Oamenii de ştiinţă au studiat un eşantion extras dintr-unul dintre aceşti ''sarsen'' - denumit ''Stone 58'' (''Piatra 58'') - în timpul lucrărilor de conservare din anii 1950. Acesta a fost păstrat în Statele Unite timp de mai multe decenii înainte de a fi înapoiat Marii Britanii, pentru cercetări, în 2018.

Blocurile ''sarsen'' sunt formate din duricrust, bogat în siliciu, care s-a format treptat la câţiva metri sub suprafaţa solului în urma curgerii apelor subterane peste sedimentele din sol.

Analiza a condus la clarificarea informaţiilor cu privire la structura interioară a ''Pietrei 58''. S-a demonstrat astfel că duricrustul este alcătuit în principal din fragmente de cuarţ de mărimea firului de nisip cimentate prin cristale de cuarţ. Acesta din urmă este un material extrem de durabil, care nu se sfărâmă şi nici nu se erodează cu uşurinţă, nici chiar atunci când este expus la vânt şi intemperii perioade îndelungate.

''Aceasta explică rezistenţa pietrei la intemperii şi motivul pentru care a constituit un material ideal pentru construcţia monumentului'', a spus David Nash, specialist în geomorfologie la Universitatea din Brighton, care a condus studiul publicat în jurnalul ştiinţific PLoS ONE.

Printr-o remarcabilă realizare inginerească a oamenilor din neoliticul târziu, aceste blocuri de piatră au fost ridicate în zona din Wiltshire, Anglia, în jurul anului 2500 î.e.n.

''Piatra 58'', unul dintre aceşti ''sarsen'' uriaşi amplasaţi în poziţie verticală din centrul Stonehenge, are o înălţime de aproximativ şapte metri, cu alţi doi metri îngropaţi în subteran, şi o greutatea supraterană estimată la 24 de tone.

Eşantionul studiat măsoară aproximativ 2,5 cm în şi circa un metru lungime. Culoarea sa crem este mai deschisă decât exteriorul gri-pal al megaliţilor, care au fost expuşi la intemperii milenii la rând.

Acest eşantion a fost oferit drept suvenir unei persoane pe nume Robert Phillips, care a lucrat pentru o companie implicată în lucrările de conservare şi s-a aflat la faţa locului în timpul forajului. Phillips a luat mostra cu el, cu permisiunea autorităţilor britanice, atunci când a imigrat în Statele Unite în 1977. Phillips a decis să returneze eşantionul Marii Britanii pentru cercetări, în 2018. El a murit în 2020.

''Obţinerea accesului la miezul forat din 'Piatra 58' a semănat foarte mult cu Sfântul Graal pentru cercetarea noastră'', a spus Nash.

Cercetătorii au utilizat scanarea CT, razele X, analize la microscop şi diverse alte tehnici geochimice pentru studierea fragmentelor miezului extras din sit.

''Această mică mostră este acum, probabil, cel mai analizat fragment de piatră, cu excepţia rocii de pe Lună'', a adăugat Nash.

Nu se cunoaşte deocamdată când s-a format roca, deşi cercetătorii au constatat că unele fragmente de dimensiunea firului de nisip încorporate datează din era mezoproterozoică, în urmă cu între 1 şi 1,6 miliarde de ani.

David Nash a condus un studiu publicat anul trecut care a concluzionat că 50 din cele 52 de blocuri megalitice au o origine comună, la aproximativ 25 de kilometri de Stonehenge, un sit numit West Woods. "Modul în care au fost aduse până în acest sit face în continuare subiectul unor speculaţii. Ţinând cont de mărimea pietrelor, ori au fost târâte, ori au fost împinse pe buşteni până la Stonehenge. Nu cunoaştem ruta exactă, dar acum cunoaştem măcar punctul de pornire şi punctul de oprire", a declarat David Nash anul trecut, după publicarea cercetării.

''Cred că Stonehenge fascinează de secole arheologii şi alţi oameni de ştiinţă parţial pentru că nu ştim la ce a fost folosit exact, existând o serie de teorii cu privire la motivul pentru care a fost construit situl'', a declarat Nash în urma publicării studiului recent. ''Este un sit care continuă să aibă o abundenţă de posibilităţi de a realiza mai multe cercetări'', a adăugat cercetătorul. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Stiinta 03-04-2025 11:07

Amazon va lansa primii sateliți din constelația sa furnizoare de internet

Compania Amazon, deținută de miliardarul Jeff Bezos, se pregătește să lanseze primii sateliți din constelația sa care va furniza acces din spațiu la internet și care va concura cu Starlink, constelația rivalului său, Elon Musk, informează AFP. Misiunea intitulată 'Kuiper Atlas 1' prevede lansarea unui set de 27 de sateliți cu ajutorul

Planeta 03-04-2025 08:56

Seism în Myanmar: Bilanțul morților a depășit pragul de 3.000, potrivit juntei

Peste 3.000 de persoane au murit în Myanmar în urma cutremurului puternic cu magnitudinea de 7,7 care a lovit țara în urmă cu șase zile, potrivit unui nou bilanț al deceselor, anunțat joi de junta din această țară, informează AFP. Un purtător de cuvânt al armatei aflate la putere, Zaw Min Tun, a declarat că au fost conf

Planeta 02-04-2025 20:04

Cutremur în Myanmar/ Bilanțul deceselor se apropie de 3.000

Bilanțul puternicului cutremur produs în urmă cu cinci zile în Myanmar a urcat la 2.886 de decese, a anunțat miercuri junta militară aflată la putere, alte peste 4.600 de persoane fiind rănite și aproximativ 370 fiind în continuare date dispărute, transmite agenția DPA. Liderul juntei, Min Aung Hlaing, a declarat miercuri că

