logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Viitorul accelerator de particule european FCC, mai mare, mai performant, dar și mai controversat

Image

Proiectul viitorului accelerator de particule al CERN pariază pe faptul că dimensiunile mai mari ale instalației vor permite explorarea mai în profunzime a lumii particulelor cuantice pentru a înțelege mai bine tainele Universului, transmite marți AFP care citează un comunicat al CERN.

Un proiect pe termen lung cu un cost estimat la 15 miliarde de euro, FCC (Future Circular Collider) încă așteaptă decizii politice și finanțare pentru intrarea în funcțiune planificată la orizontul anilor 2040 și finalizarea până la sfârșitul secolului.

Actualul Large Hadron Collider (LHC) produce coliziuni între protoni - o particulă din nucleul atomic - și, de asemenea, ioni de plumb. Accelerați prin intermediul unor magneți superconductori într-un tunel subteran la viteze apropiate de cea a luminii, rezultatul coliziunilor lor este captat de detectoare care pot identifica particulele elementare de materie în încercarea de a face lumină asupra proprietăților lor, precum cele ale bosonului Higgs, considerat cheia de boltă a structurii fundamentale a materiei. Teoretizată în 1964, existența sa a fost dovedită datorită LHC-ului abia în 2012.

Dar dacă LHC dispune de un circuit de 27 de kilometri în care sunt accelerate particulele, proiectul noului FCC prevede un circuit de 90,7 km. Creșterea lungimii circuitului de peste 3 ori va avea ca rezultat un salt în energia de coliziune de până la 8 ori.

Viitorul accelerator de particule va fi dotat și cu senzori mai sensibili în căutarea unor noi particule încă necunoscute științei.

Provocarea la care încearcă să răspundă acest proiect este de a explica ce reprezintă 95% din energia și materia din Universul observabil (materia și energia întunecate), abundența materiei în comparație cu antimateria sau chiar masa neutrinului.

Proiectul este împărțit în două etape. Prima are în vedere desfășurarea de coliziuni electron-pozitron (particule ușoare) pentru a studia fizica bosonului Higgs, etapă anunțată pentru orizontul anului 2046. A doua etapă, ce urmează să înceapă din 2070, vizează ciocniri proton-proton, dedicată particulelor grele. Proiectul are o țintă record de energie de 100 TeV, unde actualul LHC atinge 13,6 TeV.

Acest proiectul gigantic prevede opt locații de suprafață, una în Elveția și șapte în Franța, care vor găzdui echipamentele științifice, amplasate de-a lungul acceleratorului.

Lucrările sunt programate să înceapă în 2033, cu un tunel cu diametrul de 5,5 metri care trece la 30 de metri sub albia Ronului, la cel puțin 100 de metri sub Lacul Geneva și până la 500 de metri sub platoul Borne din Prealpi.

Echipamentele științifice vor fi instalate începând din 2038, inclusiv pentru cele două experimente principale, cu detectoarele de particule amplasate în caverne care ajung la 66 de metri înălțime.

FCC este esențial pentru ca Europa să se mențină în frunte în domeniul fundamental al științei, în special în fața Chinei, a declarat Fabiola Gianotti, director general al CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară), care include 23 de țări europene și Israel, într-un interviu acordat AFP.

''Proiectul este pe drumul cel bun'' și ''nu am găsit obstacole tehnice până acum'', a explicat ea, cu ocazia publicării raportului de fezabilitate pentru FCC.

''Pentru a face progrese majore în încercarea sa de a înțelege originea Universului și rolul pe care bosonul Higgs îl joacă în primele sale momente (...), comunitatea științifică globală are nevoie de o mașină la fel de puternică și bogată în posibilități precum FCC'', a explicat Catherine Biscarat, de la Laboratoire des 2 Infinis de la Universitatea din Toulouse, pentru AFP.

Dar proiectul nu se bucură de aprobarea unanimă. Thierry Perrillat, un producător de lapte pentru celebra brânza Reblochon din La Roche-sur-Foron, Franța, acuză CERN că vrea să ia 5 hectare din ferma sa.

Costul financiar, ecologic și de exploatare este enorm. ''Ar fi mai bine să finanțăm proiecte științifice mai mici'', a declarat pentru AFP fizicianul Olivier Cepas de la Institutul Neel de la Universitatea din Grenoble.

Jean-Paul Burnet, șeful infrastructurii tehnice a FCC, asigură că proiectul a fost ''îmbunătățit pentru a-și reduce impactul asupra mediului'', în special prin reducerea numărului de amplasamente de suprafață de la 12 la 8.

