logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cernobîl35: Daunele asupra ADN-ului cauzate de radiaţiile de la Cernobîl ''nu sunt transmise copiilor'' (studiu)

Imagine din galeria Agerpres

Nu există ''daune ADN suplimentare'' la copiii născuţi din părinţi care au fost expuşi la radiaţii în urma exploziei de la Cernobîl înainte ca ei să fi fost concepuţi, relatează BBC.

Această constatare este inclusă în primul studiu care a examinat genele copiilor ai căror părinţi au fost înrolaţi pentru a ajuta la operaţiunile de decontaminare după accidentul nuclear.

Participanţilor, toţi concepuţi după dezastru şi născuţi între 1987 şi 2002, li s-a făcut screening-ul întregului lor genom.

Studiul nu a constatat mutaţii care să fi fost asociate cu expunerea părintelui. Constatările sunt publicate în revista Science.

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


Profesorul Gerry Thomas, de la Imperial College din Londra, a studiat zeci de ani biologia cancerului, în special tumorile care sunt cauzate de radiaţii. Ea a explicat că acest nou studiu este primul care a demonstrat că ''şi atunci când oamenii au fost expuşi la doze relativ mari de radiaţii - în comparaţie cu radiaţiile de fond - aceasta nu a avut niciun efect asupra viitorilor lor copii''.

Noul studiu a fost condus de profesor Meredith Yeager, de la Institutul Naţional al Cancerului din SUA (NCI), în Maryland. Studiul s-a concentrat asupra copiilor celor care au fost înrolaţi pentru a ajuta la decontaminarea zonei de poluare radioactivă din jurul centralei nucleare şi asupra copiilor evacuaţi din oraşul abandonat Pripiat şi alte aşezări pe o rază de 70 km din jurul centralei.

Unul dintre cercetătorii principali, dr. Stephen Chanock, de asemenea de la NCI, a explicat că echipa de cercetare a recrutat familii întregi, astfel încât oamenii de ştiinţă au putut compara ADN-ul mamelor, al taţilor şi al copiilor.

"Aici nu ne uităm la ce s-a întâmplat cu acei copii care se aflau (în uter) în momentul accidentului; ne uităm la ceva numit mutaţii novo", a spus profesorul.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Acestea sunt noi mutaţii în ADN - apar aleatoriu într-un ovul sau într-o celulă din spermă. În funcţie de locul în care apare o mutaţie în schema genetică a unui bebeluş, aceasta nu ar putea avea niciun impact sau ar putea fi cauza unei boli genetice.

"Există aproximativ 50-100 dintre aceste mutaţii în fiecare generaţie - şi sunt aleatorii", a explicat dr. Chanock. ''În anumite privinţe, acestea sunt elementele de bază ale evoluţiei. Acesta este modul în care noi schimbări sunt introduse în populaţie la naştere'', a menţionat dr. Chanock.

''Am examinat genomul mamelor şi al taţilor şi apoi pe cel al copiilor. Şi am petrecut încă nouă luni în căutarea oricărui semnal - în numărul acestor mutaţii - care să fie asociat cu expunerea părinţilor la radiaţii. Nu am găsit nimic'', a spus sursa citată.

Acest lucru înseamnă, spun oamenii de ştiinţă, că efectul radiaţiilor asupra corpului unui părinte nu are niciun impact asupra copiilor pe care îi va concepe.

"Există o mulţime de oameni cărora le-a fost frică să aibă copii după bombele atomice de la Nagasaki şi Hiroşima'', a declarat profesor Thomas pentru BBC News. ''Şi oamenii cărora le-a fost frică să aibă copii după accidentul de la Fukushima, pentru că au crezut că copilul lor va fi afectat de radiaţiile la care au fost expuşi. Este atât de trist. Şi dacă putem arăta că nu există niciun efect, sperăm că putem atenua frica", a menţionat profesorul Thomas, care nu a fost implicată în studiul genomului. Ea şi colegii ei au efectuat o altă cercetare asupra cazurilor de cancer care au fost legate de Cernobîl. Au studiat cancerul tiroidian, deoarece se ştie că accidentul nuclear a cauzat aproximativ 5.000 de cazuri de cancer de tiroidă, marea majoritate a cazurilor fiind tratate şi vindecate.