Planeta 02-04-2025 19:50

Guvernul slovac a aprobat împușcarea a 350 de urși după ce un bărbat a fost ucis săptămâna trecută

Guvernul slovac a aprobat miercuri împușcarea a 350 de urși în acest an, în urma creșterii numărului de atacuri ale acestor animale, a căror populație s-a mărit în ultimii ani, a declarat prim-ministrul Robert Fico, informează Reuters. Această țară din Europa Centrală găzduiește, în numeroasele sale regiuni muntoa

Planeta 02-04-2025 18:51

Cutremur cu magnitudinea 6 în largul Japoniei; nu a fost emisă alertă de tsunami

Un cutremur cu magnitudinea preliminară 6 s-a produs miercuri în largul coastei estice a Peninsulei Osumi din Japonia, a anunțat agenția de meteorologie a țării, transmite Xinhua. Seismul a avut loc în jurul orei locale 23:04, la o adâncime de 40 de kilometri, având magnitudinea 4 pe scara japoneză de intensitate seismi

Stiinta 02-04-2025 15:53

Astronauții misiunii Starliner ar accepta oricând o nouă misiune cu capsula Boeing, în pofida problemelor tehnice înregistrate

Astronauții NASA Suni Williams și Butch Wilmore au declarat la unison că ar accepta o nouă misiune la bordul capsulei Starliner construită de Boeing, în pofida problemelor tehnice cu care s-au confruntat cei doi în primul zbor de încercare al acestei capsule, transmite miercuri

Planeta 02-04-2025 14:42

Intensitatea erupției vulcanice din Islanda scade, dar activitatea seismică persistă

Cea mai recentă erupție vulcanică de pe Peninsula Reykjanes din Islanda a scăzut rapid în intensitate, miercuri nemaifiind vizibilă nicio activitate în zona fisurii apărute la sud-vest de Reykjavík, transmite agenția DPA. În câmpul de lavă pot fi văzuți doar niște cărbuni incandescenți, izolați, a anunțat Biroul

Planeta 02-04-2025 10:25

Seism în Myanmar: Un bărbat a fost găsit în viață după cinci zile petrecute sub dărâmături

Un bărbat a fost găsit în viață în noaptea de marți spre miercuri în Myanmar, au anunțat pompierii locali, la cinci zile după puternicul seism care a ucis cel puțin 2.700 de persoane în această țară, informează bfmtv.com. Tânărul, în vârstă de aproximativ 20 de ani, a fost găsit de o echipă de salvatori birmanezi și tu

Planeta 01-04-2025 20:07

Lava incandescentă se apropie de un oraș islandez în urma unei noi erupții vulcanice

Lava de un roșu aprins a țâșnit din nou din sol în Islanda în timpul unei noi erupții vulcanice care a început marți dimineață în Peninsula Reykjanes, la sud-vest de Reykjavík, lângă orașul-port pescăresc Grindavík, a declarat biroul local de meteorologie, transmite agenția DPA. Imagini transmi

Planeta 01-04-2025 19:07

Recordul de temperatură medie din Germania, depășit din nou, în 2024

Temperatura medie din Germania a atins anul trecut 10,9 grade Celsius, 2024 devenind cel mai călduros an de la începutul înregistrărilor, în 1881, a anunțat marți Serviciul German de Meteorologie (DWD), citat de agenția DPA. Această valoare de temperatură a depășit recordul anterior de 10,6 grade Celsius, stabilit cu doar un

Stiinta 01-04-2025 19:02

Viitorul accelerator de particule european FCC, mai mare, mai performant, dar și mai controversat

Proiectul viitorului accelerator de particule al CERN pariază pe faptul că dimensiunile mai mari ale instalației vor permite explorarea mai în profunzime a lumii particulelor cuantice pentru a înțelege mai bine tainele Universului, transmite marți AFP care citează un comunicat al CERN. Un proiect pe termen lung cu un cost estimat l

Planeta 01-04-2025 18:12

Cutremurul din Myanmar ar fi putut fi rezultatul acumulării unei tensiuni subterane pe parcursul a 200 de ani (geofizician)

Decenii - posibil chiar două secole - de tensiune subterană au precedat puternicul seism care a lovit Asia de Sud-Est vineri, a declarat profesorul german de geofizică Martin Käser pentru agenția DPA. Junta militară aflată la putere în Myanmar a anunțat marți că

Stiinta 01-04-2025 17:46

China expune mostre de sol prelevate de pe Lună în cadrul unei expoziții istorice

Eșantioane de sol selenar, prelevate atât de pe partea apropiată a Lunii, vizibilă de pe Pământ, cât și de pe cea îndepărtată, vor fi expuse în premieră împreună în cadrul unei expoziții inaugurate marți la în capitala Chinei, Beijing, transmite agenția Xinhua. Expoziția de la Muzeul Național al

Stiinta 01-04-2025 16:31

Douăzeci de ani de observații cu telescopul Hubble au urmărit o schimbare de anotimp pe Uranus

O analiză a două decade de date colectate de telescopul spațial Hubble, aparținând NASA, a oferit noi informații cu privire la modificările complexe produse în atmosfera planetei Uranus sub acțiunea radiației solare, transmite marți

Planeta 01-04-2025 14:50

Indonezia/ Seism cu magnitudinea 6, în largul provinciei Maluku; nu a fost emisă alertă de tsunami

Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs marți în largul provinciei Maluku din estul Indoneziei, fără a avea însă potențialul de a declanșa valuri mari, a declarat Agenția de Meteorologie, Climatologie și Geofizică a țării, transmite Xinhua. Magnitudinea înregistrată inițial a fost 6,3, însă agenția a retrogradat-o ulte