Decizia statelor membre - luată de obicei prin consens - este așteptată în jurul anului 2028. Germania, cel mai mare contributor la bugetul CERN, și-a exprimat anul trecut rezerve cu privire la finanțare.

Dar raportul CERN este liniștitor. Purtătorul de cuvânt al său, Arnaud Marsollier, dă asigurări că între 70% și 80% din costuri ''ar putea fi luate din bugetul'' organizației.

În regiune, organizațiile de mediu sunt îngrijorate. Într-un raport, asociația de mediu Noe21 a denunțat proiectul ca fiind ''excesiv'', subliniind ''consumul faraonic de energie electrică'', impactul asupra climei și costul acestuia, precum și dimensiunea proiectului și deșeurile ce vor rezulta.

''Nu avem nimic împotriva CERN. Au mașini extraordinare, dar nu trebuie să se permită orice'', a declarat pentru AFP autorul raportului, inginerul Jean-Bernard Billeter.

Colectivul franco-elvețian CO-CERNes, ai cărui membri includ WWF și Greenpeace, a lansat o petiție împotriva acestui proiect gigantic pentru a denunța efectele sale asupra mediului, bugetelor și regiunii. Se organizează sesiuni de informare, cum ar fi recent la Marcellaz, lângă unul dintre cele opt situri de suprafață. Locuitorii sunt deosebit de îngrijorați de faptul că amenajările de suprafață din Franța trebuie construite într-o zonă care este deja ''complet saturată'', a declarat pentru AFP unul dintre organizatori, Thierry Lemmel. El a denunțat ''proiectul faraonic'' al CERN, deși consideră că ''progresul este necesar''.

Aproximativ o sută de oameni au venit la Marcellaz. Inclusiv Kevin Mugnier, care a auzit despre proiect cu puțin timp înainte printr-o rudă: ''Am fost puțin uluit'', explică el, spunând că se teme că terenurile oamenilor din zonă vor fi rechiziționate.

În Ferney-Voltaire, una dintre cele șapte locații de suprafață din partea franceză, primarul Daniel Raphoz s-a declarat ''mai degrabă în favoarea instalației'', dacă este o situație ''win-win'', subliniind efectele pozitive asupra ocupării forței de muncă și asupra energiei: ''energia degajată de la CERN va fi folosită pentru a încălzi orașul''. El a mai averizat: dacă nu se face aici, ''se va întâmpla în China'' și ar fi ''din nou un declin al Europei''. AGERPRES/(AS - editor: Codruț Bălu, editor online: Gabriela Badea) 

* Sursa foto: home.cern 

Afisari: 585

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 02-04-2025 20:04

Cutremur în Myanmar/ Bilanțul deceselor se apropie de 3.000

Bilanțul puternicului cutremur produs în urmă cu cinci zile în Myanmar a urcat la 2.886 de decese, a anunțat miercuri junta militară aflată la putere, alte peste 4.600 de persoane fiind rănite și aproximativ 370 fiind în continuare date dispărute, transmite agenția DPA. Liderul juntei, Min Aung Hlaing, a declarat miercuri că

Planeta 02-04-2025 19:50

Guvernul slovac a aprobat împușcarea a 350 de urși după ce un bărbat a fost ucis săptămâna trecută

Guvernul slovac a aprobat miercuri împușcarea a 350 de urși în acest an, în urma creșterii numărului de atacuri ale acestor animale, a căror populație s-a mărit în ultimii ani, a declarat prim-ministrul Robert Fico, informează Reuters. Această țară din Europa Centrală găzduiește, în numeroasele sale regiuni muntoa

Planeta 02-04-2025 18:51

Cutremur cu magnitudinea 6 în largul Japoniei; nu a fost emisă alertă de tsunami

Un cutremur cu magnitudinea preliminară 6 s-a produs miercuri în largul coastei estice a Peninsulei Osumi din Japonia, a anunțat agenția de meteorologie a țării, transmite Xinhua. Seismul a avut loc în jurul orei locale 23:04, la o adâncime de 40 de kilometri, având magnitudinea 4 pe scara japoneză de intensitate seismi

Stiinta 02-04-2025 15:53

Astronauții misiunii Starliner ar accepta oricând o nouă misiune cu capsula Boeing, în pofida problemelor tehnice înregistrate

Astronauții NASA Suni Williams și Butch Wilmore au declarat la unison că ar accepta o nouă misiune la bordul capsulei Starliner construită de Boeing, în pofida problemelor tehnice cu care s-au confruntat cei doi în primul zbor de încercare al acestei capsule, transmite miercuri

Planeta 02-04-2025 14:42

Intensitatea erupției vulcanice din Islanda scade, dar activitatea seismică persistă