 

Foto: (c) OLEG PETRASYUK / EPA


La momentul accidentului, autorităţile nu au reuşit să împiedice vânzarea laptelui contaminat în regiune; mulţi care erau copii la acea vreme l-au băut, fiind contaminaţi cu doze mari de iod radioactiv, care a fost emanat din reactorul de la Cernobîl.

"În esenţă, am constatat că nu există nicio diferenţă între cazurile de cancer tiroidian cauzate de radiaţiile de la Cernobîl şi orice alt tip de cancer tiroidian", a explicat prof. Thomas.

''Aşadar, nu există 'tumoră demonică'' provenită de la Cernobîl pe care să nu o putem trata - putem trata exact în acelaşi mod în care tratăm alte cazuri''. AGERPRES/(AS - autor: Violeta Gheorghe, editor: Codruţ Bălu, editor online: Gabriela Badea)

 

Citeşte şi:

 

 * Cernobîl35: Ucraina lansează un apel la solidaritate globală cu prilejul împlinirii a 35 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl

 

Cernobîl35: Caii sălbatici populează zona din jurul Cernobîl la 35 de ani după accidentul nuclear 

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Stiinta 05-02-2025 19:13

Google introduce o nouă clasă de modele AI ieftine pentru a răspunde provocării rivalilor chinezi de la DeepSeek

Compania Google a anunțat miercuri o serie de actualizări privind familia Gemini de modele lingvistice AI mari, printre care și lansarea unei noi linii de produse cu prețuri competitive cu cele ale modelelor AI low-cost, așa cum este rivalul chinez DeepSeek, transmite Reuters. Google oferă câteva versiuni ale Gemini care variază ca preț

Stiinta 05-02-2025 19:11

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea (studiu)

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienți timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat zilnic ar putea încetini îmbătrânirea biologică a oamenilor, transmite agenția EFE. Rezultatele cercetării au fost publicate luni în revista Nature Aging, însă autorii recunosc că studiul are o

Planeta 05-02-2025 18:18

Aproximativ 10.000 de persoane au părăsit insula Santorini; seria de seisme continuă

Alte sute de persoane așteptau să părăsească miercuri insula Santorini din Grecia în timp ce seismele au continuat să zguduie, pentru a șasea zi, populara destinație turistică estivală, transmite Reuters. Circa 10.000 de persoane au plecat cu feriboturile și cu avioanele în ultimele zile, după ce sute de cutremure mici au fost &ici

Stiinta 05-02-2025 15:35

Un studiu australian a descoperit o legătură între grosimea retinei și mai multe boli comune

Cercetătorii dintr-o echipă internațională coordonată de oameni de știință din Australia care au studiat mii de ochi au descoperit că grosimea retinei ar putea fi un indicator timpuriu al unor boli precum diabetul de tip 2 și demența, informează Xinhua. Cercetătorii coordonați de Institutul de Cercetare Medicală Walter și Eliza Hall (WEHI) din

Stiinta 05-02-2025 13:34

Cercetătorii chinezi avansează în dezvoltarea Telescopului subacvatic pentru particule neutrino de înaltă energie

Oamenii de știință chinezi au lansat cu succes un prototip de detector pentru Telescopul subacvatic dedicat particulelor neutrino de înaltă energie (HUNT) în Marea Chinei de Sud, a anunțat miercuri Institutul de fizică a energiei înalte (IHEP) din cadrul Academiei Chineze de Științe (CAS), informează Xinhua. Institutul a precizat că nava de c

Planeta 05-02-2025 11:38

Obiectivul de a menține încălzirea globală sub 2°C 'este mort', potrivit unui eminent climatolog american

Obiectivul de a menține pe termen lung încălzirea climei globale sub pragul de +2°C în raport cu perioada preindustrială, o limită fixată prin Acordul de la Paris, 'este mort', a declarat marți un eminent climatolog american, citat de AFP. James Hansen, fostul climatolog-șef de la NASA, a publicat în această săptămână alătur

Planeta 04-02-2025 20:14

Peste 7.000 de persoane au părăsit insula Santorini din cauza unei serii de seisme 'fără precedent'

Peste 7.000 de persoane au părăsit insula Santorini în ultimele 48 de ore din cauza unei serii de seisme care a continuat și marți, un fenomen fără precedent cunoscut care i-a surprins pe oamenii de știință, transmite AFP. Aproximativ 5.755 de pasageri s-au îmbarcat începând de duminică la bordul feriboturilor care fac

Stiinta 04-02-2025 20:10

Impactul unui asteroid cu Luna a dus la formarea a două canioane mari în 10 minute (studiu)

Marele Canion din Arizona, SUA, una dintre minunile naturale ale Pământului, s-a format pe parcursul a milioane de ani, prin puterea de eroziune treptată a fluviului Colorado. Aproape de Polul Sud al Lunii se află două canioane, fiecare comparabil ca mărime cu Marele Canion, care au luat însă naștere în urma unui proces foarte diferit, transmite mar

Planeta 04-02-2025 19:56

Clima: Odată cu încălzirea, zonele în care căldura este periculoasă se vor extinde

Continuarea încălzirii globale până la +2°C ar însemna o triplare a zonelor lumii în care căldura va fi ocazional periculoasă chiar și pentru persoanele relativ tinere, potrivit unui studiu publicat marți în revista Nature Reviews Earth and Environment, relatează AFP. O echipă de cercetători din Regatul Unit ș

Planeta 04-02-2025 15:29

Japonia/ Strat record de 1,2 metri de zăpadă în prefectura Hokkaido

Un sistem de presiune atmosferică scăzută cu evoluție rapidă a adus ninsori record în prefectura Hokkaido din Japonia, orașul Obihiro înregistrând un strat de peste un metru de zăpadă, transmite marți agenția Xinhua. Orașul Obihiro a înregistrat marți, la ora locală 8:00, un strat de zăpadă de 1,2 metri.

Planeta 04-02-2025 13:13

Sute de persoane părăsesc insula Santorini după o serie de seisme

Sute de persoane se aflau într-un port din Santorini la primele ore ale zilei de marți pentru a se îmbarca pe un feribot și pentru a ajunge în siguranță la Atena după ce mai multe seisme au fost resimțite în faimoasa insulă turistică din Grecia, informează Reuters. Sute de seisme au fost înregistrate la fiecare câteva minute

Stiinta 04-02-2025 12:22

Un studiu pune în evidență niveluri în creștere ale particulelor de plastic în creierul uman

Particule minuscule de plastic se acumulează în țesuturi umane la niveluri din ce în ce mai ridicate, arată un nou studiu publicat luni în revista Nature Medicine, potrivit DPA. Cercetarea, condusă de Matthew Campen de la universitatea din statul american New Mexico, arată un nivel semnificativ mai ridicat de nanoparticule și microparticule d

Stiinta 04-02-2025 11:34

Peste 50% din cancerele pulmonare ale nefumătorilor ar fi asociate cu poluarea atmosferică (studiu)

Poluarea atmosferică, în special în Asia de Sud-Est, pare să fie unul dintre factorii care stau la baza prevalenței adenocarcinomului, devenit cel mai frecvent tip de cancer pulmonar din lume, mai ales în rândul nefumătorilor, potrivit unui studiu publicat marți, informează AFP. Cu aproximativ 2,5 milioane de persoane d

Stiinta 03-02-2025 17:44

Sub presiunea Deepseek, OpenAI anunță un nou instrument pentru ChatGPT

Liderul mondial în domeniul inteligenței artificiale (AI), OpenAI, care se confruntă cu concurența din partea platformei chineze DeepSeek, a dezvăluit un nou instrument de 'cercetare aprofundată' pentru ChatGPT, luni, la Tokyo, în marja unui eveniment organizat împreună cu partenerul său japonez Softbank, transmite AFP.

Stiinta 03-02-2025 14:18

O sută de ani de revoluție cuantică

Anul internațional al științelor și tehnologiilor cuantice (AISQ) va fi inaugurat miercuri la sediul UNESCO din Paris și are obiectivul de 'a sensibiliza omenirea cu privire la importanța' acestei revoluții centenare. Pentru a marca evenimentul, AFP a publicat duminică un articol ce conține câteva elemente-cheie și explicații car