Cea mai recentă erupție vulcanică de pe Peninsula Reykjanes din Islanda a scăzut rapid în intensitate, miercuri nemaifiind vizibilă nicio activitate în zona fisurii apărute la sud-vest de Reykjavík, transmite agenția DPA. În câmpul de lavă pot fi văzuți doar niște cărbuni incandescenți, izolați, a anunțat Biroul

Planeta 02-04-2025 10:25

Seism în Myanmar: Un bărbat a fost găsit în viață după cinci zile petrecute sub dărâmături

Un bărbat a fost găsit în viață în noaptea de marți spre miercuri în Myanmar, au anunțat pompierii locali, la cinci zile după puternicul seism care a ucis cel puțin 2.700 de persoane în această țară, informează bfmtv.com. Tânărul, în vârstă de aproximativ 20 de ani, a fost găsit de o echipă de salvatori birmanezi și tu

Planeta 01-04-2025 20:07

Lava incandescentă se apropie de un oraș islandez în urma unei noi erupții vulcanice

Lava de un roșu aprins a țâșnit din nou din sol în Islanda în timpul unei noi erupții vulcanice care a început marți dimineață în Peninsula Reykjanes, la sud-vest de Reykjavík, lângă orașul-port pescăresc Grindavík, a declarat biroul local de meteorologie, transmite agenția DPA. Imagini transmi

Planeta 01-04-2025 19:07

Recordul de temperatură medie din Germania, depășit din nou, în 2024

Temperatura medie din Germania a atins anul trecut 10,9 grade Celsius, 2024 devenind cel mai călduros an de la începutul înregistrărilor, în 1881, a anunțat marți Serviciul German de Meteorologie (DWD), citat de agenția DPA. Această valoare de temperatură a depășit recordul anterior de 10,6 grade Celsius, stabilit cu doar un

Planeta 01-04-2025 18:12

Cutremurul din Myanmar ar fi putut fi rezultatul acumulării unei tensiuni subterane pe parcursul a 200 de ani (geofizician)

Decenii - posibil chiar două secole - de tensiune subterană au precedat puternicul seism care a lovit Asia de Sud-Est vineri, a declarat profesorul german de geofizică Martin Käser pentru agenția DPA. Junta militară aflată la putere în Myanmar a anunțat marți că

Stiinta 01-04-2025 17:46

China expune mostre de sol prelevate de pe Lună în cadrul unei expoziții istorice

Eșantioane de sol selenar, prelevate atât de pe partea apropiată a Lunii, vizibilă de pe Pământ, cât și de pe cea îndepărtată, vor fi expuse în premieră împreună în cadrul unei expoziții inaugurate marți la în capitala Chinei, Beijing, transmite agenția Xinhua. Expoziția de la Muzeul Național al

Stiinta 01-04-2025 16:31

Douăzeci de ani de observații cu telescopul Hubble au urmărit o schimbare de anotimp pe Uranus

O analiză a două decade de date colectate de telescopul spațial Hubble, aparținând NASA, a oferit noi informații cu privire la modificările complexe produse în atmosfera planetei Uranus sub acțiunea radiației solare, transmite marți

Planeta 01-04-2025 14:50

Indonezia/ Seism cu magnitudinea 6, în largul provinciei Maluku; nu a fost emisă alertă de tsunami

Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs marți în largul provinciei Maluku din estul Indoneziei, fără a avea însă potențialul de a declanșa valuri mari, a declarat Agenția de Meteorologie, Climatologie și Geofizică a țării, transmite Xinhua. Magnitudinea înregistrată inițial a fost 6,3, însă agenția a retrogradat-o ulte

Planeta 01-04-2025 14:27

Cutremur în Myanmar/ Bilanțul depășește 2.700 de morți; femeie salvată de sub dărâmături după 91 de ore

Bilanțul cutremurului din Myanmar a crescut la 2.719 morți, a anunțat junta militară marți, la patru zile după producerea puternicului seism care a lovit țara, transmite agenția DPA. Liderul juntei, Min Aung Hlaing, a subliniat, însă, că bilanțul ar putea depăși 3.000 de morți. Peste 4.500 de persoane au fost rănite, iar a

Planeta 01-04-2025 12:28

O erupție de magmă vulcanică a început în Islanda

O erupție de magmă a început să se producă în subteran, marți, în apropiere de capitala Islandei, însă nu a ieșit deocamdată la suprafață sub forma unei erupții vulcanice explozive, a anunțat biroul de meteorologie din această țară, în contextul în care zona menționată a fost afectată și de câteva sute de cutremure de mică intensitat